VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Byer og bygder i Grønland

Der er et væld af smukke byer og bygder i Grønland, du kan besøge.

Der er et væld af smukke byer og unikke bygder i Grønland, du kan besøge.

Hver eneste grønlandske by har noget særligt at byde på, fra hvalsafari til vandring og lystfiskeri. Der er noget for alle, der ønsker at opleve et eventyr. I Grønland er der 17 byer og 54 bygder.

Vi har i denne artikel beskrevet de mest besøgte byer og bygder. Hvis du får lyst til et arktisk eventyr, så kan du hos os finde den rette pakkerejse til Grønland, der passer til dig og dine behov.
Hvad enten du vil forene by og natur, eller om du vil opleve Grønlands yderpunkter, hvor få turister kommer, så har du muligheder hos os. Du skal blot beslutte dig for, om du vil afsted i forår/sommer, eller efterår/vinter-månederne.

Grønlandske byer og bygder

Grønland er verdens største ø, og med et areal der strækker sig over 2.166.086 km2, hvoraf 410.448 km2 består af isfri områder, har I rig mulighed for at opleve storslået natur. I Grønland bor der ca. 56.000 indbyggere, hvoraf 80 % bor i byerne og de resterende 20 % bor i Grønlands bygder. Udforsk Grønlands byer og bygder på siden her og bliv inspireret til nye og spændende oplevelser i Grønland.

Forskellene på en by og en bygd

Hvad er en bygd? En bygd er en fælles nordisk betegnelse for en landsby i Norge og Grønland. Tidligere brugte man ordet ”boplads” om en bygd, der jo altså er en mindre bebyggelse. I Grønland er det oftest sværere at komme frem til en bygd end en by. Dette er fordi, de 54 bygder i Grønland, der er spredt ud på det store grønlandske areal, har færre trakfikforbindelser og kan ligge langt fra byerne.

Populære grønlandske byer

Man kan ikke komme uden om, at nogle byer i Grønland er mere populære end andre for gæster udefra. Grønlands byer har forskellige ting at byde på, især i deres omgivelser. Du skal derfor gøre op med dig selv, om du er til hundeslæde, isbjerge og naturoplevelser, eller om du er på jagt efter storbyens muligheder og lokal kultur. De to ting udelukker naturligvis ikke hinanden, men hver grønlandsk by og bygd har sin unikke charme. Så selvom der ingen steder er hovedstrøg, hvor du bliver rendt over ende af andre besøgende, er der steder, hvor overnatningsstederne bliver hurtigere udsolgt om sommeren. Dette skal du især være opmærksom på, hvis du gerne vil til Ilulissat om sommeren.

 

Bygder i Grønland

Du oplever det ægte Grønland overalt, og de store naturoplevelser og mødet med lokalbefolkningen ligger altid lige udenfor døren. De fleste grønlændere bor i Vestgrønland, hvor mange af landets byer og bygder ligger, men der ligger også mange store oplevelser og venter i de mindre byer og bygder i Syd- og Østgrønland. Du kan for eksempel komme på nogle fantastiske vandreture i det smukke område omkring Narsarsuaq, hvor der er frodigt og masser af muligheder for at beundre Grønlands natur på helt tæt hold. Når du besøger en bygd, kommer du samtidig også helt tæt på lokalbefolkningen. De vil kunne guide dig til de helt rigtige ting at se eller besøge, men det er vigtigt, at du har det rette fodtøj med; du kommer nemlig til at gå meget, da offentlig transport ofte er meget begrænset ude i de små grønlandske bygder.

Hvor store er de Grønlandske byer?

Grønlands seks største byer er: NuukSisimiutIlulissat, Maniitsoq, Aasiaat og Qaqortoq, som alle ligger på vestkysten, og rummer over halvdelen af Grønlands samlede indbyggere. Den resterende grønlandske befolkning er spredt ud over Grønlands mange andre byer og bygder.

Den nordligste bygd

Grønlands nordligste bygd hedder Siorapaluk. Den ligger blot 1.362 km fra Nordpolen og har ca. 42 indbyggere. Byen er især kendt for at have gunstige jagtområder og for de mange dage med midnatssol. I Siorapaluk er der nemlig hele 120 dage med midnatssol, og 108 dage med totalt mørke. Det er på mange områder et ekstremt område at bo i. Hverdagen her minder på ingen måder om hverdagen i en traditionel  by, og det er også en større rejse, man skal ud på, for at nå frem hertil. Men for den eventyrlystne, vil rejsen være hele oplevelsen værd!

 

Grønlandske byer og deres danske navne

Mange byer i Grønland har i tidens løb haft både danske og grønlandske navne. Det er som regel de grønlandske navne, der er de originale, men ikke altid. Du finder ofte de gamle, danske navne i historiske skrifter, da det typisk var danskerne, der nedskrev historier.

I dag er det de grønlandske navne, der er de officielle bynavne i Grønland. Herunder ser du en liste over nogle af de grønlandske byers tidligere danske navne. Listen er god at have ved hånden, da ældre, grønlandske kort ofte kun har de danske navne. I daglig tale er det dog de grønlandske navne, der bruges.

 

Grønlandsk bynavn Dansk bynavn Befolkningstal
Qaanaaq Thule 602
Pituffik Thule Air Base 52
Upernavik Upernavik 1125
Uummannaq Umanak 1447
Qeqertarsuaq Godhavn 840
Ilulissat Jakobshavn 4737
Ilimanaq Claushavn 47
Qasigiannguit Christianshåb 1041
Aasiaat Egedesminde 2977
Kangaatsiaq Kangatsiak 509
Kangerlussuaq Søndre Strømfjord 475
Sisimiut Holsteinsborg 5520
Maniitsoq Sukkertoppen 2516
Nuuk Godthåb 19261
Paamiut Frederikshåb 1209
Narsaq Narssaq 1320
Qaqortoq Julianehåb 3008
Ammassalik/Tasiilaq Angmagssalik 1931
Illoqqortoormiut/Ittoqqortoormiit Scoresbysund 354

Besøg Ilimanaq

Luksuriøs komfort midt i uspoleret natur. Udvikling trives i kulturarven. Besøgende møder de lokale. I Ilimanaq mødes modsætninger på smukkeste vis, og et ophold i Ilimanaq Lodge er uforglemmeligt.

Besøg Tasiilaq

Tasiilaq er en af Grønlands smukkest beliggende by, og er som skabt til folk med hang til eventyr. Du møder bølgende dale, isbjerge i mange nuancer, hvaler, skønne udsigter og sylespidse bjerge. Du er nær verdens ende og skønheden tager ingen ende.

Besøg Kulusuk

Gammel kultur, is og spidse bjerge. I Kulusuk oplever du rigtigt, grønlandsk bygdeliv på den østgrønlandske måde. Det er nemt at komme til Kulusuk fra Island, så her er mange dagsturister, men vi anbefaler klart et længere ophold.

Besøg Qaqortoq

Varme kilder, landbrug og masser af is. Dit første indtryk af Qaqortoq er de hyggelige, mangefarvede huse ved byens store indsejling. Herefter finder du varme kilder, kunst, nordboruiner, landbrugsområder og Grønlands eneste springvand.

Besøg Narsarsuaq

Narsarsuaq lufthavn og bygd er indfaldsvinkel til Sydgrønland. Bygden er ideel som base for vandring og her er både adgang til Indlandsisen, Erik den Rødes boplads og UNESCO Verdensarv.

Besøg Qeqertarsuaq

Qeqertarsuaq er navnet på Grønlands største ø og den smukke by, der ligger på øen. Her finder du de mest fantastiske basaltformationer, hvaler og 250 forskellige plantearter.

Besøg Sisimiut

Sisimiut er Grønlands skønneste vintersportssted, hvor rammerne for alle slags vintersport er fantastiske. Om sommeren er vandring, sejlture til fjorde og nedlagte bygder og kultur i centrum.

Besøg Nuuk

En moderne arktisk hovedstad med kultur, historie, sejlads og natur. Grønlands hovedstad emmer af kultur og oplevelser, hvad enten du befinder dig i centrum eller i de smukke fjorde i Nuuks bagland. Oplev sejlads, vandring, fiskeri, lækker mad og grønlandsk kultur.

Besøg Kangerlussuaq

Kangerlussuaq er Indlandsis, UNESCO Verdensarv, fjordsejlads, hundeslæder, vandring og mere Indlandsis! I dette øde område finder du masser af naturperler, som alle rejsende til Grønland bør unde sig selv!

 

Den mest populære by blandt turister

Ilulissat

Der findes mange skønne byer i Grønland med hvert deres særpræg, som gør dem unikke. Byen Ilulissat i Diskobugten er den mest populære og den mest efterspurgte blandt de fleste turister. Ilulissat er Grønlands tredjestørste og har derfor en masse spændende at byde på i form af flotte hoteller, restauranter af høj international klasse og atmosfære. Det er dog byens beliggenhed, der gør den til noget helt særligt og ikke mindst byens imponerende nabo: Isfjorden. Syd for Ilulissat ligger Ilimanaq, der har ca. 50 indbyggere. I de næste to somre vil byen også være vært for en helt særlig kulinarisk oplevelse, da den michelin-belønnede restaurant Koks rykker til Ilimanaq.

Efterhånden som mange har været i Ilulissat og mange ønsker at rejse hen, hvor andre ikke kommer så tit, ser vi også, at de mindre byer bliver populære destinationer. Er du interesseret i at rejse til en speciel grønlandsk destination, er du velkommen til at spørge os. Vi har eksperter klar, der kan sammensætte helt unikke ture og pakkerejser for dig.

Læs mere om Ilulissat.

Ilulissat byder også på sejlads i Isfjorden, hvilket er en fantastisk oplevelse.

Du kan læse mere om sejture i Diskobugten og isbjerge i Grønland.

 

Ilulissat – stedet med den berømte isfjord

Ilulissat betyder byen ved isfjeldene. Og intet sted i verden finder du en isfjord med så imponerende isbjerge i gåafstand fra restauranter, cafeer og butikker.

Læs historie

Vi du vide mere om rejser til byer og bygder?

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til din rejse eller brug for råd og vejledning.

Vi svarer dig inden for 24 timer.

Du kan også ringe på telefon:  +45 3313 1011