VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Byer og bygder i Grønland

Der er et væld af smukke byer og bygder i Grønland, du kan besøge.

Hver eneste grønlandske by har noget særligt at byde på, fra hvalsafari til vandring og lystfiskeri. Der er noget for alle, der ønsker at opleve et eventyr. I Grønland er der 17 byer og 62 bygder.

Vi har i denne artikel beskrevet de mest besøgte byer og bygder.

Grønlandske byer og bygder

Grønland er verdens største ø, med et areal der strækker sig over 2.166.086 km2, hvoraf 410.448 km2 består af isfri områder. I Grønland bor der ca. 56.000 indbyggere, hvoraf 80 % bor i byerne og de resterende 20 % bor i Grønlands bygder. Udforsk Grønlands byer og bygder på siden her og bliv inspireret til nye og spændende oplevelser i Grønland.

Populære grønlandske byer

Man kan ikke komme uden om, at nogle byer i Grønland er mere populære end andre for gæster udefra. Grønlands byer har forskellige ting at byde på, især i deres omgivelser. Du skal derfor gøre op med dig selv, om du er til hundeslæde, isbjerge og naturoplevelser, eller om du er på jagt efter storbyens muligheder og lokal kultur. De to ting udelukker naturligvis ikke hinanden, men hver grønlandsk by har sin unikke charme. Så selvom der ingen steder er hovedstrøg, hvor du bliver rendt over ende af andre besøgende, er der steder, hvor overnatningsstederne bliver hurtigere udsolgt om sommeren. Dette skal du især være opmærksom på, hvis du gerne vil til Ilulissat om sommeren.

Bygder i Grønland

Du oplever det ægte Grønland overalt, og de store naturoplevelser og mødet med lokalbefolkningen ligger altid lige udenfor døren. De fleste grønlændere bor i Vestgrønland, hvor mange af landets byer og bygder ligger, men der ligger også mange store oplevelser og venter i de mindre byer og bygder i Syd- og Østgrønland.

Hvor store er de Grønlandske byer?

Grønlands seks største byer er: NuukSisimiutIlulissat, Maniitsoq, Aasiaat og Qaqortoq, som alle ligger på vestkysten, og rummer over halvdelen af Grønlands samlede indbyggere. Den resterende grønlandske befolkning er spredt ud over Grønlands mange andre byer og bygder.

Den nordligste bygd

Grønlands nordligste bygd hedder Siorapaluk. Den ligger hele 1362 km fra Nordpolen, og har ca. 42 indbyggere. Byen er især kendt for at have gunstige jagtområder, og for de mange dage med midnatssol. I Siorapaluk er der nemlig hele 120 dage med midnatssol, og 108 dage med total mørke. Det er på mange områder et ekstremt område at bo i. Hverdagen her minder på ingen måder om hverdagen i en traditionel  by, og det er også en større rejse, man skal ud på, for at nå frem hertil. Men heldigvis er der mange steder længere sydpå, der er nemmere at til

Bygder i Grønland

Hvad er en bygd? En bygd er en mindre bebyggelse end en by. Det er oftest sværere for dig at komme frem til en grønlandsk bygd end en by, og det er jo faktisk kun med til at gøre eventyret endnu større. I Grønland er der over 60 bygder, der ca. rummer 8.000 indbyggere. Det er en helt speciel oplevelse at besøge en grønlandsk bygd. Livet kendetegnet ved, at alle lever tæt på hinanden, og derfor kender alle hinanden, hvilket skaber et særligt bånd mellem lokalbefolkningen i de grønlandske bygder. På en del af vores pakkerejser til Grønland er der medtaget besøg i en eller flere bygder, og særligt i Sydgrønland og i Diskobugten er det forholdsvis nemt at finde en båd, der går til en bygd. Fra Ilulissat kan du eksempelvis besøge Ilimanaq og Oqaatsut, ved Nuuk kan du besøge Kapisillit og i Sydgrønland ligger bygderne Igaliku og Qassiarsuk ikke langt fra Narsarsuaq eller Qaqortoq. Endelig er der tre bygder med større lufthavne, KangerlussuaqNarsarsuaq og Kulusuk, hvor flyene fra Danmark og Island lander. Her er især Kangerlussuaq oplagt at besøge, da den ligger tæt på Indlandsisen, så her kan du komme tæt på én af de helt store oplevelser i Grønland.

 

 

Grønlandske byer og deres danske navne

Mange byer i Grønland har i tidens løb haft både danske og grønlandske navne. Det er som regel de grønlandske navne, der er de originale, men ikke altid. Du finder ofte de gamle, danske navne i historiske skrifter, da det typisk var danskerne, der nedskrev historier.

I dag er det de grønlandske navne, der er de officielle bynavne i Grønland. Herunder ser du en liste over nogle af de grønlandske byers tidligere danske navne. Listen er god at have ved hånden, da ældre kort ofte kun har de danske navne. I daglig tale, er det dog de grønlandske navne der bruges.

 • Qaanaaq / Thule
 • Pituffik / Thule Air Base
 • Upernavik / Upernavik
 • Uummannaq / Umanak
 • Qeqertarsuaq / Godhavn
 • Ilulissat / Jakobshavn
 • Qasigiannguit / Christianshåb
 • Aasiaat / Egedesminde
 • Kangaatsiaq / Kangatsiak
 • Kangerlussuaq / Søndre Strømfjord
 • Sisimiut / Holsteinsborg
 • Maniitsoq / Sukkertoppen
 • Nuuk / Godthåb
 • Paamiut / Frederikshåb
 • Narsaq / Narssaq
 • Qaqortoq / Julianehåb
 • Ammassalik/Tasiilaq / Angmagssalik
 • Illoqqortoormiut / Scoresbysund

Den mest populære by blandt turister

Ilulissat

Der findes mange skønne byer i Grønland med hvert deres særpræg, som gør dem unikke. Byen Ilulissat i Diskobugten er den mest populære og den mest efterspurgte blandt de fleste turister. Ilulissat er Grønlands tredjestørste og har derfor en masse spændende at byde på i form af flotte hoteller, restauranter af høj international klasse og atmosfære. Det er dog byens beliggenhed, der gør den til noget helt særligt og ikke mindst byens imponerende nabo: Isfjorden. Syd for Ilulissat ligger Ilimanaq, der har ca. 50 indbyggere. I de næste to somre vil byen også være vært for en helt særlig kulinarisk oplevelse, da den michelin-belønnede restaurant Koks rykker til Ilimanaq.

Efterhånden som mange har været i Ilulissat og mange ønsker at rejse hen, hvor andre ikke kommer så tit, ser vi også, at de mindre byer bliver populære destinationer. Er du interesseret i at rejse til en speciel grønlandsk destination, er du velkommen til at spørge os. Vi har eksperter klar, der kan sammensætte helt unikke ture og pakkerejser for dig.

Læs mere om Ilulissat.

Ilulissat byder også på sejlads i Isfjorden, hvilket er en fantastisk oplevelse.

Du kan læse mere om sejture i Diskobugten og isbjerge i Grønland.

 

Ilulissat – stedet med den berømte isfjord

Ilulissat betyder byen ved isfjeldene. Og intet sted i verden finder du en isfjord med så imponerende isbjerge i gåafstand fra restauranter, cafeer og butikker.

Læs historie

Vi du vide mere om rejser til byer og bygder?

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til din rejse eller brug for råd og vejledning.

Vi svarer dig inden for 24 timer.

Du kan også ringe på telefon:  +45 3313 1011