VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Besøg Ilimanaq – Bygdekultur, stilhed, isbræer og vandring

Inspiration / Byer og bygder / Besøg Ilimanaq – Bygdekultur, stilhed, isbræer og vandring

Luksuriøs komfort midt i uspoleret natur. Udvikling trives i kulturarven. Besøgende møder de lokale. I Ilimanaq mødes modsætninger på smukkeste vis, og et ophold i Ilimanaq Lodge er uforglemmeligt.

Du bør tage på besøg i den lille bygd, der ligger smukt på sydsiden af Ilulissat Isfjord. Isbjerge driver forbi i Diskobugten, og du skal ikke blive overrasket, hvis en hval sender sin blåst i vejret eller kipper med halen lige udenfor dit vindue. I Ilimanaq finder du Ilimanaq Lodge, en samling af 15 luksushytter, der ligger på klipperne lige ud til vandet. I den smukke bygd finder du også nogle af de ældste bygninger fra kolonitiden.

World of Greenland skriver dejligt poetisk om stedet:
“Ilimanaq er duften af brændende lyng og sydende ørred.
Af havets salt og fjeldets varme. Af vindsus og stille stunder.”

Isbjerge i verdensklasse

Rejsen til Ilimanaq er et eventyr i sig selv. Du sejler fra Ilulissat til bygden, og på denne tur kommer du forbi den berømte Ilulissat Isfjord, der er UNESCO Verdensarv. Tusindvis af isfjelde strækker sig mod himlen. Den mest populære udflugt i hele Grønland er en sejltur til mundingen af Ilulissat Isfjord. Den oplevelse får du helt automatisk med, når du sejler til Ilimanaq.

Ilimanaq betyder ”forventning” eller ”sandsynligvis” på grønlandsk. Og du kan godt forvente unikke natur- og kulturoplevelser i Ilimanaq.

Ilimanaq Lodge syd for Ilulissat Isfjord

Ilimanaq byder på hele farvepaletten fra bygdehuse i stærke farver til det omkringliggende landskabs foranderlige nuancer alt efter årstiderne. Ilimanaq er en traditionel, grønlandsk bygd, hvor folk stadig lever af jagt og fiskeri. Ilimanaq er i de seneste år blevet særligt kendt for de smukke hytter, der udgør Ilimanaq Lodge. Her du bor oven på klipperne langs vandkanten med den smukkeste udsigt over Diskobugten og de enorme isbjerge, der dovent driver fra Ilulissat Isfjord.

World of Greenland er Grønlands Rejsebureaus datterselskab, og vi har sammen bygget de formidable luksushytter. Du kommer til at bo i lækkert indrettede hytter, der er opført i sommeren 2016. To fredede bygninger, bestyrerboligen og købmandsbygningen, er restaurerede af Real Dania, og huser reception og restaurant, men også indhandlingsmuligheder for de lokale, museum og konferencefaciliteter.

Når du ankommer til Ilimanaq bydes du velkommen af den sortmalede, fredede restaurant, der ligger lige ved havneområdet. Ved siden af restauranten finder vi receptionen til Ilimanaq Lodge. Restaurationsbygningen var oprindeligt bolig for den tidligere bygdebestyrer, og receptionen var en gammel købmandsbutik. Bestyrerboligen er fra 1751, og den har i tidens løb haft mange funktioner: Hjem for præster, missionærer og handelsfolk, og så har den tilmed fungeret både som bygdekontor, skindværksted og meget andet. Der er mange historier forbundet med disse gamle bygninger.

Bygden Ilimanaq

Ilimanaq ligger 15 kilometer syd for Ilulissat og har ca. 50 indbyggere. Bygdens tidligere danske navn er Claushavn, og den er opkaldt efter den hollandske hvalfangerskipper Klaes Pietersz Thorp, der drev hvalfangst i Diskobugten i årene 1719-1732. På det tidspunkt var området det tættest beboede i Grønland, og små bosteder lå spredt ud op langs med kysterne.

Ilimanaq byder på nogle af kolonitidens ældste bygninger udover de allerede nævnte. Kirken i Ilimanaq fra 1908 er også renoveret, så den fremstår smukt med en dejlig beliggenhed. Hertil kommer et fiskehus, et par lagre og tidligere kulhus og et tidligere trankogeri.

Ilimanaq er en af Diskobugtens mindste bygder, og den er rig på historie – og venlige mennesker. Fangerkulturen er stadig en stor del af den grønlandske levemåde og dagligdag, og det ser man særligt tydeligt i Grønlands bygder. Fangeren står tidligt op og tager sin båd ud på havet, hvorfra han senere kommer hjem med fx sæl og fisk.

Foto af Flemming Deleuran
Foto af Flemming Deleuran
Foto af Flemming Deleuran
Foto af Flemming Deleuran

Kaffemik og kulturel udveksling

De lokale byder gerne turisterne indenfor i deres egne hjem til kaffemik, en traditionel grønlandsk komsammen med kaffe og kage. Du hører om deres liv og fortæller, hvem du selv er, og hvor du kommer fra. Det sætter tingene i perspektiv at høre om livet i Grønland i en lille bygd med 50 indbyggere.

Vandreture

Ilimanaq er med sit bagland også et uforglemmeligt sted for vandrere. Her er store vidder og ufattelige udsigtspunkter, hvor du får overblik over dale, fjorde, isbjerge og hvaler og sæler i havet.

 

 

Chris Tonnesen - Visit Greenland

Ilimanaq Lodge

Ilimanaq Lodge er afslapning, isbjerge, vandring og bygdeliv. Det er det ideelle sted at genoplade batterierne og nyde stilheden. Receptionen og restauranten ligger i nogle af Grønlands ældste, fredede bygninger.

Læs historie

Restaurant KOKS i Ilimanaq

Restaurant KOKS hører normalt hjemme på Færøerne, men i 2022 og 2023 har du kunnet finde dem i Ilimanaq. KOKS har valgt at blive i 2024, og det betyder, at der stadig er mulighed for at prøve restaurant KOKS’ tasting menu, mens du oplever de smukke omgivelser i Ilimanaq.

Læs historie

Har du brug for hjælp?

Du er altid velkommen til at kontakte os hvis du har spørgsmål eller søger råd og vejledning i forbindelse med planlægning af din ferie.

Du kan også ringe på telefon:  +45 33 13 10 11