VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Besøg Qaqortoq

Inspiration / Byer og bygder / Besøg Qaqortoq

Varme kilder, landbrug og masser af is. Dit første indtryk af Qaqortoq er de hyggelige, mangefarvede huse ved byens store indsejling. Du finder også kunst, nordboruiner, landbrugsområder og Grønlands eneste springvand.

Landbrug, Nordboruiner, varme kilder, UNESCO og vandring

Qaqortoq ligger i en gryde, der bliver gennemskåret af en elv med vand fra den nærliggende Storesø. Den smukke sydgrønlandske by Qaqortoq ligger godt inde i det sydgrønlandske fjordsystem, og her oplever du virkelig den mangfoldighed, som Grønland byder på. Det er en yndet destination for krydstogtskibe, for her er både pittoreske, farvede huse, gode butikker og kunst og kultur. Det er også Sydgrønlands centrum for handel og uddannelse, og her er rigtig mange unge mennesker, der tager en uddannelse.

Qaqortoq er også kendt som Julianehåb på dansk.

Qaqortoq eller Qaqqrtqq

De fleste udefra har svært ved at udtale byens navn, men det er faktisk ikke så svært, som en populær T-shirt engang gjorde det til. På brystet stod der ’QAQQRTQQ’, hvilket kan lyde, som når ikke-grønlændere uden hjælp giver sig i kast med at sige det. Men faktisk skal du bare sige ’Gra gror dog’, og så er du godt på vej.

 

De varme kilder

På en god sommerdag er der massevis af unger, der boltrer sig i elven. Elven løber ned gennem byen eller kaster sig ud i Storsøen, der ligger lige bag byen. Hvis du ikke er helt frisk på det kolde vand, er der i Qaqortoq en unik mulighed for at tage på tur ned til de varme kilder syd for byen.

Ved stedet Uunartoq – ’Det varme’ på grønlandsk – kan du sætte dig til rette i et af naturens vidundere. Her på denne lille ø pibler det 38 grader varme vand op fra undergrunden. Mens de store isfjelde flyder sagte afsted i fjorden nedenfor kilderne, kan du sidde og være glad for, at du ikke pjasker rundt i den kolde Storesø.

 

Sten og menneske

Når du går rundt i byen, kan du ikke undgå at bemærke de mange kunstværker, der er hugget ud i stenene. Qaqortoqs bysbarn og store kunstner, Aka Høegh, samlede på et tidspunkt en masse kunstnere i byen. De fik hver især lov til at sætte deres præg på byen ved at lave et kunstværk i sten. Det betyder, at der er 40 smukke kunstværker rundt omkring i byen, og dem går der virkelig sport i at spotte.

Torvepladsen med springvandet

På torvet i Qaqortoq – og det er en af de eneste byer i Grønland, der rent faktisk har et torv – finder du et smukt springvand bygget i Igaliku-sten. Disse markante sten er transporteret hertil fra den nærliggende bygd. Torvet er omkranset af smukke huse fra kolonitiden, der huser alt fra butikker, bageri, Thai-restaurant og museet.

Du bør helt klar besøge museet, ligesom du bør gå forbi den gamle Frelserens Kirke fra 1832, som ligger tæt på torvet. Ved siden af torvet skal du også besøge Brættet, som er navnet på de mange udsalgssteder i hele Grønland, hvor man kan købe den lokale proviant. Her er mange spændende ting, du kan sætte tænderne i, hvis du selv vil i gang med at kokkerere.

Gå ikke glip af en vandretur op ad Vatikanbakken. Her finder du på bedste amerikansk vis en halv bil, der stikker ud fra værtshuset Rockhouse. Selve navnet Vatikanbakken er også lidt finurligt. Her boede engang en mand, der godt kunne lide at bestemme. Så meget, at hans kælenavn var Paven, og så var der ikke langt til at kalde vejen Vatikanbakken.

 

Sælskind og souvenirs

Great Greenland ligger i Qaqortoq og her designer og syr de smukke pelse, der gør sig flot på kvinder og mænd verden over. Designere som Benedikte Utzon har lavet kollektioner for Grønlands store sælskindssystue, og der er i det hele taget mange lækre produkter at få her.

Det er ikke kun frakker og jakker – her produceres også lækre toppe, tasker og mange andre accessoires.

Hvalsø Kirkeruin – UNESCO Verdensarv

Qaqortoq ligger i det område, som nordboerne kaldte Østerbygden. Kun en times sejlads fra byen kan du besøge Hvalsø Kirkeruin, den absolut bedst bevarede af de mange nordboruiner i Grønland. Det er forunderligt at tænke sig, at her gik nordboerne rundt i brunt tøj for over 1000 år siden.

Hvalsø Kirkeruin danner rammen om den sidste fortælling vi har om nordboerne før deres forsvinden. De islandske sagaer fortæller, at der i 1408 stod et bryllup i kirken. De tidlige nordbo- og inuitområder i Sydgrønland er i dag UNESCO Verdensarv.

Læs mere om Grønlands UNESCO beskyttede områder

Landbrug

På landbrugsforsøgsstationen nær byen, Upernaviarsuk, bliver der eksperimenteret med både tomater, jordbør og agurker. Mange af byens haveejere gør også rigtig meget ud af fremvise smukke, frodige haver. I det hele taget er der frodigt, hvor du end kigger hen om sommeren, hvad enten det er plantet af mennesker eller af den grønlandske natur selv.

 

Vandring

Der er mange vandremuligheder i Qaqortoq. Du kan dels vandre meget rundt i byen, der bliver større og større, eller tage turen rundt på fjeldtoppene i nærheden. Hvis du er til de længere ture, er det muligt at vandre til Igaliku, der ligger cirka fem dages vandring fra byen. Du kan også sejle (eller om vinteren flyve med helikopteren) til nabobyen Narsaq, hvor der er rig mulighed for mange smukke gåture i en af Grønlands smukkest beliggende byer. Der er heller ikke langt til Indlandsisen med båd fra Narsaq.

Lad Lisbeth skræddersy din grønlandsrejse

Lisbeth Andersen har arbejdet med ture til Grønland i over 20 år.

Det giver selvfølgelig en fantastisk viden om vores spændende land. Derfor er du i rigtigt gode hænder, hvis du vælger at få skræddersyet en rejse til Grønland hos Lisbeth eller en af vores andre specialister. Du er altid velkommen til at høre nærmere om spændende steder i Grønland.

Kontakt os
Du kan ringe direkte til Lisbeth på +45 33 76 62 46 eller sende en mail på: lfa@greenland-travel.dk.