VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Besøg Kangerlussuaq

Inspiration / Byer og bygder / Besøg Kangerlussuaq

Kangerlussuaq er Indlandsis, UNESCO Verdensarv, fjordsejlads, hundeslæder, vandring og mere Indlandsis! I dette øde område finder du masser af naturperler, som alle rejsende til Grønland bør unde sig selv!

Hvad kan jeg opleve i Kangerlussuaq

Dybt inde i bunden af en 180 kilometer lang fjord, finder du Kangerlussuaq, smukt og godt beskyttet i dejlige omgivelser. Det er det mest populære sted i Grønland at besøge, fordi man kan køre direkte ud til Indlandsisen. Kangerlussuaq er en travl bygd og et trafikalt midtpunkt, men Kangerlussuaq er meget mere end en lufthavn: Baglandet er netop optaget på UNESCOs Verdensarvliste. Læs mere om UNESCO beskyttede områder i Grønland her.

Kangerlussuaq er også kendt som Søndre Strømfjord på dansk.

Indlandsisen

Indlandsisen ligger 25 kilometer fra Kangerlussuaq og når du er her, bør du virkelig ikke gå glip af den. Der er lidt rigeligt langt at gå for de fleste, så de fleste vælger at tage ind til isen i et af store terrængående køretøjer, som er designet til lige præcis denne tur.

På vej ind til isen møder du en meget varieret natur, nogle gange med fine, grønne græstæpper på den ene side af bilen og små hvirvlende sandtornadoer i den arktiske ørken på den anden side af bilen. Nu må du ikke blive skræmt af ordet tornado, for hvirvelvindene er sjældent mere end et par meter høje. Men de er der af og til, og er utroligt smukke på fotos.

Der er to meget populære ture til Indlandsisen. Inde ved selve isen kan man vælge at stoppe og fx holde barbecue nær isvæggen ved Russell gletsjeren. Du kan også vælge den tur, hvor man kører lidt længere og kommer op på selve isen. Det er så utroligt at stå der og vide, at der til tre sider er kilometer efter kilometer af is. Ja, selv nedad er der bare is. Herude ved kanten af Indlandsisen er den naturligvis ikke helt så tyk, men inde på midten kan den faktisk være over tre kilometer tyk.

For de mest eventyrlystne kan vi også tilbyde overnatning i telt på Indlandsisen. Det er også en utrolig tur, fordi der er mulighed for at vandre en del på isen.

Nordlyset

Det er de færreste, der ved det, men det er faktisk ikke alle steder i Grønland, at der er nordlys. Tager du helt op nordpå, er der eksempelvis ikke rigtig noget. Andre steder er det derimod meget kraftigt, og heldigt nok er Kangerlussuaq et af de steder. Nordlyset er meget kraftigt i Kangerlussuaq både forår, vinter og efterår, så hold nøje øje med himlen på de tider af året.

I Kangerlussuaq skal du ikke forfærdeligt langt væk for at opleve, at der ingen kunstig belysning er fra de beboede områder, og så får man virkelig noget for skillingen, når det kommer til nordlys og stjernehimmel. Helt fra Asien valfarter folk hertil for netop at opleve nordlyset. Det skulle du også tage at prøve.

Læs mere om nordlyset her

Dyrelivet

I Kangerlussuaq er der et rigt dyreliv. De mest kendte dyrearter er nok moskusokserne, rensdyrene og polarrævene. Moskusokserne i området blev faktisk flyttet hertil fra Nordøstgrønland i 60’erne. Her fløj man 27 moskusokser over på den anden side af isen, og det har været en svimlende succes.

Det mildere klima og de større græsningsarealer i Vestgrønland har gjort, at moskusokserne i stedet for at få én kalv hvert andet år, nu typisk har fået to om året. Bestanden er oppe på 10-25.000 dyr, hvilket er en fantastisk udvikling. Du er ikke altid heldig at se moskusokserne, der især i jagtsæsonen godt kan lide at lege gemmeleg og trækker væk fra beboede områder. Er du heldig at se dem, så husk at holde afstand. De ligner måske nok rolige ”hippiekøer”, men de er ikke til at spøge med.

Hundeslædeture

Kangerlussuaq ligger lige nord for Polarcirklen, og derfor er det tilladt at holde slædehunde. Hvor der er slædehunde, er der også hundeslæder, så er du her om vinteren, bør du klart prøve at komme afsted på en hundeslædetur. Der er noget helt usædvanligt over en hundeslædetur, og de erfarne kuske sikrer, at du kommer sikkert både ud og hjem. Du kan både komme på korte ture af en times varighed eller prøve længere ture.

Læs mere om hundeslædekørsel her

Udflugterne

Der er mange gode udflugter, du kan tage på i Kangerlussuaq. Her finder du for eksempel fjeldet Tacan, der ligger syd for bygden. Her får du en forrygende udsigt over området helt ind til Indlandsisen. Herfra kan du tage videre til Store Saltsø og Granatfjeldet.

Ved søen Lake Ferguson ligger restauranten Roklubben, hvor der på visse dage serveres den lækreste grønlandske buffet, hvor du får lov at smage på mange af landets specialiteter. Du kan også tage en (lang) travetur langs vejen ned til havnen og få et vue over den langstrakte fjord.

Levn fra amerikanernes tid

Kangerlussuaq er som Kulusuk i Østgrønland og Narsarsuaq i Sydgrønland lufthavne, der blev bygget af amerikanerne under enten 2. verdenskrig eller den kolde krig. Det ser du i arkitekturen, der har noget militært over sig. Bemaling og udsmykning har dog taget en del af det militære udtryk.

Mange af de tidligere militærbygninger ligger vinkelret og på stribe langs vejene. Deres navne stadig bærer præg af amerikanernes tilstedeværelse, selvom de amerikanske ord street eller road er erstattet af det grønlandske aqqutaa. Det betyder også, at du i denne unikke bygd både finder svømmehal, grus golfbane og biograf. Du bør også gå en tur på museet og opleve lokalhistorien, ligesom flyvningens historie i Grønland er godt beskrevet.

 

Læs mere om Kangerlussuaq og hvad du kan opleve

Tak, tak, tak og tusind tak for at foreslå Igloo Lodge. Det var mageløst at være der. Jeg ville ikke hjem. Alt spillede og med solskinsvejr alle dage deroppe, hvad mere kan man så ønske sig? Jeg havde endnu engang en vidunderlig tur.

Charlotte

Adresse:

Wilders Plads 13A, 1.

DK – 1403 København K

Åbningstider:

(mandag-fredag)

Erhvervsrejser: 9:00-16:00

Privatrejser: 10.00-15.00

 

facebook logo facebook logo facebook logo
  • Rejsegarantifonden nr. 351
  • ·
  • IATA agent nr. 17 200 606
  • ·
  • CVR nr. 32150756
  • ·
  • Privatlivspolitik