VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Fakta om Grønland

Inspiration / Artikler / Fakta om Grønland

Grønland er fuld af overraskelser, imponerende fakta og sjove modsætninger. Hvorfor hedder det eksempelvis Grønland, når 80% af landet er dækket af hvid indlandsis?

Fakta værd at vide om Grønland

Grønland er et fantastisk land med enorme kontraster. Grønland er verdens største ø, men den har samtidig en af verdens mindste befolkninger.

Hvis du overvejer en rejse til Grønland, så er det godt at have lidt kendskab til basale fakta om landet. Grønland skiller sig nemlig ud fra andre lande og steder i verden. Det er faktisk svært at sammenligne dette fantastiske land med noget andet sted i verden.

De 5 mest populære oplevelser i Grønland

Grønland byder på mange smukke steder at se og ting, du kan opleve. Du har sikkert set fotos af Indlandsisen, hundeslædekørsel, kæmpe isbjerge og det magiske nordlys. Der er imidlertid fem oplevelser, der går igen, som de mest populære.

Disse 5 oplevelser kaldes også for “The Big Arctic Five”.

Læs mere The Big Arctic Five

Hvis du vil rejse til Grønland, så vil vi anbefale at du besøger siden med alle vores rejser til Grønland her.

Hvorfor hedder det Grønland?

Historien går på, at Grønland har fået sit navn fra den norske viking Erik den Røde. I omkring 982-985 ’opdagede’ Erik Grønland efter han var drevet i eksil for mord og søgte nyt bosted. Han gav landet navnet Grønland efter Sydgrønlands frodighed, og da han mente, at det var et tiltrækkende navn, der ville opmuntre folk til at bosætte sig i landet.

5 spændende fakta om Grønland

 • Grønlands geografi
 • Grønlands befolkning
 • Det grønlandske samfund
 • Transport i Grønland
 • Turisme i Grønland

Grønlands geografi

Hvor stort er Grønland? Grønlands areal

Grønland er verdens største ø. Arealet er 2.175.600 km2. Dette areal er større end følgende lande tilsammen: Frankrig, Tyskland, Spanien, Storbritannien, Italien, Grækenland, Schweiz og Belgien. Selvom Grønland geografisk er en del af Nordamerika, er landet politisk en del af Europa.

9 spændende ting du måske ikke ved om Grønlands geografi

Hvis du skal deltage i en quiz og får spørgsmål om Grønland, så er disse fakta om Grønlands geografi gode at kunne.

 • Fra nord til syd er Grønland 2.670 km
 • Fra øst til vest er Grønland 1.050 km
 • Mindste afstand til nabolandet, Canada: 26 km
 • Grønlands højeste punkt er Gunnbjørns Fjeld med sine 3.733 meter over havets overflade
 • Grønlands sydligste punkt hedder Kap Farvel
 • Grønlands nordligste punkt på fastlandet er Kap Morris Jessup
 • Grønlands vestligste punkt er Kap Alexander
 • Grønlands østligste punkt hedder Nordostrundingen
 • Grønland ligger både øst, vest, syd og nord for Island

Det er i øvrigt sjovt at tænke på, at Grønlands sydligste punkt ligger på samme breddegrad som Oslo i Norge, mens det vestligste punkt ligger på samme længdegrad som New York. Grønlands nordligste punkt, Kap Morris Jessup, ligger kun 740 km fra Nordpolen. Der ligger også to små skær nord for dette, Kaffeklubben og Oodaaq Ø, men de er meget små, så normalt regner man afstanden fra fastlandet.

Læs mere om Grønlands geografi

Hvor stor er Grønlands Indlandsis?

Ca. 80 % af Grønland ligger permanent under is, sombliver kaldt Indlandsisen. Det er den største gletsjer på den nordlige halvkugle. Indlandsisen er op til flere kilometer tyk, og nogle steder er den så tung, at den har presset en del af Grønland ned under havets overflade.

4 vilde fakta om Grønlands Indlandsis

 • Indlandsisen dækker 1,8 millioner km2
 • Indlandsisen har et rumfang på 2,85 millioner km3
 • Indlandsisen svarer til ca. 7 % af alt ferskvand på jorden
 • På det tykkeste sted er Indlandsisen 3,5 km.

Læs mere om Grønlands Indlandsis.

Hvilken tidszone ligger Grønland i?

Grønland spænder over tre tidszoner, når man tæller Thule Air Base med. Som almindelig rejsende i Grønland behøver du dog kun at forholde dig til en tidszone i Grønland. Næsten hele Grønland benytter nemlig GMT -3 (Greenwich Mean Time). Grønland er altså 4 timer bagefter CET (Central European Time).

I byen, Ittoqqortoormiit på Østkysten, benytter man GMT -1 og på Thule Air Base benytter man østamerikansk tid, GMT -4.

Læs mere om tidsforskel mellem Grønland og Danmark

Grønlands befolkning

Den Grønlandske befolkning er et varmt folkefærd, og de er særligt kendt for deres gæstfrihed. Når rejsende i Grønland bliver bedt om at nævne de største oplevelser i Grønland, så nævner de ofte mødet med den varme og imødekommende lokalbefolkning.

Hvor mange mennesker bor der i Grønland? Grønlands indbyggertal

Du finder en af verdens mindste befolkninger i Grønland. Der bor ca. 56.500 mennesker i Grønland, hvoraf cirka 19.000 bor i Grønlands hovedstad Nuuk. De fleste indbyggere er født i Grønland og er enten inuit eller blandet dansk og inuit. Resten, ca. 11 %, er tilflyttere fra Danmark og det øvrige udland. Befolkningstilvæksten er stagnerende og Grønland er det sted i verden med den laveste befolkningstæthed pr. indbygger.

Hvor bor grønlænderne?

Når 80 % af Grønland er dækket af Indlandsisen, hvor bor grønlænderne så? Svaret er, at de bor langs kysterne. De isfri områder i Grønland er på ca. 410.500 km2. Det svarer til størrelsen på Norge eller næsten 10 gange Danmarks areal.

Næsten hele Grønlands befolkning bor i Sydgrønland og Vestgrønland, mens kun ca. 10 % bor i Østgrønland og Nordgrønland. Levevilkår og forsyningsmuligheder er ganske enkelt lettere i syd og vest end i øst og nord. Til gengæld lever mange en mere oprindelig fangertilværelse i nord og øst.

Størstedelen af Grønlands befolkning er byboere. Der bor ca. 48.000 indbyggere fordelt på 16 byer og de øvrige ca. 8.500 bor i landets 60 bygder.

Grønlands hovedstad, Nuuk, ligger i Vestgrønland og er langt den største by i Grønland. De øvrige større byer i Grønland er Sisimiut, Ilulissat, Aasiaat og Qaqortoq. Den næststørste by er Sisimiut med ca. 5.500 indbyggere.

Læs mere om Nuuk

 

Det grønlandske sprog

Grønland hedder Kalaallit Nunaat på grønlandsk, hvilket betyder grønlændernes land. Der siges også nogle gange Inuit Nunaat, hvilket betyder Menneskenes Land.

Modersproget i Grønland er grønlandsk, og dansk er grønlændernes andet sprog. Dansk er et relativt nyt sprog i grønlandske sammenhænge, som kom til sammen med kristendommen. Det er blevet et meget anvendt sprog, særligt i administrative sammenhænge og i nogle af de større byer.

Mange grønlændere taler både dansk og engelsk, særligt i turistbranchen. Man kan dog ikke regne med at det er en selvfølge, men her kan du komme langt med fagter og smil og måske få lidt hjælp af folk omkring dig.

I Grønland findes der tre hoveddialekter – én i nord, én i øst og endelig den vestgrønlandske, der danner basis for den grønlandske retskrivning.

De vigtigste grønlandske ord for turister

Grønlandsk er et billedsprog, og det er desuden et vanskeligt sprog. Grønlænderne synes det er sjovt, hvis du prøver at tale deres sprog, og hvis de griner af dig, så er det kun kærligt ment. Grønlænderne er et lattermildt folk.

 • ”Qujanaq” betyder “tak”
 • ”Ajunngilaq” betyder “alt i orden”
 • ”Immaqa” betyder “måske”
 • ”Aluu” betyder “goddag”
 • ”Baj” betyder “farvel”

Du skal som besøgende i Grønland især bemærke dig ordet “Immaqa”. I Grønland er mange ting afhængige af vejret. Grønlænderne har derfor lært, at planlægning altid er med forbehold for “immaqa”. Så sænk skuldrene og foren dig med, at det ikke er alt, du selv er herre over i Grønland.

Indvandring til Grønland

Indvandringen til Grønland er sket i bølger. Forenklet set regner man med fire bølger, nemlig tre bølger af inuit fra vest og så den europæiske indvandring fra øst.

Saqqaq, Dorset og Thule-kulturerne

For ca. 4500 år siden kom de første inuit til landet, den såkaldte Saqqaq-kultur. Dorset-kulturen fulgte vestfra for ca. 2500 år siden. Store dele af den nuværende grønlandske befolkning er i dag efterkommere af Thule-kulturen, der kom til landet for ca. 1000-1100 år siden.

De to første store indvandringer af inuit var palæo-eskimoer, der havde deres primære liv på tundraen (store flade arealer) på jagt efter rener, moskus, etc. Det nye folk i Thule-kulturen var neo-eskimoer, der baserede deres liv på fangst af havdyr.

Næsten samtidig med Thule-folkets ankomst kom nordboerne ind fra Island og bosatte sig i det frodige Sydgrønland. Gennem nordboernes 500 år i Grønland nåede de at brede gårde ud fra det sydligste Grønland og helt op til Nuuk-fjorden. Nordboerne var de første ikke-inuit, som kom til Grønland. Som beskrevet var det også nordboerne med den norske viking Erik den Røde i spidsen, som gav Grønland dets navn for at lokke andre nordboere til.

Kolonisering af Grønland

I 1721 kom den dansk-norske præst Hans Egede til Grønland og gjorde Grønland til en dansk koloni. Han kristnede den grønlandske befolkning og derfor er landet i dag et lutheransk baseret samfund. Grønland er ikke længere en dansk koloni, men båndene til Danmark er fortsat tætte, både de formelle og de uformelle. Grønland er derfor også en del kongeriget Danmark, men har en høj grad af selvstyre.

 

 

Det grønlandske samfund

Grønland har i nyere tid været igennem en del forandringer i forhold til styreform, men heldigvis er alle forandringer sket fredeligt og med demokratiske virkemidler.

Grønlands styreformer i nyere tid

 • 1721-1953: Dansk koloni
 • 1953-1979: Amts-lignende status
 • 1979: Hjemmestyre
 • 2009: Selvstyre

Styreform i Grønland

Grønland er i dag et parlamentarisk demokrati i rigsfællesskab med Danmark og Færøerne. Grønland opnåede i 1979 Hjemmestyre, hvilket betød, at landets befolkning fik større indflydelse på deres eget liv. I 2009 blev Hjemmestyret udvidet til Selvstyre, hvilket sikrer Grønland en endnu større grad af autonomi, blandt andet i forhold til internationale relationer.

Grønland er ikke omfattet af Danmarks medlemskab af EU, men har gennem rigsfællesskabet med Danmark et tæt samarbejde med EU. Grønlands Selvstyre består af Landstinget, der er et folkevalgt parlament på 31 medlemmer. Landstinget vælger Landsstyret, som svarer til en regering. Landsstyret består af ca. syv landsstyremedlemmer, hvilket svarer til ministre.

Grønlands nationaldag

Grønlands nationaldag er d. 21. juni som samtidig også en årets længste dag. Landets nationalsangen hedder Nunarput, som kan oversættes til “Vort land”. Nationaldagen i Grønland fejres over hele landet med kaffemik, og mange steder er der åbent hus og grønlandsk buffet. Mange grønlændere iklæder sig nationaldragt på denne dag og går i parade med flag gennem byerne. Det er en stor oplevelse at være med til at fejre Grønlands nationaldag.

Grønlands valuta

Grønlands valuta er danske kroner. Der har tidligere været grønlandske sedler og mønter, der havde samme værdi som de danske kroner, men produktionen af dem stoppede sidst i 1960’erne.

I de fleste byer kan man bruge VISA-dankort, men i bygderne er det bedst at have danske kontanter med. Udenlandske betalingskort kan også anvendes i de fleste butikker i de større byer.

Valuta og betalingskort i Grønland

Industri i Grønland

Fiskeri er fortsat den største industri i Grønland og er med sine ca. 85 % af den samlede eksport landets største indtægtskilde. Det er hovedsageligt rejer og hellefisk, der eksporteres i Grønland, men også sæl- og hvalfangst er indtægtskilder for landet. De må dog kun konsumeres lokalt.

Udover fiskeri er en stor indtægtskilde det såkaldte bloktilskud fra Danmark. Turisme, minedrift, håndværk, husflid, skind, mindre skibsværfter og serviceerhverv er andre sektorer, der supplerer landets indtægter. Der lægges meget vægt på at øge indtægterne fra turisme og minedrift.

Levestandarden er generelt høj i Grønland, men for udefrakommende kan levestandarden i en del bygder virke lav set i moderne sammenhænge. De ligger ofte langt væk fra alting og er svære at forsyne. Til gengæld giver de ofte en ro, man ikke finder andre steder.

Transport i Grønland

Forestil dig et land, hvor der ikke er veje mellem byerne. Du kan ikke lige tage bussen eller bilen til nærmeste by. Sådan er det at bo i Grønland. Der er ingen veje mellem byerne i Grønland. Derfor bygger infrastrukturen i Grønland på fly- og skibstrafik.

Hvordan kommer man til Grønland?

Der er to måder at komme til Grønland på, og det er enten med fly fra Island eller Danmark eller med et af de mange krydstogtskibe. Der sejler ikke ruteskibe til Grønland med andet end gods.
Læs mere om hvordan du rejser med fly til Grønland

Hvordan kommer man rundt i Grønland?

Når du skal rundt i Grønland, så foregår det enten med fly, helikopter eller med kystskibet fra kystby til kystby. Fra mindre bygder sejler mange af de lokale med små både, og der sejler da også mindre turistbåde.

For mange folk er det svært at forstå infrastrukturen i Grønland, og mange undrer sig også over de høje priser på transport til og i Grønland. Det er imidlertid kun muligt at flyve med mindre fly indenrigs i Grønland, da lufthavnene ikke er store nok til de fly, vi kender fra flytransporten andre steder i verden.

Indenrigsfly tager ca. 40 passagerer og de steder, hvor der kun kan flyves med helikopter, kan der være tale om helt ned til 5 passagerer. Det er i grove træk de forhold, man lever med i Grønland – og hertil skal så lægges det arktiske klima og dets konsekvenser for flyvning.

Læs mere om de 5 mest brugte transportmidler i Grønland

Sejlads i Grønland

Det grønlandske rederi Arctic Umiaq Line sørger for passagertrafikken mellem de større byer fra Qaqortoq i Sydgrønland til Ilulissat i Nordgrønland, mens mindre skibe tager sig af nærtrafikken i de forskellige regioner.

Arctic Umiaq Line står for at sejle langs med vestkysten med kystskibet Sarfaq Ittuk. Sarfaq betyder strøm, i dette tilfælde havstrøm og Ittuk (udtales I’duk) henviser til lyden af skibe, som de lød i tidligere tider. Blandt rejsende i Grønland er sejlads med kystskibet en meget populær oplevelse.

Læs mere om kystskibet i Grønland

Turisme i Grønland

Der rejses som aldrig før. Den globale turisme er stigende, og interessen for arktiske rejsemål er stigende. Det mærker vi hos Greenland Travel.

Også i Grønland er turismen stigende, og fra 2015 var der således flere turistbesøg i Grønland, end der er indbyggere i Grønland. I 2015 besøgte ca. 68.000 mennesker fra hele verden Grønland.

Derfor er Grønland en populær destination

Selvom turismen i Grønland er stigende, så er der ikke tale om masseturisme. Når du rejser til Grønland, så får du hurtigt oplevelsen af at opleve noget helt unikt og uspoleret. Du kan stå med udsigt til kæmpe isbjerge og ikke se et menneske i miles omkreds, da naturen i Grønland er så stor og uberørt.

Grønland har som destination fået fine internationale titler i de senere år. Grønland er blandt andet på Lonely Planets top 10 liste over Best Travel in 2016 og National Geographic Traveler’s top 20 “Best Trips 2016”.

For os, der har rejst og boet i Grønland i mange år, er dette dog ingen nyhed, men det vidner om, at Grønland er ved at blive bedre kendt og anerkendt internationalt som en unik rejsedestination, der er værd at opleve.

Rejser til Grønland