Inspiration / Rejseguider / Ilulissat – stedet med den berømte isfjord

Ilulissat – stedet med den berømte isfjord

Ilulissat betyder byen ved isfjeldene. Og intet sted i verden finder du en isfjord med så imponerende isbjerge i gåafstand fra restauranter, cafeer og butikker.

Velkommen til Ilulissat

Ilulissat – isbjergenes by – har en imponerende nabo, nemlig den verdensberømte Isfjord, der i 2004 blev opført på UNESCO’s verdensarvsliste.

Fjordens isbjerge kan ses fra næsten hvor som helst i byen. De kommer fra bræen Sermeq Kujalleq. Sermeq Kujalleq er den største bræ på den nordlige halvkugle og en af verdens hurtigste gletsjere og den hurtigste i Grønland – ca. 40 meter i døgnet.

Ilulissat er den tredje største by i Grønland med mere end 4.500 indbyggere. Og så er der slædehundene. Det siges, at der findes en slædehund for hver person i Ilulissat – det er desværre ikke helt korrekt længere, men uanset, så er der stadigvæk den dag i dag 2.500 slædehunde i området.

 

Hvis du får muligheden for at besøge Ilulissat, så kan du se frem til at blive mødt af en venlig og imødekommende lokalbefolkning, hvor gamle traditioner lever side om side med et moderne samfund.

 

Let vandring på egen hånd

Når du vandrer i Grønland, skal du forvente, at stierne ofte er lidt ujævne og ikke altid lige godt markerede. Dog findes der nogle fine stier i Ilulissat og nogle godt markerede ruter, som går langs med Isfjorden. Vi anbefaler to ture, en kort version og en længere dagstur. Begge ture kan du pt. også købe som guidet tur hos World of Greenland og få en masse viden fra guiden samtidig.

 

Let vandring til den tidligere boplads Sermermiut

Denne korte tur er relativt nem og tager ca. 30-45 minutter til fods fra byens centrum. Du bevæger dig lidt udenfor byen og ned til et utroligt smukt sted ved Isfjorden, hvor der tidligere lå en boplads, ”Sermermiut”. Det kan være en fordel at have en guide med, som kan fortælle om området og bosættelserne, men du kan også fint gå turen selv – stedet er pragtfuldt uanset hvad. Turen kan du tage om dagen eller om aftenen. Pak rygsækken med lidt frokost, dit kamera og måske en god bog og nyd den fantastiske udsigt. Der er en gangbro hele vejen ned til fjorden, men kommer du om vinteren kan den være svær at se. Når du kommer til selve fjorden, kan du vælge at gå lidt op i højden og få en endnu bedre udsigt over hele Isfjorden. Denne sidste del er ikke for gangbesværede og dårligt gående.

 

 

Den lange dagstur langs med Isfjorden

Denne tur er en dagstur for dig, der er i almindelig god form. Du starter med at følge grøn rute ned til bopladsen ved Isfjorden, og så fortsætter du simpelthen ad den markerede blå rute. Tag mad og vand med og pak også rygsækken med lidt ekstra varmt tøj, et siddeunderlag og hvad du ellers behøver til en dag i ”fjeldet”. Turen er relativt nem, men den sidste del går igennem en kløft, hvor der ligger mange store sten, som skal forceres. Du kan vælge at gå lidt op til højre fremfor at gå nede i kløften. Så får du som bonus en meget fin udsigt. Denne tur anbefaler vi til dig, der kan gå i ujævnt terræn, er i almindelig god form og som har en smule erfaring med at gå i fjeldterræn.

Læs mere om Ilulissat her.

 

KULTURELLE OPLEVELSER PÅ EGEN HÅND I ILULISSAT

Før du læser videre vil vi gøre dig opmærksom på den guidede tur “kulturhistorisk byvandring”. Turen er en introduktion til byen og historien, og du får et indblik i alle de ting, som du måske på egen hånd ville overse. Du får også et indblik i grønlandsk kultur og historie. Og du kan naturligvis spørge guiden om løst og fast undervejs.

Ilulissat Museum

Absolut et besøg værd! Den danske polarforsker Knud Rasmussen voksede op i det hus, der i dag huser museet. Han blev født i Ilulissat i 1879. Besøget kan klares på godt en time, men du kan sagtens bruge længere tid.

Zions kirke og gudstjeneste

Kirken ligger ved siden af Ilulissat Museum. Kirken er ikke åben på hverdage, men om søndagen kan du deltage i gudstjeneste, hvor der bliver sunget for fulde lunger. Hvis du er heldig, er der måske dåb, konfirmation eller bryllup.

Ilulissat Kunst Museum

Et andet dejligt sted at besøge er det lille lokale kunstmuseum, som rummer en stor udstilling af den danske kunstner Emanuel A. Petersen. I sommerperioden er der ofte udstillinger med unge grønlandske kunstnere. Huset er i sig selv et dejligt sted og der er en særlig atmosfære – du kan næsten fornemme tiden for hundreder af år tilbage.

Den hyggelige og travle havn

Tilbring noget tid på havnen. Sæt dig ned og slap af og få fornemmelsen af det aktive liv blandt jollefiskerne, der gør klar eller kommer ind med dagens fangst eller sidder og agner deres langliner. Der er masser af liv hele året rundt. På havnen ligger der en lille hyggelig skibsproviantering/kiosk, hvor du kan købe alt til fiskeri og fangst. Og kaffe ikke mindst.

”Brættet” – det lokale fiske- og kødmarked

Dette er stedet, hvor du kan købe friskfanget fisk og kød, røgvarer og bær – kort sagt naturens spisekammer. De lokale fangere og fiskere kommer herind med dagens fangst. Det er et lille marked og varerne sælges i både store og små portioner. Brættet ligger midt i centrum og har normalt åbent på hverdage 9 – 17 og i weekenden 9 – 13.

 

Husflidsværkstedet

Lokale kunstnere laver smukt kunsthåndværk og husflid og sætter til salg. Du kan simpelthen blot gå ind, når værkstedet er åbent i løbet af hverdagene, når de lokale sidder og arbejder der. Værkstedet ligger meget centralt på vej ned mod havnen ikke langt fra Brættet og det lokale udflugtskontor ”World of Greenland”. Du skal blot gå forbi Grønlandsbanken på din venstre hånd, og så finder du værkstedet på din venstre side. Der er et skilt udenfor.

Systuen

På Systuen finder du lækre ting lavet i sælskind og andre lokale materialer. Systuen plejer at tage imod alle gængse betalingskort, så du kan hurtigt blive fristet. Systuen ligger også centralt i byen tæt ved husflidsværkstedet.

 

SPISNING I ILULISSAT

Byen rummer flere restauranter og cafeer, som tilbyder rigtig god mad og ofte med en fantastisk udsigt. Mange grønlandske restauranter er trådt ind på den internationale gastronomiske scene i de seneste år. Kombinationen af lokale råvarer og international cuisine gør det til en herlig og smagfuld oplevelse at spise på restaurant i Grønland. Nogle af Grønlands bedste kokke og restauranter finder du netop i Ilulissat.

Grønlandsk buffet

Under dit ophold i Ilulissat bør du forkæle dig selv med en grønlandsk buffet. Alle større restauranter tilbyder grønlandsk buffet en gang om ugen. Bestil bord i forvejen, især i højsæsonen. Grønlandsk buffet består af alskens grønlandske specialiteter og retter baseret på lokale og lækre råvarer.

 

Hotel Arctic

Hotel Arctic er kendt for høje gastromiske standarder og mange af deres kokke gennem tiderne har vundet flere gastronomiske priser. Du er garanteret en gode kulinarisk oplevelse i Restaurant Ulo på Hotel Arctic. Udover restaurant huser hotellet også Brasserie Ferdinand, som er lidt mere uformel og tilbyder mere simple måltider på cafeniveau, men med samme flotte udsigt over fjorden.

Alle er velkomne på Hotel Arctic, så tøv ikke med at lægge vejen forbi. Udsigten er fremragende og atmosfæren er varm og imødekommende. Grønlandsk buffet serveres om mandagen, og der grilles om lørdagen. Om sommeren bliver der ofte grillet udenfor på hotellets terrasse. Hotel Arctic ligger lidt udenfor byen. Du kan se det fra byen, en række røde bygninger, og du kan både gå derud (20 minutter).

 

Læs mere på www.hotelarctic.dk

 

Hotel Icefjord

Restaurant Icefjord på Hotel Icefjord tilbyder grønlandsk buffet hver torsdag. Restauranten har store panoramavinduer med udsigt til Isfjorden. Restauranten er åben hele ugen og tilbyder både aften og frokostmenu. Du kan også få Thai take-away fra restauranten.

 

Læs mere på www.hotelicefiord.gl

 

Hotel Hvide Falk

Hotel Hvide Falk ligger centralt i byen og har en fremragende udsigt. Restauranten tilbyder grønlandsk buffet hver torsdag. Buffeten er til tider ganske Kina-inspireret med særlige udskårne grøntsager i fine formationer.

Læs mere på www.hotelhvidefalk.gl

Restaurant Mamartut

Denne lille hyggelige restaurant ligger på vej ned mod Isfjorden i et mindre hus, som udefra blot ligner et almindeligt privat hus. Du kan slå vejen forbi på vejen hjem fra en tur ved Isfjorden. Den ligger kun 5-10 minutters gang fra centrum. Maden er af høj kvalitet med mange specialiteter. Alle retter er baseret på lokale råvarer, og selv krydderurter er dyrket i egen have. Restauranten tilbyder grønlandsk buffet hver tirsdag og onsdag fra juni og frem til september. Husk at bestille bord i god tid.

 

Læs mere på www.mamartut.dk

 

Hong Kong Grill

Om sommeren kan du nyde et simpelt måltid på deres terrasse med udsigt til Isfjorden, byens museum og den smukke Zions kirke. Maden er simpel og består af Thai-inspirerede retter. Alkohol serveres ikke. Grillen ligger blot få 100 meter fra byens centrum.

 

Øvrige spisesteder i Ilulissat

I centrum af Ilulissat ligger der en del små hyggelige cafeer, hvor du kan få traditionel cafemad til priser, der svarer til en almindelig cafe i København. Slå vejen forbi og tag en kop kaffe – om sommeren kan du sidde udenfor.

 

 

UDFLUGTER HELE ÅRET I ILULISSAT

Ilulissat og området byder på mange fine udflugtsmuligheder.

Til vands kan du komme på tur efter hvaler, til bygder, mellem isfjeldene og til kælvende isbræer. Til fods venter Isfjorden og nedlagte bopladser i dejlige fjelde. Fra luften med helikopter kan du komme helt ind til Indlandsisen og brækanten og opleve et ubegribeligt skue. Drømmer du om at overnatte i komfortabelt i den store natur har vi både den populære Glacier Lodge Eqi nord for Ilulissat og den nye luksuriøse Ilimanaq Lodge syd for Isfjorden.

Læs mere på www.worldofgreenland.com

 

KORT OG BØGER

Du kan købe kort og bøger mange steder i Grønland. Du kan også købe bøger på www.scanmaps.dk

 

Generel rejselitteratur om Grønland

 • Politikens ‘Turen går til Grønland – Svend Erik Nielsen m.fl.
 • Gyldendals bog om Grønland – diverse forfattere
 • Ilulissat Isfjord – et verdensarvsområde (GEUS)
 • Experience Kangia Ilulissat Icefjord – official guide to the World Heritage Site Ilulissat Icefjord

(kan købes på www.greenlandtoday.com)

 

MERE REJSEINSPIRATION FRA ILULISSAT

Du finder meget mere rejseinspiration om Ilulissat på vores hjemmeside, hvor vi har samlet film, fotos og en masse værdifuld viden om området.

Læs mere om Ilulissat her.

"Det blev en rejse, som vi aldrig vil glemme. Et skønt minde.."

Michala Schultz

Fremragende | 60 anmeldelser
decoration decoration decoration

Kontakt:

+45 33 13 10 11

team@greenland-travel.dk

Adresse:

Wilders Plads 13A, 1.

DK – 1403 København K

Åbningstider:

(mandag-fredag)

Erhvervsrejser: 8:00-16:00

Privatrejser: 10.00-15.30

 

 

facebook logo facebook logo facebook logo
 • Rejsegarantifonden nr. 351
 • ·
 • IATA agent nr. 17 200 606
 • ·
 • CVR nr. 32150756
 • ·
 • GER nr. 7617371
 • ·
 • Privatlivspolitik