VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

De 5 mest brugte transportmidler i Grønland

Inspiration / Artikler / De 5 mest brugte transportmidler i Grønland

Skal jeg tage en bus, kajak eller et fly, for at komme frem? Transportformerne i Grønland er mangfoldige – og det er myterne også.

Myterne om transportformerne i Grønland er mange, men hvad er egentlig fakta, og hvad er myter, når du rejser rundt i Grønland? Her afslører vi de fem mest anvendte transportformer i Grønland. Fakta er i hvert fald, at flere af de mest brugte transportmidler i Grønland er en rejseoplevelse i sig selv! Også selvom du ikke kommer ud på en hundeslæde.

De 5 mest brugte transportmidler i Grønland

  • Fly fra by til by
  • Helikopter fra bygd til bygd
  • Kystskib langs hele vestkysten
  • Båd fra by til bygd
  • Bil til daglig transport

Fly fra by til by i Grønland med Air Greenland

Air Greenland er svære at komme udenom, når man taler om at rejse i Grønland. Du finder ingen ingen veje mellem byerne i Grønland, og da afstandene er store, så foregår langt størstedelen af trafikken fra by til by med Air Greenland og deres Dash-8-200-fly. Der er plads til 37 passagerer, og flyene flyver så tilpas lavt, at du har en pragtfuld udsigt og kan se Grønland fra oven på turen.

 

Helikopter fra bygd til bygd i Grønland med Air Greenland

I de mindre bygder i Grønland er der ingen landingsbane til fly, så ofte foregår turen til bygderne med helikopter, medmindre det er muligt at sejle. Den hurtigste helikopter i Grønland, AS-350, har en marchhastighed på 234 km, og du har derfor rig lejlighed til at se på landskabet fra oven og få mange små detaljer med.

Kystskib langs hele vestkysten i Grønland

Kystskibet MS Sarfaq Ittuk sejler op og ned langs Vestgrønland og er en livline for de små byer langs kysten. Det er især lokalbefolkningen, som rejser med skibet, men også mange turister tager en del af turen og får en kæmpe oplevelse. Forestil dig, at du vågner i din kahyt med udsigt til kæmpe isbjerge?

 

Båd fra by til bygd i Grønland

Det er meget populært at have både i Grønland og for mange er det også en nødvendighed. Meget af transporten nær byerne foregår med båd. Med båd kommer du nemt rundt i kystnære områder og alt fiskeri foregår i dag fra båd. Stort set alle turister i Grønland er på en eller flere sejlture med båd ind i en fjord, til en flot gletsjer eller til en bygd.

En del grønlændere har en fritidsbolig, som ofte ligger skønt inde i en fjord, hvor båd er eneste mulighed for at kommer dertil. Hvad med kajakken tænker du måske? Den anvendes i dag til sport og motion.

 

Bil til daglig transport i Grønland

I alle byer i Grønland er der asfalterede veje, og bil er derfor meget anvendt for at komme omkring, særligt i de større byer som Nuuk, Sisimiut, Ilulissat og Qaqortoq. Selvom byerne i Grønland ikke er store, så er der ofte flere kilometer fra den ene ende til den anden. Selvfølgelig er der langt færre biler per indbyggere end i eksempelvis Danmark. Mens 41 % af danskerne har en bil, så er det kun 5 % af Grønlænderne.

Du kan både tage taxa og bus i de større byer. I de mindre bygder er der til gengæld hverken asfalterede veje eller biler. Der er så kort afstand, at man går eller kører på en ATV, som er praktisk, når man skal transportere tunge genstande.

Læs også artiklen sådan rejser du med fly til Grønland