Inspiration / Dyreliv / Hvaler i Grønland

Hvaler i Grønland

Kom tæt på havets giganter. Grønland er hjem for mange arter af hvaler og der er rig mulighed for at opleve de prægtige dyr.

Hvalens størrelsen alene er imponerende, og disse fantastiske dyr har en helt speciel plads i det grønlandske samfund, både i kulturen og i de gamle myter og sagn.

Man kan se hvaler mange steder langs den grønlandske kyst. De mest almindelige hvaler, du kan se i Grønland, er de meget store og kraftfulde pukkelhvaler, og de lidt mindre og nysgerrige vågehvaler og grønlandshvaler.

Er man helt utroligt heldig, kan man en sjælden gang imellem se den fantastiske blåhval, som er verdens største pattedyr. Den svømmer til tider gennem grønlandsk farvand.

Hvaler – de majestætiske kæmper

Hvalerne er alene i kraft af deres størrelse omgærdet af myter, og de findes i stort tal i Grønland, særligt i sommerhalvåret. Hvalernes sang, Moby Dick, Samson & Sally: Igennem århundreder er vi blevet fascineret af havets kæmper, og vi tør godt garantere dig, at du aldrig vil glemme, når du ser de smukke dyr dykke med halen lige i vejret, eller hvis du er så heldig at se dem kaste sig rundt i havoverfladen.

Der er omkring 15 hvalarter, der jævnligt forekommer i grønlandske farvande. De fleste hvaler, du møder i havet omkring Grønland, svømmer mellem de arktiske egne og Det Caribiske Hav. Tre arter, nemlig hvidhvalen, narhvalen og grønlandshvalen, lever i Grønlands farvande hele året rundt.

Hvis du gæster Grønland i sommerhalvåret, så er der rigtig gode chancer for, at du ser hvaler. Jo længere du opholder til søs, jo større er chancerne.

Vidste du i øvrigt, at blandt nulevende landdyr er hvalerne nærmest beslægtet med flodheste?

Årstid

Fra midt på sommeren til ud på efteråret er der næsten garanti for at møde hvaler ved Paamiut i Sydgrønland, ved Nuuk i Midtgrønland, samt nord for polarcirklen ved Aasiaat, i Diskobugten og ved Uummannaq. Når vi siger ’næsten garanti’, er det selvfølgelig fordi, hvalernes veje er uransalige, og de er der ikke for vores skyld.

Allerede i april og maj er der stor chance for at se grønlandshvaler nær Qeqertarsuaq i Diskobugten. Et godt tip er at holde sig nær skipper eller andre af skibets medarbejdere, for de er trænede i at spotte hvalerne.

Uanset om man er på sin første, anden eller tiende hvalsafaritur, kan man ikke undgå at blive begejstret, hver gang de store dyr kommer tæt på. Lige som med resten af Grønlands natur i øvrigt, føler man sig hurtigt meget lille her i verden.

 

Her er det godt at se hvaler i Grønland

I havene og fjordene ved Grønland vrimler det med hvaler. Hvalerne er, hvor deres føde er. De lever af kril, plankton og stimer af småfisk, så de følger deres føde. Heldigvis har nogle hvaler dog også forkærlighed for visse steder, så nogle egne i Grønland er rigtig velegnede for hvalsafarier, fordi chancen for at se hval er stor der. Det er både i Sydgrønland, Diskobugten, ved Maniitsoq, syd for Tasiilaq og i det store fjordsystem ved hovedstaden Nuuk.

Langt de fleste turister lægger vejen forbi Diskobugten og byen Ilulissat, og her er der rigtig gode chancer for at komme tæt på hvalerne. Ilulissat Isfjord er meget populært blandt hvaler fordi de mange ismasser og bevægelserne i vandet gør, at der er meget hvalføde.

Læs mere om hvalsafari.

To hvaltyper

Nulevende hvaler bliver opdelt i to kategorier: Bardehvaler og tandhvaler. I Grønland kan du møde både bardehvaler og tandhvaler.

Bardehvaler
Blandt bardehvalerne finder vi blåhvaler, pukkelhvaler, finhvaler, grønlandshvaler og gråhvaler. I stedet for tænder har bardehvaler flere lange, smalle hornplader i overmunden. De kaldes barder, og hvalen bruger dem til at indtage føde med. Bardehvalerne spiser mindre dyr såsom krill eller små fisk ved at gabe over store mængder vand med de små dyr i. Bardehvaler fylder munden med vand som trykkes ud gennem barderne med tungen. Derefter hænger der mange smådyr fast i barderne, og det er dem, hvalerne lever af. Bardehvaler her derudover altid to blåsthuller oven på hovedet.

Tandhvaler
Tandhvalerne er kendetegnet ved at de har mange små, spidse tænder i munden. De jager deres føde såsom fisk, blæksprutter eller sæler og bruger deres tandsæt bestående af små, spidse tænder, så de kan tygge og holde fast på deres mad. I modsætning til bardehvalerne, har tandhvalerne kun ét blåsthul oven på hovedet. Blandt tandhvalerne finder vi kaskelotter, delfiner, spækhuggere, marsvin, narhvaler og hvidhvaler.

Hvalarterne i Grønland

Der er 15 hvalarter i Grønland. I Sydgrønland er det særligt finhvaler og vågehvaler, du møder, men vi er da også stødt ind i kaskelothvaler dernede. Ofte dukker hvalerne tilfældigt op, når du sejler mellem byerne. Pukkelhvaler møder du gerne nær Paamiut, Maniitsoq, Ilulissat og Aasiaat, og så findes de også i et pænt stort antal i fjordene omkring Nuuk. Pukkelhvaler, vågehvaler, finhvaler og grønlandshvaler er ikke noget særsyn i Diskobugten. I Østgrønland er der også et rent rend af hvaler, der boltrer sig i de øde omgivelser.

Hvidhvaler og narhvaler kan du være heldig at møde ved nordligste kyster. Her kan man også i sjældnere tilfælde møde blåhvaler og spækhuggere. I det hele taget er der omkring 15 forskellige hvalarter, der slår et slag omkring Grønland for at mæske sig i de mange andre dyrearter, havet har at byde på. De fleste hvaler ligger og pendler frem og tilbage mellem Grønland og Caribien. Tre arter – hvidhvaler, narhvaler og grønlandshvalen – har dog kvittet rejseriet og bliver i Grønland hele året. Herunder kan du læse om de seks arter, der størst chance for at møde.

 

Grønlandshvalen – den tungeste og ældste

Balaena mysticetus

Med en vægt på op til 100 ton er grønlandshvalen en af de tungeste hvaler og en af de arter, som vejer mest blandt alle hvalarter i verden. De kan blive over 250 år gamle og er derfor også et af de dyr i verden, der kan leve længst. I Grønland er de stadig overgået af grønlandshajen, som kan blive mere end 300 år gamle. Grønlandshvalen bliver op til 18 meter lang, og lever i klodens allersmukkeste egne omkring Canada og Grønland.

Grønlandshvalen er en arktisk hvalart, og i Grønland opholder den sig typisk i nærheden af Qeqertarsuaq ved Diskoøen i forårsmånederne for i midten af maj at sætte kursen mod Canada. Det er især omkring april, at du har gode muligheder for at opleve dette verdens ældste pattedyr.

Sammenlignet med alle andre hvalarter, har grønlandshvalen det tykkeste spæklag (25-45 cm) og de længste barder (3,5 m).

Pukkelhvalen – Havets akrobat

Megaptera novaeangliae

Pukkelhvalerne er næsten lige så stor som grønlandshvalen. De kan blive tæt på 18 meter, men de vejer dog “kun” omkring 30 ton.

Deres meget karakteristiske slag med halen i vejret tager pusten fra enhver. Den er nem at kende på dens karakteristiske sort/hvide mønstre på undersiden af halen og så netop, at den ofte slår med halen lige i vejret, når den dykker. Du finder især pukkelhvalen ved Grønlands vestkyst ved Nuuk, Aasiaat og Qeqertarsuaq. Også ved Sisimiut, Maniitsoq og Paamiut er der fra april til november særdeles gode muligheder for at se pukkelhvalen. I de senere år er pukkelhvalen også ofte set ved Ilulissat.

De kommer ofte også ret tæt på bådene og er meget nysgerrige, så du kan derfor få nogle utrolige billeder af dette fantastiske dyr. Når du ser en pukkelhval springe og dykke med halen i vejret, vil du opleve, at det er en helt unik og utrolig oplevelse.

Pukkelhvalen anses ikke for at være særligt elegant bygget, og dens navn kommer da også af, at den har en rygfinne, som ligner en pukkel.

Pukkelhvalerne har enormt store halefinner, og deres meget lange luffer er de længste i dyreverdenen. Halen kan blive helt op til 5-6 meter i bredden og har et smukt og karakteristisk sort-hvidt mønster på undersiden.

Du vil oftest finde pukkelhvalen på Grønlands vestkyst i nærheden af Nuuk, Aasiaat, Ilulissat og Qeqertarsuaq. Du vil dog også kunne se dem i vandet omkring Sisimiut, Maniitsoq eller Paamiut.

I de senere år er pukkelhvaler blevet set ved Ilulissat, som også er en af de mest populære byer at besøge.

Du kan også læse mere om de grønlandske byer.

Vågehvalen – den lille “sildepisker”

Balaenoptera acutorostrata

Vågehvalen er en af de mindre hvaler i familien af bardehvaler. Deres grønlandske navn er tikaagullik. Den bliver normalt “kun” op til 10 meter i længden og vejer under 10 ton. Vågehvalen kan man se i fjordene og langs kysten i Syd- og Vestgrønland, herunder også i Diskobugten fra maj til oktober.

Vågehvalerne er dog blevet set mange steder omkring Grønland på andre tider af året.

Acutorostrata, som er vågehvalens artsnavn, betyder spids snude, hvilket også beskriver dem meget godt. Deres finner og bug har meget karakteristiske hvide markeringer, som gør dem nemme at identificere.

Vågehvalen kan svømme ret hurtigt. Du kan opleve at de stikker hovedet op over vandet for at orientere sig eller sågar springer helt op og ud af vandet.

Vågehvaler har forskellige personligheder. Du kan møde de nysgerrige individer, som vil følge hvalsafaribåden i længere tid, mens andre er mere sky og holder sig lidt på afstand. Specielt for vågehvalen er også, at de ikke viser deres halefinne, når de dykker.

Narhvalen – hvalen med den snoede stødtand

Monodon monoceros

Narhvalen er en mellemstor tandhval, der typisk vejer mellem 800-1.600 kg. Den er mest kendt for dens karakteristiske venstresnoede stødtand, der hos enkelte hanner kan nå en længde på op til 3 meter. Denne stødtand er faktisk hvalens hjørnetand. I sjældne tilfælde kan man opleve, at hannerne har to stødtænder eller, meget opsigtsvækkende, slet ingen.

Et sjovt faktum om narhvalen er, at de skifter farve med alderen. Det oplever man ikke ret tit hos hvaler. Man vil se at de bliver lysere, jo ældre de er. De unge er blågrå eller sorte, de voksne gråspættede, mens de rigtigt gamle narhvaler næsten er hvide.

I Grønland er narhvalen mest udbredt i området omkring Melvillebugten i nærheden af Qaanaaq, såvel som i det nordøstlige Grønland. De tilbringer hele deres liv i arktiske egne, og det menes at op imod 90% af verdens narhvaler lever i nærheden af Canada og Grønland.

Narhvalen er en vigtig brik i inuitternes traditionelle levevis. Deres kød er en delikatesse i Grønland, og mattak – huden fra narhvalen – er blandt de allerstørste delikatesser i Grønland.

Narhvalernes stødtand er eftertragtet og dannede grundlag for myten om enhjørninge. Du vil nok også se smukke udskæringer i hvalens stødtand, hvis du besøger Grønlands museer.

Hvidhvalen – den hvide hval

Delphinapterus leucas

Hvidhvalen er ligesom narhvalen en mellemstor tandhval. Disse to hvalarter er da også i familie med hinanden. Hvidhvalen ses ofte i mindre grupper på 5 til 10 dyr, men er set i flokke på flere tusinde dyr.  Deres hoved er fleksibelt og giver dem mulighed for at lave forskellige ansigtsudtryk, så på nogle billeder ser det endda ud som om, at de smiler til kameraet.

I Grønland er de ret almindelige, og kan ses i havene mellem Maniitsoq og Diskobugten, og i områderne tæt ved Qaanaaq og Upernavik.

Hvidhvalen bliver lysere med alderen. De unge hvidhvaler er grålige i farven, mens de ældre bliver helt hvide.

Forskere har efter flere undersøgelser opdaget, at hvidhvalen på mange måder kan efterligne menneskelig tale.

Grønlands Naturinstitut

Grønlands Naturinstitut forsker i arktiske økosystemer og i effekten af klimatiske og menneskelige påvirkninger af disse. Forskningen fokuserer særligt på levende ressourcer til havs, såsom fisk, skaldyr, havpattedyr og havfugle, og derudover også på landbaserede ressourcer som landpattedyr og landets flora/vegetation. På deres hjemmeside er der store mængder af information om Grønlands dyr og på dette link, kan du læse mere om hvaler og sæler.

 

Whalespotting

I fjordene ved Nuuk er der masser af hvaler. På dette link kan du finde et fotoalbum med billeder af hvaler nær Nuuk. På den måde kan du selv holde øje med, hvilke hvaler, du møder. Samtidig kan du måske hjælpe Naturinstituttet.

Find mere information her. 

 

Hvaloplevelser i særklasse

Grønland er utroligt alsidig med alt fra blafrende nordlys, gylden midnatssol, imponerende gletsjere til frodige enge, dybe fjorde og fantastisk dyreliv. The Big Arctic Five er en betegnelse for fem af de mest populære oplevelser i Grønland. Blandt de mest populære oplevelser er hvalerne i Grønland og det er der mange gode grunde til. For det første findes der rigtig mange og ikke mindst store hvalarter i Grønland. Derudover er Grønland fortsat et rejsemål med turisme i en så lille målestok, at både natur og kultur kan følge med. Hvalerne er altså ikke fortrukket til roligere strøg. De boltrer sig fortsat lige der, hvor de altid har gjort til stor glæde for os, der gerne vil se dem helt tæt på.

Læs mere om Big Arctic Five