VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Hvaler i Grønland

Inspiration / Dyreliv / Hvaler i Grønland

Kom tæt på havets giganter i Grønland

Grønland er hjem for mange arter af hvaler, og der er rig mulighed for at opleve hvaler i Grønland året rundt. Hvalens størrelsen alene er imponerende, og disse fantastiske dyr har en helt speciel plads i det grønlandske samfund, både i kulturen og i de gamle myter og sagn.

Du kan se hvaler mange steder langs den grønlandske kyst. De mest almindelige hvaler, du kan se i Grønland, er de meget store og kraftfulde pukkelhvaler, og de lidt mindre og nysgerrige vågehvaler og grønlandshvaler.

Er du utroligt heldig, kan du en sjælden gang imellem se den fantastiske blåhval, som er verdens største pattedyr. Den svømmer til tider gennem grønlandsk farvand.

Hvaler – de majestætiske kæmper

Hvalerne findes i stort tal i Grønland, særligt i sommerhalvåret, hvor det oftest er pukkelhvalen, vågehvalen og finhvalen du ser langs Grønlands kyster. Igennem århundreder er vi blevet fascineret af havets kæmper, og vi tør godt garantere dig, at når du ser en hval i Grønland, er det en oplevelse, du aldrig vil glemme.

I havet omkring Grønland kan du træffe omtrent 15 hvalarter, der jævnligt forekommer i farvande. De fleste hvaler, du møder i havet omkring Grønland, svømmer mellem de arktiske egne og Det Caribiske Hav. Tre arter, nemlig hvidhvalen, narhvalen og grønlandshvalen, lever i Grønlands farvande hele året rundt.

Hvis du gæster Grønland i sommerhalvåret, så er der rigtig gode chancer for, at du ser hvaler, da det er på denne årstid, at de fleste hvaler kommer til de grønlandske farvande. Jo længere du opholder dig til søs, jo større er chancerne for at se grønlandske hvaler.

Årstid

Fra midt på sommeren til ud på efteråret er der næsten garanti for at møde hvaler ved Paamiut i Sydgrønland, ved Nuuk i Midtgrønland, samt nord for polarcirklen ved Aasiaat, i Diskobugten og ved Uummannaq. Når vi siger ’næsten garanti’, er det selvfølgelig fordi, hvalernes veje er uransalige, og de er der ikke for vores skyld.

Allerede i april og maj er der stor chance for at se grønlandshvaler nær Qeqertarsuaq i Diskobugten. Et godt tip er at holde sig nær skipper eller andre af skibets medarbejdere, for de er trænede i at spotte hvalerne.

Om sommeren kan du tage på hvalsafari fra de fleste grønlandske byer. Her er der mulighed for at se pukkelhval, finhval, vågehval samt mindre hvaler som marsvin og  delfiner. Uanset om man er på sin første, anden eller tiende hvalsafaritur, kan man ikke undgå at blive begejstret, hver gang de store dyr kommer tæt på. Lige som med resten af Grønlands natur i øvrigt føler man sig hurtigt meget lille her i verden.

 

Hvor kan man se hvaler i Grønland?

I havene og fjordene ved Grønland vrimler det med hvaler. Hvalerne er, hvor deres føde er. De lever af kril, plankton og stimer af småfisk. Heldigvis har nogle hvaler dog også forkærlighed for visse steder, så nogle egne i Grønland er rigtig velegnede for hvalsafarier, da chancen for at se hval er stor der. Det er både i Sydgrønland, Diskobugten, ved Maniitsoq, syd for Tasiilaq og i det store fjordsystem ved hovedstaden Nuuk.

Langt de fleste turister lægger vejen forbi Diskobugten og byen Ilulissat, da der her er gode chancer for at komme tæt på hvalerne. Ilulissat Isfjord er meget populært blandt hvaler fordi de mange ismasser og bevægelserne i vandet gør, at der er meget hvalføde.

Læs mere om hvalsafari.

To hvaltyper

Nulevende hvaler bliver opdelt i to kategorier: Bardehvaler og tandhvaler. I Grønland kan du møde både bardehvaler og tandhvaler.

Bardehvaler
Blandt bardehvalerne finder vi blåhvaler, pukkelhvaler, finhvaler, grønlandshvaler og gråhvaler. I stedet for tænder har bardehvaler flere lange, smalle hornplader i overmunden som kaldes barder. Hvalen bruger barderne til at indtage sin føde med.

Bardehvalerne spiser mindre dyr såsom krill eller små fisk ved at gabe over store mængder vand med de små dyr i, hvorefter vandet trykkes ud gennem barderne med tungen.

Tandhvaler
Tandhvalerne er kendetegnet ved, at de har mange små og spidse tænder i munden. De jager deres føde, såsom fisk eller blæksprutter, med deres tænder, der gør at de kan tygge og holde fast på maden. I modsætning til bardehvalerne, har tandhvalerne kun ét blåsthul oven på hovedet. Blandt tandhvalerne finder vi kaskelotter, delfiner, spækhuggere, marsvin, narhvaler og hvidhvaler.

Hvalarterne i Grønland

Der er 15 hvalarter i Grønland. I Sydgrønland er det særligt finhvaler og vågehvaler, du møder, men man kan også være heldig at støde ind i kaskelothvaler dernede. Ofte dukker hvalerne tilfældigt op, når du sejler mellem byerne. Pukkelhvaler møder du gerne nær Paamiut, Maniitsoq, Ilulissat og Aasiaat, og så findes de også i et pænt stort antal i fjordene omkring Nuuk. Pukkelhvaler, vågehvaler, finhvaler og grønlandshvaler er ikke noget særsyn i Diskobugten. I Østgrønland er der også et rent rend af hvaler, der boltrer sig i de øde omgivelser.

Hvidhvaler og narhvaler kan du være heldig at møde ved nordligste kyster. Her kan man også i sjældnere tilfælde møde blåhvaler og spækhuggere.

Grønlandshvalen – den tungeste og ældste

Balaena mysticetus

Med en vægt på op til 100 ton er grønlandshvalen en af de tungeste hvaler og en af de arter, som vejer mest blandt alle hvalarter i verden. De kan blive over 250 år gamle og er derfor også et af de dyr i verden, der kan leve længst. Grønlandshvalen bliver op til 18 meter lang, og lever i klodens allersmukkeste egne omkring Canada og Grønland.

Grønlandshvalen er en arktisk hvalart, og i Grønland opholder den sig typisk i Vestgrønland i nærheden af Qeqertarsuaq ved Diskoøen i forårsmånederne. I midten af maj sætter den dog kursen mod Canada. Det er især omkring april, at du har gode muligheder for at opleve dette verdens ældste pattedyr i Grønland fra Sisimiut og nordpå til Nordvandet ved Qaanaaq.

Pukkelhvalen – Havets akrobat

Megaptera novaeangliae

Pukkelhvalerne er næsten lige så stor som grønlandshvalen. De kan blive tæt på 18 meter, men de vejer dog “kun” omkring 30 ton. Det er en af de store bardehvaler, som der er størst chance for at se i Grønland.

Deres meget karakteristiske slag med halen i vejret tager pusten fra enhver. Den er nem at kende på dens karakteristiske sort/hvide mønstre på undersiden af halen og så netop, at den ofte slår med halen lige i vejret, når den dykker. Du finder især pukkelhvalen ved Grønlands vestkyst ved Nuuk, Aasiaat og Qeqertarsuaq. Også ved Sisimiut, Maniitsoq og Paamiut er der fra april til november særdeles gode muligheder for at se pukkelhvalen. I de senere år er pukkelhvalen også ofte set ved Ilulissat, som også er en af de mest populære byer at besøge. Du kan læse mere om de grønlandske byer.

Pukkelhvaler kommer ofte ret tæt på bådene og er meget nysgerrige, så du kan derfor få nogle utrolige billeder af dette fantastiske dyr og samtidig få en unik og utrolig oplevelse du sent vil glemme.

Du kan også læse mere om de grønlandske byer.

Vågehvalen – den lille “sildepisker”

Balaenoptera acutorostrata

Vågehvalen er en af de mindre hvaler i familien af bardehvaler. Deres grønlandske navn er tikaagullik.  Vågehvalen bliver normalt “kun” op til 10 meter i længden og vejer under 10 ton. Man kan se den grønlandske hvalart i fjordene og langs kysten i Syd– og Vestgrønland, herunder også i Diskobugten fra maj til oktober.

Vågehvalerne er dog blevet set mange steder omkring Grønland på andre tider af året.

Vågehvaler har forskellige personligheder. Du kan møde de nysgerrige individer, som vil følge hvalsafaribåden i længere tid, mens andre er mere sky og holder sig lidt på afstand. Specielt for vågehvalen er også, at de ikke viser deres halefinne, når de dykker.

Narhvalen – hvalen med den snoede stødtand

Monodon monoceros

Narhvalen er en mellemstor tandhval, der typisk vejer mellem 800-1.600 kg. Den er mest kendt for dens karakteristiske venstresnoede stødtand, der hos enkelte hanner kan nå en længde på op til 3 meter. Denne stødtand er faktisk hvalens hjørnetand.

I Grønland er narhvalen mest udbredt i området omkring Melvillebugten i nærheden af Qaanaaq, såvel som i det nordøstlige Grønland. Om Sommeren ses narhvalen i fjorde og bugte i Nordvestlige Grønland og om efteråret og vinteren bevæger de sig længere til havs grundet havisen. De tilbringer hele deres liv i arktiske egne, og det menes at op imod 90% af verdens narhvaler lever i nærheden af Canada og Grønland.

Narhvalen er en vigtig brik i inuitternes traditionelle levevis. Deres kød er en delikatesse i Grønland, og mattak – huden fra narhvalen – er blandt de allerstørste delikatesser i Grønland.

Hvidhvalen – den hvide hval

Delphinapterus leucas

Hvidhvalen er ligesom narhvalen en mellemstor tandhval der opholder sig i Grønland. Disse to hvalarter er da også i familie med hinanden. Hvidhvalen ses ofte i mindre grupper på 5 til 10 dyr, men er set i flokke på flere tusinde dyr.

I vinterhalvåret kan du opleve hvidhvalen ud for Vestgrønland fra Maniitsoq og Diskobugten og i syd til Qaanaaq i nord. Om sommeren bevæger hvidhvalen sig mod arktisk Canada for at parre sig og give fødsel. Hvidhvalen bliver lysere med alderen. De unge hvidhvaler er grålige i farven, mens de ældre bliver helt hvide.

Grønlands Naturinstitut

Grønlands Naturinstitut forsker i arktiske økosystemer og i effekten af klimatiske og menneskelige påvirkninger af disse. Forskningen fokuserer særligt på levende ressourcer til havs, såsom fisk, skaldyr, havpattedyr og havfugle. På deres hjemmeside er der store mængder af information om Grønlands dyr og på dette link, kan du læse mere om hvaler og sæler.

Hvaloplevelser i særklasse

Grønland er utroligt alsidig med alt fra blafrende nordlys, gylden midnatssol, imponerende gletsjere til frodige enge, dybe fjorde og fantastisk dyreliv. The Big Arctic Five er en betegnelse for fem af de mest populære oplevelser i Grønland. Blandt de mest populære oplevelser er hvalerne i Grønland og det er der mange gode grunde til. For det første findes der rigtig mange og ikke mindst store hvalarter i Grønland. Derudover er Grønland fortsat et rejsemål med turisme i en så lille målestok, at både natur og kultur kan følge med. Hvalerne boltrer sig altså fortsat lige der, hvor de altid har gjort til stor glæde for os, der gerne vil se dem helt tæt på. Særligt Nuuks fjorde er fyldt med hvaler. På linket her, kan du se et album der viser hvordan du kan spotte hvaler i Grønland.

Er du interesseret i at opleve hvaler i Grønland? På siden her kan du læse mere om vores rejser til Grønland, der inkluderer hvalsafari.

Læs mere om Big Arctic Five