Inspiration / Dyreliv / Hvaler

Hvaler

Grønland er hjem for mange hvaler og havpattedyr. Oplev dem på en hvalsafari eller måske på en vandretur ved kysten

Hvalens størrelsen alene er imponerende, og disse fantastiske dyr har en helt speciel plads i det grønlandske samfund, både i kulturen og i de gamle myter og sagn.

Der lever adskillige hvalarter i havene omkring Grønland, specielt i sommermånederne.

Man kan se hvaler mange steder langs den grønlandske kyst. De mest almindelige hvaler, du kan se i Grønland, er de meget store og kraftfulde pukkelhvaler, og de lidt mindre og nysgerrige vågehvaler og grønlandshvaler.

Er man helt utroligt heldig, kan man en sjælden gang imellem se den fantastiske blåhval, som er verdens største pattedyr. Den svømmer til tider gennem grønlandsk farvand.

Hvor mange forskellige arter af hvaler er der i Grønland?

Der lever femten forskellige hvalarter i Grønland, selvom det ikke er dem alle sammen, som lever her hele året rundt.

De fleste hvaler, du møder i havet omkring Grønland, svømmer mellem de arktiske egne og Det Caribiske Hav. Tre arter, nemlig hvidhvalen, narhvalen og grønlandshvalen, lever i Grønlands farvande hele året rundt.

I Grønland kan du møde både bardehvaler og tandhvaler. Bardehvalerne spiser mindre dyr såsom krill eller små fisk ved at gabe over store mængder vand med de små dyr i. De bruger så barderne til at sortere vandet fra. Blandt bardehvalerne finder du pukkelhvalen, vågehvalen, grønlandshvalen og selvfølgelig blåhvalen.

Tandhvalerne spiser fisk, blæksprutter og sæler, og til dette har de et tandsæt bestående af små, spidse tænder, så de kan tygge og holde fast på deres mad. Tandhvalerne består af bl.a. hvidhvalen og narhvalen, definer, marsvin, spækhugger mfl.

Hvis du har svært ved at se, om en hval er en del af bardehvalerne eller tandhvalerne, så kig på deres åndehul. Bardehvalerne har to af disse, mens tandhvalerne kun har et.

Vi har lavet en rejseguide om hvaler, hvis du skulle have lyst til at læse mere.

Grønlandshvalen – den tungeste og ældste

Balaena mysticetus

Med en vægt på op til 100 ton er grønlandshvalen en af de tungeste hvaler og en af de arter, som vejer mest blandt alle hvalarter i verden. De kan blive over 250 år gamle og er derfor også et af de dyr i verden, der kan leve længst. I Grønland er de stadig overgået af grønlandshajen, som kan blive mere end 300 år gamle.

Det er dog ikke kun deres alder, der er imponerende, for de kan blive op imod 18 m lange. De er sande kæmper.

Herudover lever de i de smukkeste områder i verden, nemlig havet omkring Grønland og Canada.

Grønlandshvalen er en arktisk hvalart, hvilket navnet også lidt hentyder til. I Grønland bliver de normalt i Diskobugten tæt på Qeqertarsuaq. Dine chancer for at se disse fantastiske kæmper er størst omkring april og maj måned.

Pukkelhvalen – Havets akrobat

Megaptera novaeangliae

Pukkelhvalerne er næsten lige så stor som grønlandshvalen. De kan blive tæt på 18 meter, men de vejer dog “kun” omkring 30 ton. Det er også derfor de bliver anset som værende havets akrobater blandt de store hvaler. De kommer ofte også ret tæt på bådene og er meget nysgerrige, så du kan derfor få nogle utrolige billeder af dette fantastiske dyr. Når du ser en pukkelhval springe og dykke med halen i vejret, vil du opleve, at det er en helt unik og utrolig oplevelse.

Pukkelhvalen anses ikke for at være særligt elegant bygget, og dens navn kommer da også af, at den har en rygfinne, som ligner en pukkel.

Pukkelhvalerne har enormt store halefinner, og deres meget lange luffer er de længste i dyreverdenen. Halen kan blive helt op til 5-6 meter i bredden og har et smukt og karakteristisk sort-hvidt mønster på undersiden.

Du vil oftest finde pukkelhvalen på Grønlands vestkyst i nærheden af Nuuk, Aasiaat, Ilulissat og Qeqertarsuaq. Du vil dog også kunne se dem i vandet omkring Sisimiut, Maniitsoq eller Paamiut.

I de senere år er pukkelhvaler blevet set ved Ilulissat, som også er en af de mest populære byer at besøge.

Du kan også læse mere om de grønlandske byer.

Vågehvalen – den lille “sildepisker”

Balaenoptera acutorostrata

Vågehvalen er en af de mindre hvaler i familien af bardehvaler. Deres grønlandske navn er tikaagullik. Den bliver normalt “kun” op til 10 meter i længden og vejer under 10 ton. Vågehvalen kan man se i fjordene og langs kysten i Syd- og Vestgrønland, herunder også i Diskobugten fra maj til oktober.

Vågehvalerne er dog blevet set mange steder omkring Grønland på andre tider af året.

Acutorostrata, som er vågehvalens artsnavn, betyder spids snude, hvilket også beskriver dem meget godt. Deres finner og bug har meget karakteristiske hvide markeringer, som gør dem nemme at identificere.

Vågehvalen kan svømme ret hurtigt. Du kan opleve at de stikker hovedet op over vandet for at orientere sig eller sågar springer helt op og ud af vandet.

Vågehvaler har forskellige personligheder. Du kan møde de nysgerrige individer, som vil følge hvalsafaribåden i længere tid, mens andre er mere sky og holder sig lidt på afstand. Specielt for vågehvalen er også, at de ikke viser deres halefinne, når de dykker.

Narhvalen – hvalen med den snoede stødtand

Monodon monoceros

Narhvalen er en af de mindre tandhvaler, som også er kendt for sit mærkværdige udseende. Narhvalen har nemlig et horn på næsen. Stødtanden er snoet, altid mod uret, og denne stødtand er faktisk hvalens hjørnetand. I sjældne tilfælde kan man opleve, at hannerne har to stødtænder eller, meget opsigtsvækkende, slet ingen. De vejer normalt 800-1600 kg og kan bliver omkring tre meter lange.

Et sjovt faktum om narhvalen er, at de skifter farve med alderen. Det oplever man ikke ret tit hos hvaler. Man vil se at de bliver lysere, jo ældre de er. De unge er blågrå eller sorte, de voksne gråspættede, mens de rigtigt gamle narhvaler næsten er hvide.

I Grønland er narhvalen mest udbredt i området omkring Melvillebugten i nærheden af Qaanaaq, såvel som i det nordøstlige Grønland. De tilbringer hele deres liv i arktiske egne, og det menes at op imod 90% af verdens narhvaler lever i nærheden af Canada og Grønland.

Narhvalen er en vigtig brik i inuitternes traditionelle levevis. Deres kød er en delikatesse i Grønland, og mattak – huden fra narhvalen – er blandt de allerstørste delikatesser i Grønland.

Narhvalernes stødtand er eftertragtet og dannede grundlag for myten om enhjørninge. Du vil nok også se smukke udskæringer i hvalens stødtand, hvis du besøger Grønlands museer.

Hvidhvalen – den hvide hval

Delphinapterus leucas

Ligesom narhvalen er hvidhvalen en af de små tandhvaler. Disse to hvalarter er da også i familie med hinanden. Hvidhvaler lever ofte i grupper af fem til 10 dyr, men er også set i meget store flokke. Deres hoved er fleksibelt og giver dem mulighed for at lave forskellige ansigtsudtryk, så på nogle billeder ser det endda ud som om, at de smiler til kameraet.

I Grønland er de ret almindelige, og kan ses i havene mellem Maniitsoq og Diskobugten, og i områderne tæt ved Qaanaaq og Upernavik.

Hvidhvalen bliver lysere med alderen. De unge hvidhvaler er grålige i farven, mens de ældre bliver helt hvide.

Forskere har efter flere undersøgelser opdaget, at hvidhvalen på mange måder kan efterligne menneskelig tale.

Hvilken hval er den største i Grønland?

Den største hval i Grønland er blåhvalen, men man skal være mere end almindeligt heldig for at se den.