VI ER EJET AF GRØNLAND
EGNE LOKALE GUIDER
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Nordlys i Grønland

Inspiration / Rejseguider / Nordlys i Grønland

Oplev verdens bedste nordlys i Grønland

Hos Grønlands Rejsebureau er vi ikke i tvivl. Hvis du vil opleve nordlys, så er Grønland et af verdens bedste steder – og kun 4½ timers direkte flyvning fra Kastrup Lufthavn.

Nordlyset er en af polarmørkets store overraskelser og er en del af Grønlands identitet. Det bølgende, mytiske og magiske nordlys vil forundre og forbløffe dig, og Grønland er det helt rigtige sted for dig at opleve fænomenet – ude midt i naturen, hvor fjeldet og sneen lyses op af det grønne og rødlige lysshow.

Det er svært at forklare nordlys til folk, der ikke selv har oplevet det. Oplevelsen af nordlys er ikke blot det fysiske i at stå og se op på himlen, men også en følelse af total overvældelse over den flygtige, usædvanligt smukke oplevelse.

I Grønland møder du næsten intet kunstigt lys i forhold til andre steder i verden, og her får du ofte en klar himmel, som skaber de bedste forhold for at se nordlys. Nordlyset kan du opleve rigtig mange steder i Grønland, og det fantastiske lysshow ses bedst på en mørk, klar nattehimmel fra september og frem til starten af april.

Det nordlys, du oplever her og nu i øjeblikket, kommer aldrig tilbage og nordlyset er helt sikkert en af polarmørkets største og smukkeste oplevelser.

Som de siger så poetisk på greenland.com:

”Nordlyset er på en måde en del af Grønlands fysisk visuelle identitet, og med sit arktiske touch griber det ned fra verdensrummet og fylder polarnatten med myter, magi og frostklare vinteroplevelser.”

 

Se nordlys i videoen fra Visit Greenland:

Den ideelle årstid for at se nordlys

Nordlyset optræder hele året rundt, men det er kun synligt på en mørk himmel. I Grønland er det mest synligt fra slutningen af september til marts – april, afhængig af hvor I Grønland du befinder dig.

Du behøver ikke at rejse til de nordligste og fjerneste egne af Grønland for at se det magiske nordlys. Allerede ved ”indgangsporten” til Grønland, Kangerlussuaq, vil du med stor sandsynlighed blive budt velkommen af de ”blafrende grønne gardiner” en vinteraften. Blot på en forlænget weekend kan du rejse til Kangerlussuaq og se nordlyset og opleve alle de andre spændende seværdigheder i og omkring Kangerlussuaq.

Udover i Kangerlussuaq kan du også i Sisimiut og Ilulissat komme på guidede nordlysture i vinterhalvåret. Og vi tør næsten love dig nordlys på en rejse til Grønland.

De senere år er nordlysrejser til Grønland blevet meget populære og du kan flyve direkte fra København og og lande i Kangerlussuaq, hvor du oftet kan opleve nordlys.

 

Arsarnerit – dem der spiller bold

Det grønlandske ord for nordlys er ’Arsarnerit’ og betyder ’dem, der spiller bold’. Ifølge de gamle inuitmyter kommer nordlyset frem på himlen, når de afdødes sjæle spiller bold med hvalroskranier. Den forklaring holder nok ikke helt i dag, ligesom de fleste jo også er holdt op med at tro på, at mosekonen brygger, når der er tåge i Danmark.

Den videnskabelige forklaring på nordlys er, at solens elektrisk ladede partikler møder molekyler og atomer i jordens atmosfære i cirka 100 kilometers højde. Dette møde resulterer i et utroligt fænomen, hvor ’gardiner’ i alskens farver blafrer hen over himlen. Gule, grønne, røde, hvide – alt efter hvor du er, kan gardinerne skifte farve, men uanset hvad, er det et vidunderligt syn.

De fleste tror som sagt ikke længere på den med kraniet, men det holder ikke folk i Grønland fra at fløjte mod himlen i et forsøg på at gøre nordlyset livligere. Det er der nemlig en anden myte, der fortæller. Det spøjse er, hvor ofte det virker, men man skal passe på, at nordlyset ikke rækker ned og snupper en, når man gør det. Vi vil nu opfordre til, at du alligevel prøver det, hvis du tør.

I visse andre kulturer mener man, at børn undfanget under nordlyset bliver mere intelligente, så derfor er nordlysture noget helt specielt dejligt for besøgende fra disse kulturer.

 

Leg med nordlyset

I forbindelse med din rejse til Grønland er der flere udflugter, hvor du kan komme ud og opleve nordlyset. For de informationssultne er det en rigtig god måde at opleve det på, for guiden kan fortælle dig mange spændende historier. På disse ture får du ofte serveret noget varmt at drikke så du kan holde dig varm.

Der er også en anden måde at holde sig varm på under nordlyset: Leg. Det er sjovt at lege under nordlyset. Mange ser på lyset med stor ærefrygt, og det er der også god grund til, for det er et usædvanligt smukt naturfænomen. Du skulle dog alligevel prøve at efterligne lysets leg hen over himlen. Læg dig ned på ryggen og lav engle i sneen eller tag en rutsjetur på numsen, en kælk eller en plasticpose.

Det er ikke alle, der har lyst til det, men der sker noget helt vidunderligt i det øjeblik, hvor du giver slip og leger sammen med naturen. Og her er der virkelig tale om at lege sammen med naturen og ikke i naturen. Om du er fem, 30 eller 70 år, prøv det!

 

Hvordan fotograferer man nordlyset?

Nordlyset kan være svært at fotografere, men kan samtidig også give nogle af de smukkeste billeder. Det kræver en god del tålmodighed og det rigtige udstyr.

Læse mere om, hvordan du tager det bedste billede af det farvestrålende nordlys. (Engelsk artikel)

Hvad er nordlys?

Nordlyset er elektrisk ladede partikler fra solen, der rammer vores atmosfære og skaber et lysfænomen med vekslende farver, der afslører hvor højt over planetens overflade partiklerne træffer atmosfæren.

 

Aurora Borealis

Det var den dengang endnu ikke folkekære videnskabsmand Galileo Galilei, der i 1619 opfandt udtrykket ’Aurora Borealis’, hvilket betyder noget á la ’Den nordlige morgenrøde’.

Der findes faktisk også et tilsvarende fænomen på den sydlige halvkugle, der hedder ’Aurora Australis’ eller sydlys. De bevæger sig simultant med nordlyset, forunderligt nok. Fællesbetegnelsen for sydlys og nordlys er polarlys (Aurora polaris). Solvinden danner også polarlys på andre planeter med et magnetfelt såsom Jupiter og Saturn.

 

Lysbæltet

Selv for grønlændere kommer det ofte som en overraskelse, at nordlyset ikke findes i hele Grønland. De tættest beboede egne har nordlys, og derfor tager man for givet, at det findes over hele den nordlige del af jordkloden. Jo længere nordpå du kommer, jo svagere bliver det igen for til sidst helt at forsvinde.

Langt de fleste rejsende til Grønland lander i Kangerlussuaq, hvor nordlyset virkelig kommer til sin ret midt i nordlysbæltet. Nordlys kan kun ses på mørke og klare aftener. Det kan stærkt anbefales, at du begiver dig væk fra kunstigt lys, for at få den fulde oplevelse af lysets blafren.

 

Nordlys over Ilulissat – Aningaaq Rosing Carlsen – Visit Greenland

Gode steder at opleve nordlys i Grønland

Nordlyset kan opleves rigtig mange steder i Grønland, og det fantastiske lysshow ses bedst på en mørk, klar nattehimmel fra september og frem til starten af april. Alt efter hvor du er i Grønland, vil farverne være forskellige, men flot er det uanset.

 

Kangerlussuaq

Én lokalitet nævnes igen og igen, når Grønlands bedste og mest tilgængelige nordlysdestinationer kommer på tale: Lufthavnsbygden Kangerlussuaq har med sin unikke indlandsplacering i læ af fjelde og is mere end 300 klare nætter om året og det er den rene guf for nordlyselskere.

Der er der mange delte meninger om, hvor det er bedst at se nordlys. Der findes stadig ikke noget videnskabeligt bevis på, hvor det er bedst se nordlys, men faktisk ligger der en forskningsstation i Kangerlussuaq, hvor man netop studerer ionosfæren og nordlyset. Desuden er det let at komme dertil, idet næsten alle fly fra Danmark lander i Kangerlussuaq. Det tager altså kun en flyvetur på 4½ timer og så er du midt i nordlysparadis.

Vores mest solgte rejser til Grønland er 5-dages rejser til Kangerlussuaq i vinterhalvåret, hvor vores rejsende kommer for at opleve nordlyset, Indlandsisen og hundeslædekørsel.

 

Sisimiut

I både Kangerlussuaq og Sisimiut kan du komme på nordlysture, hvor du kører ud i naturen, væk fra kunstigt lys fra huse og gadelygter. Det er naturligvis ikke nødvendigt at køre væk fra byen for at se nordlys, men forholdene væk fra kunstigt gadelys gør det både nemmere og flottere at se.

Sisimiut ligger lige nord for Polarcirklen og du kommer dertil med indenrigsfly fra Kangerlussuaq. Det er en kort flyvning på ca. 30 minutter. I vinterhalvåret er der mange af vores rejsende, som kombinerer Kangerlussuaq og Sisimiut i en og samme rejse.

Sisimiut er en af de større byer i Grønland med over 5.500 indbyggere, og her finder du det moderne Grønland side om side med den oprindelige inuitkultur. Sisimiut er et mekka for den aktive rejsende. Der er rigtig mange muligheder for vinteraktiviteter såsom hundeslæde, snescooter og langrend.

Læs mere om udflugter her.

 

Ilulissat

Også i Ilulissat i Diskobugten er der fremragende muligheder for at se nordlys. Ilulissat betyder isfjelde og henviser til byens beliggenhed som nabo til Ilulissat Isfjord. Her har du således mulighed for at se nordlyset danse over de imponerende isbjerge.

Flere af vores meget populære rejser kombinerer Kangerlussuaq og Ilulissat, så du kan opleve både Indlandsisen og Isfjorden og nordlyset i én og samme rejse.

 

Nuuk

Nuuk er hovedstaden i Grønland og den ligger faktisk syd for Polarcirklen. I Nuuk er nordlyset ofte markant. Selvom Nuuk er Grønlands mest lysrige by i kraft af de mange gadelamper, der lyser op i den mørke, arktiske nat, så er der mange steder, man nemt kan få den fulde oplevelse af nordlyset.

Nordlys over hospitalet i Ilulissat på en smuk. mørk polaraftenNordlys nær Kangerlussuaq - Fotograf: Mads Pihl, Visit Greenland

Nordlys vejrudsigt

På denne amerikanske hjemmeside kan du se, hvor man aktuelt forventer at nordlyset optræder. Siden opdateres hver halve time.

Find informationen om nordlyset her.

 

Vil du selv opleve nordlyset i Grønland?

Det er ikke spor svært at komme nærmere en rejse til Grønland for at se nordlyset. Du skal i bund og grund ”bare” beslutte dig for, hvornår du vil af sted, pakke kufferten og møde op i Kastrup Lufthavn. Du skal naturligvis også lige bestille rejsen og køre dankortet igennem, men det er faktisk også indenfor rækkevidde for de fleste.

En 5-dages miniferie til Kangerlussuaq er en af vores mest populære rejser til Grønland.