VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Ilulissat Isfjord

Inspiration / Steder at besøge / Ilulissat Isfjord

Isfjorden ved Ilulissat er verdenskendt og blev i 2004 optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Det er der en ganske god grund til, for Isfjorden er et helt specielt sted. Her får du en oplevelse, som du aldrig vil glemme.

De store tals bræ

Sermeq Kujalleq, som bræen i bunden af Isfjorden hedder, er en imponerende bræ. Det er den hurtigste gletsjer på den nordlige halvkugle, for den bevæger sig 40 meter dagligt. Der har været andre galopperende gletsjere, der i perioder bevæger sig hurtigere, fx nær Qeqertarsuaq, men så holder de op med det efter et stykke tid. Sermeq Kujalleq bliver bare ved og ved. 

Isbræen er kæmpestor: Den er 6 kilometer bred og 45 kilometer lang. Det svarer til 66.000 fodboldbaner, og isen er kendt for dagligt at smide samme mængde is i vandet, som Manhattan konsumerer af vand på et helt år. Rent faktisk producerer Sermeq Kujalleq 10 % af alle isfjeldene i Grønland!

 

Sejltur i paradis

En sejltur til Isfjordens munding er en oplevelse af de helt store. Her oplever du, at enorme isfjelde har lagt sig på grund ved fjordens munding. Der er ikke så dybt ved fjordmundingen som længere inde i fjorden, for de kæmpe isfjelde har skubbet en kæmpe sandbanke hertil. Så lægger isen sig på grund her, og isfjeldene flytter sig først, når de enten er smeltet så meget, at de ikke længere støder på grund, eller hvis et stort afbræk af gletsjeren i bunden af fjorden skubber mere is frem, eller hvis de bliver løftet op over sandbanken af store bølger ved et større afbræk.

Det er helt fantastisk at sejle rundt nær isfjeldene. Styrmændene på bådene kommer så tæt på, som det er sikkert at gøre, men holder sig selvsagt på behørig afstand af de enorme kæmper. Isfjeldene kan være store som skyskrabere og have et enormt areal. Prøv at sejle turen i dagtimerne og tag så også en tur om aftenen i midnatssolens gyldne skær. Det kan måske lyde lidt ekstravagant at skulle tage på den samme sejltur to gange, men vi ved af erfaring, at folk virkelig har elsket forskelligheden i oplevelserne. 

Vandretur til Sermermiut

På Isfjordens nordside finder du den forladte boplads Sermermiut. Her har mennesker bosat sig i over 4.000 år. Både Saqqaq, Dorset og Thule-kulturerne har bosat sig ved Sermermiut på grund af de gode fangstmuligheder. Derfor er der også mange ruiner i området. Ruinerne blev især udgravet i 1953 og 1983, hvor man fandt beviserne for de mange forskellige kulturers tilstedeværelse.

Faktisk ved vi, at Sermermiut var den største bosættelse i Grønland i 1737, men omkring 1850 flyttede den sidste person herfra til den nært anlagte by Jakobshavn, som vi i dag kender som Ilulissat. I dag er det nemt at komme herud til Sermermiut. Fra den gamle heliport i den sydlige udkant af Ilulissat går der en gangbro hele vejen ned til vandkanten. Herfra kan du også gå videre og opleve Kællingekløften. Her siges det, at ældre mennesker kastede sig ud, hvis der var sult, og de følte sig til besvær. Derfor valgte de at ofre sig, så de yngre kunne få mad og overleve vinterens strabadser.

Du kan også vandre langs med fjorden længere ind i landet langs afmærkede stier.

 

Flyv til bræen

Når du er her i byen, er det også en mulighed at flyve til bræen, og det er også helt storslået. Du ser det hele fra oven og får på denne måde mulighed for virkelig at opleve helt hvor meget is, der er i fjorden. Desuden er det ganske fortryllende, for på denne måde får du for alvor lov til at opleve det maritime liv i fjorden, hvor du ser sæler ligge og sole sig og hvalerne boltre sig mellem isfjeldene.

Tak, tak, tak og tusind tak for at foreslå Igloo Lodge. Det var mageløst at være der. Jeg ville ikke hjem. Alt spillede og med solskinsvejr alle dage deroppe, hvad mere kan man så ønske sig? Jeg havde endnu engang en vidunderlig tur.

Charlotte

Adresse:

Wilders Plads 13A, 1.

DK – 1403 København K

Åbningstider:

(mandag-fredag)

Erhvervsrejser: 9:00-16:00

Privatrejser: 10.00-15.00

 

facebook logo facebook logo facebook logo
  • Rejsegarantifonden nr. 351
  • ·
  • IATA agent nr. 17 200 606
  • ·
  • CVR nr. 32150756
  • ·
  • Privatlivspolitik