Inspiration / Natur / Nordlys

Nordlys

Det er ikke alle i verden, som har mulighed for at se nordlys, så derfor er det heldigt for dig, at nordlysture er noget, vi er rigtig gode til.

Nordlyset er en af polarmørkets store overraskelser og er en del af Grønlands identitet. Det bølgende, mytiske og magiske nordlys vil forundre og forbløffe dig, og Grønland er det helt rigtige sted for dig at opleve fænomenet – ude midt i naturen, hvor fjeldet og sneen lyses op af det grønne og rødlige lysshow. Grønland har noget af verdens bedste nordlys.

I Grønland møder du næsten intet kunstigt lys i forhold til andre steder i verden, og her får du ofte en klar himmel, som skaber de bedste forhold for at se nordlys. Nordlyset kan du opleve rigtig steder i Grønland, og det fantastiske lysshow ses bedst på en mørk, klar nattehimmel fra september og frem til starten af april.

Du behøver dog ikke at rejse til de nordligste og fjerneste egne af Grønland for at se det magiske nordlys. Allerede ved ”indgangsporten” til Grønland, Kangerlussuaq, vil du med stor sandsynlighed blive budt velkommen af de ”blafrende grønne gardiner” en vinteraften. Blot på en forlænget weekend kan du rejse til Kangerlussuaq og se nordlyset og opleve alle de andre spændende seværdigheder i og omkring Kangerlussuaq.

Arsarnerit – en grønlandsk myte om nordlys

Det grønlandske ord for nordlys er ’Arsarnerit’ og betyder ’dem, der spiller bold’. Ifølge de gamle Inuit-myter kommer nordlyset frem på himlen, når de afdødes sjæle spiller bold med hvalroskranier. Den forklaring holder nok ikke helt i dag, ligesom de fleste jo også er holdt op med at tro på, at mosekonen brygger.

Den videnskabelige forklaring på nordlys er, at solens elektrisk ladede partikler møder molekyler og atomer i jordens atmosfære i cirka 100 kilometers højde. Dette møde resulterer i et utroligt fænomen, hvor du ser ’gardiner’ i alskens farver blafre hen over himlen. Gule, grønne, røde, hvide – alt efter hvor du er, kan gardinerne skifte farve, men uanset hvad, er det et vidunderligt syn.

De fleste tror som sagt ikke længere på den med kraniet, men det holder ikke folk fra at fløjte mod himlen i et forsøg på at gøre nordlyset livligere, for det er der nemlig en anden myte, der fortæller. Det spøjse er, hvor ofte det virker, men man skal passe på at nordlyset ikke rækker ned og snupper en, når man gør det. Men prøv det selv, hvis du tør.

I andre kulturer mener man, at børn undfanget under nordlyset giver intelligente børn, så derfor er nordlysture noget helt specielt dejligt for besøgende fra disse kulturer.

Aurora Borealis

Det var den dengang endnu ikke folkekære videnskabsmand Galileo Galilei, der i 1619 opfandt udtrykket ’Aurora Borealis’, hvilket betyder noget á la ’Den nordlige morgenrøde’. Der findes faktisk også et tilsvarende fænomen på den sydlige halvkugle, der hedder ’Aurora Australis’ eller Sydlys. De bevæger sig simultant med nordlyset, forunderligt nok.

Lysbæltet! Nordlys i Grønland

Selv for grønlændere kommer det ofte som en overraskelse, at nordlyset ikke findes i hele Grønland. De tættest beboede egne har nordlys, og derfor tager man for givet, at det findes over hele den nordlige del af jordkloden, men det er faktisk ikke rigtigt. Jo længere nordpå du kommer, jo svagere bliver det igen for til sidste helt at forsvinde.

Leg med nordlys

Der er flere udflugter, hvor du kan komme ud og opleve nordlyset, og hvor du også får serveret noget dejligt for at holde dig varm. Der er også en anden måde at holde sig varm på under nordlyset: Leg. Det er sjovt at lege under nordlyset. Mange ser på lyset med stor ærefrygt, og det er der også god grund til, for det er et usædvanligt smukt naturfænomen, men lysets leg hen over himlen skulle du alligevel prøve at efterligne.

Læg dig ned på ryggen og lav engle i sneen eller tag en rutsjetur på numsen, en kælk eller en plasticpose. Det er ikke alle, der har lyst til det, men der sker noget helt vidunderligt i øjeblikket, hvor du giver slip og leger sammen med naturen. Og her er der vitterlig tale om at lege sammen med naturen og ikke i naturen. Om du er fem, 30 eller 70 år, prøv det!

"..Alt i alt en fantastisk tur.."

Ingrid og Poul K. Christensen

Fremragende | 60 anmeldelser
decoration decoration decoration

Kontakt:

+45 33 13 10 11

team@greenland-travel.dk

Adresse:

Wilders Plads 13A, 1.

DK – 1403 København K

Åbningstider:

(mandag-fredag)

Erhvervsrejser: 8:00-16:00

Privatrejser: 10.00-15.30

 

 

facebook logo facebook logo facebook logo
  • Rejsegarantifonden nr. 351
  • ·
  • IATA agent nr. 17 200 606
  • ·
  • CVR nr. 32150756
  • ·
  • GER nr. 7617371
  • ·
  • Privatlivspolitik