VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Nordlys i Grønland

Foto: Adam Lyberth, Visit Greenland
Inspiration / Natur / Nordlys i Grønland

Hos Grønlands Rejsebureau er vi ikke i tvivl. Hvis du vil opleve nordlys, er Grønland et af verdens bedste steder – og kun 4½ times direkte flyvning fra Kastrup Lufthavn.

Oplev verdens bedste nordlys i Grønland

Nordlyset er en af polarmørkets store overraskelser og er en del af Grønlands identitet. Det bølgende, mytiske og magiske nordlys vil forundre og forbløffe dig, og Grønland er det helt rigtige sted for dig at opleve fænomenet – ude midt i naturen, hvor fjeldet og sneen lyses op af det hvide, grønne og rødlige lysshow. Det er et naturfænomen, som altid skaber begejstring og forundring, og Grønland har nogle af de bedste forudsætninger og steder, du kan opleve nordlys.

Det er svært at forklare nordlys til folk, der ikke selv har oplevet det. Oplevelsen af nordlys er ikke blot det fysiske i at stå og se op på himlen, men også en følelse af total overvældelse over den flygtige, usædvanligt smukke oplevelse. Det er som at se naturens eget lysshow, hvor blafrende farver af gul, grøn og rød danser på den mørke nattehimmel i et magisk show.

I Grønland møder du næsten intet kunstigt lys i forhold til andre steder i verden, og her får du ofte en klar himmel, som skaber de bedste forhold for at se nordlys. Det skyldes især den milde lysforurening i byerne, som skaber gode forhold for nordlys i Grønland. Nordlyset kan du opleve rigtig mange steder i Grønland, og det fantastiske lysshow ses bedst på en mørk, klar nattehimmel.

Det nordlys, du oplever her og nu i øjeblikket, kommer aldrig tilbage, og nordlyset er helt sikkert en af polarmørkets største og smukkeste oplevelser.

Som de siger så poetisk på greenland.com:

”Nordlyset er på en måde en del af Grønlands fysisk visuelle identitet, og med sit arktiske touch griber det ned fra verdensrummet og fylder polarnatten med myter, magi og frostklare vinteroplevelser.”

Se nordlys i videoen fra Visit Greenland:

Nordlys eller polarlys

Nordlys kaldes også for polarlys. Polarlys er en lidt bredere fællesbetegnelse for det samme naturfænomen. Som navnet fortæller kan du se nordlys på den nordlige halvkugle, og derfor kan det ses i lande som Norge, Finland, Grønland, Island, Sverige og i sjældne tilfælde Danmark. Det specielle ved ordet polarlys er, at det også dækker over sydlys, som kan ses på den sydlige halvkugle i deres vinterhalvår.

Hvornår kan man se nordlys i Grønland? Den ideelle årstid for at se nordlys

Nordlyset optræder hele året rundt i Grønland, men det er kun synligt på en mørk og klar himmel. I Grønland er det mest synligt at se nordlys fra slutningen af september til marts – april, afhængig af hvor i Grønland du befinder dig. Nordlys opleves altså bedst om efteråret/vinteren. Chancerne for at se nordlys i Grønland er i denne periode utroligt gode, da Grønland i perioden har rigtigt mange dage med en fuldstændig klar nattehimmel.

Du behøver ikke at rejse til de nordligste og fjerneste egne af Grønland for at se det magiske nordlys. Allerede ved ”indgangsporten” til Grønland, Kangerlussuaq, vil du med stor sandsynlighed blive budt velkommen af de ”blafrende grønne gardiner” en vinteraften. Blot på en forlænget weekend kan du rejse til Kangerlussuaq og se nordlyset og opleve alle de andre spændende seværdigheder i og omkring.

Kangerlussuaq

Udover i Kangerlussuaq kan du også i Sisimiut og Ilulissat komme på guidede nordlysture i vinterhalvåret. Og vi tør næsten love dig nordlys på en rejse til Grønland.

De senere år er nordlysrejser til Grønland blevet meget populære, og du kan flyve direkte fra København og lande i Kangerlussuaq, hvor du ofte kan opleve nordlys i vintermånederne.

Arsarnerit – dem der spiller bold

Det grønlandske ord for nordlys er ’Arsarnerit’ og betyder ’dem, der spiller bold’. Ifølge de gamle inuitmyter kommer nordlyset frem på himlen, når de afdødes sjæle spiller fodbold med hvalroskranier. I andre kulturer mener nogle, at børn bliver særligt intelligente, hvis barnet er undfanget under nordlysets magiske lysshow. Det gør en nordlystur til noget helt specielt for besøgende fra disse kulturer.

De fleste tror ikke længere på myten om hvalroskraniet, men det holder ikke os i Grønland fra at fløjte mod himlen i et forsøg på at gøre nordlyset livligere og få det til at danse. Det er der nemlig en anden myte, der fortæller. Det spøjse er, hvor ofte det virker, men man skal passe på, at nordlyset ikke rækker ned og snupper en, når man gør det.

Hvordan opstår nordlys?

Selvom vi i mange år har tillagt gamle inuitmyter æren for nordlyset, ved vi i dag, hvad den videnskabelige forklaring på nordlys er. Nordlys opstår, når solens elektrisk ladede partikler møder molekyler og atomer i jordens atmosfære i cirka 100 kilometers højde. Dette møde resulterer i et utroligt fænomen, hvor ’gardiner’ i alskens farver blafrer hen over himlen. Gule, grønne, røde, hvide – alt efter hvor du er, kan gardinerne skifte farve, men uanset hvad, er det et vidunderligt syn.

Leg med nordlyset i Grønland

I forbindelse med din rejse til Grønland, er der flere udflugter, hvor du kan komme ud og opleve nordlyset. For de informationssultne er en nordlystur med en af vores dygtige grønlandsguider en rigtig god måde at opleve det magiske fænomen på, for vores guider kan fortælle dig mange spændende historier om nordlyset, mens I ser det. På disse ture får du ofte serveret noget varmt at drikke, så du kan holde varmen.

Der er også en anden måde at holde sig varm på under nordlyset: Leg. Det er sjovt at lege under nordlyset. Mange ser på lyset med stor ærefrygt, og det er der også god grund til, for det er et usædvanligt smukt naturfænomen. For mange ligner det, at natten danser for en med sit prægtige lysshow. Men ærefrygt skal ikke tage det sjove ud af oplevelsen. Læg dig ned på ryggen og lav engle i sneen eller tag en rutsjetur på numsen, en kælk eller en plasticpose, og nyd legen under det prægtige nordlys.

Hvordan fotograferer man nordlyset?

Nordlyset kan være svært at fotografere, men kan samtidig også give nogle af de smukkeste billeder, hvis du fanger det. Det kræver dog en god del tålmodighed og det rigtige udstyr. Særligt om vinteren er der gode forhold til at få taget et godt billede, da den hvide sne kan bruges som et neutralt lærred for nordlysets show.

Læse mere her om, hvordan du tager det bedste billede af det farvestrålende nordlys (Engelsk artikel).

Hvad er nordlys?

Nordlyset er elektrisk ladede partikler fra solen, der rammer vores atmosfære og skaber et lysfænomen med vekslende farver, der afslører hvor højt over planetens overflade partiklerne træffer atmosfæren.

Aurora Borealis

Det var den dengang endnu ikke folkekære videnskabsmand Galileo Galilei, der i 1619 opfandt udtrykket ’Aurora Borealis’, hvilket betyder noget á la ’Den nordlige morgenrøde’.

Der findes faktisk også et tilsvarende fænomen på den sydlige halvkugle, der hedder ’Aurora Australis’ eller sydlys. De bevæger sig simultant med nordlyset, forunderligt nok. Fællesbetegnelsen for sydlys og nordlys er polarlys (Aurora polaris). Solvinden danner også polarlys på andre planeter med et magnetfelt såsom Jupiter og Saturn.

Lysbæltet

Selv for grønlændere kommer det ofte som en overraskelse, at nordlyset ikke findes i hele Grønland. De tættest beboede egne har nordlys, og derfor tager vi for givet, at det findes over hele den nordlige del af jordkloden. Jo længere nordpå du kommer, jo svagere bliver det igen for til sidst at forsvinde helt.

Langt de fleste rejsende til Grønland lander i Kangerlussuaq, hvor nordlyset virkelig kommer til sin ret midt i nordlysbæltet. Nordlys kan kun ses på mørke og klare aftener. Det kan stærkt anbefales, at du begiver dig væk fra kunstigt lys, for at få den fulde oplevelse af lysets blafren i den klare nattehimmel.

Nordlys over Ilulissat – Aningaaq Rosing Carlsen – Visit Greenland

Gode steder at opleve polarlys i Grønland

Nordlyset kan opleves rigtig mange steder i Grønland, og det fantastiske lysshow ses bedst på en mørk, klar nattehimmel fra september og frem til starten af april. Uanset om du befinder dig i Nord-, Syd-, Vest- eller Østgrønland, har du mulighed for at se nordlys. Alt efter hvor du er i Grønland, vil farverne være forskellige, men flot er det uanset.

Polarlys i Kangerlussuaq

Én lokation nævnes igen og igen, når Grønlands bedste og mest tilgængelige nordlysdestinationer kommer på tale: Lufthavnsbygden Kangerlussuaq i Vestgrønland.

Kangerlussuaq har – med sin unikke indlandsplacering og arktiske fastlandsklima i læ af fjelde og is mere end 300 klare nætter om året – de ideelle forhold for at opleve nordlys i Grønland.

Der er mange delte meninger om, hvor det er bedst at se nordlys. Der findes stadig ikke noget videnskabeligt bevis på, hvor det er bedst se nordlys, men faktisk ligger der en forskningsstation i Kangerlussuaq, hvor man netop studerer ionosfæren og polarlyset. Desuden er det let at komme dertil, idet næsten alle fly fra Danmark lander i Kangerlussuaq. Det tager altså kun en flyvetur på 4½ timer, og så er du midt i nordlysparadis.

Vores mest solgte rejser til Grønland er 5-dages rejser til Kangerlussuaq i vinterhalvåret, hvor vores rejsende kommer for at opleve nordlyset, Indlandsisen og hundeslædekørsel.

Polarlys i Sisimiut

I både Kangerlussuaq og Sisimiut kan du komme på nordlysture, hvor du kører ud i naturen, væk fra kunstigt lys fra huse og gadelygter. Det er naturligvis ikke nødvendigt at køre væk fra byen for at se nordlys, men forholdene væk fra kunstigt gadelys gør det både nemmere og flottere at se det mægtige polarlys.

Sisimiut ligger lige nord for Polarcirklen i Vestgrønland, og du kommer dertil med indenrigsfly fra Kangerlussuaq. Det er en kort flyvning på ca. 30 minutter. I vinterhalvåret er der mange af vores rejsende, som kombinerer Kangerlussuaq og Sisimiut i en og samme rejse.

Sisimiut er en af de større byer i Grønland med over 5.600 indbyggere, og her finder du det moderne Grønland side om side med den oprindelige inuitkultur. Sisimiut er et mekka for den aktive rejsende. Der er rigtig mange muligheder for vinteraktiviteter såsom hundeslædesnescooter og langrend.

Læs mere om udflugter her.

Nordlys i Ilulissat

Også i Ilulissat i Diskobugten er der fremragende muligheder for at se nordlys. Ilulissat betyder isfjelde og henviser til byens beliggenhed som nabo til Ilulissat Isfjord. Her har du mulighed for at se nordlyset danse over de imponerende isbjerge, og blive overvældet af den magiske oplevelse, når nordlyset blafrer i gule, grønne og røde farver over den klare nattehimmel.

Flere af vores meget populære rejser kombinerer Kangerlussuaq og Ilulissat, så du kan opleve både Indlandsisen, Isfjorden og nordlyset i Grønland på en og samme rejse. Ser du også de grønlandske slædehunde og isbjergene i byen har du på en og samme gang oplevet vinterdelen af ’The Big Artic Five’.

Nordlysets farver

Nordlys, eller polarlys som det jo også kaldes, kan ses i flere former, og hver eneste gang det kommer, er det unikt. Polarlysets farvespektrum tæller både grøn, hvid, rød, violet og lyserød, men det er dog primært den grønne farve, der associeres med nordlys.

Nordlys i Nuuk

Nuuk er hovedstaden i Grønland og den ligger faktisk syd for Polarcirklen i Vestgrønland. I Nuuk er nordlyset ofte markant, så her er der gode muligheder for at opleve polarlysets skønhed. Selvom Nuuk er Grønlands mest lysrige by i kraft af de mange gadelamper, der lyser op i den mørke, arktiske nat, så er der mange steder, man nemt kan få den fulde oplevelse af nordlyset. Når først nordlyset ses på den klare nattehimmel, virker Nuuks gadelygter milde sammenlignet med nordlysets kraftige lysshow på himmelen.

Nordlys over hospitalet i Ilulissat på en smuk. mørk polaraften
Nordlys nær Kangerlussuaq - Fotograf: Mads Pihl, Visit Greenland
Fotograf: Mads Pihl - Visit Greenland

Hold øje med vejrudsigten for polarlyset i Grønland

På denne amerikanske hjemmeside kan du se, hvor man aktuelt forventer at nordlyset optræder. Siden opdateres hver halve time. I og med at polarlys er et naturfænomen, så kan man ikke altid regne med vejrudsigten for langt ud i fremtiden. Polarlys opstår under de rigtige forhold og det kan være bedst at se polarlyset i naturen fremfor i byen, da lyset fra byen kan påvirke oplevelsen af nordlyset.

Find informationen om nordlyset.

Vil du selv opleve nordlyset i Grønland?

Det er ikke spor svært at komme nærmere en rejse til Grønland for at se nordlyset. Du skal i bund og grund ”bare” beslutte dig for, hvornår du vil af sted, pakke kufferten og møde op i Kastrup Lufthavn. Du skal naturligvis også lige bestille rejsen og køre dankortet igennem, men det er faktisk også indenfor rækkevidde for de fleste.

En 5-dages miniferie til Kangerlussuaq er en af vores mest populære rejser til Grønland.

Se alle rejser til Grønland