Inspiration / Rejseguider / Hvaler i Grønland

Hvaler i Grønland

Kom tæt på havets giganter. Grønland er hjem for mange arter af hvaler og der er rig mulighed for at opleve de prægtige dyr.

Hvaler – de majestætiske kæmper

Hvalerne er alene i kraft af deres størrelse omgærdet af myter, og de findes i stort tal i Grønland, særligt i sommerhalvåret. Hvalernes sang, Moby Dick, Samson & Sally: Igennem århundreder er vi blevet fascineret af havets kæmper, og vi tør godt garantere dig, at du aldrig vil glemme, når du ser de smukke dyr dykke med halen lige i vejret, eller hvis du er så heldig at se dem kaste sig rundt i havoverfladen.

Der er omkring 15 hvalarter, der jævnligt forekommer i grønlandske farvande. Kun tre af dem opholder sig i farvandene hele året: Hvidhvalen, narhvalen og grønlandshvalen, og så er der visse hvalarter såsom blåhvalen og spækhuggeren, der sjældent ses. Til gengæld er der rigtig mange af de øvrige arter!

Hvis du gæster Grønland i sommerhalvåret, så er der rigtig gode chancer for, at du ser hvaler. Jo længere du opholder til søs, jo større er chancerne.

 

Lugten og lyden

Et par ting, der ofte overrasker besøgende, er ikke blot størrelsen på de store dyr, men også at man kan høre og til tider lugte dem. Lyden af hvalerne er smuk, hvilket man ikke nødvendigvis vil sige om lugten, men tænk engang, at du kan komme så tæt på, at du kan lugte dem! Skipperne og kaptajnerne er trænede i at sejle sikkert i nærheden af hvalerne, så ofte kommer du helt tæt på, dog uden at båden bliver forstyrrende for deres søgen efter føde eller skræmmer hvalerne

På hvaljagt med dit kamera

En del af hvalarterne, du finder i Grønland er fredede, og de øvrige hvaler jages efter internationalt fastlagte kvoter. Grønland er en fangernation, så derfor er det en naturlig del af livets gang, at man jager de store dyr, for de giver mad og forråd i enorme mængder.

Men du er selvfølgelig ikke i Grønland for at jage hvaler – udover med dit kamera – så derfor er det også mest relevant her at tale om, hvor du bedst har mulighed for at møde de imponerende kæmper.

Læs mere om hvalsafari.

Her er det godt at se hvaler i Grønland

I havene og fjordene ved Grønland vrimler det med hvaler. Hvalerne er, hvor deres føde er. De lever af kril, plankton og stimer af småfisk, så de følger deres føde. Heldigvis har nogle hvaler dog også forkærlighed for visse steder, så nogle egne i Grønland er rigtig velegnede for hvalsafarier, fordi chancen for at se hval er stor der. Det er både i Sydgrønland, Diskobugten, ved Maniitsoq, syd for Tasiilaq og i det store fjordsystem ved hovedstaden Nuuk.

Langt de fleste turister lægger vejen forbi Diskobugten og byen Ilulissat, og her er der rigtig gode chancer for at komme tæt på hvalerne. Ilulissat Isfjord er meget populært blandt hvaler fordi de mange ismasser og bevægelserne i vandet gør, at der er meget hvalføde.

 

Sejlads med kystskibet

Kystskibet Sarfaq Ittuk sejler op og ned langs Grønlands vestkyst og er udstyret med en panoramasalon, hvor man kan sidde og spejde efter hvaler og nyde udsigten. Om sommeren sidder passagerne på topdækket og nyder udsigten og solen og har en fremragende udsigt, hvis der skulle dukke hvaler op.

Der er meget stor chance for at se hvaler på en sejlads med kystskibet og flere af vores rejsende vælger derfor en rejse, hvor der indgår sejlads med kystskibet – ofte med en enkelt eller to overnatninger ombord.

Læs mere om kystskibet.

 

Årstid

Fra midt på sommeren til ud på efteråret er der næsten garanti for at møde hvaler ved Paamiut i Sydgrønland, ved Nuuk i Midtgrønland, samt nord for polarcirklen ved Aasiaat, i Diskobugten og ved Uummannaq. Når vi siger ’næsten garanti’, er det selvfølgelig fordi, hvalernes veje er uransalige, og de er der ikke for vores skyld.

Allerede i april og maj er der stor chance for at se grønlandshvaler nær Qeqertarsuaq i Diskobugten. Et godt tip er at holde sig nær skipper eller andre af skibets medarbejdere, for de er trænede i at spotte hvalerne.

Uanset om man er på sin første, anden eller tiende hvalsafaritur, kan man ikke undgå at blive begejstret, hver gang de store dyr kommer tæt på. Lige som med resten af Grønlands natur i øvrigt, føler man sig hurtigt meget lille her i verden.

Hvaloplevelser i særklasse

Grønland er utroligt alsidig med alt fra blafrende nordlys, gylden midnatssol, imponerende gletsjere til frodige enge, dybe fjorde og fantastisk dyreliv. The Big Arctic Five er en betegnelse for fem af de mest populære oplevelser i Grønland. Blandt de mest populære oplevelser er hvalerne i Grønland og det er der mange gode grunde til. For det første findes der rigtig mange og ikke mindst store hvalarter i Grønland. Derudover er Grønland fortsat et rejsemål med turisme i en så lille målestok, at både natur og kultur kan følge med. Hvalerne er altså ikke fortrukket til roligere strøg. De boltrer sig fortsat lige der, hvor de altid har gjort til stor glæde for os, der gerne vil se dem helt tæt på.

 

To hvaltyper

Nulevende hvaler bliver opdelt i to kategorier: Bardehvaler og tandhvaler Vidste du i øvrigt, at blandt nulevende landdyr er hvalerne nærmest beslægtet med flodheste?

 

Bardehvaler

Blandt bardehvalerne finder vi blåhvaler, pukkelhvaler, finhvaler, grønlandshvaler og gråhvaler. I stedet for tænder har bardehvaler flere lange, smalle hornplader i overmunden. De kaldes barder, og hvalen bruger dem til at indtage føde med. Bardehvaler fylder munden med vand som trykkes ud gennem barderne med tungen. Derefter hænger der mange smådyr fast i barderne, og det er dem, hvalerne lever af. Bardehvaler her derudover altid to blåsthuller oven på hovedet.

 

Tandhvaler

Tandhvalerne er kendetegnet ved at de har mange små, spidse tænder i munden. De jager deres føde såsom fisk, blæksprutter eller sæler og bruger deres tænder til at holde føden fast med. I modsætning til bardehvalerne, har tandhvalerne kun ét blåsthul oven på hovedet. Blandt tandhvalerne finder vi kaskelotter, delfiner, spækhuggere, marsvin, narhvaler og hvidhvaler.

Hvalarterne i Grønland

Der er 15 hvalarter i Grønland. I Sydgrønland er det særligt finhvaler og vågehvaler, du møder, men vi er da også stødt ind i kaskelothvaler dernede. Ofte dukker hvalerne tilfældigt op, når du sejler mellem byerne. Pukkelhvaler møder du gerne nær Paamiut, Maniitsoq, Ilulissat og Aasiaat, og så findes de også i et pænt stort antal i fjordene omkring Nuuk. Pukkelhvaler, vågehvaler, finhvaler og grønlandshvaler er ikke noget særsyn i Diskobugten. I Østgrønland er der også et rent rend af hvaler, der boltrer sig i de øde omgivelser.

Hvidhvaler og narhvaler kan du være heldig at møde ved nordligste kyster. Her kan man også i sjældnere tilfælde møde blåhvaler og spækhuggere. I det hele taget er der omkring 15 forskellige hvalarter, der slår et slag omkring Grønland for at mæske sig i de mange andre dyrearter, havet har at byde på. De fleste hvaler ligger og pendler frem og tilbage mellem Grønland og Caribien. Tre arter – hvidhvaler, narhvaler og grønlandshvalen – har dog kvittet rejseriet og bliver i Grønland hele året. Herunder kan du læse om de seks arter, der størst chance for at møde.

 

Grønlandshvalen – længst, tungest og ældst

Med sine op til 100 tons rangerer grønlandshvalerne blandt de tungeste hvaler og er et af de tungeste dyr, som nogensinde har eksisteret. Grønlandshvalerne når indimellem en alder på mere end 250 år og er det pattedyr i verden, der bliver ældst! Men ikke kun alderen imponerer: Grønlandshvalen bliver op til 18 meter lang, vejer op til 100 ton og lever i klodens allersmukkeste egne omkring Canada og Grønland.

Grønlandshvalen er en arktisk hvalart, og i Grønland opholder den sig typisk i nærheden af Qeqertarsuaq ved Diskoøen i forårsmånederne for i midten af maj at sætte kursen mod Canada. Det er især omkring april, at du har gode muligheder for at opleve dette verdens ældste pattedyr.

Sammenlignet med alle andre hvalarter, har grønlandshvalen det tykkeste spæklag (25-45 cm) og de længste barder (3,5 m).

 

Pukkelhvalen – havets akrobat

Pukkelhvalen er næsten lige så lang som Grønlandshvalen, op til 18 meter i længden, men den vejer “kun” 30 tons og er derfor en af havets akrobater blandt de store hvaler. Deres meget karakteristiske slag med halen i vejret tager pusten fra enhver. Den er nem at kende på dens karakteristiske sort/hvide mønstre på undersiden af halen og så netop, at den ofte slår med halen lige i vejret, når den dykker. Du finder især pukkelhvalen ved Grønlands vestkyst ved Nuuk, Aasiaat og Qeqertarsuaq. Også ved Sisimiut, Maniitsoq og Paamiut er der fra april til november særdeles gode muligheder for at se pukkelhvalen. I de senere år er pukkelhvalen også ofte set ved Ilulissat.

 

Flere hvalarter i Grønland

Finhval

Finhvalen er noget af et syn. Den kan blive op til 27 meter og er derfor verden næstlængste nulevende dyreart – kun overgået af blåhvalen.

Kolossen kan veje op til små 100 tons og den ses af og til på bådudflugter, særligt ved Uummannaq, men også i farvandet omkring Qaqortoq og i Diskobugten.

Det er sjældent at man oplever finhvalen løfte halen, når den dykker, men på en god dag kan man opleve den kaste sig rundt over vandet.

 

Vågehvalen – den lille ”sildepisker”

Vågehvalen er en relativt lille hval, der kun bliver op til 10 meter lang og vejer op til 10 tons. Hvalen ses i fjorde og langs kysterne i Syd- og Vestgrønland til og med Diskobugten – typisk fra maj til oktober. De er dog set mange andre steder i Grønland og på andre tidspunkter.

 

Narhvalen – med den snoede stødtand

Narhvalen er en mellemstor tandhval, der typisk vejer mellem 800-1.600 kg. Den er mest kendt for dens karakteristiske venstresnoede stødtand, der hos enkelte hanner kan nå en længde på op til 3 meter. I Grønland ses narhvaler oftest i Melvillebugten, i området omkring Qaanaaq samt ved Nordøstgrønland.

 

Hvidhvalen – en mellemstor tandhval

Hvidhvalen er ligesom narhvalen en mellemstor tandhval. Hvidhvalen ses ofte i mindre grupper på fem til ti dyr, men er set i flokke på flere tusinde dyr. I Grønland ses hvidhvaler mellem Maniitsoq og Diskobugten samt ved Qaanaaq og Upernavik.

Læs mere om hvaler i Grønland.

Grønlands Naturinstitut

Grønlands Naturinstitut forsker i arktiske økosystemer og i effekten af klimatiske og menneskelige påvirkninger af disse. Forskningen fokuserer særligt på levende ressourcer til havs, såsom fisk, skaldyr, havpattedyr og havfugle, og derudover også på landbaserede ressourcer som landpattedyr og landets flora/vegetation. På deres hjemmeside er der store mængder af information om Grønlands dyr og på dette link, kan du læse mere om hvaler og sæler.

 

Whalespotting

I fjordene ved Nuuk er der masser af hvaler. På dette link kan du finde et fotoalbum med billeder af hvaler nær Nuuk. På den måde kan du selv holde øje med, hvilke hvaler, du møder. Samtidig kan du måske hjælpe Naturinstituttet.

Find mere information her.