northernligths-ilulissaticefiord

Verdens bedste
Nordlys i Grønland

Fold galleri ud full arrow

Nordlys i Grønland

Det er ikke alle i verden forundt at se nordlys, så derfor er det heldigt for dig, at nordlysture er noget, vi er rigtig gode til. Nordlyset kan opleves rigtig mange steder i Grønland, og det fantastiske lysshow ses bedst på en mørk, klar nattehimmel fra september og frem til starten af april.

Se nordlyset i Grønland med egne øjne.

Find nordlysrejser med vores Trip Finder

Arsarnerit betyder nordlys

Det grønlandske ord for nordlys er ’Arsarnerit’ og betyder ’dem, der spiller bold’. Ifølge de gamle Inuit-myter kommer nordlyset frem på himlen, når de afdødes sjæle spiller bold med hvalroskranier. Den forklaring holder nok ikke helt i dag, ligesom de fleste jo også er holdt op med at tro på, at mosekonen brygger. 

Den videnskabelige forklaring på nordlys er, at solens elektrisk ladede partikler møder molekyler og atomer i jordens atmosfære i cirka 100 kilometers højde. Dette møde resulterer i et utroligt fænomen, hvor ’gardiner’ i alskens farver blafrer hen over himlen. Gule, grønne, røde, hvide – alt efter hvor du er, kan gardinerne skifte farve, men uanset hvad, er det et vidunderligt syn.

De fleste tror som sagt ikke længere på den med kraniet, men det holder ikke folk fra at fløjte mod himlen i et forsøg på at gøre nordlyset livligere, for det er der nemlig en anden myte, der fortæller. Det spøjse er, hvor ofte det virker, men man skal passe på at nordlyset ikke rækker ned og snupper en, når man gør det. Men prøv det selv, hvis du tør.

I andre kulturer mener man, at børn undfanget under nordlyset giver intelligente børn, så derfor er nordlysture noget helt specielt dejligt for besøgende fra disse kulturer. 

Populære oplevelser i Grønland

Nordlys i Sisimiut i Grønland
Nordlys i Sisimiut i Grønland - Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Aurora Borealis

Det var den dengang endnu ikke folkekære videnskabsmand Galileo Galilei, der i 1619 opfandt udtrykket ’Aurora Borealis’, hvilket betyder noget á la ’Den nordlige morgenrøde’. Der findes faktisk også et tilsvarende fænomen på den sydlige halvkugle, der hedder ’Aurora Australis’ eller Sydlys. De bevæger sig simultant med nordlyset, forunderligt nok.

Nordlys i Ilulissat i Grønland
Nordlys i Ilulissat i Grønland - Foto: Colourbox

Midt i nordlysbæltet 

Selv for grønlændere kommer det ofte som en overraskelse, at nordlyset ikke findes i hele Grønland. De tættest beboede egne har nordlys, og derfor tager man for givet, at det findes over hele den nordlige del af jordkloden, men det er faktisk ikke rigtigt. Jo længere nordpå du kommer, jo svagere bliver det igen for til sidste helt at forsvinde. Derfor er det også superheldigt, at de fleste rejsende til Grønland lander i Kangerlussuaq, hvor nordlyset virkelig kommer til sin ret midt i nordlysbæltet. Nordlys kan kun ses på mørke og klare aftener og det kan stærkt anbefales, at du begiver dig væk fra kunstigt lys, for at få den fulde oplevelse af lysets blafren.

Nordlys i Grønland
Nordlys i Grønland - Foto: Stefan Gimpl - Visit Greenland

Leg under nordyset

Der er flere udflugter, hvor du kan komme ud og opleve nordlyset, og hvor du også får serveret noget varmt for at holde dig varm. Der er også en anden måde at holde sig varm på under nordlyset: Leg. Det er sjovt at lege under nordlyset. Mange ser på lyset med stor ærefrygt, og det er der også god grund til, for det er et usædvanligt smukt naturfænomen, men lysets leg hen over himlen skulle du alligevel prøve at efterligne. Læg dig ned på ryggen og lav engle i sneen eller tag en rutsjetur på numsen, en kælk eller en plasticpose. Det er ikke alle, der har lyst til det, men der sker noget helt vidunderligt i øjeblikket, hvor du giver slip og leger sammen med naturen. Og her er der vitterlig tale om at lege sammen med naturen og ikke i naturen. Om du er fem, 30 eller 70 år, prøv det!

 

Find nordlysrejser med vores Trip Finder

 

Se hvornår du kan opleve nordlys i Grønland

Tabellen er baseret på ophold i Diskobugten, Vestgrønland.

Årstidens oplevelser i Grønland


Sol op og nedgangstider i Grønland

Nordlys findes hele året rundt, men kan kun ses på en mørk nattehimmel. Vær opmærksom på, at tabellen herunder kun er vejledende. De eksakte tider varierer fra år til år, men tabellen giver dog en meget god indikation på, hvornår solen står op og går ned forskellige steder i Grønland.   Hvis du vil se de nøjagtige tider finder du dem på denne hjemmeside sunrise-and-sunset.com

sol og og nedgangstider i Grønland

Guide til Grønland

Få denne rejseguide, hvor vi præsenterer dig for de populære muligheder i Grønland og for nogle brugbare praktiske tips til at vælge en rejse til Grønland.

image description

Du vil fremover få tilsendt spændende rejseinspiration på mail. Du kan til enhver tid afmelde dig.

 

POPULÆRE REJSER TIL GRØNLAND

Prøv vores Tripfinder og find din drømmerejse til Grønland

Vælg hvad du vil opleve og få rejseforslag

Prøv Trip Finder

Har du brug for hjælp?

Du er altid meget velkommen til at kontakte os hvis du har spørgsmål til din rejse eller brug for råd og vejledning.