VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Vinter i Grønland

Photo by Lisa Michele Burns - Visit Greenland
Inspiration / Årstider / Vinter i Grønland

Den grønlandske vinter er lige så smuk, som den er lang, men vinteren i Grønland er uden tvivl et arktisk paradis

Der er lavet mange sange om vinterens skønhed, og det er forståeligt nok. Urt og busk er måske gået i skjul, men i stedet oplever du et magisk vinterlandskab, hvor sneen og isen giver et skær af noget overjordisk. Og i Grønland kan du også opleve det smukkeste nordlys bevæge sig rundt på himlen i et overdådigt flor af farver og former. Vinteren i Grønland strækker sig over otte måneder fra oktober til maj, og Grønland er derfor et ægte vinterlandskab det meste af året. Grønlands vinter er et arktisk paradis, hvor størstedelen af landskabet bliver dækket af sneen, som lægger sig som en blød hvid dyne over bygderne. I byerne er dagene korte, mens nætterne præges af varmt lys fra vinduerne og hyggelige aftener med lokal grønlandsk mad.

Grønland om vinteren

Rejser du til Grønland om vinteren kan du forvente et vinterlandskab præget af storslået skønhed og en barsk men smuk natur. Selvom temperaturerne om vinteren er kolde, afholder det ikke grønlænderne fra at være udendørs, og der er også et hav af aktiviteter du kan foretage dig i Grønland om vinteren. Er du opsat på at se nordlys, tage på hundeslædetur eller opleve polarnat, skal du tage til Grønland om vinteren.

Nordlysets vildskab

Nordlys er et fantastisk syn. Det er så smukt og anderledes at se lysstriberne danse hen over den mørke himmel. Nordlys kan glide langsomt og dovent hen over himlen, men det kan også nærmest eksplodere og springe og lave fantastiske mønstre. Det er næsten som om, at nogen deroppe leger med en stor lysende halskæde, der flytter sig lysende rundt på en glasplade.

Smid dig i sneen under nordlyset, kig lige op og nyd det, som var du barn igen. Og når du nu alligevel ligger der, så lav en engel i sneen! Der er ingen grund til at lade være. Du kan læse mere om nordlys i Grønland her.

Hundeslædens glæder

Du kan ikke sige navnet Grønland uden også at tænke hundeslæde. Det er simpelthen så nært forbundet i folks bevidsthed. I Grønland kan du opleve hundeslæderne i Østgrønland og alle steder nord for Polarcirklen i Vestgrønland om vinteren.

Selvom hundespandene bliver færre, er der i mange byer flere hunde end mennesker, og det skal de nok gøre dig opmærksom på. Det er så fantastisk, når hundene et par gange i døgnet sætter i hyl.

Når du kommer ud på hundeslæden, oplever du, hvad grønlænderne har oplevet i over tusind år. Foran dig halser en flok slædehunde gladeligt afsted, mens du og føreren kan høre medernes knasen i den sprøde sne under jer.

Hundeslædeferier i Grønland er en helt enestående oplevelse, men også de korte ture på en til to timer giver dig fornemmelsen af denne helt utrolige transportform. Og det heldige er, at du faktisk kan prøve disse ture i Kangerlussuaq, hvis du skulle være på vej mod Nuuk for eksempel.

Befinder du dig i Sydgrønland skal du til gengæld ikke regne med at se slædehunde. Dog er snelandskaberne i syd ikke mindre imponerende end i nord, og i Sydgrønland er nordlyset ofte grønligt eller hvidt, mens det nordpå også kan være rødt.

Sneens genskin

Når vi skriver tekster om Grønland, er vi ikke sene om at prale med midnatssolen. Det er så vildt, at solen står på himlen alle døgnets 24 timer. Bagsiden af den medalje er selvfølgelig, at der så er andre tider på året, hvor solen ganske enkelt ikke viser sig på himlen. Fænomenet kaldes for polarnat, og det kan opleves nord for polarcirklen i Grønlands vinterperiode.

At solen ikke står på himlen, betyder nu ikke, at der er buldermørkt. Landskabet er dækket af den smukkeste, hvide sne. Månen og stjernerne, samt gadebelysningen kaster lys ned på den hvide sne, der afspejler lyset. Det er blevet mere og mere populært at tage til Grønland i mørketiden, fordi man bruger sanserne på en anden måde og slapper mere af.

Hvornår skal jeg rejse til Grønland om vinteren?

De bedste måneder til vinterferier i Grønland er fra slutningen af januar til først i maj. Du kommer i en periode, hvor der er (nogenlunde) lyst om dagen, og det er også varmere end i de koldeste måneder. Fra januar til marts kan det dog sagtens stadig være mellem 5-20 graders frost, og vi skal ikke lyve og sige, at det ikke er koldt. Kulden er dog anderledes end i Danmark, da luften i Grønland er meget tør, hvilket får temperaturen til at føles mindre kolde.

Temperaturer i Grønland om vinteren

Temperaturerne varierer i Grønland over året, og den arktiske vinter kan byde på ganske forfriskende minusgrader. Med andre ord, kan der blive hundekoldt! Vintertemperaturerne varierer dog fra region til region, og det er derfor svært at generalisere om vejret og temperaturerne i Grønland om vinteren.

Luften er tør i Grønland, så selv få varmegrader føles meget varmere end andre steder i verden med større luftfugtighed. Omvendt føles kuldegraderne ikke så kolde, som på en stormfuld efterårsdag i Skandinavien. Så længe du klæder dig godt på, og pakker lag på lag, så kan du sagtens nyde den magiske grønlandske vinter.

Årstiderne i Grønland

Tak, tak, tak og tusind tak for at foreslå Igloo Lodge. Det var mageløst at være der. Jeg ville ikke hjem. Alt spillede og med solskinsvejr alle dage deroppe, hvad mere kan man så ønske sig? Jeg havde endnu engang en vidunderlig tur.

Charlotte

Adresse:

Wilders Plads 13A, 1.

DK – 1403 København K

Åbningstider:

(mandag-fredag)

Erhvervsrejser: 9:00-16:00

Privatrejser: 10.00-15.00

 

facebook logo facebook logo facebook logo
  • Rejsegarantifonden nr. 351
  • ·
  • IATA agent nr. 17 200 606
  • ·
  • CVR nr. 32150756
  • ·
  • Privatlivspolitik