VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

UNESCO verdensarv

Inspiration / Steder at besøge / UNESCO verdensarv

Grønlands UNESCO Verdensarv danner en fantastisk ramme for en uforglemmelig tur. Der er utallige grunde til at besøge disse tre områder, uanset om du er til kultur, historie eller naturoplevelser.

På din rejse til Grønland vil du have rig mulighed for at opleve de naturskønne områder, der er optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste. De tre udvalgte områder har en helt unik natur og er gennemsyrede af kultur og historie, både fra inuit- og Nordbokulturen. Grønland er en rejsedestination i verdensklasse uanset sæson. Uanset, hvornår og hvortil du rejser, vil der altid være spændende oplevelser at finde.

UNESCO, som er forkortelsen for United Nations Educational Scientific and Cultural Organization, er ansvarlig for at lave en liste over beskyttelsesværdige områder i hele verden. De områder, der bliver optaget på listen, skal have en speciel og vigtig natur, kultur eller historisk værdi (eller et mix af de tre ting). UNESCO’s Verdensarvsliste repræsenterer områder med en utrolig, universel værdi.

 

Unesco verdensarv i Grønland

De 3 områder i Grønland der er på UNESCO Verdensarvsliste er:

 • Ilulissat Isfjord på Grønlands vestkyst
 • Kujataa Greenland i Sydgrønland
 • Aasivissuit-Nipisat ved Polarcirklen i Vestgrønland

I videoen fra Visit Greenland kan du se billeder fra de 3 steder, og læse mere om dem under videoen.

Ilulissat Isfjord

Ilulissat Isfjord var det første område i Grønland, som blev nomineret og tildelt en plads på UNESCO’s Verdensarvsliste. Dette skete allerede i 2004.

Isfjorden ligger på Grønlands vestkyst og dækker et stort område. Her er massevis af isflager og isbjerge, som kommer fra den store gletsjer Sermeq Kujalleq, når den kælver is direkte ud i fjorden.

Om vinteren er Ilulissat Isfjord ofte frosset helt til
Sermeq Kujalleq, gletsjeren i bunden af Ilulissat Isfjord, er en af de hurtigste og mest aktive gletsjere i verden. Den kælvende gletsjer og de enorme isbjerge, der rejser sig fra vandets overflade i Ilulissat Isfjord, er et helt fantastisk syn og et enestående naturfænomen.

Indlandsisen er et levn fra det kontinentale sne- og isdække fra Istiden på den nordlige halvkugle. Den ældste is er estimeret til at være 250.000 år gammelt. I dag er isen med til at give os vigtig information om klimaforandringer og atmosfærens tilstand igennem tiden.

Læs mere om Ilulissat Isfjord

Kujataa Greenland

I marts 2017 fik Grønland sit andet UNESCO Verdensarvsområde. Det ligger i Sydgrønland og området er vigtigt pga. den unikke inuit jægerkultur og nordboernes landbrugs- og jægerkultur.

Den kulturelle historie fra dette fantastiske område kan dateres helt tilbage til det 10. århundrede, hvor landmænd og jægere fra Island ankom til Grønland. Området repræsenterer udvidelsen af nordbokulturen udenfor Europa og den tidlige introduktion af landbrug til den arktiske region. Det kulturelle landskab er baseret på landbrug, græsning og jagt på blandt andet hvaler og andre havpattedyr.

Det naturskønne område har været vidne til landbrug og jagtkulturen for både inuit og de nordbokolonier, som blev anlagt i området.

På trods af disse kulturers forskellighed har de kunnet leve af det samme land. Kun tiden har adskilt dem, selvom de dog også levede i området på samme tid i en periode.

UNESCO Verdensarvsområdet består af fem dele fordelt i Sydgrønland. De har alle har deres egne unikke karaktertræk. Områderne er:

 • Qassiarsuk
 • Igaliku
 • Sissarluttoq
 • Tasikuluulik
 • Qaqortukulooq

Samlet er de fem dele, også kaldet Eystribyggd, grunden til at området nu er på UNESCO’s Verdensarvsliste.

Området er klassificeret som “organisk udviklet” kulturelt landskab.

Læs mere om grønlandsk kultur og historie her.

A Midday Summer View Over Igaliku In South Greenland
Qassiarsuk Landscape

Aasivissuit-Nipisat

I sommeren 2018 fik Grønland sit tredje UNESCO Verdensarvsområde, nemlig inuit-jagtområdet ved Polarcirklen i Vestgrønland.

Det smukke naturområde er at finde ved den arktiske cirkel eller Polarcirklen, som den også kaldes, på Grønlands vestkyst. Det giver vidnesbyrd til mere end 4.000 år af menneskets historie.

Det skønne naturlandskab er blevet beriget med en utrolig kulturarv gennem mange tusinder af år. Når du besøger dette vidunderlige sted, har du mulighed for at opleve arkæologiske områder med rester fra paleo-inuit og den senere inuitkultur, samt en kulturhistorie, der kan linkes til klima, medicin og navigation.

Hele området strækker sig fra Nipisat i Vestgrønland til Aasivissuit tæt ved indlandsisen nær Kangerlussuaq, og dækker syv unikke områder med hver deres utrolige historie.

Tak, tak, tak og tusind tak for at foreslå Igloo Lodge. Det var mageløst at være der. Jeg ville ikke hjem. Alt spillede og med solskinsvejr alle dage deroppe, hvad mere kan man så ønske sig? Jeg havde endnu engang en vidunderlig tur.

Charlotte

Adresse:

Wilders Plads 13A, 1.

DK – 1403 København K

Åbningstider:

(mandag-fredag)

Erhvervsrejser: 9:00-16:00

Privatrejser: 10.00-15.00

 

facebook logo facebook logo facebook logo
 • Rejsegarantifonden nr. 351
 • ·
 • IATA agent nr. 17 200 606
 • ·
 • CVR nr. 32150756
 • ·
 • Privatlivspolitik