Ilimanaq i Grønland

Ilimanaq i Grønland
Oplev en af de mindste bygder i Diskobugten

Fold galleri ud full arrow

Velkommen til bygden Ilimanaq i Grønland

Luksuriøs komfort. Uspoleret natur. Udvikling. Kulturarv. Turister. Lokale. I Ilimanaq mødes modsætninger på smukkeste vis.

Ilimanaq betyder ”forventning” eller ”sandsynligvis” på grønlandsk. Og du kan godt forvente unikke natur- og kulturoplevelser i Ilimanaq.

Ilimanaq i Grønland
Ilimanaq er en af de mindste bygder i Diskobugten.

Fakta om Ilimanaq i Diskobugten

Ilimanaq ligger 15 kilometer syd for Ilulissat og har ca. 50 indbyggere. Ilimanaq byder på hele farvepaletten fra bygdehuse i mange stærke farver til det omkringliggende landskabs foranderlige nuancer alt efter årstiderne. Ilimanaq er en traditionel, grønlandsk bygd, hvor hovederhvervene stadig er jagt og fiskeri.

Bygdens folkeskole har ca. 10 elever, og derudover er der en sygeplejestation, en heliport, et servicehus med tilhørende vaskeri og et værksted, et forsamlingshus og en boldbane. Servicehuset er typisk for små bygder i Grønland. Her kan bygdens indbyggere vaske tøj og tage et brusebad mv.

Ilimanaq Lodge i Grønland
Den smukke midnatssol i Grønland kan du nyde fra terassen udenfor hytterne i Ilimanaq Lodge

Ilimanaq Lodge ved Ilulissat Isfjord

En af de største nyere attraktioner i Grønland er utvivlsomt Ilimanaq Lodge, som slår dørene op for turister i 2017. Her kan du overnatte i en af de 15 luksushytter på klipperne med fantastisk udsigt til Ilulissat Isfjord og Diskobugten.

Læs mere om Ilimanaq Lodge i Grønland

Slædehund i Iimanaq i Grønland
En af de mange slædehunde i Ilimanaq

Oplev Grønlandsk kaffemik i Ilimanaq

Ilimanaq er en af de mindste bygder i Diskobugten i Grønland, men bygden er rig på historie, fantastiske naturoplevelser - og venlige mennesker. De lokale byder gerne turisterne indenfor i deres egne hjem til kaffemik, en traditionel grønlandsk komsammen med kaffe og kage.

Fangerkulturen er stadig en stor del af den grønlandske levemåde og dagligdag, og det ser man særligt tydeligt i Grønlands bygder. Fangeren står tidligt op og tager sin båd ud på havet, hvorfra han senere kommer hjem med sæl og fisk.

Du hører om deres liv og fortæller, hvem du selv er, og hvor du kommer fra. Det sætter tingene i perspektiv at høre om livet i Grønland i en lille bygd med ca. 50 indbyggere.

Ilimanaq i Grønland
Ilimanaq ligger ved siden af Ilulissat Isfjord og byder på storartet vandring

Isbjerge i Grønland i verdensklasse

Rejsen til Ilimanaq er et eventyr i sig selv. De fleste sejler fra Ilulissat til bygden, forbi den berømte UNESCO Ilulissat Isfjord, hvor tusindvis af isfjelde strækker sig mod himlen. En af de mest populære udflugter i hele Grønland er en sejltur til mundingen af Ilulissat Isfjord. Den oplevelse får du med, når du sejler til Ilimanaq.

Kirken i Ilimanaq i Grønland
Kirken i Ilimanaq

Oplev historiens vingesus i Ilimanaq

Bygdens tidligere danske navn er Claushavn, og den er opkaldt efter den hollandske hvalfangerskipper Klaes Pietersz Thorp, der drev hvalfangst i Diskobugten i årene 1719-1732. På det tidspunkt var området det tættest beboede i Grønland, og små bosteder lå spredt ud op langs med kysterne.

 Ilimanaq i Grønland
I Ilimanaq er de traditionelle grønlandske traditioner en del af hverdagen

Se nogle af kolonitidens ældste bygninger i Ilimanaq

Ilimanaq byder på nogle af kolonitidens ældste bygninger, udover de allerede nævnte. Kirken i Ilimanaq er fra 1908 og er også renoveret, så den fremstår smuk med en dejlig beliggenhed. Hertil kommer et fiskehus, et par lagre og tidligere kulhus og et tidligere trankogeri.

Når du ankommer til Ilimanaq, bliver du budt velkommen af den sortmalede restaurant, der ligger lige før havneområdet. Ved siden af restauranten finder du receptionen til Ilimanaq Lodge.

Receptionen blev opført i 1778 som købmandsbutik og indhandlingssted for de lokale, hvor de kunne sælge skind, tran og lignende. Bygningen fungerede med denne funktion helt frem til åbningen af den lokale Pilersuisoq-butik, som sælger mange af dagligdagens fornødenheder.

Ilulissat Isfjord ved  Ilimanaq i Grønland
Ilimanaq er nabo til den verdensberømte Ilulissat Isfjord

Den kongelige Grønlandske Handel

Den Kongelige Grønlandske Handel hedder i dag KNI. På en rejse til Grønland vil du se de tre bogstaver mange steder. KNI driver hovedsageligt to typer forretninger: Pisiffik-butikker i de større byer og Pilersuisoq-butikker i de mindre byer og bygder. Pilersuisoq skal sikre forsyninger til 66 butikker i bygderne langs kysten – ofte i svært tilgængelige områder. Derudover står butikkerne også for post, skibsanløb, helikopterlandinger, etc, så man har mange kasketter på, hvis man er leder af en Pilersuisoq-butik.

Restaurationsbygningen var oprindeligt bolig for den tidligere bygdebestyrer. Bestyrerboligen er fra 1751, og den har i tidens løb haft mange funktioner: Hjem for præster, missionærer og handelsfolk, og så har den tilmed fungeret både som bygdekontor, skindværksted og meget andet. Bestyrerboligen blev oprindeligt bygget af tømrermester J. C. Suhr i København. Så blev den skilt ad og sendt til Ilimanaq som samlesæt.

I dag er mange af bygningerne restaureret som en del af projekt Ilimanaq Lodge.

Vil du opleve Ilimanaq? 

Se denne skønne rundrejse med Iliminaq Lodge: Træd ind i Diskobugtens natur .

vandring i Grønland
Vandring i det skønne landskab ved Ilimanaq

Udflugter fra Ilimanaq i Diskobugten

Ilimanaq ligger som nabo til den verdensberømte Ilulissat Isfjord med kæmpe isbjerge og et spændende dyreliv. Du kan forvente at se både hvaler og sæler og opleve fantastisk natur og historiske steder. Og oplevelserne ligger lige udenfor døren.

Populære udflugter fra Ilimanaq

Mulighederne for skønne vandreture og udflugter er mange. Med det lokale udflugtsbureau kan du tage på sejlads ind i fjordsystemet ved Tasiusaq, vandreture til Ilulissat Isfjord, ture til de forladte bopladser og sejlture ind til Indlandsisen, hvor du også har mulighed for gletjservandringer og besøg ved et kulturelt forskningsområde.

Tre populære udflugter fra Ilimanaq

 

  1. Vandring til Ilulissat Isfjord og de gamle gravpladser
  2. Gletsjervandring i Tasiuaq fjordsystem med ATV
  3. Vandringer syd for Ilulissat Isfjord

 

Vandring syd for Ilulissat Isfjord
Skøn vandring i uberørt terræn syd for Ilulissat Isfjord

Vandring til Ilulissat Isfjord og de gamle gravpladser - Nordre Huse

Nordre Huse ligger 4 kilometer fra Ilimanaq. Det tager et par timer at vandre dertil. Udflugten starter med en storslået udsigt fra en af bakketoppene nord for bygden. Du får et fantastisk blik over Diskobugten, terrænet og de farvede huse i Ilimanaq. I den anden retning kan du se de kæmpe isbjerge ved turens mål.

Undervejs ser du hustomter fra Thule-kulturen og kommer tæt på en af de mange skjulte gravpladser, hvor der endnu ligger kranier og knoglestykker mellem stenene.

En mere moderne kirkegård står efterladt midt i landskabet, men samlingen af huse er forsvundet for længe siden. Du ser fundamenterne efter disse. Herefter går turen op på en bakketop, hvor du nu ser de største isbjerge i Ilulissat Isfjord. I sædvanligt godt vejr kan du se helt ind til gletsjerfronten 65 kilometer væk. Fra dette punkt har du de kæmpemæssige isbjerge liggende lige foran dig. Det eneste, der bryder stilheden er lyden fra isbjergene, når de kælver og bevæger sig.

Nu bliver vi hentet i båd fra naturhavnen ved Nordre Huse, og sejler hjem langs med kysten til Ilimanaq. Vandreturen varer cirka 4-5 timer og undervejs får vi en let frokost med lidt snacks. Vi anbefaler, at du også selv tager lidt forfriskninger med, hvis det skulle være nødvendigt med et skud energi under vandringen.

Ilulissat Isfjord ved  Ilimanaq i Grønland
Tag med på gletsjervandring ved Ilimanaq-

Gletsjervandring i Tasiusaq fjordsystem – sejlads og ATV

Det er få steder i Grønland, at du kan komme på udflugt med ATV, men på denne tur bruger vi disse til at komme helt ind i Tasiuaq fjordsystemet og kanten af Indlandsisen.

Vi sejler sydpå fra Ilimanaq, til vi når bugten Itilliup Ilua. Her bliver vi sat i land på den brede sandstrand og fortsætter som passagerer i to store terrængående køretøjer. Vi kører nu over sletten med fantastisk udsigter over fjelde og brede vidder, til vi kommer til Tasiusaq-fjordsystemet.

Tasiusaq-fjorden har været et yndet fangstområde i årtusinder, men de tidligere tiders aktivitet er i dag stilnet af. Herfra sejler vi ind i bunden af fjorden. I bunden af fjorden går vi i land og vandrer hen til selveste kanten af Indlandsisen. Gletsjervandring er ufarligt, når sikkerheden blot er i orden, og her vil din erfarne guide informere om sikkerhed og procedurer ved gletsjervandring. Alt udstyr tjekkes igennem, inden vi træder op på isen et sikkert sted for at tage det obligatoriske gruppebillede.

Vi har naturligvis frokost med på turen og spiser snacks og sandwich på et passende tidspunkt, når sulten melder sig. En herlig dag og en herlig udflugt i et område, som er de færreste forundt nogensinde at opleve.

 

Vandring ved Ilulissat Isfjord
Vandring ved Ilulissat Isfjord.

Vandringer syd for Ilulissat Isfjord

Med den verdensberømte Ilulissat Isfjord som nærmeste nabo behøver du ikke gå langt for at få storslåede naturoplevelser. Der findes mange kortere og længere vandremuligheder fra Ilimanaq. Vi anbefaler, at du køber et kort over området. Hvis du går på længere ture, så anbefaler vi desuden, at du medbringer kompas og har erfaring med at læse et kort.

 

Bogen ”Vandringer syd for Jakobshavn Isfjord” har mange fine beskrivelser af området og vandremuligheder. Bogen er skrevet af Frank Nielsen.

isen i Grønland
En sejltur til Ilimanaq tager dig tæt på isen ved Ilulissat Isfjord.

Sejltur til bygden Ilimanaq

Hvis du ikke er så heldig at overnatte i Ilimanaq på din rejse til Grønland, så kan du alligevel opleve denne skønne bygd. Fra Ilulissat kan du tage på en fem-timers sejltur til Ilimanaq og retur igen. Turen går forbi de kæmpemæssige isbjerge ved mundingen af Ilulissat Isfjord, inden du kommer til bygden og kan gå i land. Der er masser af tid til at gå rundt og opleve bygden og den fantastiske udsigt. Udflugten gennemføres i sommerperioden. Selve sejladsen varer ca. en time pr. vej.

Se alle rejser til Grønland

Guide til Grønland

Få denne rejseguide, hvor vi præsenterer dig for de populære muligheder i Grønland og for nogle brugbare praktiske tips til at vælge en rejse til Grønland.

image description

Du vil fremover få tilsendt spændende rejseinspiration på mail. Du kan til enhver tid afmelde dig.

 

POPULÆRE REJSER TIL GRØNLAND

Prøv vores Tripfinder og find din drømmerejse til Grønland

Vælg hvad du vil opleve og få rejseforslag

Prøv Trip Finder

Har du brug for hjælp?

Du er altid meget velkommen til at kontakte os hvis du har spørgsmål til din rejse eller brug for råd og vejledning.