VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Oplev isen i Grønland

Inspiration / Artikler / Oplev isen i Grønland

Grønland er 80 % dækket af is og i en del af året nærmest er 100 % dækket af sne og is, så isen har en markant indflydelse på livet på verdens største ø.

For mange folk ude i den store verden er det en overraskelse, når de hører, at der bor folk i Grønland. For dem er landet blot den hvide klat øverst på verdenskort, og det kan man egentlig ikke fortænke dem i: Vi løber ikke ligefrem hinanden over ende i Grønland. Her bor 56.000 mennesker, så der er rigtig meget plads til alle. Men størstedelen af den plads er optaget af Indlandsisen.

Indlandsisen

Indlandsisen er den største iskappe på den nordlige halvkugle. Den er ca. 1.726.400 km2 stor og dertil kommer et par ’mindre’ iskapper, der samlet er 76.000 km2 store, så det isfri areal i Grønland er ”kun” 338.000 km2.

Indlandsisen er altså en isterning, der vil noget. Skulle den smelte, vil den ikke blot få glasset til at løbe over, men også få vandstanden i verdenshavene til at stige over 7 meter. ”That’s a whole lotta ice”, som amerikanerne ville sige.

Indlandsisen er på sit tykkeste over tre kilometer tyk. Den er så tung, at omkring en tredjedel af den ligger under havets overflade presset ned af sin egen vægt. Skulle uheldet være ude og isen smeltede, ville Grønland faktisk være et randformet land.

Indlandsisen er som nævnt under et kæmpe tryk af sin egen vægt. Derfor er der hele vejen rundt om Grønland et væld af gletsjere, hvor isen presses ud i havet. Det er her de berømte isfjelde fødes, når de knækker af Indlandsisen.

Mange steder i Grønland kan du opleve Indlandsisen, men intet sted så nemt som i Kangerlussuaq, hvor du kan køre ind til iskanten og endda komme op at gå på den mægtige iskappe.

 

Østgrønland

Østgrønland – stejle fjelde, dybe fjorde og myter og sagn

Læs historie

Isfjordene

Ilulissat Isfjord er et enestående naturfænomen, som er kommet på UNESCOs Verdensarvliste. Den fantastiske fjord med det isholdige vand og den kæmpe gletsjer i bunden af fjorden er beskrevet mange andre steder. Du kan næsten ikke have undgået at have hørt om den.

Der er intet som at sidde og se ud over fantastiske Ilulissat Isfjord. Det er meget vigtigt, at du holder dig fra vandkanten i isfjorden, for det kan være forbundet med livsfare at begive sig herned. Pludselige bølger kan skylle godt op på land, og det er sket mere end en gang, at folk er blevet revet med ned i det kolde vand.

Læs mere om Ilulissat Isfjord

 

Der er andre isfjorde i Grønland, der er ligeså imponerende som Ilulissat Isfjord, men den i Ilulissat er enestående, fordi den bevæger sig så hurtigt og så er den meget lettilgængelig. Af andre smukke isfjorde kan vi nævne:

  • Sermilik på vestsiden af Ammassalik-øen
  • Isfjordene ved Paamiut og ved Nuuk
  • Qoorooq ved Narsarsuaq
  • Bredefjord ved Narsaq
  • Den smukke Evighedsfjord nær Maniitsoq.

 

Pakisen

Pakisen er et mærkbart fænomen, særligt i Øst- og Sydgrønland. Pakis opstår, når isen på Nordhavet om foråret og sommeren bryder op. Enorme isflager flyder ned langs østkysten og runder Grønlands sydspids Kap Farvel og drejer op i Sydgrønland. Her enten smelter den eller driver til havs i Baffinbugten.

Pakisen – eller drivisen – er frossen hav-is af saltvand i modsætning til ferskvandsisen fra Indlandsisen. Den pakker sig tæt, hvor den kommer frem og kan være usædvanligt farlig at navigere i.

Vi kan ikke understrege nok, at det er farligt at begive sig for tæt på isen, om det er indlandsis eller store isbjerge i vandet. Pas nu på, for der er uanede naturkræfter på spil her. Men når det er sagt, og du ser det hele lidt på afstand, er det et syn, du aldrig vil glemme!