VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Gåtur på Indlandsisen

Inspiration / Steder at besøge / Gåtur på Indlandsisen

Verdens næststørste iskappe! Oplev blandt andet en gåtur på indlandsisen, inuitkulturen, fiskeri og vandring i naturskønne omgivelser

Indlandsisen, den myteomspundne iskappe, har i århundreder tiltrukket eventyrere. Du kan opleve den på nært hold flere steder i Grønland, ikke mindst ved Kangerlussuaq, hvor du kan komme op at gå på den. Grønlands Indlandsis er den næststørste iskappe i verden, kun overgået af iskappen på Antarktis. Indlandsisen dækker 80 % af Grønland og er svimlende 1.726.400 km2 stor.

Kulusuk

Selve iskappen

Indlandsisen består rent faktisk af to kupler af is med en lavning imellem dem på tværs af Grønland. På sit højeste ligger Indlandsisen 3.200 meter over havets overflade og i gennemsnit er den ca. 2.135 meter tyk – faktisk ligger 65 % af overfladen af isen mere end 2.000 meter over havets overflade. Omkring en tredjedel af isen ligger under havets overflade, og det ville faktisk betyde, at Grønland ville være et randformet land med en stor indsø i midten, hvis isen smeltede.

Den indeholder 2,8 millioner kubikkilometer is. Det er så meget is, at hvis den smeltede ville verdenshavene stige med 7,2 meter, hvilket ville være rigtig dårligt nyt for mange lavtliggende lande.

 

Gletsjere

På grund af tyngdekraften danner Indlandsisen gletsjere hele vejen rundt langs Grønlands kyst. Det er simpelthen, fordi isen bliver så tung, at den presser sig selv udad. For enden af disse gletsjere brækker isen af og bliver til isbjerge. På toppen af Indlandsisen er der ret fladt, men i randområderne bliver isen vildt takket og kuperet og ganske farlig, for her er sprækker, kløfter, smeltevandssøer, der kan skabe springflod og i det hele taget mange floder både på overfladen og inde i isen. Isens alder varierer meget og isfjeldene er fra 500 til 100.000 år gamle. Det har faktisk vist sig, at de nederste lag af isen er helt op til 250.000 år gamle.

 

Indlandisen ved Kangerlussuaq

Kangerlussuaq Lufthavn er indfaldsporten til Grønland for langt de fleste tilrejsende, og her kan du ganske nemt komme til Indlandsisen, fordi der er gode udflugter til isen i store terrængående køretøjer.

Indlandsisen ligger ca. 25 kilometer væk fra Kangerlussuaq, og du kan komme derind på to forskellige ture. Begge ture varer ca. 4 timer og på den ene tur kommer du helt op på selve Indlandsisen, hvor du får lov at gå rundt i et ufarligt område. Den anden tur går til Russell Gletsjer, og her oplever du en 60 meter høj væg af is og ser, hvordan isen glider ud i det omgivende landskab.

Begge ture giver dig helt unikke fotomuligheder og fås i øvrigt også i længere varianter med barbecue. Du kan også leje mountainbikes og cykle til Indlandisen, men tro nu endelig ikke, at det er som en let køretur over den jyske hede. Vejen til isen er dårlig, og terrænet er kuperet, så du skal sætte rigtig mange timer af til dette projekt. Men det er fedt, og er du sportsligt anlagt, er det helt sikkert en overvejelse værd. Du kan også prøve at overnatte på Indlandsisen! Det gør du i en teltcamp, der ligger godt og sikkert oppe på isen. Det er en helt særlig oplevelse, for du kommer også ud at vandre til steder, andre sjældent kommer.

Ilulissat

Der er rige muligheder for at opleve Indlandsisen nær Ilulissat, og det kan du læse mere om i afsnittene om Isfjorden ved Ilulissat og Eqi Gletsjer.

Tasiilaq

Hvis du er i humør til en god og lang vandretur, kan du gå højt op på Ammassalik-øen, som byen Tasiilaq ligger på, og se ud over Sermilik-fjorden til Indlandsisen på den anden side af fjorden. En sejltur på selve fjorden er også en glimrende måde for dig at opleve Indlandsisen på, for her flyder kæmpe isfjelde ud i havet fra gletsjerne i bunden af fjorden.

 

Sydgrønland

I Sydgrønland er der også mulighed for at opleve Indlandsisen tæt på. I Narsarsuaq, Narsaq og Qaqortoq har du også mulighed for at opleve på nært hold.

Bag Narsarsuaq Lufthavn kan du vandre til en gletsjertunge, der ligger forholdsvis højt oppe i landet. Dette er ikke en udflugt for de dårligt gående, men det er der råd for, for du kan i stedet for tage på en sejltur til Qooroq Isfjord, der ligger ganske tæt på havnen i Narsarsuaq.

I Narsaq og Qaqortoq kan du også komme på bådtur til Indlandisen, som har gletsjere ved Bredefjord tæt på Narsaq. Narsaq i syd og Qaanaaq helt oppe nordpå er i øvrigt de eneste byer i Grønland, hvorfra du har udsigt til Indlandisen.