VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Eqi Gletsjeren

Foto Flemming Deleuran
Inspiration / Steder at besøge / Eqi Gletsjeren

Eqi Gletsjer bliver kaldt den kælvende bræ. Den kælver så tit, at de fleste besøgende oplever både lyden og synet af dette naturfænomen. Bragene kan være meget høje, og isen, der falder ned i fjorden, er imponerende.

Se den kælvende gletsjer Eqi

Eqi-bræen giver dig en enestående mulighed for at opleve en aktiv bræ kaste is af sig. Det gør den nemlig i store eller små stykker hele tiden! Eqi-bræen ligger 80 kilometer nord for Ilulissat, og du kan kun komme dertil med båd. Bådrejsen er i sig selv smuk og går forbi bygden Oqaatsut og videre op i den nordlige Diskobugt. Du har gode vandremuligheder i området, hvis du overnatter i Glacier Camp Eqi.

 

Den kælvende bræ

Eqip Sermia, det grønlandske navn for Eqi Gletsjer. Eqi-bræen er bræens danske navn i daglig tale. Bræen er en af de mest aktive i Grønland. Den er dog ikke lige så stor som Sermeq Kujalleq, som ligger i bunden af Ilulissat Isfjord. Til gengæld den er mere tilgængelig, og du har mulighed for at komme tættere på.

Selve bræen er ca. fem kilometer bred, og er et imponerende syn. Det er en enestående oplevelse at sidde i en båd foran gletsjeren og vente på, at stykker af is skal falde af. Når det sker, bliver du helt sikkert fascineret af det kæmpe brag, der lyder, når isen knækker – efterfulgt af det store plask, når isen rammer vandet.

Som du nok ved, er Indlandsisen dannet af sne, og når denne sne trykkes ned af endnu mere sne, bliver den til is. Den luft, der naturligt er mellem de enkelte snefnug, bliver med tiden luftbobler under tryk. Når så den store bræ kælver, bliver denne luft frigivet igen, og det giver de eksplosionsagtige lyde. Du kan også høre det i miniformat, hvis du lægger et stykke Indlandsis i din drink.

Foto: Flemming Deleuran
Foto: Flemming Deleuran

Langs bræen på land

Nær Eqi-bræen ligger Glacier Lodge Eqi, hvor bådene ofte lægger til land. Mange rejsende bliver og overnatter en nat eller to. Det giver samtidig store muligheder for at opleve isen endnu tættere på. En vandretur på 4-5 timer går fra Glacier Lodge til morænekanten ved Eqi-bræen. Turen er ikke så svær, men du skal være parat til både at krydse en lille elv og så klatre lidt op i fjeldet for at få den rette udsigt over bræen fra morænekanten. Når du har gjort det, bliver du belønnet med den skønneste udsigt over den gigantiske bræ.

Læs mere om Glacier Lodge Eqi.

 

Indlandsisen

Du kan også kaste dig ud i et lidt længere eventyr og gå med på en 8-10 timers tur ind til Indlandisen. På denne vandring får du også lov til at gå på selve Indlandsisen. Det er bestemt ikke alle steder, du har den mulighed. Islandskabet er ganske fortryllende, og du bliver overrasket over smeltevandsfloderne, der løber oven på isen og de smukke isbrønde, der ligger dér i blå og turkise farver.