Inspiration / Natur / Midnatssol

Midnatssol

Midnatssolen er et elsket sommerfænomen, der giver liv, varme og glæde i grønlændernes liv – og til alle andre, der kommer nord for polarcirklen.

Midnatssol handler ikke så meget om, at solen er oppe ved midnat. Det ligger i navnet, at den er det. Det handler i langt højere grad om al den aktivitet, der opstår, fordi solen ikke går ned om natten. At der er sol 24 timer i døgnet og grænsen mellem dag og nat udviskes på forunderlig vis i nogle hektiske, smukke sommermåneder. Glæd dig til at opleve det!

Midnatssolen er et elsket sommerfænomen, der giver liv, varme og glæde i grønlændernes liv – og til alle andre, der kommer nord for polarcirklen i Menneskenes Land om sommeren (Menneskenes land er det gamle grønlandske navn for Grønland). Midnatssolen er polarnatten og nordlysets kusine, men viser sig kun i sommermånederne, på samme måde som polarnatten og nordlyset kun er der i vintermånederne.

Nord for Polarcirklen

Du kan opleve midnatssolen ethvert sted nord for polarcirklen. Midnatssolen dukker først op i nationalparken og derefter i de nordlige byer så som Qaanaaq, Upernavik og Uummannaq.

Du oplever midnatssolen nord for polarcirklen. Faktisk er det så bekvemt, at polarcirklen er lagt der, hvor grænsen for midnatssol ligger. På selve polarcirklen får du en halv times midnatssol en dag om året, ligesom der kun er det modsatte, polarnat, en halv time om året. Men jo længere nordpå du kommer, jo længere varer midnatssolen. Det vil sige, at du har over to måneder med midnatssol i Ilulissat og oppe i Qaanaaq står solen på himlen dag og nat i tre en halv måned om året.

Konceptet om tid er ikke noget, der hører bestemte kulturer til. Vi har alle en form for tidsfornemmelse, men det gængse europæiske tankegods om netop konceptet tid bliver sat på prøve i Arktis og Antarktis om sommeren. Pludselig kan en dag vare 100 døgn og ikke de gængse 10-12 timer, du er så vant til. Det giver en sælsom og dejlig energi, som både grønlænderne og de tilrejsende tapper af.

Tourist On The Upper Deck Of Sarfaq Ittuk Under The Midnight Sun In GreenlandA Hiker Photographing Nuuk From The Peak Of Store Malene Ukkusissaq In Greenland

Oplevelser under solen

Om det er korte nætter eller midnatssol, så elsker folk i Grønland de lange, lyse nætter. Midnatssolen giver liv og varme, og det er i den korte sommertid, at alle sætter alt ind for at nyde det. Der sejles, grilles, leges. Der bliver fanget fisk, der bliver spist med velbehag på strandkanten, eller de bliver frosset ned til vinterforrådet. Der er også rigtig mange, der har deres egen rygeovn, hvor de producerer de skønneste lækkerier, som du enten kan købe på brættet, i butikkerne eller smage på de gode restauranter.

Du kan også prøve midnatssolen af. Der er de skønneste sejlture til eksempelvis Ilulissat Isfjord, hvor du sejler rundt mellem de gyldent glinsende, store isfjelde og kajakroerne, der har valgt at begive sig ud på deres livs eventyr, kan benytte sig af hele døgnet til at navigere mellem isskosserne.

Midnatssol starter omkring solhverv, dvs. enten den 21. eller 22. juni nord for den nordlige polarkreds og enten den 21. eller 22. december syd for den sydlige polarkreds. Syd for den sydlige polarkreds taler man ikke om nordlys, men sydlys. Derimod hedder det blot midnatssol, uanset om man hygger sig under den ved syd- eller nordpolen.

Midnatssol i Arktis kan iagttages på 66°34′ og nordover, og på den sydlige halvkugle kan midnatssol tilsvarende forekomme sydligere end den sydlige polarcirkel på 66°34′ s.br. På selve nordpolen kan solen ses 24 timer i døgnet i hele sommerhalvåret.

 

Lyse nætter

Syd for polarcirklen har du ikke midnatssol, men du har meget lyse nætter om sommeren – ofte så lyse, at det føles som om at solen ikke er gået ned. I Grønlands sydligste by, Nanortalik, står solen fx på himlen i op til 20 timer i døgnet, og folk forstår virkelig at udnytte nattelyset.

Bare rolig, du bliver ikke skør
Rigtig mange hoteller og andre overnatningssteder har mørklægningsgardiner på værelserne for at blokere for midnatssolen.

Polarnat i hele Arktis

Både svensk og amerikansk filmkultur har beriget os med film, hvor en flok vampyrer søger højt mod nord for der at mæske sig vinteren igennem uden at skulle tænke på, at solen står op. Lykkeligvis har de endnu ikke opdaget Grønland, så vi har vores polarnat for os selv sammen med vores hunde.

Grønland er naturligvis heller ikke det eneste land med polarnat. Den møder du på den nordlige halvkugle i Norge, Sverige, Finland, Rusland, Alaska (USA), Canada, Grønland og Island. Sisimiut er den største by i Grønland, der ligger nord for Polarcirklen (den sniger sig lige ind i området og ligger 40 kilometer nord for Polarcirklen).

I Grønland fejrer man Polarnattens ende, ikke mindst i Ilulissat.

"Betjening på første klasse og en uforglemmelig rejse med guider i top klasse."

Frederik Lyngholm

Fremragende | 60 anmeldelser
decoration decoration decoration

Kontakt:

+45 33 13 10 11

team@greenland-travel.dk

Adresse:

Wilders Plads 13A, 1.

DK – 1403 København K

Åbningstider:

(mandag-fredag)

Erhvervsrejser: 8:00-16:00

Privatrejser: 10.00-15.30

 

 

facebook logo facebook logo facebook logo
  • Rejsegarantifonden nr. 351
  • ·
  • IATA agent nr. 17 200 606
  • ·
  • CVR nr. 32150756
  • ·
  • Privatlivspolitik