VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Midnatssol

Inspiration / Natur / Midnatssol

Midnatssolen er et elsket sommerfænomen, der giver liv, varme og glæde i grønlændernes liv – og til alle andre, der kommer nord for Polarcirklen.

Midnatssol er et magisk naturfænomen, hvor man i sommermånederne kan opleve solens varme lys døgnet rundt. Et af stederne, hvor man kan overvære det overvældende fænomen, er i Grønland nord for polarcirklen. Med en surrealistisk farvepalet bader midnatssolen Grønlands isbjerge og fjeldtoppe i et farverigt skær.

Ud over den gyldne midnatsglød, der skaber et dramatisk landskab, er midnatssolen dragende på grund af den høje aktivitet, der opstår, da solen ikke går ned om natten. I Grønland er der sol 24 timer i døgnet, når midnatssolen omfavner landet, og grænsen mellem dag og nat udviskes på forunderlig vis. I nogle intense, smukke sommermåneder skaber solen en fornyet energi, der giver følelsen af, at man kan holde sig i gang til langt ud på natten. Glæd dig til at opleve midnatssol!

I Grønland modtager man midnatssolen med glæde, da den glødende solstjerne giver liv og varme i grønlændernes liv – og til alle andre der kommer nord for polarcirklen. Det gamle grønlandske navn for Grønland, Menneskenes Land, er derfor meget sigende. Behovet for søvn er mindre, energien er højere blandt befolkningen og midnatssolens rødmende kram luner sjælen.

Som kusine til polarnatten og nordlyset viser midnatssolen sig kun i sommermånederne nord for Polarcirklen, på samme måde som polarnatten og nordlyset kun kan opleves i vintermånederne i Grønland.

Hvad er midnatssol

Midnatssol er et naturfænomen, hvor solen ikke går ned under horisonten, hvorfor der er sol døgnet rundt. Fænomenet skyldes, at jorden roterer i en skrå aksehældning i forhold til banen rundt om solen. I sommermånederne betyder det, at den nordlige polarcirkel peger mod solen. Her kan du opleve midnatssol nord for Polarcirklen. Afhængigt af hvor du befinder dig på Grønland, kan midnatssol vare alt fra et enkelt døgn til flere måneder. På grønlandsk kalder man fænomenet for seqineq kaaviinnartoq, hvilket betyder, ”solen cirkulerer altid”.

Nord for Polarcirklen

Polarcirklen markerer den nordlige grænse på jorden, hvor man kan opleve polarnat og midnatssol. Du kan opleve midnatssolen ethvert sted nord for polarcirklen. Midnatssolen dukker først op i Grønlands nationalpark og derefter i de nordlige byer så som Qaanaaq, Upernavik og Uummannaq.

På selve Polarcirklen kan du opleve en halv times midnatssol en dag om året, ligesom der kun er polarnat en halv time om året. Men jo længere nordpå du kommer, jo længere varer perioden med henholdsvis midnatssol og polarnat. Det vil sige, at du har over to måneder med midnatssol i Ilulissat, og i det nordlige Qaanaaq står solen på himlen døgnet rundt i tre en halv måned om året.

Syd for den nordlige polarcirkel opstår der ikke midnatssol, men der er stadig meget lyse nætter om sommeren. I Nanortalik, Grønlands sydligste by, står solen for eksempel på himlen i op til 20 timer i døgnet, hvilket giver mærkbare lyse nætter, der minder om midnatssol.

Konceptet om tid og dage er ikke noget, der hører bestemte kulturer til. Vi har alle en form for tidsfornemmelse, men det gængse europæiske tankegods om netop konceptet tid bliver sat på prøve i Arktis og Antarktis om sommeren. Pludselig kan en dag vare 100 døgn og ikke de normale 10-12 timer, du er vant til. Det giver en sælsom og dejlig energi, som både grønlænderne og de tilrejsende nyder godt af. Om sommeren sørger midnatssolen for, at der virkelig er liv i de små samfund til langt ud på natten.

Tourist On The Upper Deck Of Sarfaq Ittuk Under The Midnight Sun In Greenland
A Hiker Photographing Nuuk From The Peak Of Store Malene Ukkusissaq In Greenland

Oplevelser under midnatssolen

Om det er korte nætter eller midnatssol, så elsker folk i Grønland de lange, lyse nætter. Befolkningen sørger for at nyde den korte sommertid så meget som muligt. Der sejles, grilles og leges. Der bliver fanget fisk, der bliver spist med velbehag på strandkanten, eller der bliver frosset fisk ned til vinterforrådet. Der er også rigtig mange, der har deres egen rygeovn, hvor de producerer de skønneste lækkerier, som du enten kan købe på brættet, i butikkerne eller smage på de gode restauranter.

Oplev selv midnatssolens stråler sent om aftenen. Der er de skønneste sejlture til eksempelvis Ilulissat Isfjord. Her kan du sejle rundt mellem de gyldent glinsende, store isfjelde og kajakroere, der benytter sig af hele døgnet til at navigere mellem drivende isskosser. Et sandt eventyr for livet!

Midnatssol starter omkring solhverv, dvs. enten den 21. eller 22. juni nord for den nordlige polarkreds og enten den 21. eller 22. december syd for den sydlige polarkreds. Syd for den sydlige polarkreds taler man ikke om nordlys, men om sydlys. Derimod hedder det blot midnatssol, uanset om man befinder sig under den ved syd- eller nordpolen.

Midnatssol i Arktis kan iagttages på 66°34′ og nordover, og på den sydlige halvkugle kan midnatssol tilsvarende forekomme sydligere end den sydlige polarcirkel på 66°34′ s.br. På selve nordpolen kan solen ses 24 timer i døgnet i hele sommerhalvåret.

Nattesøvn under midnatssolen

Rigtig mange hoteller og andre overnatningssteder i Grønland har mørklægningsgardiner på værelserne for at blokere for midnatssolen. Du kan derfor stadig få din tiltrængte nattesøvn uden at blive forstyrret af solen i nattetimerne.

Lad os skræddersy din grønlandsrejse

Skal vi gøre din drømmerejse til virkelighed? Vi er specialister i Grønland og kender landet fra nord til syd. Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til vores populære ferierejser til Grønland. Måske ønsker du en skræddersyet rejse? En grupperejse til firmaet, skolen eller foreningen? Eller vil du sejle ved til Island, Svalbard eller Antarktis?

Vi sidder klar til at rådgive dig.

Tak, tak, tak og tusind tak for at foreslå Igloo Lodge. Det var mageløst at være der. Jeg ville ikke hjem. Alt spillede og med solskinsvejr alle dage deroppe, hvad mere kan man så ønske sig? Jeg havde endnu engang en vidunderlig tur.

Charlotte

Adresse:

Wilders Plads 13A, 1.

DK – 1403 København K

Åbningstider:

(mandag-fredag)

Erhvervsrejser: 9:00-16:00

Privatrejser: 10.00-15.00

 

facebook logo facebook logo facebook logo
  • Rejsegarantifonden nr. 351
  • ·
  • IATA agent nr. 17 200 606
  • ·
  • CVR nr. 32150756
  • ·
  • Privatlivspolitik