VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Midnatssol

Inspiration / Natur / Midnatssol

Midnatssolen er et elsket sommerfænomen, der giver liv, varme og glæde i grønlændernes liv – og til alle andre, der kommer nord for polarcirklen.

I sommermånederne i Grønland nord for polarcirklen kan du opleve midnatssol. Midnatssolens varme lys er magisk, og fænomenet kaster en surrealistisk palet af farverige skær over Grønlands isbjerge og fjeldtoppe.

Fænomenet midnatssol handler ikke så meget om, at solen er oppe ved midnat. Det ligger i navnet, at den er det. Det handler i langt højere grad om al den aktivitet, der opstår, fordi solen ikke går ned om natten. Midnatssol giver en fornyet energi som gør, at man føler man kan holde ud til langt ud på natten. Her er der sol 24 timer i døgnet og grænsen mellem dag og nat udviskes på forunderlig vis i nogle hektiske, smukke sommermåneder. Glæd dig til at opleve midnatssol!

Midnatssolen er et elsket sommerfænomen, der giver liv, varme og glæde i grønlændernes liv – og til alle andre, der kommer nord for polarcirklen i Menneskenes Land om sommeren (Menneskenes land er det gamle grønlandske navn for Grønland). Ved midnatssol er behovet for søvn mindre, energien blandt befolkningen er højere, og synet af solen der ikke går ned varmer i sjælen.  Midnatssolen er polarnatten og nordlysets kusine, men viser sig kun i sommermånederne nord for polarcirklen, på samme måde som polarnatten og nordlyset kun er der i vintermånederne i Grønland

Hvad er midnatssol

Midnatssol er en betegnelse for det fænomen, at solen ikke går ned under horisonten, og der dermed er sol døgnet rundt. På grønlandsk kalder man fænomenet for seqineq kaaviinnartoq som betyder ”solen cirkulerer altid”. Midnatssol skyldes jordens skrå aksehældning i forhold til banen rundt om solen. Du kan opleve midnatssol nord for polarcirklen. Her varer det alt fra et enkelt døgn til flere måneder, afhængigt af hvor du befinder dig på Grønland.

Nord for Polarcirklen

Polarcirklen markerer den grænse på jorden nord for hvilken, man kan opleve polarnat og midnatssol. Du kan opleve midnatssolen ethvert sted nord for polarcirklen. Midnatssolen dukker først op i nationalparken og derefter i de nordlige byer så som Qaanaaq, Upernavik og Uummannaq.

På selve polarcirklen får du en halv times midnatssol en dag om året, ligesom der kun er det modsatte, polarnat, en halv time om året. Men jo længere nordpå du kommer, jo længere varer perioden med midnatssol og polarnat. Det vil sige, at du har over to måneder med midnatssol i Ilulissat og oppe i Qaanaaq står solen på himlen dag og nat i tre en halv måned om året.

Syd for polarcirklen opstår der ikke midnatssol, men der er stadig meget lyse nætter om sommeren. I Nanortalik, Grønlands sydligste by, står solen for eksempel på himlen i op til 20 timer i døgnet, hvilket giver mærkbare lyse nætter, der minder om midnatssol.

Konceptet om tid er ikke noget, der hører bestemte kulturer til. Vi har alle en form for tidsfornemmelse, men det gængse europæiske tankegods om netop konceptet tid bliver sat på prøve i Arktis og Antarktis om sommeren. Pludselig kan en dag vare 100 døgn og ikke de gængse 10-12 timer, du er så vant til. Her bliver dobbelt lys til dobbelt dage. Det giver en sælsom og dejlig energi, som både grønlænderne og de tilrejsende tapper af, og det er om sommeren hvor der virkelig er liv i de små samfund til langt ud på natten.

Tourist On The Upper Deck Of Sarfaq Ittuk Under The Midnight Sun In GreenlandA Hiker Photographing Nuuk From The Peak Of Store Malene Ukkusissaq In Greenland

Oplevelser under midnatssolen

Om det er korte nætter eller midnatssol, så elsker folk i Grønland de lange, lyse nætter. Midnatssolen giver liv og varme, og det er i den korte sommertid, at alle sætter alt ind for at nyde det så meget som muligt. Der sejles, grilles og leges. Der bliver fanget fisk, der bliver spist med velbehag på strandkanten, eller de bliver frosset ned til vinterforrådet. Der er også rigtig mange, der har deres egen rygeovn, hvor de producerer de skønneste lækkerier, som du enten kan købe på brættet, i butikkerne eller smage på de gode restauranter.

Du kan også prøve midnatssolen af. Der er de skønneste sejlture til eksempelvis Ilulissat Isfjord, hvor du sejler rundt mellem de gyldent glinsende, store isfjelde og kajakroerne, der har valgt at begive sig ud på deres livs eventyr, kan benytte sig af hele døgnet til at navigere mellem isskosserne.

Midnatssol starter omkring solhverv, dvs. enten den 21. eller 22. juni nord for den nordlige polarkreds og enten den 21. eller 22. december syd for den sydlige polarkreds. Syd for den sydlige polarkreds taler man ikke om nordlys, men sydlys. Derimod hedder det blot midnatssol, uanset om man hygger sig under den ved syd- eller nordpolen.

Midnatssol i Arktis kan iagttages på 66°34′ og nordover, og på den sydlige halvkugle kan midnatssol tilsvarende forekomme sydligere end den sydlige polarcirkel på 66°34′ s.br. På selve nordpolen kan solen ses 24 timer i døgnet i hele sommerhalvåret.

Bare rolig, du bliver ikke skør

Rigtig mange hoteller og andre overnatningssteder har mørklægningsgardiner på værelserne for at blokere for midnatssolen. Du kan derfor stadig få din tiltrængte nattesøvn uden at blive forstyrret af solen i nattetimerne.