VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Eqi – den kælvende bræ

Foto Flemming Deleuran
Inspiration / Natur / Eqi – den kælvende bræ

Få steder i Grønland er så smukke som Eqi-bræen, der munder ud i en fjord ca. 80 km nord for Ilulissat.

Det bedste er at man kan komme meget tæt på kanten af bræen med båd og se kæmpe stykker is brække af. Bræen kælver så ofte, at de fleste, som kommer forbi, vil opleve både lyden og synet af dette fantastiske natursceneri. Bragene er enorme og synet af isklumper, der vælter ud i vandet, er imponerende.

80 km i fugleflugtslinje (2-4 timers sejlads afhængig af bådtype) nord for Ilulissat ligger der en naturperle af de meget sjældne: Eqi-bræen og det omkringliggende område. Bræen har ikke helt de enorme dimensioner som den berømte Kangia isfjord mod syd, men er alligevel ikke nogen lilleput. Det usædvanlige ved bræen er, at man på en dagstur med båd fra Ilulissat kan sejle ganske tæt på brækanten og opleve små og store kælvinger.

Bræfronten strækker sig over 3,4 km. Den gennemsnitlige højde fra bund til top er ca. 200 meter, hvoraf 30 til 80 meter strækker sig over havets overflade.

 

Indlandsisen er fuld af luft

Indlandsisen er dannet af sne. Når sneen pakkes til is, bliver den luft, der er imellem snefnuggene, pakket i luftbobler under tryk. Når bræen kælver, frigives denne luft igen, og det er det, der giver de eksplosionsagtige lyde.

Den iltrige is er fødegrundlag for mange dyr. Derfor ses kendte arter som skarv, tejst, rider m.fl. ofte i nærheden, men også de meget sjældne arter som f.eks. rosenmågen kan man være heldig at spotte. Har man et vågent øje, vil man også kunne se nogle af de ringsæler, der lever i små-isen foran bræen.

I området på land kan man være heldig at opleve den store havørn, og ofte krydser ryper, harer og den lille polarræv ens vej. Den store variation i landskabet giver grobund for en stor variation i vegetationen. Man kan her finde blomster, som ellers ikke er almindelige på disse kanter.

 

Glacier Lodge Eqi

Bo i første parket til naturens festfyrværkeri

Har du mere tid end én dag, bør du unde dig en eller flere dage i land, hvor du kan overnatte i Glacier Lodge Eqi. Der er 15 hyggelige hytter og fire luksustelte omkring Café Victor, som er omdrejningspunktet for disse oplevelser. Fra hytterne og teltene kan du både se og høre, når isbræen kælver, og det er meget meditativt at sidde og se på dette naturens festfyrværkeri.

Et lille stykke luksus i den grønlandske ødemark

Det meget specielle ved Glacier Lodge Eqi er, at den ligger lige over for bræen Eqip Sermia, som kælver hele tiden. Alle hytter og telte har udsigt til dette. De første fire hytter blev bygget i 2001, og siden er konceptet blevet udviklet hvert år. Ingen andre steder har man den luksus i den grønlandske ødemark langt fra by og bygd – i et bæredygtigt koncept, hvor der er tanke på C02-besparelse og miljøet.

 

Der er i alt 15 hytter og de er åbne fra ca. 15. juni til 15. september. De 15 hytter har i alt 52 senge, hvis alle ekstraopredningsmuligheder tælles med. Men man bestemmer naturligvis selv om man vil være 1, 2, 3 eller 4 i hytterne. Mange vælger at bruge dem som almindelige dobbeltværelser, som man kender det fra alverdens hoteller.

Teltene, som tages i brug i 2019, rummer to senge hver.

Læs mere om Glacier Lodge Eqi her.

 

God opvartning i Café Victor

Alle gæsterne i Glacier Lodge Eqi spiser på Café Victor. Her er køkkenet godkendt af veterinærmyndighederne og lever op til de samme krav, som ethvert andet hotelkøkken. Energien til køkkenet kommer fra solceller der trækker tre frysere, køleskab, emhætte, lys, vandrensning, alarmer, satellittelefon og meget mere. I køkkenet lægger de vægt på at bruge så mange grønlandske råvarer som muligt, og de tilberedes af dygtige kokke.

 

Der bliver passet godt på naturen i Eqi

Så fantastisk et naturfænomen skal vi passe på, og det bliver der gjort i Glacier Lodge Eqi. Hverken skraldespande eller toiletter bliver tømt i området, men alt bliver taget med tilbage til Ilulissat, hvor det kommer i storbyens renovationsordning. Sidste nye tiltag for en økologisk bæredygtig camp er at få hele campens energiforsyning dækket med solenergi.

Den helt fantastiske og storslåede udsigt kombineret med den bæredygtige boform i de hyggelige hytter giver følelsen af at være ”rigtigt ude i naturen”. Helt derude hvor de færreste kommer, og hvor ting som wifi, parabol tv og larmende biler ikke findes.

Fakta om den bærerdygtige Glacier Lodge Eqi

•  Egen vandforsyning med naturligt vandtryk fra højere liggende sø.

•  Økologisk vandrensning uden tilsætning af kemikalier ved UV-lys.

•  Vandvarme ved solenergi – både vakuumrør og solceller.

•  Solcelleanlægget kan producere over 12.000 Watt.

•  Spildevand renses i tredelt separationstank.

•  Alt andet affald tages tilbage til byens renovationssystem.

 

 

Historisk vingesus i Eqi

Der er rigtig mange oplevelser at hente i området omkring lodgen. Hytterne ligger lige ved siden af ”Franskmandens hytte”, som er et historisk levn fra Poul Emil Victors ekspeditioner på Indlandsisen i perioden 1948 – 1953.

Stedet har, netop på grund af de fine indsejlingsforhold og den relativt lette og korte opgang til Indlandsisen, været indgangsport for mange videnskabelige ekspeditioner. Blandt andre H. J. Rink fra 1848, MP Porsild i 1913, Alfred Wegener i 1928, og altså senere Poul Emil Victor, hvis spor her over 60 år senere stadig er meget tydelige og minder os om den arktiske naturs skrøbelighed.

Victor brugte Eqi som basisstation for omfattende undersøgelser af Indlandsisens tykkelse og meteorologiske observationer. Med bæltekøretøjer krydsede ekspeditionen Indlandsisen på kryds og tværs, og alle forsyninger blev bragt til ekspeditionen via Eqi. Mere end 60 år senere står ekspeditionens hytte stadig, og i terrænet ses mange spor af franskmændenes spændende tilstedeværelse i form af larvebælter, broer, olietønder, en nedlagt tovbane og nogle store aluminiumsslæder, der ligger i morænen ved Indlandsisens kant.

 

Oplev isen og området til fods

Man siger at Grønland er kontrasternes land. Nogle at den arktiske naturs største kontraster findes i landskabet omkring isranden, hvor Indlandsisen møder grundfjeldet. Fra Glacier Lodge Eqi er der rigtig gode muligheder for at opleve dette til fods. Du kan enten gå rundt i området selv, eller du kan deltage på guidede vandreture, arrangeret af World of Greenland, som arrangerer udflugter i og omkring Ilulissat.

Den korteste tur er en tur på 4-5 timer, hvor du går til morænekanten ved Eqip Sermia. Turen er det vi kalder ”let krævende”. Der er ikke så mange højdemeter på ruten, og den er ikke specielt teknisk svær. Man skal krydse en lille elv, hvor man oftest kan gå fra sten til sten, og så er der en lille stigning i stenet terræn op langs morænekanten. Her har du en fantastisk udsigt ned på bræen.

Er du frisk på en lidt længere tur, kan du komme på en tur på 8-10 timer, hvor du går ind til Indlandsisen og også kommer til at gå rundt på Indlandsisen. Her vil du se smeltevandsfloder og brønde i de flotteste turkise farver.

Sidst, men ikke mindst, kan du komme på en tur med overnatning tæt på Indlandsisen. Disse ture kræver mere af gæsterne, men de giver bedre tid til at gå på Indlandsisen. De er ikke teknisk svære, men kræver god fysisk form. Der skal forceres over 1000 højdemeter på begge ture. Men når det er sagt, så skal du ikke være ironman for at deltage. Folk i alle aldre deltager på disse ture, og er du almindeligt fysisk aktiv i dit daglige liv, så kan du som regel følge med.

 

Tag med Grønlands Rejsebureau til Eqi

Grønlands Rejsebureau tilbyder rejser, hvor du kan opleve Eqi-bræen på mange måder. Du kan enten overnatte i selve Glacier Lodge Eqi, eller du kan tage på en udflugt til isbræen med udgangspunkt i byen Ilulissat.

”Drømmerejse i Diskobugten”  og Grønlandske fristelser fra syd til nord  er to af vores mest populære rejser, hvor du blandt meget andet har to overnatninger i Glacier Lodge Eqi.

Tak, tak, tak og tusind tak for at foreslå Igloo Lodge. Det var mageløst at være der. Jeg ville ikke hjem. Alt spillede og med solskinsvejr alle dage deroppe, hvad mere kan man så ønske sig? Jeg havde endnu engang en vidunderlig tur.

Charlotte

Adresse:

Wilders Plads 13A, 1.

DK – 1403 København K

Åbningstider:

(mandag-fredag)

Erhvervsrejser: 9:00-16:00

Privatrejser: 10.00-15.00

 

facebook logo facebook logo facebook logo
  • Rejsegarantifonden nr. 351
  • ·
  • IATA agent nr. 17 200 606
  • ·
  • CVR nr. 32150756
  • ·
  • Privatlivspolitik