VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Rensdyr

Inspiration / Dyreliv / Rensdyr

Rensdyret, også kendt som caribou, skifter både øjenfarve og pelsfarve i løbet af året. Dens pels har endda den egenskab, at den kan fungere som en redningsvest. Rensdyrerne ses ofte i flokke i den grønlandske natur.

Hvis du tager på en vandretur langs Grønlands vestkyst, vil du sandsynligvis få muligheden for at opleve rensdyr. De smukke og elegante dyr er vidt udbredt langs kysterne i Vest- og Nordvest Grønland i områderne omkring Sisimiut, Kangerlussuaq og Nuuk. I Grønland ser man oftest rensdyr i flokke, hvor de græsser sammen i det flotte naturlandskab. I Grønland er rensdyret af den nordamerikanske caribou-stamme.

Hjortearter i Grønland

Rensdyret er den eneste hjorteart i Grønland, og kan kategoriseres som et landpattedyr. Rensdyrets videnskabelige navn er rangifer tarandus groenlandicus, og dets grønlandske navn er tuttu. I tusinder af år har der været rensdyr i de arktiske regioner, hvor de også har været en del af byttedyrene i inuitternes jægerkultur. Alle dele af dyret bliver brugt, enten i form af føde eller til smykker, tøj etc. Inuit er dygtige til at udnytte hele dyret, så intet går til spilde.

Bestanddelen af rensdyr i Grønland har historisk set varieret voldsomt. Fra 1970’erne til 80’erne faldt antallet af rensdyr i Grønland fra omkring 100.000 til 8.000 grundet klima, overgræsning af rener og jagttryk. Dog er bestanddelen siden 2001 vokset og er i dag oppe på omkring 100.000.

Jagten på rensdyr i Grønland bliver brugt som en måde at regulere antallet af individer, når populationerne bliver for store og ikke længere har mad nok. Det er godt for både dyr og natur, da der i de arktiske egne er meget koldt, så planter vokser meget langsomt, og det ville tage  lang tid om at gro, hvis der blev græsset helt i bund.

I Grønland skelnes der mellem 11 vilde rensdyrbestande:

 • Inglefield Land
 • Olrik Fjord (Kangerluarsussuaq)
 • Nuussuaq
 • Naternaq
 • Kangerlussuaq-Sisimiut
 • Akia-Maniitsoq
 • Ameralik
 • Qeqertarsuatsiaat
 • Qassit
 • Neria
 • Ivittuut

 

Hvor store kan rensdyr blive?

Målt over skulderen vil rensdyr normalt være mellem 85 til 150 cm i højden. Vægten vil variere mellem kønnene, hvor hannen normalt ligger på 160-180 kg og hunnen på 80-120 kg.

Et sjovt faktum om rensdyret er, at begge køn gror gevir, hvilket ikke ses hos andre hjortearter.

Flokmentaliteten hos rensdyr

Rensdyr reagerer ofte stærkt på bevægelse og lugte, specielt når de er alene.

De er sky dyr, så skulle du være interesseret i at fange dem på kamera eller komme tæt på dem, så sørg for at bevæge dig langsomt og gå imod vinden. Et rensdyr kan løbe meget stærkt med hastigheder på op til 70 km i timen.

Hvis du ser rensdyr i flokke, kan det derimod godt være, at de bare vil ignorere dig, da de oftest føler sig mere sikre, når de er samlet i stort antal.

Rensdyr har en naturlig redningsvest på

Rensdyrets pels blev af inuit ofte brugt til tøj, da deres pels er utroligt varm. De har to lag hår, som danner en tyk og varm frakke for rensdyret. Det inderste lag af hår er tæt og tykt, mens det ydre lag består af hule hår, som er fyldt med luft. De hule hår giver rensdyret en fordel, fordi det ikke blot holder på varmen, men faktisk også hjælper dyret med at holde sig flydende, hvis det skal svømme en strækning. Om sommeren er rensdyrets pels bryn med lysere bryst og bug, hvorimod pelsen om vinteren er lys gråbrun.

Om at spise rensdyr

Rensdyr er en ret almindelig del af kosten i Grønland og spises både til hverdag og ved festlige lejligheder. Det kan tilberedes på mange måder, herunder råt som carpaccio eller tartar, stegt, eller i supper og andre retter. Det er almindeligt at finde rensdyrkød i supermarkeder og butikker, hvor det kan købes hakket, som suppekød og mere. Mange har rensdyrkød i fryseren fra jagtsæsonen, og på restauranter er det også almindeligt at finde rensdyr på menuen. Det kaldes “tuttu” på grønlandsk, og man kan sammenligne det lidt med vildtkød fra kronhjort i Danmark.

Hvor man kan spise rensdyr henne?