Inspiration / Dyreliv / Rensdyr

Rensdyr

Rensdyret, også kendt som Caribou, skifter både øjenfarve og pelsfarve i løbet af året. Dens pels har endda den egenskab at den kan fungere som en redningsvest. De ses ofte i flokke i den grønlandske natur.

Tag på en vandretur på Grønlands vestkyst og så vil du sandsynligvis få muligheden for at opleve rensdyr. De smukke og elegante dyr er vidt udbredt i områderne omkring Sisimiut, Kangerlussuaq og Nuuk. I Grønland ser man dem ofte i flokke, hvor de græsser i det flotte naturlandskab. I Grønland er rensdyret af den nordamerikanske caribou-stamme.

Den eneste hjorteart i Grønland

Rensdyrets videnskabelige navn er rangifer tarandus groenlandicus, og dets grønlandske navn er tuttu. I tusinder af år har der været rensdyr i de arktiske regioner, hvor de også har været en del af byttedyrene i inuitternes jægerkultur. Alle dele af dyret bliver brugt, enten i form af føde eller til smykker, tøj etc. Inuitterne er dygtige til at udnytte hele dyret, så intet går til spilde.

Jagten på rensdyr i Grønland bliver brugt som en måde at regulere antallet af individer, når populationerne bliver for store og ikke længere har mad nok. Det er godt for både dyr og natur, da der i de arktiske egne er meget koldt, så planter vokser meget langsomt, og det ville tage meget lang tid om at gro, hvis der blev græsset helt i bund.

 

Hvor store kan rensdyr blive?

Målt over skulderen vil rensdyr normalt være mellem 85 til 150 cm i højden. Vægten vil variere mellem kønnene, hvor hannen normalt ligger på 160-180 kg og hunnen på 80-120 kg.

Et sjovt faktum om rensdyret er, at begge køn gror gevir, hvilket ikke ses hos andre hjortearter.

Flokmentaliteten hos rensdyr

Rensdyr reagerer ofte stærkt på bevægelse og lugte, specielt når de er alene.

De er sky dyr, så skulle du være interesseret i at fange dem på kamera eller komme tæt på dem, så sørg for at bevæge dig langsomt og gå imod vinden. Et rensdyr kan løbe meget stærkt med hastigheder på op til 70 km i timen.

Hvis du ser rensdyr i flokke, kan det derimod godt være, at de bare vil ignorere dig, da de oftest føler sig mere sikre, når de er samlet i stort antal.

 

Rensdyr har en naturlig redningsvest på

Rensdyrets pels blev af inuit ofte brugt til tøj, da deres pels er utroligt varm. De har to lag hår, som danner en tyk og varm frakke for rensdyret. Det inderste lag af hår er tæt og tykt, mens det ydre lag består af hule hår, som er fyldt med luft. Nu tænker du måske, at hår fyldt med luft da ikke kan være særlig smart. Dette er dog ikke tilfældet, da de hule hår giver rensdyret en fordel, fordi det ikke blot holder på varmen, men faktisk også hjælper dyret med at holde sig flydende, hvis det skal svømme en strækning.