VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Isbjørn

Inspiration / Dyreliv / Isbjørn

Isbjørnen er den største bjørn i verden. Deres pels får den hvide farve fra hule hår, som er helt gennemsigtige. Det holder dem varme og tørre i det kolde arktiske vejr.

Isbjørnen er det største landlevende rovdyr i Grønland. Deres utrolige størrelse og adfærd har givet dem et ry for at være farlige, hvilket er fuldt forståeligt. Isbjørnen er jo et rovdyr. Ligesom med andre bjørne, kan man hurtigt komme galt afsted, hvis man kommer for tæt på. Alle har stor respekt for isbjørnen, og dette gælder selvfølgelig også for det grønlandske folk – især i områder i Grønland, hvor der er risiko for at møde en isbjørn.

Mange vil nok tro, at isbjørnen er vidt udbredt i Grønland, men de lever dog primært i den nordlige del af landet. Man kan dog til tider opleve dem længere mod syd, hvor de kan være drevet ned på en isflage, som er brækket af et sted i Det Arktiske Hav. Eftersom isbjørnen normalt lever i Nord- og Østgrønland, hvor der ikke bor så mange mennesker, har de fleste grønlændere faktisk aldrig set en isbjørn med deres egne øjne.

Langt de fleste af de egne, Grønlands Rejsebureau arrangerer ture til, et bjørnefri områder, så du kan roligt vandre i fjeldene uden at bekymre dig for bjørnefare.

Hvordan siger man isbjørn på grønlandsk?

På grønlandsk hedder en isbjørn “nanoq”. Måske du har set det stavet som “nanok”, og det ligger i virkeligheden også tæt op af, hvordan vi ville udtale det på dansk.

Verdens største bjørn

Isbjørnen er den største bjørn i verden. Hunnerne er mindre end hannerne, hvilket også ses hos andre bjørne. Normalt vejer hannen omkring 500 kg, men nogle individer har vejet helt op imod et ton. Isbjørnen måler i omegnen af 3 meter fra snude til hale. De kan dog være helt op imod 4 meter høje, når de stiller sig på bagbenene.

Hvor får isbjørnen sin hvide pels fra?

Typisk vil du se isbjørnens pels som nuancer af hvid, grå og gul. Farven på isbjørnens pels kommer af, at den består af hule hår, som er gennemsigtige, hvilket får pelsen til at se hvid ud.

Pelsen er så tyk, at det kolde arktiske vand ikke kan trænge igennem og derfor kan holde isbjørnen varm, når den svømmer og opholder sig i områder med snefald. Det gør også at de kan kamuflere sig i det snedækkede naturlandskab, hvor de også helst vil bo. Et sjovt faktum er, at isbjørnens hud er sort, men det ser man ikke, fordi pelsen er så tyk.

Hvor kan man finde isbjørne?

Isbjørnen lever i Norge, Grønland, Canada, Alaska og Rusland.

Ud af de 19 isbjørnepopulationer, som verden har i dag, kan man finde fire i Grønland, hvoraf den ene også i perioder lever i Canada.

Går en isbjørn i hi om vinteren?

Til forskel fra andre bjørne går isbjørne ikke i hi om vinteren. De er aktive hele året rundt. Når en isbjørnehun får unger, vil hun dog lave en hule, som hun bliver i, mens isbjørneungerne er små og stadig har brug for hende.

Isbjørnenes hovedstad

Selvom vi ville elske at sige at isbjørnenes hovedstad ligger i Grønland, så må vi nok indrømme, at isbjørnens hovedstad er Churchill, som ligger i Manitoba i Canada.Her vil man vil tit kunne se dem ligge og vente på at vandet fryser til, så de kan jage ringsæler.