Fly København – Kangerlussuaq og mulighed for tur til Indlandsisen
Vi flyver fra København til Kangerlussuaq med Air Greenland og efter en behagelig flyvning på ca. 4½ time lander vi midt på den grønlandske tundra i Kangerlussuaq. I klart vejr har du allerede fået dit første glimt af Indlandsisen, som kun ligger 25 km fra byen.
På grund af tidsforskellen lander du næsten samme tid, som du tog afsted, og du har derfor næsten en hel dag til rådighed. Hotel Kangerlussuaq ligger i selve lufthavnen og rejselederen sørger for, at alle får deres bagage og bliver indkvarteret. Herefter er der velkomstmøde ved rejselederen.
Efter velkomstmødet er det tid til udflugter, for dem, der har tilkøbt dette. Vi anbefaler, at du supplerer din rejse med udflugtspakken, som indeholder de mest populære udflugter. Ønsker du ikke dette, er der naturligvis mange andre muligheder for aktiviteter.
Udflugt til Indlandsisen Punkt 660 (del af udflugtspakken)
Indlandsisen i Grønland er verdens næststørste iskappe og den dækker 80 % af Grønlands areal. Det er en unik oplevelse at stå på Indlandsisen, og turen derind er også spektakulær.
Vi kører fra Kangerlussuaq i en bus med et understel som en monstertruck, så vi kan komme igennem det til tider kuperede terræn. Vi kører gennem arktisk ørken og vil med stor sandsynlighed opleve områdets dyreliv i form af rensdyr, harer, ræve og moskusokser.
På afstand ser vi den imponerende Russell Gletsjer, der hæver sig op i landskabet. Vores endemål er Punkt 660, som ligger 660 meter over havets overflade. Her gør bussen et stop og vi går det sidste stykke op på selve Indlandsisen. Nu står du på den største gletsjer på den nordlige halvkugle.
Efter aftensmaden bliver du kørt hjem på hotellet.
Udflugten refunderes ikke, hvis du vælger at aflyse på dagen.
Fly til hovedstaden Nuuk, byrundtur og afgang med kystskibet
Efter morgenmaden på hotellet skal vi nu flyve fra Kangerlussuaq til Nuuk. Ved indflyvningen kan vi se ned på det fantastiske Nuuk fjordsystem, der er det næststørste i verden. Lige før landing, passerer vi byens vartegn, Sermitsiaq-fjeldet, der giver dig en næsten majestætisk velkomst.
Når vi lander i Nuuk, henter vi bagagen og bliver kørt ind til Nuuks centrum, hvor vi deponerer vores bagage på Hotel Hans Egede.
Byrundtur i Nuuk med Grønlands Nationalmuseum
Der bor cirka 17.500 indbyggere i Nuuk, hvilket er en markant flere, end der gjorde for to årtier siden. Flere nye bydele er kommet til siden år 2000. Selvom Nuuk er et travlt sted i grønlandsk sammenhæng, så ligger naturen aldrig langt væk. Næsten alle indbyggere kan kalde sig naturmennesker på den ene eller anden måde. Vi går nu på byrundtur i Nuuks gamle centrum og første stop er Nationalmuseet.
Grønlands Nationalmuseum huser mange forskellige relikvier, men de mest fantastiske er uden sammenligning de berømte mumier fra Qilakitsoq. De blev fundet i Nordgrønland udenfor byen Uummannaq af to brødre på rypejagt. Her lå otte frysetørrede og usædvanligt velbevarede mumier under et klippefremspring. De fire af dem har nu hjemme på Nationalmuseet og giver et fantastisk indblik i den gamle inuitkultur i Grønland.
Vi går videre i den gamle bydel med Hans Egedes statue, der skuer ud over den gamle kolonihavn, fjorden og øerne, der adskiller Nuuk fra Davisstrædet. Herefter går vi videre til det smukke Katuaq, Grønlands Kulturhus, hvis facade er formet som nordlyset.
Oplev Nuuk på egen hånd, shopping og kultur
Resten af eftermiddagen har du på egen hånd, og du kan nu udforske Nuuk. Her er caféer og restauranter og mange shoppingmuligheder. Du finder et stort udvalg af butikker, der udbyder grønlandsk kunsthåndværk og grønlandsk design. Nuuk er det bedste sted at gå på opdagelse efter grønlandsk design, da udvalget her er større end i andre grønlandske byer, selvom udvalget i Ilulissat også er stort.
Afgang med kystskibet Sarfaq Ittuk og sejlads nordover
Når dagen går på hæld, går vi ombord på M/S Sarfaq Ittuk. Der er afgang kl. 21, og forude venter to dage ombord med kurs mod Ilulissat. Kystskibet sejler op og ned langs vestkysten og er populært blandt grønlænderne selv. Når skibet lægger til i kystbyerne, er der en stemning af gensynsglæde, når folk skal hente deres længe ventede venner og familie.
Med nordlys om styrbord
Vi stævner ud ved aftenstid og er det skyfrit, så er der god mulighed for at se nordlys fra dækket. Der er noget helt specielt over den grønlandske natur. Den er barsk og rå, men samtidig smuk, og du vil hurtigt føle dig som en del af den.
Er det for koldt på dækket, kan du også se nordlyset indefra, eksempelvis fra panoramaloungen. Vi kan dog allerede nu afsløre, at det ikke er det samme at se nordlys indefra som udenfor.
På denne tid af året er det en kold omgang at være udenfor på et skib, men det er også utroligt smukt, så pak dit varme tøj i kufferten og forude venter en uforglemmelig oplevelse.
Til søs med landgang i Sisimiut med guidet byrundtur
Efter en nats søvn på søen kan du se frem til morgenbuffet i skibets cafeteria med udsigt. Om formiddagen lægger skibet til i byerne Maniitsoq og Kangaamiut, to af byerne langs med kysten. Vi har ikke mulighed for at gå i land, men fra dæk får du en god fornemmelse af de to byer og livet på havnen.
Landgang i Grønlands næststørste by, Sisimiut
Tidlig aften ved 18-tiden når vi frem til Sisimiut og her skal vi på byrundtur. Sisimiut er Grønlands næststørste by med lidt over 5.000 indbyggere. Her er en hyggelig atmosfære og en autencitet, som er særegen for Sisimiut. Byen er omgivet af stejle fjelde og indsejlingen er fantastisk flot.
Vi er kommet nord for Polarcirklen og er derfor i hundeslædedistriktet, så du skal ikke undre dig over lyden af hylende hunde. Det er spændende, intenst og lidt varulveagtigt. Der er kun slædehunde nord for Polarcirklen i Grønland.
Vi har ikke så lang tid i Sisimiut, men dog tid nok til at få et indtryk af den dejlige by i det kuperede landskab. Vi kommer forbi rådhuset, byens højeste udsigtspunkt og vi går også forbi de gamle, oprindelige bygninger fra kolonitiden, der nu er nænsomt restaurerede.
Med nordlys om styrbord
Ombord på Sarfaq Ittuk fortsætter rejsen nordpå. Igen i aften går vi på dækket og skuer mod himlen og håber på, at vejrguderne er med os og giver os masser af livsbekræftende nordlys. Turens navn kommer faktisk fra denne del af rejsen – vi sejler nordpå langs Grønlands vestkyst og derfor har vi kysten og forhåbentlig nordlyset om styrbord.
Ankomst til Ilulissat - kulturel byrundtur og slædehundetræf
Efterhånden som Sarfaq Ittuk nærmer sig Ilulissat, kommer der markant flere, store isbjerge i vandet. Og med isbjerge, mener vi særdeles store isbjerge. De er markant større i Diskobugten end på den øvrige strækning. De næste dage står i isbjergenes tegn.
Indkvartering på Hotel Arctic
Efter ankomsten til havnen i Ilulissat bliver vi hentet og indkvarteret på Hotel Arctic. Hotel Arctic ligger i udkanten af Ilulissat med en udsigt over Ilulissat Isfjord, der i 2004 blev optaget på UNESCO’s Verdensarvliste.
Nu skriver vi, at Hotel Arctic ligger i udkanten af Ilulissat; sådan har det ikke altid været. Før lå hotellet faktisk et stykke udenfor byen, men Ilulissat er et af Grønlands fire vækstcentre, så byen er for længst nået ud til hotellet. De andre vækstcentre er Nuuk, Sisimiut og Qaqortoq.
Når du er blevet indkvarteret, kan du høre mere om byen og de mange udflugter på informationsmødet. Har du købt udflugtspakken, har du fem udflugter, der venter forude. Hvis du ikke har tilkøbt udflugtspakken, er der to spændende udflugter inkluderet i rejsen.
Byrundtur og møde med den grønlandske slædehund
Efter informationsmødet og med rejselederen i spidsen tager vi på byrundtur, hvor du får lejlighed til at lære Ilulissat bedre at kende. Rejselederen giver dig en introduktion til byens historie og kultur. Vi går også forbi byens museum, der er indrettet i polarforskeren Knud Rasmussens fødehjem. Vi ser de gamle huse fra kolonitiden, den smukke næsten 250 år gamle Zionskirke og byens ikoniske og livlige havn.
Efter byrundturen begiver vi os mod udkanten af byen, hvor slædehundene opholder sig. Her får du et foredrag om livet som slædehund, hvilket er ret aktuelt i denne by, hvor 2.500 hunde venter på vinteren, så de rigtigt kan komme ud at løbe med hundeslæde.
Ilulissat på egen hånd
Efter foredraget har du mulighed for at se mere af byen på egen hånd. Der er en del kunsthåndværksbutikker og også et værksted, hvor du kan opleve kunstnerne arbejde med deres ting. Du kan også tage en pause på en hyggelig café, før du finder et sted at indtage aftensmaden.
Restauranter i Ilulissat
Der er mange restauranter i Ilulissat og på Hotel Arctic er der to rigtig gode af slagsen. De ligger begge med fremragende udsigt og maden er af international klasse tilberedt af skønne grønlandske råvarer. Du finder også flere restauranter i byen.
Om aftenen kan vi anbefale, at du går ud på hotellets terrasse og ser på nordlys. Du kan eventuelt benytte hotellets bagdør og gå ned ved siden af de fem aluminiumsigloer, hotellet har fået bygget. De ligger hævet over vandkanten, så mens du ser på nordlyset over dig, kan du samtidig høre bølgernes brusen under dig.
Ilulissat med vandretur til den forladte boplads Sermermiut ved Ilulissat Isfjord
Efter en skøn morgenbuffet på Hotel Arctic skal vi på udflugt til Ilulissat Isfjord. Vi bliver hentet fra hotellet og kørt ud mod Sermermiutdalen. Det er i dag, at du skal finde dine praktiske vandresko frem.
Vandretur til den tidligere grønlandske boplads Sermermiut og Ilulissat Isfjord
Vi begynder vores vandring ved det gamle stenbrud i udkanten af Ilulissat. Efterfølgende kommer vi forbi Seqinniarfik, Holms Bakke, hvor byens borgere hvert år den 13. januar tager ud for at byde solen velkommen efter nogle måneder uden sol.
Her nyder vi vores medbragte frokost, før vi når udsigtspunktet ved Nakkaavik, også kendt som Kællingekløften på dansk. Historien siger, at hvis der var hungersnød i gamle dage, gik de ældre mennesker herud og kastede sig i havet for ikke at være en byrde for fællesskabet og for at sikre, at der var mad nok til de næste generationer. Her har vi udsigt til Ilulissat Isfjord og de enorme mængder af is og isbjerge, der driver ud gennem fjorden.
Vandringen slutter på en gangbro, der er bygget efter at stedet blev et Verdensarvsområde og går forbi den tidligere grønlandske boplads, Sermermiut. Før Ilulissat blev en koloni, var dette sted det mest befolkede sted i Nordgrønland.
Denne udflugt varer ca. 5 timer. Vi går i et roligt tempo, men terrænet er ujævnt enkelte steder, og vi anbefaler ikke denne tur, hvis du er dårligt gående. Du kan dog gå med på dele af udflugten. Dette kan du aftale med rejselederen.
Nordlys og spisning
Aftenen har du igen på egen hånd, og din rejseleder tager dig naturligvis gerne med ud for at se på nordlyset igen-igen.
Ilulissat på egen hånd eller mulighed for sejlads blandt isfjelde og Inuit Legends
Dagen i dag kan du vælge at have på egen hånd. For dem, der har tilkøbt udflugtspakken, venter der to spændende udflugter. For dem, der ikke har tilkøbt udflugtspakken, er det naturligvis muligt at deltage, såfremt der er ledig plads.
Sejlads ved Isfjorden (del af udflugtspakken)
At sejle blandt isbjergene ved mundingen af Ilulissat Isfjord er uden sammenligning den mest populære udflugt i Grønland. På denne tre-timers udflugt sejler vi i en mindre båd ud mod fjordmundingen, hvor enorme ismasser ligger på grund på en sandbanke. Her ligger de til fuldt skue og beundring. De er strandede her, indtil de er smeltet nok, eller der kommer en bølge og løsriver dem.
Bådførerne er kendte i området og sejler altid på en forsvarlig måde. De kender isen og ved, hvor de mest imponerende steder findes. På denne tid af året står solen lavt på himlen, så der kommer nogle virkelig fine skyggevirkninger på isen. Husk derfor at tage dit kamera med.
Tilbage i Ilulissat kan du nyde byen. Vi anbefaler en tur på Kunstmuseet.
Inuit Legends – sagn og myter (del af udflugtspakken)
Aftenen byder på en spændende udflugt. Vi skal ud i en tørvehytte på fjeldet. Her kan du nu pakke dig godt ind i skind og tæpper og sætte dig til rette. Din rejseleder vil nu fortælle dig om de sagn og myter, som er blevet fortalt gennem generationer i vintermånederne, når man skulle holde sig inden døre.
Inuitkultur, den oprindelige religion, og inuits forhold til naturens specielle fænomener er i fokus på denne tur. Vi krydrer opholdet i hytten med forskellige smagsprøver af traditionel, grønlandsk proviant, så du kommer hjem med en oplevelse for alle sanser.
Også her er der mulighed for at smage grønlandsk kaffe. Hvis der er meget sne på fjeldet, bruger vi snesko for at komme til hytten. Det bliver helt ekspeditionsagtigt, men alle kan være med. Selvfølgelig holder vi løbende øje med, om nordlyset danser over himlen udenfor.
Ilulissat på egen hånd eller mulighed for sejlads til bygden Ilimanaq
Din sidste dag i Ilulissat kan du nyde, som du helt selv vil. Har du købt udflugtspakken, skal du i dag med på en 5-timers udflugt til den smukt beliggende bygd Ilimanaq syd for Ilulissat Isfjord.
Sejltur til bygden Ilimanaq (del af udflugtspakken)
For blot en generation siden boede størstedelen af den grønlandske befolkning i de mange små bygder, der lå og stadig ligger som en perlerække langs kysten. I dag bor flertallet af befolkningen i byerne, men bygderne er der endnu. Nogle er efterladte, mens andre stadig blusser af liv.
En af disse er Ilimanaq, der ligger lige syd for isfjorden. Her bor kun 50 mennesker, men en ny hytteby i Ilimanaq har sat gang i bygden, sammen med fiskeriet, naturligvis. Alle steder i Grønland er fiskeriet meget synligt, og det er uden sammenligning landets største erhverv.
Ilimanaq har en nogle af kolonitidens ældste bygninger og er desuden kendt for de fine ørreder, der fanges i området Tasiusaq bag bygden. Vi tager afsted fra havnen i Ilulissat. Sejlturen varer ca. en time hver vej, og så har du 2-3 timer til at gå rundt og nyde livet i en ægte, grønlandsk bygd. Vi har en madpakke med til Ilimanaq, og der bliver serveret kaffe og te på båden på begge veje.
Om aftenen bydes på en dejlig afskedsmiddag i hotellets skønne restaurant (drikkevarer er ikke inkluderet).
Herefter tager vi en sidste gang det varme overtøj på og går ud i området udenfor hotellet for at spejde efter nordlys. Vi suger det til os, for det har forhåbentlig været vores dejlige følgesvend i den sidste uges tid. Vi fløjter mod himlen og håber, at det får nordlyset til at blafre lidt ekstra. Det plejer det at gøre.
Hjemrejse med fly Ilulissat – København via Kangerlussuaq
Med din bagage og hovedet fuld af oplevelser fra det fantastiske nordlysland flyver du via Kangerlussuaq til København, hvor du ankommer om aftenen. Vi tør godt garantere dig, at du rejser hjem med hjertet fyldt med minder, som vil blive hos dig længere end andre ferieminder – det er i hvert fald, hvad vores andre gæster plejer at fortælle os.
På flystrækningen fra Ilulissat til Kangerlussuaq får du set Ilulissat Isfjord fra oven. Flyturen varer 45 minutter og du kan nu se store dele af den strækning, du sejlede tidligere på ugen, fra oven.
I Kangerlussuaq er der et ophold, inden du kan stige ombord på det såkaldte ”Danmarksfly” og flyve sydpå til Danmark. Vær opmærksom på, at hvis du skal videre fra København, så sørg for, at du ikke har for presset en tidsplan. Det kan ske, at flyet mod Danmark må vente på passagerer fra kysten og dermed, at det bliver en smule forsinket.
Hvis du skal videre med tog, så køb en fleksibel billet og skal du videre med fly, så anbefaler vi, at du tager en overnatning i København og tager et tidligt morgenfly.