VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Gletsjere

Inspiration / Natur / Gletsjere

Hele vejen rundt om Grønland finder du smukke gletsjere, der kælver isbjerge ud i fjordene og det åbne hav.

Isbjergene kommer ikke af ingenting. Indlandsisen er enormt tung, hvilket skaber et højt tryk på den fleksible is. Hele vejen rundt langs Grønlands kyster finder du derfor et utal af af gletsjere, hvor isen presses ud i havet. På denne måde fødes de berømte og imponerende isfjelde, når de brækker af Indlandsisen.

En gletsjers fødsel

Gletsjerne er altså den ydre kant af Indlandsisen. Gletsjerisen dannes enten ved frysning af vand eller når sne sammenpresses på Indlandsisen. De mørke striber du ser på nogle isbjerge, der er kælvet af glejserne opstår, når isen skraber mod jorden på deres vej fra land til hav. Mange isfjelde er derudover gennemskåret af turkise, grønne eller blå bånd af ren vandis. Båndene er dannet på steder i gletsjeren, som isen har været smeltet og igen er frosset som boblefrit smeltevand.

Skurestriber og moræner

Man kan se om et landområde har været dækket af is, hvis der er skurestriber på klipperne. De er skabt af sten, der har været frosset ind i isen og gletsjernes bevægelser har derefter fået disse sten til at lave skurestriber i landskabet. I Grønland er det meget tydeligt at se, om en gletsjer har trukket sig tilbage, for så ser klipperne omkring gletsjeren helt anderledes ud.

Såkaldte moræner opstår i randområderne ved gletsjere. De består af bunker af bl.a. ler, sand, moræne og silt og er blevet skubbet frem af gletsjerne eller skyllet ud forneden ved gletsjerkanterne.

Isfjordene

Ilulissat Isfjord er et enestående naturfænomen, som du nok har hørt om. Der er andre isfjorde i Grønland, der er ligeså imponerende som Ilulissat Isfjord, men dens hastighed og tilgængelighed har gjort den ekstra kendt. Andre smukke isfjorde er Sermilik vest for Ammassalik-øen, isfjordene ved Paamiut og Nuuk, Qoorooq nær Narsarsuaq, Bredefjord nær Narsaq og særligt den utroligt flotte Evighedsfjord nær Maniitsoq.

Det er altid noget helt særligt at se isfjorde fra vandsiden, for ismasserne bliver så meget mere imponerende, når de ses nedefra.

Ilulissat

Ilulissat Isfjord er en fantastisk oplevelse og helt utrolig smuk. Det er derfor med rette blevet en del af UNESCOs Verdensarv. Den 50 kilometer lange fjord er sprængfyldt med isbjerge og isskosser fra den enorme gletsjer, Sermeq Kujalleq, i bunden af fjorden og selve gletsjeren bevæger sig 40 meter i døgnet om sommeren, hvilket gør den til den hurtigste gletsjer på den nordlige halvkugle.

Der er intet som at sidde og se ud over den fantastiske Isfjord. Det er dog utroligt vigtigt, at du holder dig fra vandkanten, for det kan være livsfarligt at gå derned. Pludselige tsunami-agtige bølger kan skylle godt op på land, og det er sket mere end en gang, at folk er blevet revet med i det kolde vand.

Tasiilaq

Hvis du er i humør til en god og lang vandretur, kan du gå højt op på Ammassalik-øen, som byen Tasiilaq ligger på, og se ud over Sermilik-fjorden til Indlandsisen på den anden side af fjorden. En sejltur på selve fjorden er også en glimrende måde for dig at opleve Indlandsisen på, for her flyder kæmpe isfjelde ud i havet fra gletsjerne i bunden af fjorden.

Sydgrønland

I Sydgrønland har du også mulighed for at opleve Indlandsisen tæt på. Fra Narsarsuaq, Narsaq og Qaqortoq er der udflugter til isen.

Bag Narsarsuaq Lufthavn kan du vandre til en gletsjertunge, der ligger forholdsvis højt oppe i landet. Dette er ikke en udflugt for de dårligt gående, men det er der råd for, for du kan i stedet for tage på en sejltur til Qooroq Isfjord, der ligger ganske tæt på havnen i Narsarsuaq.

I Narsaq og Qaqortoq kan du også komme på bådtur til Indlandisen, som har gletsjere ved Bredefjord tæt på Narsaq. Narsaq i syd og Qaanaaq helt oppe nordpå er i øvrigt de eneste byer i Grønland, hvorfra du har udsigt til Indlandisen.

Døde bræer

Endelig taler man også om ”døde bræer” hvor isen skubbes ud og smelter, fx i en smeltevandselv. De kælver ikke isbjerge i vandet som de gletsjere, du møder i isfjordene.