VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

10 Steder i Grønland, som din guide anbefaler

Inspiration / Artikler / 10 Steder i Grønland, som din guide anbefaler

Vi spurgte vores guider og medarbejdere: Hvilke steder synes du, at rejsende til Grønland bør opleve? Læs hvad der er mest populært.

Alle har prøvet at komme hjem fra en rejse og sige til vennerne: ”Du SKAL se dit, hvis du tager på ferie i dat!” Sådan har vi det også med Grønland. Her får du her listen over favoritsteder og favoritoplevelser fra dem, der har rejst meget i Grønland.

  • Midnatssejlads til Isfjorden i Ilulissat
  • Vandring til Sermermiut ved Ilulissat
  • Grønlands indlandsis: Punkt 660 ved Kangerlussuaq
  • Hvalsey Kirkeruin nær Qaqortoq
  • Blomsterdalen i Tasiilaq
  • De to bygder Igaliku og Qassiarsuk i Sydgrønland
  • Søjlebasalt ved Qeqertarsuaq på Diskoøen
  • Kajaktur mellem hvaler nær Aasiaat
  • Vandring eller hundeslæde fra Kangerlussuaq til Sisimiut
  • Fjeldtoppene ved Nuuk

Midnatssejlads til Ilulissat Isfjord

Det er ikke overraskende for os, at Ilulissat Isfjord lige syd for Ilulissat topper vores liste. Ilulissat Isfjord er på UNESCOs verdensarvsliste, og det er et helt fantastisk sted, hvis lige du sjældent vil opleve.

Isfjorden kan opleves på mange måder, men hos os har vi stemt midnatssejladsen i top. Denne tur foregår rent faktisk ikke ved midnat, men om aftenen i midnatssolens skær, så isfjeldene bades i et magisk, gyldent skær. Du bliver paf over isens skønhed!

Læs mere om midnatssol

 

Vandring til Sermermiut ved Ilulissat

En anden måde du kan opleve Ilulissat Isfjord på er ved at gå ud til ruinerne af den gamle boplads Sermermiut. Selvom turen går til Ilulissat Isfjord, er der så stor forskel på at sejle eller gå derud, at guiderne synes, at du skal prøve begge dele.

I Grønland kan vi ikke komme uden om klimaforandringer. Arktisk klima har ændret sig over årene og Ilulissat Isfjord er blevet ca. 10 kilometer længere de sidste 15 år, simpelthen fordi gletsjeren har trukket sig længere tilbage.

Det er dog ikke den oplevelse du får, når du går ud til Sermermiut. Her er nemlig så meget is, at du bliver fuldkommen overvældet. Om sommeren kan du også opleve de gamle ruiner, der vidner om 4.500 års beboelse i området.

Læs mere om Ilulissat Isfjord

 

Indlandsisen: Punkt 660 ved Kangerlussuaq

Grønlands indlandsis dækker over 80 % af landet og er sammenlagt på størrelse med de fleste store vesteuropæiske lande. Allerede når du flyver til Grønland, oplever du, hvor ufatteligt stor den er. Flyver du til Kangerlussuaq på Grønlands vestkyst, er du faktisk i luften over isen i næsten en time, før du lander nær isens kant. Når du lander i Kangerlussuaq, er det ret nemt at opleve Indlandsisen.

Kanten af Indlandsisen ligger ca. 25 kilometer fra Kangerlussuaq, og du kan køre derind med det lokale udflugtsbureau. Punkt 660 ved Indlandsisen er et af de mest besøgte steder i hele Grønland. Det er det mest tilgængelige sted at komme helt tæt på kanten af Indlandsisen og op og gå på selve isen. Navnet Punkt 600 har det fået, fordi det ligger 660 meter over havet.

Læs mere om Grønlands Indlandsis

Hvalsey Kirkeruin nær Qaqortoq

Hvalsey Kirkeruin i Sydgrønland er den bedst bevarede nordboruin i Grønland og blandt de bedst bevarede nordboruiner i hele verden. Nordboerne kom til Grønland i år 982, hvor de anlagde gårde og hele samfund i både Sydgrønland og i fjordene bag Nuuk. Kirkeruinen og andre kulturelle forekomster af både inuit og nordboer har gjort, at store dele af Sydgrønland i dag er på UNESCOs Verdensarvliste.

Nordboerne var i Grønland i 4-500 år. Nordboerne er omtalt i blandt andet de islandske sagaer, og en beskrivelse af et bryllup i Hvalsey Kirke i september 1408 er sidste livstegn fra nordboerne i Grønland. Fra Hvalsey er der i øvrigt ikke så langt til de varme kilder ved Uunartoq.

Læs mere om Sydgrønland

 

Blomsterdalen i Tasiilaq

Tager du på en vandring i Blomsterdalen i Tasiilaq med den rislende elv og fantastiske vegetation, vil du aldrig glemme det. Smukke, frodige områder kan du finde rigtig mange steder i både Syd-, Vest- og Østgrønland, men den blanding af frodighed og majestætiske tinder, Blomsterdalen kan byde på, er helt unik. Og så er Blomsterdalen meget let tilgængelig.

Fra Tasiilaqs midte går der en stil langs med elven, som leder dig frem til denne frodige plet på verdenskortet. Alt efter hvornår på sommeren, du kommer, er den smukke elv enten en rivende eller en rislende oplevelse. Forårets smeltesne betyder, at der tidligt på sommeren virkelig er drøn på vandfaldet midt i dalen, mens der er en roligere oplevelse, hvis du kommer senere på sommeren.

Læs mere om Tasiilaq

 

De to bygder Igaliku og Qassiarsuk i Sydgrønland – UNESCO Verdensarv

Igaliku og Qassiarsuk er nogle af Grønlands mest specielle bygder. Begge bygder ligger ved eller fjorden Tunulliarfik i Sydgrønland og de er specielle af to årsager: Hovederhvervet er landbrug, og så var de nordboernes vigtigste bygder, der dengang hed henholdsvis Gardar og Brattahlid.

I Igaliku finder du ruiner efter nordboernes bispesæde og et imponerende 1.000 år gammelt vandingssystem. Bygden med kun ca. 30 indbyggere ligger ufatteligt smukt. Her er dog både hytter, vandrehjem og hotel og det er et populært sted om sommeren, både blandt turister og folk fra resten af Grønland.

I Qassiarsuk ligger den ældste kirkeruin på de amerikanske kontinenter, og ved siden af er der en rekonstruktion af både kirken, Erik den Rødes langgård og et inuit-tørvehus. Tag også på en 6-kilometers vandretur fra Qassiarsuk til fåreholderstedet Tasiusaq, hvor synet af den isfyldte fjord møder dig i slående kontrast til det grønne landskab.

Læs mere om nordboer

Ilulissat

Søjlebasalt ved Qeqertarsuaq på Diskoøen

Diskoøen, der på grønlandsk hedder Qeqertarsuaq, byder på en ganske særlig natur, som du ikke finder magen til andre steder i Grønland. Den ene tilbageværende by på øen hedder også Qeqertarsuaq, og går du på vandring ud herfra, kan du se frem til nogle enestående timer. En vandring ved Kuannit, der ligger ca. 4 kilometer fra byen, byder nemlig på kilder, frodig vegetation og en helt fantastisk søjlebasalt.

Dette landskab er af vulkansk oprindelse og kan på mange måder minde om Island, hvilket de fleste besøgende ofte også bemærker. Vejr, vand og vind har igennem årtusinderne skabt de mest fantastiske klippeformationer, og det er altid en sjov leg at skulle gætte på forskellige formationer på samme måde, som man mange steder gør med skyer: ”Kan du se en elefant?”

Qeqertarsuaq hed i mange år også Godhavn på dansk og hentyder til, at der er mange hvaler i området. Det er således et særdeles godt sted for dig at se hvaler i Grønland.

Læs mere om Qeqertarsuaq

 

Kajaktur mellem hvaler nær Aasiaat

Du kan se hvaler mange steder i Grønland, og det er for så vidt også muligt at ro i kajak mange steder, men kombinationen af de to ting er særligt god i havet omkring Aasiaat. Aasiaat ligger i en fantastisk skærgård, hvor du om sommeren kan ro hele døgnet – også om natten i det fantastiske lys fra midnatssolen.

Med sin placering i den sydlige ende af Diskobugten er Aasiaat vært for rigtig mange hvaler, særligt om sommeren. Det er helt enestående at padle ud og være sammen med havets kæmper.

Læs mere om hvaler

 

Vandring eller hundeslæde fra Kangerlussuaq til Sisimiut

Hvis du kommer med fly til Grønland og lander i Kangerlussuaq, skal du overveje denne tur. Kangerlussuaq og Sisimiut ligger nogenlunde på samme breddegrad med 130 kilometers afstand i fuglelinje. Det er gennem årene blevet meget populært enten at vandre denne strækning om sommeren eller tage den på hundeslæde (eller snescooter) om vinteren.

Om sommeren kan du tage vandreturen på omkring 9 dage, mens du kan klare den på blot 3 dage på hundeslæde om vinteren. Endnu hurtigere går det, hvis du fræser afsted på snescooter, men vi vil nu anbefale, at du tager den til fods eller på slæden. Undervejs overnatter du i jagthytter eller telt og kommer virkelig i kontakt med naturen og dit indre jeg.

Læs mere om hundeslædekørsel

 

Fjeldtoppene ved Nuuk

Nuuk ligger på et næs ved verdens næststørste fjordsystem. Faktisk betyder Nuuk lige præcis ’næs’. Bag dette næs ligger det store fjordsystem, hvor dine øjne straks drages mod de smukke og til tider utilgængelige fjeldtoppe. Men de er ikke alle utilgængelige og går du op på eksempelvis på bjerget ved lufthavnen, er der en glimrende udsigt, både over byen, men også fjordene og Nordlandet, der skærmer fjordsystemet mod Davisstrædet.

Det gode ved fjeldene omkring Nuuk er, at de ligger spredt, så de giver hver især en rigtig god udsigt. Der er fjelde til alle sværhedsgrader af fjeldvandring fra den overkommelige vej op på Quassussuaq (Lille Malene) til den 1180 meter høje, spidse tinde på Kingittorsuaq (Hjortetakken). Du kan nemt tage en bus fra centrum til enten lufthavnen eller bydelen Qinngorput og så starte din vandring derfra.

Læs mere om Grønlands hovedstad Nuuk

Oplevelser i Grønland