jav fra oven

Oplev midnatssolen
i Grønland

Fold galleri ud full arrow

Oplev midnatssolen i Grønland

Midnatssolen er et elsket sommerfænomen, der giver liv, varme og glæde i grønlændernes liv – og til alle andre, der kommer nord for polarcirklen om sommeren. 

Midnatssol handler ikke om, at solen er oppe ved midnat. Bevares, det ligger jo i navnet, at den er det, men det handler i højere grad om, at solen ikke går ned om natten. At der er sol 24 timer i døgnet og grænsen mellem dag og nat udviskes på forunderlig vis i nogle hektiske, smukke sommermåneder.

Midnatssol over Isfjorden i Grønland
Midnatssol over Isfjorden i Grønland - Foto: Rino Rasmussen - Visit Greenland

Lyse nætter

Som nævnt er midnatssolen et fænomen, du oplever nord for polarcirklen. Faktisk er polarcirklen lagt der, hvor grænsen for midnatssol ligger. På selve polarcirklen er der en halv times midnatssol en dag om året, ligesom der kun er det modsatte, polarnat, en halv time om året. Men jo længere nordpå du kommer, jo længere varer midnatssolen. Det vil sige at du har over to måneder med midnatssol i Ilulissat og oppe i Qaanaaq står solen på himlen dag og nat i tre en halv måned om året.

Syd for polarcirklen har man ikke midnatssol, men man har meget lyse nætter om sommeren – ofte så lyse, at det føles som om at solen ikke er gået ned. I Grønlands sydligste by, Nanortalik, står solen fx på himlen i op til 20 timer i døgnet, og folk forstår virkelig at udnytte nattelyset.

Midnatssejlads på Isfjorden i Grønland
Midnatssejlads på Isfjorden i Grønland - Foto: Visit Greenland

Oplevelser under Midnatssolen

Om det er korte nætter eller ’rigtig’ midnatssol, så elsker folk i Grønland de lange nætter. Midnatssolen giver liv og varme, og det er i den korte sommertid, at alle sætter alt ind for at nyde det. Der sejles, grilles, leges. Der bliver fanget fisk, der bliver spist med velbehag på strandkanten, eller de bliver frosset ned til vinterforrådet. Der er også rigtig mange, der har deres egen rygeovn, hvor de producerer de skønneste lækkerier, som du enten kan købe på brættet, i butikkerne eller smage på de gode restauranter.

Folk, der kommer til landet, prøver også midnatssolen af. Der er de skønneste sejlture til eksempelvis Ilulissat Isfjord, hvor man sejler rundt mellem de gyldent glinsende, store isfjelde og kajakroerne, der har valgt at begive sig ud på deres livs eventyr, kan benytte sig af hele døgnet til at navigere mellem isskosserne. 

Midnatssol i Grønland
Midnatssol på Isfjorden i Grønland - Foto: Leif Taurer - Visit Greenland

Polarnatten

Både svensk og amerikansk filmkultur har beriget os med film, hvor en flok vampyrer søger højt mod nord for der at mæske sig vinteren igennem uden at skulle tænke på, at solen står op. Lykkeligvis har de endnu ikke opdaget Grønland, så vi har vores polarnat for os selv sammen med vores hunde. 

Når vi taler polarnat er vi i øvrigt så heldige, at det ikke helt er det modsatte af midnatssolen. Det kan godt være, at solen ikke står op i flere måneder oppe i Qaanaaq, men stjernernes og månens genskær i sneen og gadebelysningen gør, at der altid er noget lys. Og så er det smukke lys fra husene, hvor stearinlys og lamper giver et gyldent skær uden for husene.


Årstid for midnatssol i Grønland

Midnatssolen hersker i sommermånederne i Grønland og afhænger af, hvor i Grønland du befinder dig. Befinder du dig i Diskobugten i Vestgrønland, så kan du opleve midnatssol i juni og juli. Du kan også få en rigtig god fornemmelse af midnatssolen i august og slutningen af maj, hvor solen står højt på himmelen døgnet rundt.

Årstidens oplevelser i Grønland


Sol op og nedgangstider i Grønland

Vær opmærksom på, at tabellen herunder kun er vejledende. De eksakte tider varierer fra år til år, men tabllen giver dog en meget god indikation på, hvornår solen står op og går ned forskellige steder i Grønland.   Hvis du vil se de nøjagtige tider finder du dem på denne hjemmeside sunrise-and-sunset.com

sol og og nedgangstider i Grønland

Download guide: De fem mest populære oplevelser i Grønland

Der venter mange spændende oplevelser i Grønland, men særlig fem er er populære. I denne guide vil vi præsentere dig for ”The Big Arctic Five” i Grønland.

image description

Du vil fremover få tilsendt spændende rejseinspiration på mail. Du kan til enhver tid afmelde dig.

 

POPULÆRE REJSER TIL GRØNLAND

Prøv vores Tripfinder og find din drømmerejse til Grønland

Vælg hvad du vil opleve og få rejseforslag

Prøv Trip Finder