VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Hvalros

Inspiration / Dyreliv / Hvalros

Hvalrossen er lidt af en legende blandt det grønlandske folk, og har med sine store stødtænder været starten på mange historier.

Hvalrossen er den største sælart i Arktis. Du genkender den let på sin store krop og de enorme stødtænder. Hvalrossen har fået sin respekt igennem grønlandske myter og legender om deres store stødtænder. Den er dog også anset for at være farlig, og er bestemt ikke sjov at støde på, hvis man jager fra sin kajak.

Den største sæl i Arktis

I dag kan du finde hvalrossen mange steder langs Grønlands kyster. I den nordlige og østlige del af landet kan du endda være heldig at se hvalrossen på land. På vestkysten kommer hvalrossen normalt ikke op på land, så muligheden for at se dem her er mindre.

Hvalrossen er nem at genkende på sine enorme stødtænder og den store sællignende krop.

Hvalrossens videnskabelige navn er Odobenus Rosmarus, mens grønlænderne kalder dem aaveq. Hvalrossen er med i familien af ægte sæler og øresæler, og derudover er de med i en speciel familie af rovdyr på grund af deres mærkværdige kropsbygning. De har en brunlig pels og brede luffer, som er gode, for de svømmer meget. De kan bruge baglufferne som ben, når de skal bevæge sig på land.

De er dygtige og adrætte svømmere, og kan svømme hurtigere end deres foretrukne føde, ringsælen. Hvalrossens navn “rosmarus” kommer fra det oldnordiske “hrossval”, som kan oversættes til “hesten fra havet”. Vi kan nu ikke se ligheden mellem en hvalros og en hest, men de nordiske forfædre har jo ment, at det passede meget fint.

 

Hvor stor kan en hvalros blive?

Hvalrossen kan blive ca. 3 meter i længden og veje op imod to ton. Det er nogle utroligt store dyr. Hannerne bliver væsentligt større end hunnerne, både i længde og i kropsstørrelse, men de har også en tykkere hud. Huden kan hjælpe dem, når de skal forsvare sig i kamp mod andre hanner i parringstiden.

 

Hvor store bliver hvalrossens stødtænder?

Deres stødtænder kan blive meget store og ses ofte med en længde på 50 cm. Hvalrossen bruger dem til at forsvare sig selv, og når de skal hive sig selv op på en isflage eller på land.

Slægtsnavnet Odobenus kommer af oldnordisk, og betyder da også “den, der vandrer på tænderne”.

Hvorfor har en hvalros skæg?

Ja, det kan man jo godt undre sig lidt over. Hvalrossens overskæg, også kaldet varbørsterne, indeholder nerver, som den kan bruge til at føle med. Det er blandt andet rigtigt smart, når hvalrossen skal finde sin mad på dybt vand, hvor der ikke er så meget lys.

Hvad spiser en hvalros?

Hvalrossen lever af muslinger og hvirvelløse bløddyr, som de kan samle op på havets bund. En hvalros vil suge muslingerne direkte ud af deres skaller, efter de har fundet dem med deres skæg. Du vil ofte finde hvalrosflokke tæt på muslingebanker, da de gerne opholder sig i nærheden af en fødekilde.