qeqertarsuaq arctic station

Qeqertarsuaq - vulkanøen i Diskobugten

Fold galleri ud full arrow

Qeqertarsuaq – Diskoøen

Qeqertarsuaq fra 1773 er både en af Grønlands ældste og mindste byer med kun lidt over 1000 indbyggere. Byen ligger mageløst smukt på sydsiden af Diskoøen, der på grønlandsk også hedder Qeqertarsuaq. 

Det traditionelle liv

Qeqertarsuaq blev oprindeligt anlagt som en hvalfangerstation, og i dag er der stadig hvalfangst, der dog er suppleret med både sælfangst og fiskeri efter hellefisk. Der er stadig gang i den på kajen, når dagens fangst bringes hjem. I Qeqertarsuaq har der også været gang i tapperiet af vandet, der hedder 938, og som er et populært alternativ til det importerede vand, som man mærkeligt nok stadig importerer i store mængder til landet.

Arktisk station i Qeqertarsuaq i Grønland
Arktisk station i Qeqertarsuaq

Hvalerne

Der er et enestående liv i havet omkring Qeqertarsuaq, og du har her mulighed for virkelig at komme tæt på en del af Grønlands mange hvaler, ikke mindst grønlandshvalen, der kommer til området om foråret. Derfor har Grønlands Rejsebureau også i en del år lavet specielle forårsture hertil for at nyde det storslåede liv. Grønlandshvalen kan blive helt op til 250 år gammel og er dermed det pattedyr, der lever længst. Når grønlandshvalerne smutter videre, kommer pukkelhvalerne på sommerferie, så der er rigelig chance for at opleve hvaler her om sommeren også.

Hval i Diskobugten i Grønland
Foto: Arne Fleischer

Livet i byen

Kirken i Qeqertarsuaq bliver, på grund af sin karakteristiske ottekantede facon, kaldt for Vorherres Blækhus og er klart et besøg værd. Det samme er museet, der ligger i den gamle lægebolig og i det tidligere hjem for Nordgrønlands Landshøvding, som det hed i en svunden tid. Et helt specielt syn, som man kun oplever på så spektakulær vis i Qeqertarsuaq, er fodbold, som spilles på en bane, der ligger ned til vandet. Det er et utroligt syn at se de unge mennesker kaste sig rundt efter bolden, mens enorme isfjelde flyder forbi lige bag dem. 

Kirken i Qeqertarsuaq i Grønland
Kirken i Qeqertarsuaq - Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Omegnen

Qeqertarsuaq er omgivet af smukke basaltfjelde, der adskiller sig fra mange af de andre grønlandske byers omgivelser. Bjergenes røde skær står smukt til den store frodighed, der er på øen om sommeren. Der er varme kilder på øen, og det betyder, at du kan møde over halvdelen af Grønlands 500 plantearter her. I det hele taget er øen som skabt til vandreture, hvor du går mellem de mest fantastiske klippeformationer. Her er både elefanter og kameler formet af det vulkanske fjeld. I nærheden ligger området Kuannit, et frodigt område med masser af kvan, en plante som alle i Grønland elsker. På vejen der til møder man den Røde Elv.

Basalt på Diskoøen i Grønland
Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Lyngmarksbræen

På toppen af øen ligger Lyngmarksbræen. I 700 meters højde kan du opleve en gletsjer, der strækker sig op mod 10 kilometer ind på øen. Det er et populært sted at tage hen om sommeren og prøve at køre hundeslæde, da sneen ligger her hele sommeren. Det er dog ikke altid, at sneen holder kvaliteten hele sommeren til hundeslædekørsel. Udsigten heroppe er også helt fantastisk, ikke mindst hvis du har valgt at tage derop og opleve den i midnatssolens skær.

Hundeslæde på Diskoøen i Grønland
Photo: Mads Pihl - Visit Greenland

Qullissat

Fra Qeqertarsuaq er det ejendommeligt, men også spændende, at sejle nordpå langs kysten og opleve spøgelsesbyen Qullissat. Qullisat var oprindeligt en af de største byer i Grønland, men da kulminen, byen var bygget op om, var tømt for kul, lukkede man også selve byen. De indbyggere, der var blevet tilbage, blev tvangsflyttet ud på kysten. Det har, om noget, skabt et sår i den grønlandske sjæl, der stadig i dag ikke er helet, og mindet om Qullisat bliver hevet frem, hver gang der er tale om lukning af bygder.

Guide til Qeqertarsuaq

Med denne guide til Qeqertarsuaq - Diskoøen får du indblik i øens spændende historie, og du får tips til gode udflugter

image description

Du vil fremover få tilsendt spændende rejseinspiration på mail. Du kan til enhver tid afmelde dig.

 

POPULÆRE REJSER TIL GRØNLAND

Prøv vores Tripfinder og find din drømmerejse til Grønland

Vælg hvad du vil opleve og få rejseforslag

Prøv Trip Finder

Har du brug for hjælp?

Du er altid meget velkommen til at kontakte os hvis du har spørgsmål til din rejse eller brug for råd og vejledning.