Inspiration / Dyreliv / Sæler

Sæler

Sæler er nogle utroligt akrobatiske dyr. De kan svømme meget hurtigt og vende på snævre områder. Sæler er nemme at blive betaget af med deres store, smukke øjne og dejlige runde ansigter.

Nogle mennesker mener, at sæler er som havets svar på hunde. Vi giver dem ret, da sæler er meget nysgerrige af natur, og normalt er de venligt stemte overfor mennesker. Sælerne lever og yngler i Grønlands farvande. Der vil derfor være stor mulighed for at se dem ligge og slappe af på en isflage eller afslappende flyde rundt, når den ikke svømmer rundt.

Hvilke sæler kan man se i Grønland?

De mest almindelige sæler i Grønland er ringsælen, grønlandssælen og klapmyds. Remmesæl og den spættede sæl er ikke helt så udbredte i og omkring Grønland.

Heldigvis er ingen af dem på listen over truede dyrearter. Den spættede sæl er dog i tilbagegang ved Vestgrønland, hvilket nok skyldes, at arten ikke er arktisk og derfor ikke helt så godt tilpasset.

 

Havet omkring Grønland er hjem for seks forskellige typer af sæler:

  Grønlandssæl

  Ringsæl

  Spættetsæl

  Klapmyds

  Remmesæl

Den sidste type, hvalrossen, er så særpræget, at vi har givet den sit eget kapitel.

Grønlandssælen

Pagophilus Groenlandicus

Grønlandssælen er den mest almindelige art blandt sælerne i Grønland, og den hedder aataarsuaq på grønlandsk. Allerede i maj kan man spotte den i den sydlige del af Grønland, når den bevæger sig nord på fra ynglepladserne i Canada.

Sælerne kan ofte spottes i store grupper i de grønlandske fjorde. Man kan helt sikkert se dem nyde den grønlandske sommer, mens de mæsker sig i fisk og nyder solens stråler.

Grønlandssælens pels skifter farve gennem dens levetid. Som små er de næsten hvide, ungsælerne er grå-blå og som voksne er de sortbrogede. Dette giver et sjovt farvemønster, når man ser en gruppe grønlandssæler ligge sammen. Grønlandssælens naturlige fjender er udover mennesket isbjørne og spækhuggere.

Hvor stor er Grønlandssælen?

Oftest vil du se dem i en størrelse på omkring 1,7 meter fra hale til snude, hvor hunnerne er lidt mindre. Deres vægt er meget svingende og ligger i gennemsnit på mellem 90 og 145 kg. Vægten er afhængig af sæson, men de er normalt meget magre efter deres lange migration, når de ankommer til Grønland i starten af sommermånederne. Herfter bruger de sommeren og efteråret på at spise og blive dejligt tykke, inden deres rejse går tilbage til ynglepladserne.

 

Ringsælen

Pusa Hispida

Ringsælens navn kommer fra de ringformede pletter, man kan se på sælens krop især på ryggen. Dens grønlandske navn er natseq, og det er den mest udbredte sæl i Grønland. Den har derfor også stor betydning for jagtkulturen blandt inuitterne.

Den lever i fjordene tæt på is og isbjerge, da den elsker at ligge på isen og bruger huler under sneens overflade til at gemme sine unger. Ringsælen er den af de grønlandske arter som er bedst tilpasset livet i de arktiske egne. Ringsælens naturlige fjender er isbjørnen, polarræven og hvalrossen. Mennesket jager dog også ringsælen, og bruger kødet til at spise og skindet til tøj.

 

Hvor stor er Ringsælen?

Ringsælen er den mindste af de sælarter, der lever i de grønlandske farvande. Den kan dog stadig nå en vægt på 100 kg, så lille kan man jo nok ikke kalde den. Når vinteren starter, kan ringsælens spæklag veje helt op til 40% af dens samlede vægt.

 

Spættet sæl

Phoca Vitulina

Den spættede sæl er den mest sjældne af de arter, der lever i Grønland. Den lever altid i nærheden af kysten. Den spættede sæl foretrækker at leve, hvor der er strøm eller meget lidt havis, da den ikke er så god til at holde åndehullerne åbne, når der er meget is eller sne.

Spættede sæler er sociale dyr, og du vil tit se dem sammen, når de holder hvil på kysterne. Deres pels er blågrå med både lyse og mørke pletter, dog mest synligt på ryggen og siderne.

Den spættede sæls fjender i naturen er ræven, spækhuggeren og mennesket.

Hvor stor er den spættede sæl?

Den spættede sæl er mellem 140-170 cm, hvor hannen er større end hunnen. Hannerne kan veje op til 120 kg, og hunnen kan veje 90 kg. Deres unger er ca. 75 cm ved fødslen og vejer normalt omkring 10 kg.

Klapmyds

Cystophora Cristata

Klapmydsen er vidt udbredt i Nordatlanten, men den er dog ekstra talrig i Grønland. Hannen hos klapmydssælen har en hættelignende blære på hovedet. Den kan blive fyldt med luft, når sælen bliver ophidset, og pustes op til at ligne en bold.

De er adrætte svømmere og er utroligt hurtige i vandet. Det er også klapmydssælen, der kan dykke dybest. Dette er ihvertfald, hvad man tror, da den spiser fisk (rødfisk og hellefisk), som kun findes på meget dybt vand.

Som de fleste af de andre sæler er klapmydsens naturlige fjender foruden mennesket spækhuggeren og isbjørnen.

Hvor stor er en klapmyds?

Klapmydsen er den største af de grønlandske sælarter, endda med et stort forspring. Den kan veje helt op til 450 kg, og hannerne kan blive op imod 2,6 m fra hale til snudespids. Det er noget af en krabat. Som oftest vil du se klapmydsen med en størrelse omkring de 2 m og med en vægt på 300-400 kg.

 

Remmesæl

Erignathus Barbatus

Remmesælen lever mange steder i de arktiske egne, de er dog ikke så talrige. De lever som flokdyr, men foretrækker dog store områder for sig selv, så de ikke er for tæt på naboen.

Remmesælen foretrækker at være i nærheden af isen, hvor den bruger det meste af sin tid. Den vil dog søge andre steder hen, hvis isen bliver for tyk.

Et sjovt faktum om remmesælen, som får den til at skille sig ud, er den særprægende egenskab, at den kan have mange åndehuller. Den bruger dem skiftevis, så den hele tiden har et åbent.

Man kan udregne remmesælens alder på antallet af lag i dens negle. Det lyder lidt som måden, man finder alderen på et træ. Remmesælens naturlige fjender er isbjørnen og spækhuggeren. Den jages dog også at mennesket, og navnet remmesæl kommer fra, at mennesket bruger deres skind til bl.a. produktion af remme.

Hvor stor er remmesælen?

Remmesælen er med sine 2-3 m en stor sæl. Den kan veje op imod 200-360 kg, hvor begge køn er omtrent af samme størrelse. Når remmesælen føder sine unger, er de mere end en meter lange og vejer næsten 40 kg. Det er ret utroligt, at de er istand til at føde så store unger.

 

Jages sæler i Grønland?

Ja, men der er regler og kvoter på plads til regulering. Grønlænderne er kendt for at bruge alle dele af dyret og derfor udnytte deres bytte til fulde. Kød og indvolde bliver spist, skindet laves til tøj eller andre brugbare ting, såsom remme og foring til både eller sko. Jægerkulturen i Grønland er dybt forankret i landet og byder på rigtig meget historie.

"..For os blev en drøm virkeliggjort, og vi er klar til igen at tage af sted til Grønland.."

Georg Philippsen

Fremragende | 60 anmeldelser
decoration decoration decoration

Kontakt:

+45 33 13 10 11

team@greenland-travel.dk

Adresse:

Wilders Plads 13A, 1.

DK – 1403 København K

Åbningstider:

(mandag-fredag)

Erhvervsrejser: 8:00-16:00

Privatrejser: 10.00-15.30

 

 

facebook logo facebook logo facebook logo
  • Rejsegarantifonden nr. 351
  • ·
  • IATA agent nr. 17 200 606
  • ·
  • CVR nr. 32150756
  • ·
  • GER nr. 7617371
  • ·
  • Privatlivspolitik