Kulusuk

Kulusuk

Fold galleri ud full arrow

Kulusuk

På en ikke særlig stor ø helt derude, hvor selv kragerne ikke orker at komme, ligger øen og bygden Kulusuk. Ja, begge hedder Kulusuk. Og det med kragerne passer. Her er du virkelig så langt fra alfarvej, at du tror det er løgn. Men det er det ikke, og Kulusuk er et utroligt dejligt område, som du helt klart bør overveje at kigge forbi.

Kulusuk i Østgrønland
Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Øen. Bygden. Lufthavnen.

På øen Kulusuk nær bygden Kulusuk ligger en lufthavn, der sjovt nok også hedder Kulusuk. Og mellem lufthavnen og bygden ligger hoteller, der hedder, øh, Kulusuk. Lufthavnen har en lang grusbane og blev i 1956 anlagt af amerikanerne, der havde base i nærheden. Selvom den ligger så afsides – eller nok nærmere derfor – er det en ret travl international lufthavn på alle dage gennem hele sommeren. Her kommer adskillige maskiner med rejsende fra Island, der skal op og sikre, at de kan sætte et flueben ved Grønland på Tripadvisor.

Hus i Kulusuk i Østgrønland
Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Fangst, fiskeri og snitteri

Men når nu du er her, bør du overveje, om det ikke er værd at blive noget længere. Selve Kulusuk bygd ligger ikke langt fra lufthavnen. Det er en traditionel, grønlandsk bygd, hvor fangst og fiskeri er selve essensen i bygdens overlevelse, så derfor er der gang i den ved vandkanten. Der bor ikke meget mere end 250 mennesker i bygden, og på grund af lufthavnen er der også en del mennesker, der lever af de tilrejsende. Der er gode shoppemuligheder for spændende souvenirs, og folk i bygden er ligesom i Tasiilaq virkeligt dygtige tupilakkunstnere. 

Hiking i Kulusuk i Østgrønland
Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Kulturen

I Kulusuk har man formået at holde godt fast i den traditionelle østgrønlandske kultur, og de har også formået at omsætte dette til noget, som er til gavn for turisterne. Her er lokale historiefortællere, kajakroere, der kan lave opvisninger, trommedansere og så selvfølgelig de ovennævnte kunsthåndværkere, som du kan opleve i arbejde.

Tupilak i Østgrønland
Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Smuk natur

I Kulusuk er der ikke udsigt til Indlandsisen, men det føles sådan, da bygden ligger lige overfor Apusiaajik-gletsjeren på naboøen. Herude i skærgården er der også udsigt til de smukke og enorme isfjelde, der driver ned langs kysten fra Nordpolen, når foråret sætter ind og havisen begynder at bryde op. Nær lufthavnen finder du Isikajia-fjeldet, der er lidt mere end 300 meter højt. Her er fantastisk udsyn over Danmarksstrædet og den klare luft gør også, at du klart kan se bjergtinderne på fastlandet – faktisk kan man på gode dage se over 100 kilometer væk.

Gletsjer i Østgrønland
Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Bliv i nærheden

Skulle du kede dig i Kulusuk vil vi fraråde, at du hopper i kajakken og padler stik syd. Du bliver nok både sulten og træt i armene, før du rammer land igen, for næste kyst er 10.000 kilometer væk og ligger i Brasilien.

I stedet skulle du overveje en helikopterrur eller en flyvetur i et mindre propelfly. Tasiilaq ligger ikke langt herfra – faktisk kun 10 minutter med helikopter eller en time med skib. Om vinteren er hundeslæder, nordlys og sneen selvsagt i fokus for oplevelserne.

Guide til Grønland

Få denne rejseguide, hvor vi præsenterer dig for de populære muligheder i Grønland og for nogle brugbare praktiske tips til at vælge en rejse til Grønland.

image description

Du vil fremover få tilsendt spændende rejseinspiration på mail. Du kan til enhver tid afmelde dig.

 

POPULÆRE REJSER TIL GRØNLAND

Prøv vores Tripfinder og find din drømmerejse til Grønland

Vælg hvad du vil opleve og få rejseforslag

Prøv Trip Finder

Har du brug for hjælp?

Du er altid meget velkommen til at kontakte os hvis du har spørgsmål til din rejse eller brug for råd og vejledning.