VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Museer i Grønland

Inspiration / Museer i Grønland

Vi giver dig her et lille indblik i nogle af Grønlands mange og smukke museer.

Vi har i Grønland en stærk tradition for kunst i mange afskygninger, og kunsten er også gået igen i dagligdagen i form af udsmykning og for eksempel også i musikken med trommesang og dans. Du kan i mange af Grønlands byer besøge lokale museer, hvor du får indsigt i lokalhistorien og lokale traditioner, og i Nuuk og Ilulissat er der også museer dedikeret til kunsten 

Video: Museer og kunst i Grønland – Visit Greenland

 

Nuuk 

Grønlands Nationalmuseum 

På den gamle havnefront finder du Grønlands Nationalmuseum i 3-4 smukke bygninger, hvoraf flere er fra kolonitiden. Kolonihavnen er den mest maleriske del af Nuuk. Udstillingerne på Nationalmuseet fortæller Grønlands historie i fund, kunst, nedarvede genstande og smukke billeder.  

Den mest gribende del af udstillingerne er mumierne fra Qilakitsoq. De har givet uvurderlig indsigt i inuits liv, tøj og helbred i gamle dage. Mumierne blev fundet i 1972 nær den gamle bosættelse Qilakitsoq, som lå tværs over fjorden fra det berømte Uummannaq-bjerg. To brødre var på jagt og søgte ly for regnen under et klippefremspring. Her fandt de en grav med otte mennesker, der var døde 500600 år tidligereDet tørre klima under klippen har gjort, at mumierne er frysetørrede, og de er usædvanligt smukke. Især den lille babymumie er meget intakt, og det lille barn ser ud som om, det tager en lur. Du kan se fire af mumierne i Nuuk. 

 

Nuuk Kunstmuseum 

Nuuk Kunstmuseum har en unik samling af grønlandske malerier og kunstobjekter fra Grønland gennem tiden. Her kan du ofte også se midlertidige udstillinger med nutidig kunst af grønlandske kunstnere. Museet blev til, da et af Nuuks bysbørn forærede sin store og enestående samling af grønlandsk kunst til kommunen, mod at man lovede, at den vil blive vist frem samlet. Det bliver den til stor glæde for både lokale og besøgende. 

Sisimiut 

Museet i Sisimiut ligger også – som de fleste museer – i smukke bygninger fra kolonitiden. En af disse er Den blå Kirke, der er vores ældste kirke, hvis vi ser bort fra nordboernes kirkeruiner længere sydpå. Sisimiut Museum favner bredt med en meget fin lokalhistorisk samling fra gammel tid til nu. Der er bygget et tørvehus i forbindelse med museet. 

På museet finder du også en spændende fortælling med mange artefakter fra Saqqaq-kulturen, en af de tidlige Inuit-kulturer i Grønland. Fundene kommer særligt fra ruiner og møddinger i nærheden og vidner om mange tusinde års beboelse i området.  

Der er også en speciel udstilling om fiskeriet i Sisimiut. Fiskeri og fangst har gjort Sisimiut til Grønlands næststørste by, så i udstillingen oplever du en tidligere fiskefabrik, og ikke mindst kan du se fartøjer og hundeslæder, der er uundværlige for fiskerne og fangerne. 

 

Ilulissat 

Ilulissat Museum fortæller om livet igennem 4000 år ved bredden af IsfjordenMuseet har til huse i den store polarforsker og opdagelsesrejsende Knud Rasmussens fødehjem, så derfor er der naturligvis også en udstilling om hans liv og levned. Derudover er der en smuk udstilling med Knud Rasmussens værker og Jette Bangs fotos. Jette Bang tog mange billeder i Grønland og dokumenterede det grønlandske liv i fotos, før det ændrede sig radikalt i det 20. århundrede.  

Qasigiannguit 

Museet i Qasigiannguit er som de øvrige lokalmuseer rig på lokalhistorie, men derudover skiller det sig ud på en ganske speciel måde. Museet er vært for et projekt, der levendegør tiden ved starten af 1700-tallet, hvor inuit fra Thule-kulturen levede i området. Projektet kaldes Levende Boplads, og om sommeren hjælper lokale frivillige og fagfolk hinanden med at levendegøre livet i Thule-kulturen. Man kan opleve folk i kajak og konebåd og se, hvordan livet på et bosted udartede sig på en sommerdag for 300 år siden. Det er et ganske imponerende skue og helt sikkert et besøg værd. 

 

Narsaq 

Narsaq er Grønlands næstyngste by, men selvfølgelig har byen et museum – og et glimrende et af slagsensMuseet har til huse i den gamle kolonihavn, hvor der ligger fire smukke bygninger. Den mest markante af bygningerne har på taget fået malet ”A34”, et levn fra flyvningens pionerdage, hvor piloterne brugte disse numre til at navigere efter. 

Narsaq Museum dækker lokalhistorien og kommer om både grønlændernes og nordboernes liv. I et anneks i en af de andre bygninger kan du se et gammelt trykkeri, og der er bygget et tørvehus, så du kan få en fornemmelse af livet i byen for ca. 100 år siden. Du får også en fornemmelse af landbrugslivet, der er så specielt for den tidligere Narsaq Kommune. Digteren og præsten Henrik Lund boede i Narsaq med sin hustru Malene, der blev Grønlands ældste beboer på 102 år. Deres hjem er også en del af museet, og viser et smukt grønlandsk hjem fra det 20. århundrede. 

 

Narsarsuaq/Kangerlussuaq 

Museerne i henholdsvis Narsarsuaq og Kangerlussuaq udmærker sig ved deres flyvehistoriske vinkel. Begge bygder er tidligere amerikanske flybaser, så de har haft en meget central rolle i flyvningens historie i Grønland. Museet i Kangerlussuaq fokuserer også på den amerikanske tilstedeværelse i Grønland, mens man i Narsarsuaq ser på nordbohistorien, da nordboernes vigtigste bygder  ganske tæt på Narsarsuaq. 

Lad Lisbeth skræddersy din grønlandsrejse

Lisbeth Andersen har arbejdet med ture til Grønland i over 20 år.

Det giver selvfølgelig en fantastisk viden om vores spændende land. Derfor er du i rigtigt gode hænder, hvis du vælger at få skræddersyet en rejse til Grønland hos Lisbeth eller en af vores andre specialister. Du er altid velkommen til at høre nærmere om spændende steder i Grønland.

Kontakt os
Du kan ringe direkte til Lisbeth på +45 33 76 62 46 eller sende en mail på: lfa@greenland-travel.dk