VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Grønlandshaj

Inspiration / Dyreliv / Grønlandshaj

Denne mærkværdige art er et af verdens største mysterier, men vi elsker historien om grønlandshajen. Den er verdens næststørste kødædende haj, kun overgået af hvidhajen.

Grønlandshajen er også kendt som havkal, havkarl eller gråhaj. Inuitterne kalder grønlandshajen for eqalussuaq, hvilket betyder haj eller stor fisk på grønlandsk. Den er også kendt som den søvnige haj, da den bevæger sig meget langsomt. Grønlandshajen lever i havene omkring Grønland og Island, hvilket er det nordligste for alle hajarter i verden.

Grønlandshajer – de mystiske kæmper

Grønlandshajen kan bedste lide de kolde vande og vil for det meste holde sig på dybt vand i sommerperioden. Man kan dog være heldig at se den i vinterperioden, da den her til tider søger mod overfladen.

Grønlandshajen kan blive rigtigt stor og rigtigt gammel, hvilket kombineret med dens sorte/grå farve også gør den mere spændende og interessant.

En ting ved dette langsomme dyr, som overrasker os, er dets evne til at fange byttedyr, som sæler og fisk, da de tydeligt er langt hurtigere i deres bevægelser.

Der er tidligere fundet dele fra isbjørne, rensdyr, heste og elge i maven på grønlandshajen, hvilket tyder på, at de er opportunistiske rovdyr og endda ådselsædere.

 

Næsten blind, men en utrolig lugtesans

Som nævnt tidligere lever grønlandshajen for det meste på dybt vand i totalt mørke. Den kan dykke utrolige 2,8 km, hvor sigtbarheden er rigtig dårlig. Sigtbarheden betyder ikke det store for grønlandshajen, da den pga. e parasit har et meget dårligt syn, hvilket gør hajen mere eller mindre blind. Konsekvensen af dets dårlige syn er, at grønlandshajen har en fantastisk lugtesans og kan fornemme muskelbevægelse i dyr omkring den, hvilket er gode egenskaber, når man lever i mørke.

Hajen med giftig hud

Som om alt denne information ikke gør grønlandshajen mærkværdig nok, så er dens hud også giftig. Spiser man skindet fra grønlandshajen, bliver man normalt rigtig syg og kan i visse tilfælde dø af det, medmindre det er tilberedt korrekt. Blandt inuitterne er deres kød en delikatesse.

Hvor stor bliver grønlandshajen?

Grønlandshajen kan blive 7 meter lang og veje op til 1 ton. Dette er dog kun set i de færreste tilfælde, og man oplever dem oftest i en størrelse på 3-5 m i længde.

 

Hvor gammel kan grønlandshajen blive?

Grønlandshajen lever på meget dybt vand i totalt mørke, hvilket gør dem utroligt svære at observere, og de anses derfor for at være noget af et mysterie.

Nogle videnskabsmænd mener, at disse hajer kan leve mere end 300 år, hvor nogle individer kan blive helt op imod 500 år gamle.

Inuitlegender og grønlandske oprindelseshistorier

En inuitlegende ved navn Skalugsuak kommer fra hajens giftige hud. Legenden er bygget på flere forskellige oprindelseshistorier om den første grønlandshaj.

Kæmpen Sedna er hersker over havets monstre i dybet, og hun blev bragt derud af sin far efter hun havde angrebet sine forældre. Pigen prøvede på at holde sig i live ved at holde fast til kanten af faderens kajak, så han skar hendes fingre af. Hendes kæmpe fingre blev herefter til havets levende væsner som sæler, hvalrosser og hvaler.

En anden fortælling nævner, at en gammel kvinde vaskede sit hår i urin og tørrede det med en klud, som derefter blæste ud i havet og blev til Skalugsuak i Sednas gryde.

Ikinuitterne i Nunavutmener, at grønlandshajen lever i urinen fra Sedna. Dette skulle have gjort hajens skind giftigt, givet det en lugt af urin og bliver anset for at hjælpe sjæle i deres kontakt med shamaner.