Det arktiske Patagonien i Grønland

8 dage med UNESCO Verdensarv og vandring

Dette er en autentisk tur gennem det, der kaldes Arktis’ svar på Patagonien, hvor frodige enge, majestætiske bjergtinder og autentisk dyreliv forenes for at skabe en oplevelse, der tager dig helt tæt på det virkelige liv i Grønland. Du er i Sydgrønland, som danner ramme om fem områder, der til sammen er UNESCO Verdensarv med navnet Kujalleq.

Sydgrønland har i over 1000 år dannet rammen om et liv, der leves i en barsk grønlandsk natur, men som hen over den korte sommer eksploderer i farver; grønne enge, dybblåt hav, lyseblå og hvide isbjerge, gråbrune fjelde og bjerge og hele bjergsider med gule og lilla blomster.

På denne tur skal du ud at vandre i skøn natur på stier og veje, der er anlagt af de lokale folk og får. Du kommer til at bo i guesthouse i Tasiusaq i bunden af Bredefjord, i et lille country-hotel i smukke Igaliku, og en hyggelig camp, der ligger i den utroligt smukke Tasermiut Fjord, hvortil bjergebestigere fra hele verden valfarter på grund af de lodrette fjeldsider. Men bare rolig, du skal ikke ud at klatre – blot nyde naturen under tinderne, opleve nordboernes ruiner tæt på, besøge både en isfjord og varme kilder, se salathoveder gro på en forsøgsstation, og vandre mellem bygder.

Du kan især se frem til opholdet i Kuussuaq Camp, der ligger i Tasermiutfjorden. Her kan du under de lodrette bjergsider fouragere og leve efter jord til bord-pricippet, hvor der i lejren serveres det, vi fisker og samler i nærheden.

Dette er turen for dig, der elsker at være ude så meget som muligt, men som også ind imellem ønsker at smide benene op og blot nyde en kop te eller et glas vin med en fantastisk udsigt. Vi kommer til at bo de smukkeste steder, og det er det, vi har sat i centrum; ikke stor luksus, men god komfort og utroligt smukke scenarier.

Grib chancen for dette fantastiske eventyr med en behagelig rygsæk og stærke rejsestøvler. Tag med på turen, der vil udfordre og berige dig, og lad dig fortrylle af hvert eneste skridt på vejen.

Highlights

  • Oplev UNESCO Verdensarv i Kujalleq – Sydgrønland
  • Mærk nordboruinerne og tænk på livet for 1000 år siden
  • Bo i en lejr under de spidse tinder i den verdensbesrømte Tasermiutfjord
  • Gå på vandring blandt smukke marker og enge
  • 9 byer, bygder eller fåreholdersteder, inklusive en forladt bygd

Inkluderet i turen

  • Fly København – Narsarsuaq t/r
  • Transfer lufthavn – havnen i Narsarsuaq t/r
  • Bådtur Narsarsuaq – Qassiarsuk
  • Bådtur Qassiarsuk – Itilleq via Qooroq Isfjord
  • Bådtur Igaliku – Upernaviarsuk – Hvalsey – Qaqortoq
  • Bådtur Qaqortoq – Nanortalik – Tasermiut Camp
  • Bådtur Tasermiut Camp – Uunartoq – Alluitsoq
  • Bådtur Alluitsup Paa – Narsarsuaq
  • 1 nat i Sermilik Guesthouse (med delt bad og toilet)
  • 2 nætter på Igaliku Country Hotel (med delt bad og toilet)
  • 1 nat på Hotel Qaqortoq (med eget bad og toilet)
  • 2 nætter i Tasermiut Camp (teltlejr med toilettelt og intet bad)
  • 1 nat på Seaside Whale Hotel (med delt bad og toilet)
  • Fuld pension på hele turen, på nær aftensmad i Qaqortoq
  • Mad og drikke på flystrækningen København – Narsarsuaq t/r
  • Bagagetransport Qassiarsuk-Tasiusaq t/r
  • Bagagetransport Itilleq-Igaliku
  • Bagagetransport Alluitsoq-Alluitsup Paa
  • Turleder på hele turen
  • Vandringer med guide på hele turen
  • Informationsmøder på destinationerne
  • 20 kilo indvejet bagage og 8 kilo håndbagage
  • Alle skatter og afgifter oplyst til Grønlands Rejsebureau indtil dags dato

Ikke inkluderet i turen

  • Rejseforsikringer
  • Middag i Qaqortoq

 

Dagsprogram

Mads Pihl - Visit Greenland
Dag 1:
Fly København-Narsarsuaq. Båd til Qassiarsuk og vandring til Tasiusaq

I dag flyver du fra København til Narsarsuaq, som er hovedindfaldsporten til rejser i Sydgrønland. Narsarsuaq betyder ”den store slette”, men det mest markante er nok de frodige fjeldsider ved siden af landingsbanen, hvor store fyrretræer og buske står på fjeldkanten. Her er meget grønt, og det er en god appetitvækker til resten af turen. Det her er ikke de sidste træer og buske, du ser på din vej gennem Sydgrønland, hvor en anden lokal ”specialitet” er blålige isbjerge.

Vandring til Tasiusaq

Det første stop er i Qassiarsuk, også kendt som Brattahlid, hvor Erik den Røde slog sig ned i 982. Vi bliver kørt til havnen i Narsarsuaq, hvorfra vi bliver sejlet over fjorden til Qassiarsuk. Herfra skal vi nu ud på en 7-kilometers vandretur til Tasiusaq. Narsarsuaq og Qassiarsuk ligger på hver sin bred af Skovfjorden (Tunulliarfik), men fåreholderstedet Tasiusaq ligger derimod ved en anden smuk fjord, Bredefjord (Sermilik). Vi er så heldige, at vores bagage bliver kørt til Tasiusaq, så når vi selv vandrer i dag, kan vi nøjes med dagsrygsække med lidt vand til turen. I kan også nå at købe snacks og måske en flaske vin i butikken i Qassiarsuk, før I starter på vandringen.

Vi starter vores vandring langs den støvede grusvej, der går over det bølgende terræn mellem de to fjorde. I Qassiarsuk består vejene af naturligt rødt ler, så det er en fordel ikke at have hvide vandrestøvler på, men når vi kommer ud af bygden er det almindeligt grus, vi går på. Undervejs ligger der rullende marker og blå søer, og når man kommer op på det højeste punkt, begynder man at ane den isfyldte Bredefjord ude i horisonten. Her går vi ned og bliver indlogeret i dobbeltværelser på Sermilik Guesthouse, der er et familiedrevet guesthouse.

Dette hyggelige fåreholdersted har været i familiens eje, siden det blev oprettet i 1940. Som det gælder med de fleste fåreholdersteder i Sydgrønland, er det anlagt, hvor nordboerne for mange århundreder siden også anlagde dyrehold.

Tasiusaq ligger ved Sermilik/Bredefjorden, der begge er betegnende navne for fjorden. Sermilik betyder ”Stedet med gletsjere” på grønlandsk, og derudover er fjorden også meget bred, hvilket er grunden til, at nordboerne navngav den sådan.

Vi spiser vores aftensmad på Sermilik Guesthouse og kan nyde den sydgrønlandske aften, hvor der er lyst meget længe, men da vi er fløjet hertil fra Danmark, hvor der er en tidsforskel på tre timer, så resten af aftenen er fri til at gå tidligt i seng eller til at udforske på egen hånd.

Mads Pihl - Visit Greenland
Dag 2:
Vandring til Qassiarsuk med nordboruiner. Båd til Qooroq Isfjord og Itilleq. Vandring til Igaliku

Vi starter morgenen med morgenmad, og så får vi madpakker med til vores senere sejltur, da vi skal nå en del, før vi når frem til Igaliku, hvor vi skal sove på Igaliku Country Hotel i to nætter.

Efter morgenmaden bliver vores bagage endnu engang transporteret, så vi igen i dag kan nøjes med en dagsrygsæk. Vi går ad den samme grusvej som dagen før, og efter syv kilometers vandring er vi tilbage i Qassiarsuk. Her besøger vi i dag de berømte nordboruiner, der er UNESCO Verdensarv.

UNESCO Verdensarv i Qassiarsuk

De norrøne ruiner ligger her stadig efter 1000 år, og dertil kommer, at der i år 2000 blev bygget rekonstruktioner af Erik den Rødes Langhus og Tjodhildurs kirke, der var den første kristne kirke på de amerikanske kontinenter. En stor del af Sydgrønland er på UNESCO’s verdensarvsliste, kendt som Kujataa – til dels på grund af den rige vikingearv, der findes her. Her er også et markant mindesmærke for Leif den Lykkelige, der netop sejlede ud fra Brattahlid, da han ”opdagede” det nordamerikanske fastland knapt 500 år før Christoffer Columbus.

I Qassiarsuk ser du også et typisk, gammelt tørvehus af den type, inuit boede i – mange steder indtil for kun 80-100 år siden. De omkring 40 indbyggere i Qassiarsuk lever stadig af fåreavl, men den lille, aflange bygd har også en skole, en butik og en kirke.

Blå is ved Qooroq Isfjord

Vi sætter nu til søs igen, og sejler over fjorden til en sidefjord, der ligger lidt syd for Narsarsuaq. Det er Qooroq Isfjord, hvor vi får et kig til isbjergene i området.

Isen i Sydgrønland er gammel, fordi den har været længe undervejs fra midten af Indlandsisen. Indlandsisen er enorm og dens tynge gør, at isen presses ud mod Grønlands kyster. Når isen brækker af nede sydpå i Grønland, er den ofte mere komprimeret end længere oppe nordpå. Derfor ser isen ofte blå ud i stedet for hvid, fordi boblerne er presset helt ud af isen pga. det høje tryk, den har været under. Det kommer vi  til at opleve på nært hold i Qooroq Isfjord.

Vandring fra Itilleq til Igaliku

Nu sætter vi kursen lidt længere mod syd og lægger til ved Itilleq, der mest af alt synes at være et lille kajanlæg i midten af ingenting. Der er dog ingen grund til fortvivlelse, for vi skal nu vandre 4 kilometer ad Kongevejen, der fører os over land til den fjerde fjord på vores tur, Igalikufjorden. Ligesom i Qassiarsuk bliver vores bagage hentet og kørt til næste overnatningssted, det lille hyggelige Igaliku Country Hotel.

På vandringen til Igaliku går vi langs grønne marker, der hører til de mange fåreholdersteder i området. Når vi når toppen af bakken, møder vi en udsigt, der altid imponerer. Nedenfor os ligger selve bygden Igaliku,  der er kendt for at være en af de smukkeste i hele landet.

De farverige huse ligger på frodige græsningsarealer ved siden af en mælkeblå fjord. På den anden side af fjorden tårner vartegnet Illerfissalik (Burfjeld) sig op over et barskt og øde landskab med dybe furer i fjeldsiderne. Vi kan nu checke ind på Igaliku Country Hotel for de næste to nætter. Resten af dagen kan du slappe af i disse afsidesliggende omgivelser, inden middagen serveres om aftenen.

Dag 3:
Vandring til plateauet i Igalikus bagland

Vi starter atter dagen med en solid morgenmad. Derefter har vi tid til at vandre i bygden og nyde nordboruinerne, der er større her end i Qassiarsuk. Igaliku var nordboernes bispesæde (kaldet Gardar) i omkring 300 år (fra 1100 til 1400), og ruinerne fra den tid er meget imponerende. Man kan slet ikke forestille sig, hvordan man har kunnet løfte de store sten, mange af ruinerne er bygget med.

I skal også lægge mærke til de specielle igalikusten, som blandt andet kirken og mange fundamenter er bygget af. Det er en flerfarvet rødlig sandsten, som er unik for området.

I dag har Igaliku og bygdens omgivelser også nogle af de bedste vandremuligheder i Sydgrønland. Du kan vælge at tage med på dagens vandretur til plateauet, hvorfra der er en fantastisk udsigt over Qooroq Isfjord, hvor vi var i går. Perspektivet er anderledes heroppefra, og vi ser måske strandede isbjerge på den undersøiske moræne ved indsejlingen til fjorden og den enorme gletsjer ligger i bunden af fjorden. Det er et godt sted at spise den madpakke, vi har fået med os. Turen er på ca. 17 kilometer alt i alt, men udsigten er forrygende, så vi anbefaler helt sikkert, at du tager med.

Om aftenen spiser vi vores middag på hotellet og kan nyde en god nats søvn, for i morgen er der mange ting på programmet!

Mads Pihl - Visit Greenland
Dag 4:
Bådtur Igaliku-Qaqortoq med stop i Upernaviarsuk og Hvalsey Kirkeruin. Byrundtur i Qaqortoq

Vi er ikke færdige med den norrøne kultur, for i dag skal vi blandt andet besøge Grønlands bedst bevarede nordboruin.

Upernaviarsuk

Efter vores morgenmad i Igaliku, skal vi igen ud at sejle. Vi har fået madpakke med, for vi skal besøge to steder, før vi når frem til Qaqortoq. Vi sejler atter sydpå, denne gang i Igalikufjorden. Efter knap fyrre kilometer, drejer vi om en pynt og her ligger Forsøgsstationen Upernaviarsuk.

Her eksperimenterer man med muligheder for landbrug i Grønland og stedet fungerer også som Grønlands landbrugsskole. Her går små hold af grønlandske landbrugselever, som med mellemrum er i praktik i enten Grønland, Island eller Norge, for det er sub- og lavarktisk landbrug vi taler om her. Som en del af Forsøgsstationen finder vi også Upernaviarsuk Forsøgsgartneri, der dyrker grønsager til salg i Grønland. Det er her, de berømte salathoveder fra vores introduktion til turen kommer ind i billedet.

Vi går en tur i Upernaviarsuk, før vi atter går tilbage til båden og sejler de få kilometer til Hvalsey Kirkeruin, der ligger lidt længere ind i bugten.

Hvalsey Kirkeruin

Herinde i bunden af Hvalsey Fjord, ligger Hvalsey Kirkeruin på en frodig, grøn klippeside. Nordboerne kom til Grønland i år 982, hvor de anlagde gårde og hele samfund i både Sydgrønland og helt op til fjordene bag Nuuk. Kristendommen kom til Grønland omkring år 1000, da Leif den Lykkelige bragte en præst med til Grønland, og kort efter begyndte nordboerne at bygge kirker mange steder i Sydgrønland.

Hvalsey Kirkeruin er den bedst bevarede nordboruin i Grønland og også blandt de bedst bevarede nordbo- og vikingeruiner i hele verden. Nordboerne var i Grønland i 4-500 år. Nordboerne er omtalt i blandt andet de islandske sagaer, og en beskrivelse af et bryllup i Hvalsey Kirke i september 1408 er det sidste livstegn fra nordboerne i Grønland.

Byrundtur i Qaqortoq

Der er ikke langt fra Hvalsey Kirkeruin til Qaqortoq med båd, og ved ankomsten til Qaqortoq finder vi vej til hotellet, som ligger på en klippeside med udsigt over havnen.

Efter check-in er det tid til en byrundtur. Qaqortoq er den største by i Sydgrønland med omkring 3.000 indbyggere. Det er områdets vigtigste center for uddannelse, herunder en skole for turistledelse og guideuddannelse. Desuden har byen flere virksomheder, såsom Great Greenland, der har garveri og syfaciliteter til at skabe smukt sælskindstøj.

Byen er også kendt for projektet “Stone and Man”, som består af mere end 30 skulpturer, der er hugget ind i granitgrunden af forskellige kunstnere. Denne permanente udstilling gør en spadseretur rundt i byen til en helt særlig oplevelse. Projektet blev initieret af Qaqortoqs store bysbarn, Aka Høegh,  der er en af Grønlands fremmeste kunstnere.

Som det eneste hovedmåltid på hele turen, der ikke er inkluderet i prisen, kan du i dag gå på en af byens forskelligartede restauranter eller spise på hotellet. Qaqortoq er – på nær et kort visit i Nanortalik i morgen – den eneste ”rigtige” by, vi besøger på denne tur, så derfor får du frie hænder til at udforske byen.

Aningaaq Rosing Carlsen - Visit Greenland
Dag 5:
Bådtur Qaqortoq-Tasermiut Camp med et kort stop i Nanortalik

I dag starter vi ud med morgenmad på Hotel Qaqortoq og så går vi ned på havnen, hvor vi stævner ud mod Nanortalik. Det er en sejltur på omtrent fire timer, så vi sætter os til rette og nyder udsigten fra båden. Måske er vi heldige at møde en sæl eller hval på vores vej.

Rundtur i Nanortaliks kolonikvarter

Nanortalik er den sydligste by i Grønland og den mindste af de tre sydgrønlandske byer. Byen er i dag hjemsted for omkring 1.100 mennesker, og den ligger meget smukt med høje bjergtoppe i baggrunden.

Nanortalik har flere smukke koloniale bygninger, og dem går vi i land og oplever på vores relativt korte besøg i Nanortalik. Det er ikke fordi det er en kedelig by, at vi ikke bliver længere, men i fjorden bag byen ligger den attraktion, som er målet for vores tur helt herned til det sydligste Grønland.

En bemærkelsesværdig bygning fra kolonitiden i Nanortalik er Vor Frelsers Kirke, som blev bygget i 1905 og stadig er i brug i dag. Det er en traditionel, hvidmalet trækirke med et meget karakteristisk klokketårn. Den gamle kolonibestyrerbolig, som engang blev brugt som bolig for kolonimedarbejdere, der var udstationeret i Nanortalik, er nu byens museum. Det er en to-etagers trækonstruktion, og museet giver et indblik i historien om den danske kolonisering af Grønland og fremviser udstillingsgenstande fra den lokale inuitkultur og kolonitiden. I det forholdsvis lille, men centralt beliggende område, oplever vi mange af de smukkeste bygninger, som byen kan fremvise.

Efter denne byrundtur går vi tilbage til havnen, og nu skal vi så sejle med en ny båd ind i Tasermiutfjorden, hvor Kuussuaq Camp ligger. Vi har allieret os med det grønlandske firma Tasermiut Camp, der specialiserer sig i lejrture her i dette smukke område. Vi kommer nu på en naturskøn bådtur mellem Tasermiuts majestætiske bjerge.

Tasermiutfjorden

Tasermiutfjorden er kendt for sin betagende natur. Over fjordens vand rejser stejle fjelde og barske kyststrækninger sig. Tasermiutfjorden kaldes ofte “det arktiske Patagonien,” fordi området også er karakteriseret af tårnhøje granittoppe, gletsjere og uberørt vildmark. Fjorden giver dig fremragende muligheder for vandreture og observation af dyreliv, herunder chancen for at se sæler, hvaler og havfugle.

Mange verdensberømte bjergbestigere er taget til Tasermiutfjorden for at bestige nogle af de majestætiske toppe, der ligger her ved. De mest berømte bjerge er Uiluit Qaqqaa (Ketils Fjeld), Nalumasortoq og Ulamertorsuaq. Disse granitbjerge har nogle ekstremt udfordrende bjergsider for klatrere, herunder mere end 1.000 meter høje lodrette bjergsider! Og vi mener virkelig lodrette! Men bare rolig – du er her ikke for at klatre, men for at vandre i den frodige natur,  der også findes her i området.

Den eventyrlige sejlads fra Nanortalik til Kuussuaq Camp starter fra Nanortalik havn, hvorfra vi sejler ind i Tasermiutfjorden.  i Sydgrønland. Undervejs siger vi hej til bygden Tasiusaq, før vi sejler videre mellem de majestætiske bjerge, som Tasermiutfjord er så kendt for. Men hov, siger du måske! Vi har da været i Tasiusaq en gang allerede. Ja og nej, du har været det andet kendte sted i Sydgrønland, der også hedder Tasiusaq.

I Grønland har mange steder navne efter deres geografiske eller geologiske særpræg, og Tasiusaq betyder ”stedet der minder om en sø.” Derfor er der mange steder, der hedder Tasiusaq.

Vi sejler videre ind i bunden af fjorden, hvor vi gør et kort stop, hvor du kommer tæt på den enorme gletsjer. Der er noget vildt fascinerende over de gletsjere, du finder langs alle Grønlands kyster, og dette er en af de meget smukke af dem.

Efter denne oplevelser sejler vi tilbage og ankommer til lejrpladsen, hvor vi bliver sat af.

Kuussuaq Camp

I Kuussuaq Camp lægges der vægt på områdets særpræg med skov, bæk og naturligvis også den store sø Tasermiut. Campen er placeret ved søen nær bækken, og derfor hedder lejren ”Kuussuaq” – den store bæk.

Kuussuaq Campen er ikke bare et stop på vores tur; det er en atmosfære og en autentisk stemning. Udover at være indlejret i den betagende natur, er du nu på et sted, hvor naturen er din legeplads. Området omkring campen tilbyder, blandt meget andet, en unik mulighed for at opleve naturens eget spisekammer.

Når vi ankommer til lejren, får vi en let snack, og finder os det telt, hvor vi skal overnatte de næste to døgn. Bagefter er der tid til at hygge sig, hvor du for eksempel kan hjælpe med at proviantere i den smukke natur, der omgiver os. Vi taler virkelig ”Fra jord til bord” her!

Er det sæson for krydderurter, svampe eller bær, kan disse høstes direkte fra fjeldet. Du befinder dig midt i et område, hvor du selv kan tage del i at udforske naturens spisekammer og måske opdage lækkerier, der passer perfekt til vores fælles måltider. Og hvem ved, måske får du også chancen for at fiske og tilføje friskfanget fisk til vores kulinariske eventyr? Du kan jo også overveje en dejlig kølig svømmetur i den smukke sø!

Vores aftensmad bliver lavet på stedet og giver dig en mulighed for at smage det grønlandske køkken, som er så umådeligt alsidigt og lækkert.

Senere på aftenen er der underholdning med musik og de lokale guider fortæller om grønlandske myter og andre fortællinger ved bålet.

NB! Toiletforhold og bad: Der er et toilettelt nær lejren, hvor man sidder på en toiletspand. Efter brug binder man en knude på posen, der er i spanden, så der er rent til den næste besøgende. De brugte poser samles i en anden beholder. Der er ikke bad i lejren, men til gengæld er der en stor sø, hvor de friske kan tage en dukkert. Det er en meget autentisk, grønlandsk oplevelse, men ikke noget, man skal være nervøs for.

Peter Lindstrøm - Visit Greenland
Dag 6:
Vandring og lejrliv i Kuussuaq Camp

På dag 6 af vores skønne tur vågner du op om morgenen, og campens guider laver en lækker morgenmad, inden vi skal ud at vandre i det smukke område.

Tasermiutfjorden er et rent paradis for friluftsentusiaster. Du finder mange vandrestier, der fører dig gennem stedet fantastiske landskaber, så du kan udforske det barske terræn, møde unik flora og fauna og beundre de betagende udsigter.

Søen er stor med en kystlinje på 20 kilometer og tæt på ligger fåreholderestedet i Nuugaarsuk, der drives af  den altid venlige familie Poulsen.

Vi ser på dagen, hvad der giver mest mening, men der er stor sandsynlighed for, at vi skal udforske naboernes fåreholdersted, nyde udsigten og det forhåbetnligt gode vejr. Undervejs nyder vi vores madpakke og skyller den ned med lækkert, frisk vand fra en af de lokale bække eller kilder.

Om aftenen skal vi igen hygge med god mad og andre fortællinger.

Mads Pihl - Visit Greenland
Dag 7:
Bådtransfer til Nanortalik og videre til Uunartoq. Herefter vandring fra Alluitsoq/Lichtenau til Alluitsup Paa

Vi lægger ud med vores sidste morgenmad i den skønne Kuussuaq Camp, hvorefter vi bliver hentet i båd og sejler til Nanortalik og fortsætter herefter mod Alluitsup Paa, hvor vi skal overnatte. Men før vi kommer så langt, er der to andre spændende punkter på dagsordenen.

Uunartoq

Fik vi sagt, at du skal huske at pakke dit badetøj? Hvis ikke, gør vi det nu. Du skal nemlig besøge Uunartoq – ‘Det varme sted’ på grønlandsk – hvor du kan slappe af i en af naturens vidundere. Når vi kommer til øen, der hedder Uunartoq ligesom de kilder, vi skal nyde, går vi ca. en kilometer fra havkanten, for at komme til to pools. Her stiger 38° C grader varmt vand op fra undergrunden. Mens store isbjerge flyder forbi i fjorden ved siden af kilderne, kan du sidde og nyde udsigten. Kildernes varme skyldes ikke vulkansk aktivitet, men geotermisk aktivitet i undergrunden, der opvarmer vandet, når lag i jorden gnides mod hinanden.

De varme kilder på Uunartoq har været kendt i årtusinder. I nordbotiden lå der et benediktinsk kloster i fjorden, hvor Uunartoq ligger, og rygterne siger, at da Leif den Lykkelige for snart 1025 år siden sejlede fra Grønland mod vest for at finde nyt land, tog han en dukkert i Uunartoq, inden han og vennnerne stak helt til havs.

Vandretur fra Alluitsoq/Lichtenau til Alluitsup Paa

Efter en dukkert i Uunartoq sejler vi nu videre mod en nedlagt bygd, Alluitsoq, som oprindeligt blev grundt af Brødremenigheden/Hernhutterne under navnet Lichtenau. Lichtenau blev grundlagt i det 18. århundrede og var på et tidspunkt Grønlands største bosted med 300 indbyggere. Det mærker man ikke meget til i dag, hvor bygden er forladt, men de smukke bygninger – om end mange af dem forfaldne – vidner om bygdens storhed.

Vi går lidt rundt i bygden og herefter fortsætter vi på en syv kilometers vandretur til en anden bygd, Alluitsup Paa, mens vores bagage bliver sejlet dertil. Vi går over fjeldet fra den lille bygd og nyder den lave vegetation med de mange sortebærbuske, der gror helt tæt på jorden og sjældent bliver mere end 10 cm høje. På den måde kan disse stærke buske holde på deres bær selv i stærkt stormvejr.

Alluitsup Paa

Alluitsup Paa havde i sin storhedstid i 1970erne med 5-600 indbyggere, der hovedsageligt var beskæftigede med fiskeri, men eftersom torskebestanden er faldet drastisk, er livsgrundlaget også faldet dalet i mange bygder, og flok flytter derfor til større byer.

Alluitsup Paa har i dag mellem 150 og 200 indbyggere og det grønlandske navn relaterer til, at det er et sted, der ligger i nærheden af Alluitsoq, hvorfra vi lige er vandret. Det danske navn, som stedet fik, da en handelsstation blev anlagt i 1830 er Sydprøven, hvilket også var en relativisering, idet Nordprøven, nutidens Narsaq, var anlagt kort forinden.

Vi bliver indlogeret på Seaside Whale Hotel, der er opkaldt efter stedet lokation ved vandkanten og hvor man rent faktisk kan være heldige at se hvaler svømme forbi.

Vi går en tur i bygden, før vi om aftenen skal nyde vores sidste aftensmåltid i Grønland. Efter maden kan vi gå en tur igen eller bare tage en slapper, for vi har trods alt vandret en hel del den forgangne uge!

Mads Pihl - Visit Greenland
Dag 8:
Sejlads fra Alluitsup Paa til Narsarsuaq. Fly til København

Efter morgenmaden på hotellet skal vi på vores sidste sejltur, der går fra Alluitsup Paa til Narsarsuaq. Vi sejler med en hurtigtgående båd, og turen varer ca. 3 timer.

Undervejs kan vi se byen Narsaq på venstre side, mens vi er ca. halvvejs igennem Skovfjorden. Vi sejer også forbi de karakteristiske fjelde Redekammen og Strygejernet, der har fået disse navne, fordi de ligner – ja, gæt selv hvad.

Vel fremme ved Narsarsuaq Havn (der i øvrigt var den første dybthavskaj i Grønland, eftersom Narsarsuaq oprindeligt blev anlagt som en amerikansk militærbase, der havde brug for et anløb, hvor store skibe kunne lægge til) bliver vi transporteret til Narsarsuaq Lufthavn, hvor vi checker ind og gør klar til flyveturen tilbage til København.

Vi får måske en pølse med brød i lufthavnens cafeteria, der kortvarigt summer af liv her midt på dagen, når atlantflyet kommer med passagerer og samme mængde af mennesker skal med til København. Hvis der er tid til det, kan vi måske endda nå et hurtigt besøg på Narsarsuaq Museum, der ligger lige ved siden af lufthavnen, men det kan vi ikke love.

Kort

Narsarsuaq

Qassiarsuk

Hoteller på rejsen

Mads Pihl - Visit Greenland

Sermilik Guesthouse

På et fåreholdersted i bunden af Bredefjord finder du Sermilik Guesthouse. Det er et hyggeligt guesthouse og hostel, som ligger blandt gamle nordboruiner og med udsigt til masser af isskosser i fjorden. Kigger du op i fjeldet omkring Tasiusaq, ser du måske nogle af gårdens over 600 får, der græsser og nyder naturen.

Tasiusaq ligger 7 kilometer fra Qassiarsuk.

Sermilik Hostel

Tasiusaq B-1431

Qassiarsuk/3921 Narsaq

Mads Pihl - Visit Greenland

Igaliku Village Hotel

Igaliku Bygdehotel giver alle muligheden for at opleve stemningen i en grønlandsk bygd. Hotellet tilbyder hyggelig og komfortabel overnatning. Herudover serverer deres café lækre, grønlandske måltider.

Der er adgang til wifi på hotellet mod betaling.

Transport til Igaliku foregår ofte via landsætningsstedet Itilleq, som ligger ca. 4 km fra bygden. Du kan vandre de 4 km af Kongevejen (som grusvejen hedder) og få din bagage transporteret. Du kan også vælge at blive kørt med bil.

Hotel Qaqortoq

Hotel Qaqortoq tilbyder komfortabel indkvartering, der er præget af den dejlige grønlandske stemning, hvor alle bliver budt velkommen med varme og imødekommenhed. Rundt på hotellet finder du flotte kunstværker, udført af lokale kunstnere. Hotellets restaurant serverer hovedsageligt grønlandsk kød eller fisk. Mikisoq, den lille hyggelige café, tilbyder alt fra frokost til italiensk kaffe eller drinks.

Qaqortoq er den største by i det sydlige Grønland, og når du ankommer dertil ad søvejen, vil dine øjne automatisk blive draget til Hotel Qaqortoq, der er smukt beliggende på en lille bakketop med udsigt over havnen og byens centrum med sit fine torv med springvand.
Café/Brasserie Nanoq er et populært sted, når der skal spises, eller man skal mødes med vennerne.
Anders Olsensvej B-1254
3920 Qaqortoq

Peter Lindstrøm - Visit Greenland

Kuussuaq Camp

Kuussuaq Camp ligger i den smukke Tasermiutfjord øst for Nanortalik. Campen ligger ved en bæk, der løber fra en større sø. Du bor i telt og hygger med dine med-campere, og området er perfekt til vandring. Fjeldene i området gør, at der oftest er vindstille her i området. Der ligger et fåreholdersted i nærheden af campen, og du kan fx fiske eller bade i søen.

Der er lækker ”jord-til-bord” fuldpension, og du er selv med til at skaffe føden i området.

Kuussusaq Camp

c/o Tasermiut Camp

Kilaalaap Aqqutaa B 984

3920 Qaqortoq

Seaside Whale Hotel

Seaside Whale Hotel

Seaside Whale Hotel i bygden Alluitsup Paa ligger helt tæt ved vandet. Bygningerne på Seaside Whale Hotel og de tilhørende bygninger ”Annekset”, ”Qannevik” og ”Momsehuset” ligger ikke langt fra hinanden og er meget hyggelige. På selve hotellet er der adgang til en stor balkon med den bedste udsigt, man kan ønske sig. På Qannivik finder du restauranten, som betjener begge hoteller.

Seaside Whale Hotel

B-469

3919 Alluitsup Paa

Udflugter (tilkøb)

På denne rejse er det ikke muligt at købe ekstra udflugter og udflugtspakker.

Praktisk information

Flytider

Udrejse fra København kl. 09.00.

Hjemkomst til København kl. 20.00.

Bemærk venligst, at flyselskabet kan ændre afgangstiderne.

Garanteret afgang

Turen med afgang den 30. juli, 2024 er en garanteret afgang.

Minimumsantal af deltagere

Minimumsantal af deltagere er 6 (max 12).

Rejseledersprog

Turen guides på dansk og engelsk på afgangene 2. og 30. juli, 2024.

Turen guides på engelsk og tysk på afgangene 16. juli og 13. august, 2024.

Pakkeliste

Find pakkelisten til din rejse her.

Vi anbefaler, at du rejser med rygsæk og ikke kuffert på denne tur. Husk også at medbringe gode rejsestøvler, for der er meget vandring.

Bagage

20 kilo indvejet bagage og 8 kilo håndbagage er inkluderet (max. mål på håndbagage: 55 x 40 x 23 cm).

Bevægelseshæmmede og kørestolsbrugere

Denne rejse er desværre ikke egnet for bevægelseshæmmede og kørestolsbrugere. Greenland Travels sværhedsgrader på udflugterne er udarbejdet ift. rejsende, der ikke er bevægelseshæmmede. På den rejsendes anmodning står vi naturligvis gerne til rådighed med oplysninger om rejsens egnethed under hensyn til den rejsendes behov. Bemærk, at hvis du som bevægelseshæmmet vælger denne rejse på baggrund af en samtale med Greenland Travel, er det på eget ansvar, da vi ikke har medicinsk kompetence til rådgivning.

Det arktiske Patagonien i Grønland

8 dage med UNESCO Verdensarv og vandring

En utrolig tur med 5-stjernet udsigt ligegyldigt, hvor du er. Turen er for vandrere og naturelskere; du bor på små hoteller, i guesthouses og en autentisk camp, hvor du oplever skønheden i at leve ”fra jord til bord!”

Fra
39.875 DKK
pr. person i dobbeltværelse
Juli-august  | 8 dage  | 7 nætter Rejse nr. 9051 Afrejse fra København
Mulige oplevelser
IndlandsisIsbjergeKultur

Hvornår vil du gerne rejse?

  • Afrejse
  • Varighed
  • Pris pr. person i dobbeltværelse
  • Kommentarer

Henter afgange

Har du brug for hjælp?

Du er altid velkommen til at kontakte os hvis du har spørgsmål til din rejse eller brug for råd og vejledning.

Vi svarer dig inden for 24 timer.

Du kan også ringe på telefon: +45 3313 1011