VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS
Praktisk information / Pakkeliste til vinterrejser i Grønland

Pakkeliste til vinterrejser

På denne side kan du finde en vejledende pakkeliste til din vinterrejse til Grønland.

Rigtigt udstyr er forudsætningen for, at man får det bedste udbytte af et ophold i fjeldet. Dette er vores forslag til en udstyrsliste, som du kan benytte dig af, hvis du ikke har personlig erfaring med det område eller den type rejse, du har valgt. Hvis der er noget, du er i tvivl om, er du altid velkommen til at kontakte Grønlands Rejsebureau.

Om påklædning generelt i Grønland

Påklædning i Grønland er praktisk og uformel. Du behøver derfor ikke at pakke det ”fine tøj” i kufferten på en rejse til Grønland. Udvalget af beklædning til friluftsliv er i dag stort og du kan derfor finde tøj, der både er praktisk, smart og bekvemt.

Rigtigt udstyr er forudsætningen for, at man får det bedste udbytte af et ophold i Grønland om vinteren uanset, om du skal på en flerdages hundeslædetur eller på en forlænget weekend med masser af relativt komfortable udflugter.

Når du skal pakke til en vinterrejse til Grønland, skal du tænke praktisk og isolerende. Dette gælder både for udendørs og indendørs beklædning. Når man går på restaurant og lignende i Grønland gælder det ligeledes, at man er praktisk klædt.

Kulde er noget, man må forholde sig til, når man er i Grønland om vinteren. Men med korrekt beklædning og nogle få forholdsregler, er kulden til at leve med og giver en ekstra dimension i oplevelsen. På grund af den tørre luft opleves kuldegraderne ofte ikke så voldsomme, som de ville gøre det i Danmark. Minus 15-20 grader kan i Grønland opleves som næsten behageligt!

De fleste, der rejser til Grønland om vinteren bruger størstedelen af dagen udenfor, for at få så mange oplevelser som muligt. Dette betyder, at du skal være klædt varmt på fra top til tå, fra det inderste til det yderste lag. Skal du eksempelvis på en tur ind til Indlandsisen, skal du stadig klæde dig varmt på, selvom meget af turen foregår i bus/bil.

 

Beklædning

Lag-på-lag princippet kommer virkelig til sin ret i kulden. Og lad os slå fast med det samme: en almindelig skidragt slår normalt ikke til. Lag-på-lag princippet går i sin enkelthed ud på, at man klæder sig på i flere lag. Det inderste lag hjælper til at holde varmen, men også føre fugten væk fra kroppen. Det mellemste lag isolerer mod kulde. Det yderste lag beskytter mod regn, vind og fugt.

Det er selvfølgelig ikke nødvendigt at investere i en masse udstyr for at tage på ferie i Grønland om vinteren, men det gælder om at finde alt det varme tøj frem, gerne skiudstyret, de forede vinterbukser eller en gammel dunjakke, som for længst er gået af mode, men som stadig er varm.

Herunder er forslag til en pakkeliste, som kan give dig et indtryk af, hvad der godt at have med på en vinterrejse til Grønland. Det kan stort set ikke lade sig gøre at pakke for meget varmt tøj med.

Skal du på hundeslædetur er det muligt at leje skindtøj og støvler for få den ”ægte” fornemmelse, men også fordi det i bogstaveligste forstand kan være hundekoldt at køre hundeslæde, hvis man sidder stille på slæden.

 

Undertøj

Her taler vi ikke om bh og trusser, men om lange underbenklæder og en lang tætsiddende bluse. Vi anbefaler uld, da det varmer også når det er fugtigt.

Fleece bukser eller kraftige joggingbukser

Som mellemlag mellem de lange underbukser og yderlaget. Hvis du har et par dunforede vinterbukser, så kan du nøjes med de lange underbukser og de forede yderbukser.

Trøjer eller kraftige skjorter

Som mellemlag

Overtræksbukser

Vindtætte, evt. forede, gerne vandafvisende. De skal være så store, at der er god plads til de bukser, man har på indenunder, og så de ikke strammer.

Tynde sokker

Uld eller svedtransporterende materiale (ikke bomuld!). Vi anbefaler uld – og tag gerne flere par med. Hvis du sveder og dine fødder bliver fugtige kan det betale sig at skifte til tørre sokker

Tykke uldsokker

Flere par og vælg endelig de kraftigste, du kan få.

 

Støvler

Til slædeturen. Kraftig kvalitet, med god plads til sokker og til at bevæge tæerne i. Gerne med højt skaft mod sne. Læderstøvler er ikke velegnede. De mest velegnede støvler til slædebrug er canadiske Sorel støvler (fås i flere specialforretninger), gerne model ”Glacier” som går ned til –60 celsius. Disse støvler kan som udgangspunk lejes, hvis du skal på slædetur i Grønland.

Til øvrigt brug kan du nøjes med kraftige vandrestøvler, hvor der er god plads til en tyk sok. Sålen skal helst være af gummi, idet såler af plast og blandingsmaterialer bliver meget glatte i lave frostgrader.

Det kan også være en god idé at medbringe skridsikre pigsåler, som kan eftermonteres på dine sko. De sikrer dig en mere sikker færden over eventuel is.

 

Varm sweater

Gerne med høj hals og lynlås. Kraftig fleece eller uld anbefales.

Stor vindtæt jakke

Gerne en anoraktype med hætte, evt. med skindkant. Gerne af vandafvisende materiale, men den skal kunne ”ånde”. En kraftig dunjakke er fremragende til grønlandske forhold.

Hue

Uld eller fleece (det er mest behageligt), gerne en elefanthue, som kan dække hals, pande, hage og kinder

Kraftige uldhandsker

Inderst (medbring mindst 2-3 par)

 

Store forede luffer

Gerne af skind (medbring evt. 2 par til længere ture) til at tage ud over de tyndere inderhandsker/uldhandsker. Ved at have vanter i to lag, er det muligt at regulere temperaturen. Luffer er det bedste til kolde forhold frem for fingerhandsker.

 

Solbriller

Er meget vigtige at have med! Sørg for at intet stål berører huden, det kan give forfrysninger. Sæt evt. tape på stellet hvor det berører huden.

 

Evt. ekstra briller

Brillebærere skal sørge for, at intet stål berører huden, det kan give forfrysninger.

 

Solcreme

Med højt faktortal.

 

Læbepomade

Hav altid en i jakkelommen, luften er meget tør.

 

Diverse

Kamera

Kikkert

Pandelampe (diodelamper bruger ikke meget batteri)

Ekstra film og ekstra batterier til kamera.

 

Praktisk

Vær opmærksom på at knitrende stof, som noget overtøj er lavet af, knitrer endnu mere, når det er koldt, og det kan være irriterende at høre på i dagevis. Dette er dog mest aktuelt, hvis du skal være flere dage i fjeldet.

 

Dagtursrygsæk

Det er altid rart at kunne medbringe ekstra tøj og diverse ting og sager med sig på udflugter. Hvis du ikke allerede har en, så kan vi anbefale, at du køber en med hoftebælte og brystrem. Ca. 30L.

 

Leje af slædetøj til hundeslædeture

Selv på en kortere hundeslædetur af en times varighed kan det blive koldt, når du sidder på slæde. Langt de fleste steder er det muligt at leje sælskindstøj og varme støvler til slædeturen. Hvis du ikke selv har særdeles varmt tøj, så anbefaler vi, at du/I lejer slædeudstyr. Det er i sig selv også en oplevelse at prøve det ”oprindelige” slædeudstyr.

 

Beklædning kan både være smart og praktisk

Hvis du har spørgsmål til beklædning og skal ud og købe nyt, så kan vi anbefale dig at tage kontakt til Friluftsland, der kan give dig råd og vejledning. Friluftsland har et stort udvalg i smart og praktisk beklædning, der kan bruges hele året og til hverdag og på rejse. Kvalitetstøj, der både holder og fungerer. Friluftsland har butikker i store dele af landet og en fin webshop på www.friluftsland.dk

 

Rabat med Grønlands Rejsebureau

Når du rejser med Grønlands Rejsebureau, får du 10 % rabat på køb af tøj og udstyr i Friluftsland (gælder ikke i forvejen nedsatte varer). Når vi sender dig dine rejsedokumenter, får du samtidig en rabatkupon, som du både kan benytte i en fysisk butik og i deres webshop.