qaanaaq

Thule, nord og nordligst i Grønland

Fold galleri ud full arrow
Luk
 • Destination Grønland
 • Rejsetype Explorer
 • Afrejse fra København
 • Varighed 16 dage
 • Pris pr. person fra 71.952 DKK
Tilføj til favoritter

Thule, nord og nordligst i Grønland

Mærk, hvordan det føles at stå ved enden af den gigantiske grønlandske indlandsis, og sejl med helt op til iskanten. Dette er et krydstogt i midnatssolens skær, hvor du oplever Grønlands enestående natur helt oppe mod nord, hvor kun de færreste kommer. Udover at opleve den vidunderlige natur, bliver du meget klogere på inuitternes fascinerende kultur og historie.

Omdrejningspunktet for denne rejse er det grønlandske folks historie. Du kommer til at opleve forladte bosættelser, der har været beboet igennem 900 år, besøge verdens nordligste natursamfund og sejle hele vejen op til iskanten. Glæd dig til at møde den gæstfrie befolkning, der bor her i dag, og den traditionelle kultur. Grønland er dækket af indlandsis, som spiller en afgørende rolle for landets klima, kultur og levevilkår.

Skib
MS Fram

 

"Qaanaaq/Thule-distriktet var den første del af Grønland, der blev koloniseret af inuit fra vest, og området er et af de nordligst beboede områder i verden."
Thule, nord og nordligst i Grønland

Rejseprogram

I grønlandske sammenhænge er dette et unikt krydstogt, som ikke mange får lov at opleve, da de fleste skibe ikke kommer helt herop til det nordligste nord.

 • Dag 1 København/Kangerlussuaq

  Du lander i Kangerlussuaq om aftenen. Her ligger MS Fram og venter på, at du går ombord. Forude ligger et skønt krydstogt med fokus på Grønlands historie fra de første indvandringer.

  Inuitternes jægerkultur
  Jagt og fiskeri har været livsnerven for det grønlandske folk igennem 4.000 år. Generation efter generation af inuitter har opfundet og fremstillet unikke produkter som eksempelvis kajakken, harpunen, fuglespyd og slidstærkt tøj af dyreskind og pels. Den grønlandske befolkning har endda været i stand til at omdanne den kompakte sne til en beskyttende iglo, hvilket viser deres enestående evne til at udnytte de ressourcer, der findes i naturen.

  Rå og majestætisk natur
  Mærk, hvordan det føles at stå helt ude på kanten af den gigantiske grønlandske indlandsis og vide, at den strækker sig 2.400 km længere nordpå og dækker 80 % af øen. Gå på opdagelse i nogle af de øde bygder som Upernavik og Siorapaluk, mærk med dine hænder, hvordan et isbjerg føles, og sug til dig af naturens kræfter i Ilulissat Isfjord. Vi oplever det autentiske Grønland og møder vores grønlandske broderfolk på daglige udflugter i kajak, på vandring og andre aktiviteter.

   

  image
  info Dit eventyr starter for alvor i Kangerlussuaq, der betyder Den lange Fjord (foto: Mads Pihl, Visit Greenland).
 • Dag 2 Sisimiut

  Sisimiut er den sydligste by, som vi besøger på Grønlands vestkyst. Herfra kan du vælge en række kystekskursioner, herunder vandreture, bådture og sightseeing samt mulighed for at købe lokalt produceret kunsthåndværk og opleve grønlandsk madkultur på de lokale spisesteder. En speciel butik er Qiviut, der producerer og eksporterer masser af moskusuld, der bliver til de varmeste og blødeste produkter. Museet i Sisimiut byder på lokal- og kulturhistorie, hvor man virkelig oplever livet i Grønland førhen.

  Sisimiutterne, som de lokale hedder, har en helt suveræn selvtillid. Der er en dejlig stemning i byen af samme grund, og her er rige muligheder for at få en god oplevelse. Kulturhuset Taseraliks cafe ligger i den smukke bygning med en rigtig fin udsigt, som du bør sætte dig ned og nyde.

  Sisimiut byder også på vandring i alle sværhedsgrader. Her er nemmere vandringer både i byen og i udkanten af byen, men også fjelde, hvor du kan komme op i de højere luftlag og få den vildeste udsigt.

   

  image
  info I Sisimiut kan du gå på oplevelse i hele byen eller dens bagland. Her er vi et smut på havnen.
 • Dag 3 Qeqertarsuaq

  Qeqertarsuaq er den eneste by på den gamle vulkanø Disko. Området rummer eventyrlige arktiske oplevelser. Tag eksempelvis på byvandring, kajaktur eller på iskrydstogt. Interesserer du dig for arkæologi og historie, kan vi anbefale et besøg på det lokale museum. Alternativt kan dagen tilbringes i byen på egen hånd.

  Qeqertarsuaq er fra 1773 og både en af Grønlands ældste og mindste byer med kun lidt over 1000 indbyggere. Den blev oprindeligt anlagt som en hvalfangerstation, og i dag er der stadig hvalfangst, der dog er suppleret med både sælfangst og fiskeri efter hellefisk.

  Der er også et enestående liv i havet omkring Qeqertarsuaq, ikke mindst i kraft af hvalerne, der kommer til området om foråret og når vi er her, er der god chance for at opleve pukkelhvaler.

  Kirken i Qeqertarsuaq bliver kaldt for Vorherres Blækhus på grund af sin ottekantede facon og er et besøg værd. Et anderledes syn, som man kun oplever på så spektakulær vis i Qeqertarsuaq, er fodbold, som spilles på en bane, som ligger ved vandet. Det er et utroligt syn at se de hurtige unge mennesker løber efter bolden, mens kæmpe isfjelde flyder forbi lige bag dem.

  Qeqertarsuaq er omgivet af smukke basaltfjelde, der adskiller sig fra mange af de andre grønlandske byers omgivelser. Bjergenes røde skær står smukt til den store frodighed, der er på øen om sommeren. Området er som skabt til vandreture, hvor du går mellem fantastiske klippeformationer. Her er både elefant- og kamelfigurer formet af det vulkanske fjeld.

   

  image
  info Hvalerne elsker Diskobugten og dens mange fødekilder.
 • Dag 4 Uummannaq

  Byen Uummannaq ligger naturskønt ved foden af et hjerteformet fjeld. Vores turtilbud omfatter et møde med lokalbefolkningen eller en tur med en af vores polarcirkelbåde, der sejler ud til Qilakitsoq, hvor mumierne fra Thulekulturen blev fundet. Mumierne, der i dag har til huse på Nationalmuseet i Nuuk, er blandt de smukkest bevarede mumier i verden. De blev fundet af et par brødre, der var på jagt. De kunne med det samme se, at de havde gjort et fantastisk fund og tav derfor om det, indtil eksperter var kommet til. Det vil eftertiden altid takke dem for.
  Selve Uummannaq by er også værdsat af mange grønlandskendere og sammen med Narsaq og/eller Tasiilaq ligger den altid højt eller højest på lister over de smukkest beliggende byer i Grønland.

   

  image
  info Smukke Uummannaq er domineret af det karakteristiske, hjerteformede fjeld, som både by og ø er opkaldt efter.
 • Dag 5 Til søs

  Undervejs langs nordvestkysten i Davisstrædet mod Lauge Koch Kyst, fra 71 til 76 grader nord, krydser vi den nordligste bosætningslinje. I disse barske og øde egne kæmper mennesket hele tiden med naturen for at overleve. I dag kan du nyde en dag på havet og ekspeditionsteamets mange lærerige foredrag.

   

  image
  info Hvis der er en ting, du kan være sikker på på denne tur, er det, at du møder is i alle afskygninger!
 • Dag 6 Qaanaaq (Thule)

  Thule-distriktet var den første del af Grønland, der blev koloniseret af inuitter fra vest. Området er et af de nordligst beboede områder i verden med et indbyggertal på omkring 1.000. Det er samtidig det amerikanske militærs sidste bastion i Grønland. Qaanaaq hedder den nordligste grønlandske by. Beskæftigelsen i byen og de omkringliggende beboelser er domineret af sæl-, hval- og isbjørnefangst. Heroppe er der stadig fangere, der jager med harpun fra kajak, om end det ikke er alle. Besøg souvenirbutikken "Ultima Thule", hvor du kan købe autentisk og traditionel kunst og kunsthåndværk fra Qaanaaq-distriktet.

  image
  info Vi holder øje med hvalerne, når vi sejler langs kysten (foto: Arne Fleischer).
 • Dag 7 Siorapaluk

  Siorapaluk ligger kun 1.362 km fra Nordpolen og er verdens nordligste natursamfund. Bygden blev etableret i 1933 og er kendt for sine smukke omgivelser og geologi. Siorapaluk betyder lille sandbred og blev opkaldt efter den lille sandstrand foran bygden. Det er ekspeditionens nordligste landsætning. Bygden ligger på Hayes Halvø på nordsiden af Robertson Fjorden og vi er nu ca. 200 kilometer nord for Qaanaaq. Her er gode fangst- og fiskerimuligheder, særligt efter sæler, hvalrosser, ræve, harer og søkonger. En pænt stor del af beboerne er efterkommere af inuit fra Nunavut i Canada, som rejste over Smith Sund i 1880 og bosatte sig her. Derfor tales der både den canadiske Inuktitut-dialekt og den nordgrønlandske dialekt i området. Som noget helt enestående for et bebygget sted er her midnatssol i 120 dage og mørketid i 108 dage (men det sidste slipper du for).

   

  image
  info Børn leger i vinden i Siorapaluk. Bygden er den nordligste bebyggelse i verden, der ikke er anlagt som en station eller en base af en eller anden art.
 • Dag 8 Sejlads langs isfaldet/til søs

  Vi tilbringer dagen ved iskanten og ser, om vi kan komme op til 80° N. Vi er i havet ud for den nordlige vestkyst, et sted det bestemt ikke er mange forundt at opleve. Her er øde og smukt, og vi ligger og spejder ud over iskanten.

   

  image
  info Vi krydser fingre for, at vi møder isbjørne heroppe nordpå - som de her, der er fotograferet på et tidligere krydstogt til Thule.
 • Dag 9 Dundas (“Gamle Thule”)

  Grønlænderne har igennem 900 år boet i bygden, der i dag kaldes Dundas. Lige nord for Dundasbjerget finder vi den såkaldte "Comer's Midden" og andre møddinger. Her er arkæologiske udgravninger af ruiner og forhøjninger, der indeholder muslingeskaller, dyreknogler og andre levn som bevis på, at her har levet mennesker. Grønlands store opdagelsesrejsende, Knud Rasmussen og Peter Freuchen, grundlagde her en handelsstation i 1910.

  I dag er folk flyttet fra præcis dette område. Vi går i land og går på opdagelse i området. Oplev den gamle handelsstation og resterne af de gamle tørvehytter fra tidligere bosættelser på den anden side af halvøen.

   

  image
  info Qaanaaq er den eneste by i Grønland, der er anlagt af amerikanerne, og derfor har den det helt karakteristiske 'grid' med parallelt anlagte veje, som man møder i mange amerikanske byer. Men derudover er det en helt igennem grønlandsk by.
 • Dag 10 Til søs

  Vi fortsætter sydpå til søs. Vi holder øje med dyrelivet og du kan deltage i foredrag eller blot dase på dækket eller andre steder ombord på det behagelige skib.

  image
  info Vi fortsætter sydpå med MS Fram.
 • Dag 11 Upernavik

  Gennem århundreder har lokalbefolkningen om foråret vandret til de gode jagtområder ved Upernavik. Denne lille bosættelse ligger på N 72° 47 og V 56° 10 i Melvillebugten. Det er et ganske særegent område og selve byen ligger på en ø med en lufthavn øverst oppe på øen. Mange af de lokale har jagt og fiskeri som deres levebrød, så kig godt efter i gaderne. Måske hænger der isbjørneskind eller sælskind til tørre rundt omkring. I Upernavik ligger også verdens nordligste frilandsmuseum.

  Kirkegården er også et syn for dig selv. Jorden er for hård at grave i, så gravene er støbt ovenpå jorden og ofte fint pyntet med blomster af stof og plastic, for heroppe mod nord er det ikke lige til at skaffe friske blomster.

   

  image
  info Upernavik ligger på en ø ud for den grønlandske vestkyst og er landets næstnordligste by. Til Upernaviks opland hører ikke mindre end 11 bygder!
 • Dag 12 Eqip Sermia

  Ved Eqip Sermia, det grønlandske navn for Eqi-bræen, kælver bræen is i mindre stykker ud i havet. Når vi skriver mindre stykker, er det fordi det ikke er som de enorme isfjelde i Ilulissat Isfjord - men stykkerne er alligevel store nok til at lave nogle pænt imponerende dønninger! Her 80 kilometer nord for Ilulissat ligger Eqi-bræen meget tilgængeligt, og du har mulighed for at komme forholdsvis tæt på. Bræen er ca. fem kilometer bred, og det er en enestående oplevelse at ligge og drive i en båd foran gletsjeren og vente på, at stykker af is skal falde af.

  Dagen byder på en unik chance for at gå på en gletsjer og mærke naturens næsten overnaturlige kræfter. Vi sejler ud i skibets polarcirkelbåde og går i land på dette smukke sted. Har du brug for at bevæge dig mere omkring, kan du udforske området lidt på egen hånd. Alle, der går i land, inviteres til arktisk grillaften med en fantastisk udsigt ud over gletsjeren.

   

  image
  info Vi sejler til den utroligt smukke gletsjer, Eqip Sermia.
 • Dag 13 Ilulissat

  Ilulissat ligger smukt omkranset af Ilulissat Isfjord. Området blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 2004. Her kan du opleve enorme isbjerge støde på grund ved fjordmundingen lige uden for byen. De kommer fra gletsjeren i Isfjorden, som er den nordlige halvkugles mest aktive gletsjer. Vi tilbyder en række forskellige kystekspeditioner som vandreture, byvandringer med historisk tema og en bådtur til isfjorden.

  Kulturelt er Ilulissat også en spændende by. Rigsfællesskabets store polarforsker Knud Rasmussen slog her sine folder som barn, efter han blev født i 1879. I Knud Rasmussens barndomshjem er der i dag museum og det er meget seværdigt. Lige over for huset ligger Zions Kirke. Den brune trækirke med de store isfjelde i baggrunden er en af de mest fotograferede kirker i Grønland. Der er også et spændende kunstmuseum i Ilulissat.

   

  image
  info Isfjorden ligger smukt i midnatssolens gyldne skær (foto: Rino Rasmussen).
 • Dag 14 Itilleq

  Itilleq betyder "lavningen", og denne lille bygd ligger, som navnet antyder, i en lille lavning nydeligt omkranset af høje bjerge og gletsjere. Her bor omkring 130 mennesker, som primært ernærer sig ved jagt og fiskeri. Øen har ingen ferskvandskilde, og derfor benytter Itilleq en anordning, der omdanner saltvand til ferskvand. Kirken har en interessant historie. Den blev bygget i Thule (Umanak, Nordgrønland) i 1930 og blev flyttet til Itilleq i 1963.

  Itilleq kan i sandhed kaldes polarcirkelbyen, da polarcirklen ganske rigtigt ligger kun 200 meter syd for byen. I Grønland er bygden mest kendt fordi Grønlands tidligere Landsstyreformand Hans Enoksen er fra denne bygd, hvor han nu atter har slået sig ned igen.

   

  image
  info Bygden Itilleq ligger ved mundingen af en fjord syd for Grønlands næststørste by, Sisimiut.
 • Dag 15 Kangerlussuaq

  Når vi ankommer til Kangerlussuaq, slutter Grønlandsrejsen med MS Fram.

  Efter landgang kan du tage med på en ekspedition til den grønlandske indlandsis. Den enorme indlandsis er et ubeskriveligt islandskab, der strækker sig 2.500 kilometer i nordlig retning. Det højeste punkt ligger 3.200 meter over havets overflade. Vejen dertil går igennem et meget varieret og smukt landskab, fra arktisk ørken og tundra med lav bevoksning til bjergrige egne med en enestående udsigt til kanten af indlandsisen. Dit fly til København afgår sent om aftenen.

   

  image
  info Indlandisen dækker det meste af Grønland. Du kan besøge Indlandsisen på en udflugt fra Kangerlussuaq (foto: Mads Pihl, Visit Greenland).
 • Dag 16 København

  Du ankommer til København tidligt om morgenen.

   

  image
  info Amalienborg (foto: Visit Denmark).

Datoer & pris

Afrejse Overnatning Garanteret afrejse Pris pr. person Status
05-08-2019 Dobbeltkahyt Polar Outside På forespørgsel Fra 71.952 DKK På forespørgsel Bestil rejsen
05-08-2019 Dobbeltkahyt Arctic Superior På forespørgsel Fra 84.800 DKK På forespørgsel Bestil rejsen
05-08-2019 Dobbelkahyt Expedition Suite På forespørgsel Fra 99.048 DKK På forespørgsel Bestil rejsen
Læs mere om overnatning
Info Ovenstående priser gælder pr. person i dobbeltkahyt eller dobbeltsuite.
BESTIL TIDLIGT – FÅ BEDST MULIG PRIS! Hurtigruten har fleksibel prissætning. Dermed ændrer priserne sig løbende afhængig af efterspørgsel og ledig kapacitet. Priserne er fra-priser baseret på den trykte prisliste. Kontakt os, så finder vi den rigtige kahyt til dine ønsker og bedst mulig pris. Jo før du bestiller, jo flere valgmuligheder har du med hensyn til kahyt og pris. Se komplet prisliste.
Planlagte landgange er afhænge af vejr- og isforhold.
Vi tager forbehold for ændringer i planlagte program og rejserute.
Nogle udflugtsaktiviteter og ture med Polarcirkelbåd vil kun blive solgt ombord.
Udlejning af støvler ombord.
Suiter som enkeltkahyt kun på forespørgsel.
Vi anbefaler rejse- og afbestillingsforsikring.

Inkluderet i rejsen

Inkluderet

 • fly
  Fly og transport

  Ekspeditionssejlads med MS Fram
  Fly København - Kangerlussuaq t/r
  Transfer i Kangerlussuaq mellem lufthavn og skib
  Landgange i Polarcirkelbåde

 • overnatning
  Overnatning

  14 nætter på MS Fram
  Suiterne har en række inkluderede tillægstjenester

  Læs mere om overnatning
 • måltider
  Forplejning

  Alle måltider om bord
  Kaffe og te om bord
  Måltider om bord på Air Greenlands fly mellem København og Kangerlussuaq t/r

 • andet
  Andet

  Erfarent ekspeditionsteam som holder faglige foredrag, samt deltager på landstigningerne og aktiviteter om bord
  Vind- og vandafvisende jakke
  Skatter og afgifter

Ikke inkluderet

Rejse- og afbestillingsforsikring
Ekstra udflugter
Rejseforsikringer

 

Praktisk information

Teknisk arrangør:
Hurtigruten

Bevægelseshæmmede og kørestolsbrugere
Denne rejse er desværre ikke egnet for bevægelseshæmmede og kørestolsbrugere. Greenland Travels sværhedsgrader på udflugterne er udarbejdet ift. Rejsende, der ikke er bevægelseshæmmede. På den rejsendes anmodning står vi naturligvis til gerne rådighed med oplysninger om rejsens egnethed under hensyn til den rejsendes behov. Bemærk, at hvis du som bevægelseshæmmet vælger denne rejse på baggrund af en samtale med Greenland Travel, er det på eget ansvar, da vi ikke har medicinsk kompetence til rådgivning.

 • Kontakt din rejsespecialist

  Helena Martens Bjørneboe

  Helena har mange års erfaring fra luftfartsbranchen og har i rejsebranchen arbejdet med Island, Grønland og håndtering af krydstogter ved Grønland.

 • Pakkeliste til din rejse

  Den rette påklædning er vigtig for en god rejse. Brug vores vejledende pakkeliste, når du pakker kufferten. Og tøv ikke med at spørge os om gode råd.

 • Nyttig information til din rejse

  Få nyttig information til din rejse i vores ”Klar, parat, start – eventyret venter”. Her har vi samlet al væsentlig information, som du bør vide før, under og efter din rejse.