zodiac2

Populære oplevelser på Svalbard

Fold galleri ud full arrow

Populære oplevelser på Svalbard

Ny-Ålesund

Ny-Ålesund ligger på 78º 55’ N og er et af de nordligste steder i verden, som er befolket året rundt. Kuldrift var den oprindelige årsag til, at folk slog sig ned her, men driften blev stoppet efter en alvorlig ulykke i 1962. En række kulturelle efterladenskaber af teknisk og industriel betydning gik dengang tabt. Ny-Ålesund har også været startpunktet for en række historiske forsøg på at nå Nordpolen. Navne som Amundsen, Ellsworth og Nobile er stærkt knyttet til Ny-Ålesund.

I dag er Ny-Ålesund et meget vigtig centrum for forskere fra ledende institutter som Alfred Wegener-instituttet og Norsk polarinstitut. I 2005 åbnede et topmoderne marine laboratorium for at lette feltarbejdet for marinebiologer og oceanografer – dette er det mest sofistikerede marine laboratorium i verden på disse breddegrader. Der findes også et lille besøgscenter i Ny-Ålesund med et flot multimedieshow i tillæg til verdens nordligste postkontor.Vores ekspeditionsteam vil give dig en kort guidning af området, så du derefter kan udforske det på egen hånd.

Se film og læs mere om Svalbard

Longyearbyen

Longyearbyen opfattes af mange som Svalbards hovedstad. Det arktiske præger byen, men den er også overraskende kosmopolitisk med kunstgallerier, barer, lange vinlister på restauranter, butikker og et lille butikscenter. Byen kaldes ofte en modgift mod moderne liv og en førsteklasses destination for eventyrrejsende. De første minearbejderes historie og arv kan ses overalt i byen og omegnen.

Longyearbyen på Svalbard
Foto: Hurtigruten

 

 

Barentsburg

 

 

Barentsburg  er en russisk bosættelse. Svalbard er under norsk suverænitet, men pga. ”Svalbardtraktaten” fra 1920 har alle de undertegnende stater lige rettigheder til at etablere bosteder og foretage aktiviteter på Svalbard. Denne russiske ”mineby” blev grundlagt i 1935, men området omkring, Grønnfjorden, blev brugt til  minedrift længe før dette. Byen voksede frem rundt om indgangen til kulminen, og du vil finde en eksotisk samling af gammel russisk arkitektur samt gamle russiske levn.

Kongsfjorden

Kongsfjorden og dens omgivelser er et Spitsbergens smukkeste fjordområder i Spitsbergen. I bunden af fjorden kælver mægtige gletsjere i havet, mens karakteristiske fjelde indrammer scenenDenne fjord, kendt som Kings Bay, er den største fjord på nordvestkysten af Spitsbergen. I dag besøger vi også, om muligt, Krossfjorden, der er en stor sidefjord. Landskabet veksler mellem store tundrasletter og snedækkede fjeldtoppe og dramatiske isbræer, som kælver i havet.

Se efter fjeldet Mitra – opkaldt efter Mitraen, den katolske bispehue – på nordsiden af indgangen til Kongsfjorden. Inderst i fjorden vil du se den majestætiske Kongsbræen med de tre karakteristiske toppe: Nora, Dana og Svea – som har fået sine navn efter de tre skandinaviske lande.

Nordvest-Spitsbergen Nationalpark

”Nordvesthjørnet”,  kalder lokalbefolkningen, dette området, med spredte øer, fjorde, og strande samt en lang opdagelseshistorie. Da Willem Barentsz opdagede Svalbard i 1596, var dette, det første landområdet han så. Han gav dette nye land navnet Spitsbergen, et navn som hentyder til de skarpe og bratte fjelde i området.

Magdalenefjorden

 Magdalenefjorden er en af de fjorde, vi håber på at besøge. Her vil du få mulighed for at opleve en meget vigtig kulturarv: En hvalfangststation fra 1500-tallet med en kirkegård for de hvalfangere, som døde under de tidlige hvalolie-ekspeditioner.

Magdalenefjord på Svalbard
Foto: Hurtigruten

 

 

Monacobræen

 

 

Dybt inde i det gigantiske Woodfjord-system, i en sidearm kaldet Liefdefjorden, ligger den enorme og hurtigt bevægende Monacobræ. Foran dens dramatiske front, der er fuld af sprækker, er der altid en masse issjap og større isstykker, som bræen har "kælvet”. Blandingen af ferskvand og saltvand skaber en opstrømning af havets levende dyreliv mod overfladen og gør dem tilgængelige for de lokale søfugle.

De varme kilder i Bockfjorden

De varme Jotunkjeldane i en anden gren af Woodfjord-systemet er unikt - de er suverænt de nordligste dokumenterede Termal-kilder på jorden. Floraen i nærområdet findes ingen andre steder på disse breddegrader, og de trives på grund af kildernes konstante varme temperatur. Disse iøjnefaldende varme kilder er små og beskyttede – det er ikke tilladt at bade her. Jotunkjeldane ligger nær bunden af den uddøde Strato-vulkan; Sverrefjellet.

Nordøst-Svalbard naturreservat - isbjørne

I det østlige Svalbard er der flere isbjørne end andre steder på Svalbard. Derudover er det også her du finder Sorgfjorden og Alkefjeldet.

Isbjørn på Svalbard
Foto: Hurtigruten

 

 

Sorgfjorden

 

 

 På dette sted fandt et berømt slag mellem hvalfangere sted i slutningen af det 16. århundrede, og Kaptajn Parry startede herfra det første forsøg nogensinde nå at Nordpolen med robåd og til fods over Polhavet. Den østlige kyst af Sorgfjorden er en del af Nordøst-Spitsbergen Naturreservat.

Isfjorden

Med beliggenhed midt på Spitsbergen er Isfjorden det mest fremtrædende fjordsystem på Svalbard. Et af de mest fremtrædende fjelde i den ydre del er Alkefjeldet, hvor tusindvis af polarlomvier yngler om sommeren.

I Isfjordens indre områder ændrer landskabet sig: Du ser store U-formede dale, skåret ud af de gigantiske isbræer, som dækkede området for ca. 10.000 år siden, der i dag er hjemegn for store dele af Svalbards særegne rensdyr. Fjeldet som stiger hundredvis af meter op, viser perfekte lag med geologisk historie. Det er et ideelt sted at finde en naturskøn fjord-arm og arrangere en grillfest i uforglemmelige arktiske omgivelser som afslutning på en rejse.

Alkefjeldet

Dette spektakulære fuglefjeld bliver nogle gange kaldt for søfuglenes New York. Doleritter af permisk kalksten og dolomit skaber spir på flere hundrede meter, som stiger direkte op af havet. Dette skaber ideelle forhold for arter som polarlomvien.

Fugleliv på Svalbard
Foto: Hurtigruten

 

 

Kap Lee, Edgeøya - hvalrosser

 

 

Edgeøya er Svalbards tredjestørste ø. Dens vestlige kyster er stort set uden is - i modsætning til det meste af resten af Spitsbergen. Kapp Lee er et vidunderligt sted, hvor man kan finde minder om epoker af menneskers tilværelse på Svalbard.

Størstedelen af Svalbards østlige del er delt op i to store naturreservater. Sammen udgør de et af de sidste store, hovedsageligt uberørte, vildmarks områder i Europa. Der findes ligeledes steder, hvor vi kan gå i land og finde levn fra historisk menneskelig aktivitet. Et eksempel på dette er en strand, hvor man finder hvalroskranier spredt overalt fra den tid, da  jagten på hvalrossen var så kraftig, at den til slut blev en truet dyreart. Hvalrosbestanden på Svalbard har formået at vokse igen til stor glæde for de besøgende, som ofte ser dem i området.

Bråsvellbræen

På Nordaustlandet findes der to hovedisbræer; Austfonna og Vestfonna. Austfonna er den største, med et totalt areal på ca. 8.000 km². Dette gør Austfonna til den næststørste isbræ i Europa, kun slået af Vatnajøkul på Island. Bræfronten er et spektakulært syn med en isvæg, som strækker sig 180 km. En del af bræen, som vi måske kan se, kaldes Bråsvellbræen. Den fik sit navn efter, at det i 1938 blev observeret, at bræen for nyligt havde kælvet kraftig i havet.

Gletsjere på Svalbard
Foto: Hurtigruten

 

 

Storfjorden - isbjørne

 

 

Storfjorden ligger øst for Spitsbergen og ved krydsning vil du få en spektakulær udsigt over østkysten. På afstand vil vi se hundredvis af isbræer og fjeldtoppe, og hvis vi er heldige møder vi nogle af Svalbards marine pattedyr, idet vi sætter kurs mod sydspidsen af Spitsbergen. Om vinteren fryser det meste af Storfjorden til, men ny forskning har vist, at den indeholder flere områder med åbent vand. Den frosne Storfjorden er et ideelt leveområde for isbjørne.

Hornsund

Hornsund er en af de allerfineste og mest dramatiske fjorde på Svalbard. Navnet betegner egentlig et helt fjordsystem med en række sidefjorde, hvor kælvende isbræer sender store mængder is ud i havet.

Landskabet omkring Hornsund er stort set alpint, og den majestætiske Hornsundtinde er den højeste af fjeldtoppene. Endnu et specielt fjeld er Bautaen, som, når du ser den fra en speciel vinkel, ser ud som et gigantisk vikingesværd.

Hornsund var tidligere hjemsted for fangere, som fokuserede på isbjørnejagt. I 1973 blev isbjørnen fredet i alle arktiske lande, med undtagelse af de lande, hvis oprindelige befolkning har jaget dyrene i over 1000 år.

Se alle vores rejser til Svalbard

 

 

 

Få rejseguide til Svalbard

Få vores introduktion til Svalbard og læs om alle højdepunkterne, dyrelivet, naturattraktioner, byerne, praktisk information og inspiration.

image description

Du vil fremover få tilsendt spændende rejseinspiration på mail. Du kan til enhver tid afmelde dig.

 

POPULÆRE REJSER TIL GRØNLAND

Har du brug for hjælp?

Du er altid meget velkommen til at kontakte os hvis du har spørgsmål til din rejse eller brug for råd og vejledning.