glacier lodge eqi

Eqi Gletsjeren - den kælvende bræ i Diskobugten

Fold galleri ud full arrow

Eqi gletsjeren

Eqip Sermia, det grønlandske navn for Eqi-bræen, giver dig en helt enestående mulighed for at opleve en aktiv bræ kaste is af sig. Det gør den nemlig i store eller små stykker hele tiden!

Eqi-bræen ligger 80 kilometer nord for Ilulissat, og du kan kun komme dertil med båd. Bådrejsen er i sig selv smuk og går forbi bygden Oqaatsut/Rodebay og videre op i den nordlige Diskobugt. 

Kælvende bræ i Grønland
Foto: Visit Greenland

Den kælvende bræ

Eqi-bræen er en af de mest aktive i Grønland og der er rig mulighed for at se is falde fra den enorme gletsjer. Eqi-bræen er ikke lige så stor som Sermeq Kujalleq i Isfjorden, men den er mere tilgængelig, og du har mulighed for at komme tættere på.

Selve bræen er ca. fem kilometer bred, og det er en enestående oplevelse at ligge og drive i en båd foran gletsjeren og vente på, at stykker af is skal falde af. Når det sker, bliver man fascineret af det kæmpe brag, når isen knækker, efterfulgt af det store plask, når isen rammer vandet. Som du nok ved, er Indlandsisen dannet af sne, og når denne sne trykkes ned af endnu mere sne, bliver den til is. Den luft, der naturligt er mellem de enkelte snefnug, bliver med tiden luftbobler under tryk. Når så den store bræ kælver, bliver denne luft frigivet igen, og det giver de eksplosionsagtige lyde. Du kan også høre det i miniformat, hvis du lægger et stykke Indlandsis i din drink. 

Hytter ved kælvende bræ i Grønland
Foto: Visit Greenland

Langs bræen på land

Nær Eqi-bræen ligger Glacier Lodge Eqi, hvor bådene ofte lægger til lands. Mange rejsende vælger at blive og overnatte en nat eller to, og så er der store muligheder for at opleve isen endnu tættere på. En tur på 4-5 timer går fra Glacier Lodge til morænekanten ved Eqi-bræen. Turen er ikke så svær, men man skal være parat til både at krydse en lille elv og så klatre lidt op i fjeldet for at få den rette udsigt over bræen fra morænekanten. Når man har gjort det, bliver man belønnet med den skønneste udsigt over den gigantiske bræ.

Bræ der kælver i Grønland
Foto: Visit Greenland

Indlandsisen

Man kan også kaste sig ud i et lidt længere eventyr og gå med på en 8-10 timers tur, hvor man går ind til Indlandisen, og hvor du også får lov til at gå på selve Indlandsisen. Det er bestemt ikke alle steder, man har den mulighed. Dette islandskab er ganske fortryllende, og du vil blive overrasket over smeltevandsfloderne, der løber oven på isen og de smukke isbrønde, der ligger dér i blå og turkise farver.

Sejlads ved bræ der kælver i Grønland
Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Sov på isen

For de superseje er der mulighed for at sove inde på Indlandsisen i vores camp. Når vi nu skriver superseje er det fordi, det er en helt speciel oplevelse at sove derinde. Du skal ikke være ironman for at kunne klare turen, men omvendt er det heller ikke en slentretur i Fælledparken, og du kommer til at gå over 1.000 højdemeter på denne tur. Til gengæld bliver du en fantastisk oplevelse rigere, for det er ikke mange, der kommer til at opleve en overnatning på Indlandsisen! Folk i alle aldre har deltaget på denne tur, så det er også en mulighed for den aktive familie og noget at fortælle om for børnene, når de kommer tilbage i skolen.

Guide til Eqi gletscheren

Meget få steder i Grønland er så smukke som Eqi-bræen, der munder ud i en fjord ca. 80 km nord for Ilulissat. Læs om naturperlen i denne guide.

image description

Du vil fremover få tilsendt spændende rejseinspiration på mail. Du kan til enhver tid afmelde dig.

 

POPULÆRE REJSER TIL GRØNLAND

Prøv vores Tripfinder og find din drømmerejse til Grønland

Vælg hvad du vil opleve og få rejseforslag

Prøv Trip Finder

Har du brug for hjælp?

Du er altid meget velkommen til at kontakte os hvis du har spørgsmål til din rejse eller brug for råd og vejledning.