icecap fra oven

Oplev Indlandsisen på Grønland med Grønlands Rejsebureau

Fold galleri ud full arrow

Indlandsisen 

Grønlands Indlandsis er den næststørste iskappe i verden, kun overgået af iskappen på Antarktis. Indlandsisen dækker 80 % af Grønland og er svimlende 1.726.400 km2 stor. Den indeholder 2,8 millioner kubikkilometer is. Det er så meget, at hvis den smeltede ville verdenshavene stige med 7,2 meter, hvilket ville være rigtig dårligt nyt for mange lavtliggende lande. 

Indlandsisen består rent faktisk af to kupler af is med en lavning imellem dem på tværs af Grønland. På sit højeste ligger Indlandsisen 3.200 meter over havets overflade og i gennemsnit er den ca. 2.135 meter tyk – faktisk ligger 65 % af overfladen af isen mere end 2.000 meter over havets overflade. Omkring en tredjedel af isen ligger under havets overflade, og det ville faktisk betyde, at Grønland ville være et randformet land med en stor indsø i midten, hvis isen smeltede. 

Gletsjere

På grund af tyngdekraften danner Indlandsisen gletsjere hele vejen rundt langs Grønlands kyst. Det er simpelthen, fordi isen bliver så tung, at den presser sig selv udad. For enden af disse gletsjere brækker isen af og bliver til isbjerge. På toppen af Indlandsisen er der ret fladt, men i randområderne bliver isen vildt takket og kuperet og ganske farlig, for her er sprækker, kløfter, smeltevandssøer, der kan skabe springflod og i det hele taget mange floder både på overfladen og inde i isen. Isens alder varierer meget og isfjeldene er fra 500 til 100.000 år gamle. Det har faktisk vist sig, at de nederste lag af isen er helt op til 250.000 år gamle.

Indlandsisen i Grønland
Indlandsisen i Grønland - Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Kangerlussuaq

Kangerlussuaq Lufthavn er indfaldsporten til Grønland for langt de fleste tilrejsende, og her er det ganske nemt at komme til Indlandsisen, fordi vores datterselskab World of Greenland Arctic Circle tilbyder ture derind i store terrængående køretøjer. Indlandsisen ligger her ca. 25 kilometer væk, og det er muligt at komme derind på to forskellige ture. Begge ture er ca. 4 timer lange og den ene tur tager dig helt op på selve Indlandsisen, hvor du får lov at gå rundt i et ufarligt område. Den anden tur går til Russell Gletsjer, og her oplever du en 60 meter høj væg af is og ser, hvordan isen glider ud i det omgivende landskab. 

Begge ture giver helt unikke fotomuligheder og fås i øvrigt også i længere varianter med barbecue. Du kan også leje cykler og tage herind, men tro nu endelig ikke, at det er som en let køretur over den jyske hede. Vejen herind er dårlig, og terrænet er kuperet, så du skal sætte rigtig mange timer af til dette forehavende. Du kan også prøve at overnatte på Indlandsisen. Det gør du i vores teltcamp, der ligger godt og sikkert oppe på isen. Det er en helt særlig oplevelse.

Russel Gletsjer i Kangerlussuaq i Grønland
Russel Gletsjer i Kangerlussuaq i Grønland - Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Ilulissat

Der er rige muligheder for at opleve Indlandsisen nær Ilulissat, og det har vi beskrevet i Isfjorden ved Ilulissat og Eqi-bræen.

Narsaq og Narsarsuaq

I Sydgrønland er der også mulighed for at opleve Indlandsisen tæt på. Det kan du gøre både ved Narsarsuaq og ved Narsaq. Bag Narsarsuaq Lufthavn kan man vandre til en gletsjertunge, der ligger forholdsvis højt oppe i landet. Dette er ikke en udflugt for de dårligt gående, men det er der råd for, for man kan i stedet for tage på en sejltur til Qooroq Isfjord, der ligger ganske tæt på havnen i Narsarsuaq. Narsaq er én af to byer i Grønland, hvorfra man kan se Indlandsisen med det blotte øje, og herfra kan man også komme på udflugt over Narsaq Sund og Bredefjord for at komme tæt på Indlandsisen. Her er flere forskellige muligheder for at opleve isen på klos hold.

Telt i Tasiilaq i Østgrønland
Teltcamp ved Tasiilaq i Østgrønland - Foto: Erwin Reinthaler

Tasiilaq

Hvis du er i humør til en god og lang vandretur, kan du gå højt op på Ammassalik-øen, som byen Tasiilaq ligger på, og se over Sermilik-fjorden til Indlandsisen på den anden side af fjorden. Selve fjorden er også en glimrende måde at opleve Indlandsisen på, for her flyder kæmpe isfjelde ud i havet fra gletsjerne i bunden af fjorden.

 

Guide til Grønland

Få denne rejseguide, hvor vi præsenterer dig for de populære muligheder i Grønland og for nogle brugbare praktiske tips til at vælge en rejse til Grønland.

image description

Du vil fremover få tilsendt spændende rejseinspiration på mail. Du kan til enhver tid afmelde dig.

 

POPULÆRE REJSER TIL GRØNLAND

Prøv vores Tripfinder og find din drømmerejse til Grønland

Vælg hvad du vil opleve og få rejseforslag

Prøv Trip Finder

Har du brug for hjælp?

Du er altid meget velkommen til at kontakte os hvis du har spørgsmål til din rejse eller brug for råd og vejledning.