whale tail

Oplev hvaler i Grønland med Grønlands Rejsebureau

Fold galleri ud full arrow

Oplev hvaler i Grønland

 
Hvalerne er alene i kraft af deres størrelse myteomspundne, og de findes i store tal i Grønland, særligt i sommerhalvåret. Vi tør godt garantere dig, at du aldrig vil glemme, når du ser de smukke dyr dykke med halen lige i vejret, eller hvis du er så heldig at se dem kaste sig rundt i havoverfladen.


En del af hvalarterne i Grønland er fredede, og de øvrige hvaler jages efter internationalt fastlagte kvoter. Grønland er en fangernation, så derfor er det en naturlig del af livets gang, at man jager de store dyr, for de giver mad og forråd i enorme mængder.

 


Grønlandshvalen – den største hval i Grønland

Med sine op til 100 tons rangerer grønlandshvalerne blandt de tungeste hvaler i verden og er et af de tungeste dyr, som nogensinde har eksisteret. Blåhvalen og Finhvalen er større, men Grønlandshvalen er alligevel imponerende i sin størrelse. Grønlandshvalerne når indimellem en alder på mere end 250 år og er det pattedyr i verden, der bliver ældst. Grønlandshvalen bliver op til 18 meter lang. Grønlandshvalen lever omkring Canada og Grønland. 
 
Grønlandshvalen er en arktisk hvalart, og i Grønland opholder den sig typisk i nærheden af Qeqertarsuaq ved Diskoøen i forårsmånederne for i midten af maj at sætte kursen mod Canada. Det er især omkring april, at du har gode muligheder for at opleve dette verdens ældste pattedyr. 
 

Pukkelhvalen – havets akrobat

Pukkelhvalen er næsten lige så lang som Grønlandshvalen, op til18 meter i længden, men den vejer "kun" 30 tons og er derfor en af havets akrobater blandt de store hvaler. Deres meget karakteristiske slag med halen i vejret tager pusten fra enhver. Den er nem at kende på dens karakteristiske sort/hvide mønstre på undersiden af halen og så netop at den ofte slår med halen lige i vejret, når den dykker. 
 
Du finder især pukkelhvalen ved Grønlands vestkyst, ved Nuuk, Aasiaat og Qeqertarsuaq - men også ved Sisimiut, Maniitsoq og Paamiut - er der fra april til november særdeles gode muligheder for at se pukkelhvalen. I de senere år er pukkelhvalen også ofte set ved Ilulissat.
 

Pukkelhval i Grønland
Pukkelhval i Grønland - Foto: Vadim Petrakov - Shutterstock

Vågehvalen – den lille "sildepisker"

Vågehvalen er en relativt lille hval, der kun bliver op til 10 meter lang og vejer op til 10 tons. Hvalen ses i fjorde og langs kysterne i Syd- og Vestgrønland til og med Diskobugten - typisk fra maj til oktober. De er dog set mange andre steder i Grønland og på andre tidspunkter.
 

Narhvalen – med den snoede stødtand

Narhvalen er en mellemstor tandhval, der typisk vejer mellem 800-1600 kg. Den er mest kendt for dens karakteristiske venstresnoede stødtand, der hos enkelte hanner kan nå en længde på op til 3 meter. I Grønland ses narhvaler oftest i Melville-bugten, i området omkring Qaanaaq samt ved Nordøstgrønland.
 

Narhval i Grønland
Narhval i Grønland - Foto: Linda Bucklin - Shutterstock

Hvidhvalen – en mellemstor tandhval

Hvidhvalen er ligesom narhvalen en mellemstor tandhval. Hvidhvalen ses ofte i mindre grupper på 5 til 10 dyr, men er set i flokke på flere tusinde dyr. I Grønland ses hvidhvaler mellem Maniitsoq og Diskobugten samt ved Qaanaaq og Upernavik.
 

På jagt med dit kamera

Men du er selvfølgelig ikke i Grønland for at jage hvaler – udover med dit kamera – så derfor er det også mest relevant her at tale om, hvor du bedst har mulighed for at møde de imposante kæmper.

I havene og fjordene ved Grønland vrimler det med hvaler. Fra midt på sommeren til ud på efteråret er der næsten garanti for at møde hvaler ved Paamiut, Nuuk, Aasiaat, i Diskobugten og ved Uummannaq. Når vi siger næsten garanti, er det selvfølgelig fordi, hvalernes veje er uransagelige, og de er der ikke for vores skyld. 
 
Allerede i april og maj er der stor chance for at se grønlandshvaler nær Qeqertarsuaq i Diskobugten. Et godt tip er at holde sig nær skipper eller andre af skibets medarbejdere, for de er trænede i at spotte hvalerne.


Lugten og lyden af hvaler

En par ting, der ofte overrasker besøgende, er ikke blot størrelsen på de store dyr, men også at man kan høre og til tider lugte dem. Lyden af hvalerne er smuk, hvilket man ikke nødvendigvis vil sige om lugten af dem, men tænk engang, at du kan komme så tæt på, at du kan lugte dem! Skipperne og kaptajnerne er trænede i at sejle sikkert i nærheden af hvalerne, så ofte kommer du helt tæt på.

 

Guide til oplevelser med hvaler i Grønland

Download vores guide og læs mere om hvordan du kommer helt tæt på hvalerne i Grønland, hvor, hvornår og hvordan.

image description

Du vil fremover få tilsendt spændende rejseinspiration på mail. Du kan til enhver tid afmelde dig.

 

POPULÆRE REJSER TIL GRØNLAND

Prøv vores Tripfinder og find din drømmerejse til Grønland

Vælg hvad du vil opleve og få rejseforslag

Prøv Trip Finder

Har du brug for hjælp?

Du er altid meget velkommen til at kontakte os hvis du har spørgsmål til din rejse eller brug for råd og vejledning.