Unavngivet

Tasiilaq i Østgrønland

Fold galleri ud full arrow

Tasiilaq

Tasiilaq er Østgrønlands hovedby og ligger ufatteligt smukt i en gryde omgivet af spidse fjelde, der knejser mod himlen. Du er langt fra resten af verden, når du er i Østgrønland, og det mærker man. Østgrønland har sin egen unikke kultur, og sproget er også et andet end det, der tales på vestkysten. 

Tasiilaq i Østgrønland
Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Byen

I selve Tasiilaq by bor der kun lidt over 2000 mennesker, og byens veje giver begrebet ’kuperet’ ny mening. I Tasiilaq er der ikke meget vej, der går lige ud. Næh, op og ned går det, og det er samtidig en af Grønlands smukkest beliggende byer. 

Byen ligger mellem en række forrygende bjergtinder på en måde, som selv i Grønland er et særsyn. Østgrønlands bjerge er yngre end dem i Vestgrønland, og derfor er de også mere spidse og takkede. Det ser man hver morgen, når man vågner og kigger ud af vinduerne i Tasiilaq. Polheims Fjeld, Præstefjeldet, Pyramiden og Sømandsfjeldet er nogle af de toppe, man kan se fra byen. 

Nede på havnen er der altid liv, som du også vil opleve det i andre byer. Havnen ligger godt beskyttet, og det er et plus i et område, der har så meget drivis, at der typisk kun kan komme skibe til området i juli til august/september. Om sommeren er der masser af liv i byen, især når det årlige fodboldmesterskab for området finder sted. De heppende brøl fra fodboldbanen kan i de dage konkurrere selv med hundenes hylekoncerter.

Fisk i Tasiilaq i Østgrønland
Foto: Erwin Reinthaler

Blomsterdalen

I et område bag Tasiilaq ligger Blomsterdalen, og det er ikke et popsmart navn, der er opfundet for at trække folk til. Som så mange andre områder i Grønland er det navngivet efter det, det ligner, og skal der smøres lidt tykt på, kunne området ligeså godt hedde Paradisdalen. Sommeren i Blomsterdalen byder på et forrygende blomsterflor, og så ligger dalen for foden af nogle af de smukkeste fjelde i nærheden. Dalen gennemskæres af en snoende elv, der flere steder skaber smukke vandfald i det ellers ret flade deltaområde. Hvis du vil gå turen selv, kan det helt klart anbefales at starte turen ved Klubben og gå med uret langs med elven. Du går forbi den ensomt-liggende kirkegård, og du bliver dejligt overrasket, når du i dalen drejer om et hjørne og pludselig foran dig ser vandfaldet med Pyramiden i baggrunden. Det er så smukt, så smukt.

Blomsterdalen i Tasiilaq i Østgrønland
Foto: Erwin Reinthaler

Museet og kulturen

Tupilakker fra Østgrønland er i høj kurs, ikke kun blandt tilrejsende men også blandt grønlænderne selv. De kan virkelig noget med fingrene, østgrønlænderne. I Tasiilaq kan du opleve dette arbejde på nært hold, når du går på besøg i byens workshop. Midt i byen finder du også butikken Skæven, der både er turistkontor, men som også sælger de finest forarbejdede ting af ben, skind og tand. 

Museet i Tasiilaq er et af landets mest spændende. Østgrønland blev først opdaget af europæerne i 1884, så kulturen i Østgrønland er stadig nært forbundet til den originale inuitkultur. Det oplever du på museet.

Tupilak i Østgrønland
Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Hundeslædekørekort

I vor moderne tid, hvor det at være unik er så essentielt, kan du om vinteren få noget, du ikke skal regne med naboen har, nemlig et hundeslædekørekort. Hundeslæderne i Østgrønland er i øvrigt anderledes end Vestgrønlands. På østkysten er de længere og smallere end i vest. Det skyldes, at man her kører i mere kuperet terræn og nogle gange skal forcere større våger og isskruninger. De smalle, lange slæder er nemmere at styre i de tilfælde.

Hundeslæde i Tasiilaq i Østgrønland
Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Sejltur eller gåtur til Sermilik

Ikke langt fra Tasiilaq ligger den smukke fjord Sermilik, der er for Østgrønland, hvad Ilulissat Isfjord er for Vestgrønland. Her i fjorden flyder enorme isfjelde ud fra de mange bræer, der kælver i den. Wow-faktoren er enorm og du glemmer garanteret aldrig den fjord. Det er i bygden Isortoq, ikke langt fra Tasiilaq og Sermilik, at folk enten tager på slæde eller ski over Indlandsisen.

Tasiilaq ligger tæt på Kulusuk, hvor der går fly til både Nuuk og Island, så det er overraskende nemt at komme her til. Gør det. Du vil ikke fortryde det. 

Sejlads i Tasiilaq i Østgrønland
Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Guide til Grønland

Få denne rejseguide, hvor vi præsenterer dig for de populære muligheder i Grønland og for nogle brugbare praktiske tips til at vælge en rejse til Grønland.

image description

Du vil fremover få tilsendt spændende rejseinspiration på mail. Du kan til enhver tid afmelde dig.

 

POPULÆRE REJSER TIL GRØNLAND

Prøv vores Tripfinder og find din drømmerejse til Grønland

Vælg hvad du vil opleve og få rejseforslag

Prøv Trip Finder

Har du brug for hjælp?

Du er altid meget velkommen til at kontakte os hvis du har spørgsmål til din rejse eller brug for råd og vejledning.