igaliku

Qaqortoq

Fold galleri ud full arrow

Qaqortoq

Den smukke sydgrønlandske by Qaqortoq ligger godt inde i det sydgrønlandske fjordsystem, og her oplever du virkelig den mangfoldighed, som Grønland byder på. Det er en yndet destination for krydstogtskibe, for her er både pittoreske, farvede huse, gode butikker og kunst og kultur. Det er også Sydgrønlands centrum for handel og uddannelse, og her er rigtig mange unge mennesker, der tager en uddannelse.

De fleste udefra har svært ved at udtale byens navn, men det er faktisk ikke så svært, som en populær T-shirt engang gjorde det til. På brystet stod der ’QAQQRTQQ’, hvilket lidt lyder som når danskere uden hjælp giver sig i kast med at sige det. Men faktisk skal du bare sige ’Gra gror dog’, og så er du godt på vej.

Qaqortoq i Sydgrønland
Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Sten og menneske

Når man går rundt i byen, kan man ikke undgå at bemærke de mange kunstværker, der er hugget ud i stenene. Qaqortoqs bysbarn og store kunstner, Aka Høegh, samlede på et tidspunkt en masse kunstnere i byen, og de fik hver i sær lov til at sætte deres præg på byen ved at lave et kunstværk i sten. Det betyder, at der er 40 smukke kunstværker rundt omkring i byen, som der virkelig går sport i at spotte.

Bybillede i Qaqartoq i Sydgrønland
Foto: Ruth Gundahl

Torvepladsen med springvandet

På torvet i Qaqortoq – og det er en af de eneste byer i Grønland, der rent faktisk har et torv – ligger et smukt springvand bygget i Igaliku-sten, der er transporteret hertil fra den nærliggende bygd. Torvet er omkranset af smukke huse fra kolonitiden, der huser alt fra butikker, bageri, Thai-restaurant og museet. Museet er klart et besøg værd, ligesom det er dejligt at opleve den gamle Vor Frelser Kirke fra 1832, som ligger ikke langt fra torvet. Ved Torvet ligger også Brædtet, som er navnet på de mange udsalgssteder i hele Grønland, hvor man kan købe den lokale proviant. Her er mange spændende ting, du kan sætte tænderne i, hvis du selv vil i gang med at kokkerere.

Hvalsø Kirkeruin

Qaqortoq ligger i det område, som nordboerne kaldte Østerbygden. Kun en times sejlads fra byen ligger Hvalsø Kirkeruin, den absolut bedst bevarede af de mange nordboruiner i Grønland. Det er forunderligt at tænke sig, at her gik nordboerne rundt for over 1000 år siden. Hvalsø Kirkeruin danner rammen om den sidste fortælling, vi har om nordboerne, før deres forsvinden, da de skriftlige kilder fortæller, at der i 1408 stod et bryllup i kirken. 

Hvalsø kirkeruin i Sydgrønland
Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Det grønne syd

På landbrugsforsøgsstationen nær byen, Upernaviarsuk, eksperimenteres der med både tomater, jordbær og agurker, ligesom mange af byens haveejere gør rigtig meget ud af at fremvise smukke frodige haver. I det hele taget er der frodigt, hvor du end kigger hen om sommeren, hvad enten det er plantet af mennesker eller af den grønlandske natur selv.

Heste i Qaqartoq i Sydgrønland
Foto: Ruth Gundahl

De varme kilder

På en god sommerdag er der tonsvis af unger, der boltrer sig i elven, som løber ned gennem byen. Eller de kaster sig ud i Storsøen, der ligger lige bag byen. Hvis du ikke er helt frisk på det kolde vand, er der i Qaqortoq en unik mulighed for at tage på tur ned til de varme kilder syd for byen. Ved stedet Uunartoq – ’Det varme’ på grønlandsk – kan du sætte dig til rette i et af naturens vidundere. Her på denne lille ø pibler det 38 grader varme vand op fra undergrunden, og mens de store isfjelde flyder sagte afsted i fjorden neden for kilderne, kan du sidder og være glad for, at du ikke pjasker rundt i den kolde Storesø.  

Smuk natur i Qaqartoq i Sydgrønland
Foto: Visit Greenland

Sælskind og souvenirs

Great Greenland ligger i Qaqortoq og her designes og sys smukke pelse, der gør sig flot på kvinder (og også mænd) verden over. Designere som Benedikte Utzon har lavet kollektioner for Grønlands store sælskindssystue, og der er i det hele taget mange lækre produkter at få her. Det er ikke kun frakker og jakker – her produceres også lækre toppe, tasker og mange andre accessories. Ved opvisninger har de endda lavet meget populære bikinier af sælskind, der var det store hit ved verdensudstillingen i Hannover i 2000.

Vandring

Der er mange vandremuligheder i Qaqortoq. Du kan dels vandre meget rundt i byen, der bliver større og større, eller tage turen rundt på fjeldtoppene i nærheden. Hvis du er til de længere ture er det muligt at vandre til Igaliku, der ligger cirka fem dages vandring fra byen. Man kan også sejle eller flyve med helikopteren til nabobyen Narsaq, hvor der er rig mulighed for mange smukke gåture i en af Grønlands smukkest beliggende byer.

Guide til Grønland

Få denne rejseguide, hvor vi præsenterer dig for de populære muligheder i Grønland og for nogle brugbare praktiske tips til at vælge en rejse til Grønland.

image description

Du vil fremover få tilsendt spændende rejseinspiration på mail. Du kan til enhver tid afmelde dig.

 

POPULÆRE REJSER TIL GRØNLAND

Prøv vores Tripfinder og find din drømmerejse til Grønland

Vælg hvad du vil opleve og få rejseforslag

Prøv Trip Finder

Har du brug for hjælp?

Du er altid meget velkommen til at kontakte os hvis du har spørgsmål til din rejse eller brug for råd og vejledning.