VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Besøg Narsarsuaq – Landbrug, UNESCO, bygder og vandring

Inspiration / Byer og bygder / Besøg Narsarsuaq – Landbrug, UNESCO, bygder og vandring

Narsarsuaq lufthavn og bygd er indfaldsvinkel til Sydgrønland. Bygden er ideel som base for vandring og her er både adgang til Indlandsisen, Erik den Rødes nordboruiner og UNESCO Verdensarv.

Sydgrønlændere griner ikke så højt, når folk nævner joken om, at Island er grøn og Grønland er fuld af is. Det er nemlig her i Sydgrønland, at Erik den Røde lagde til og navngav Grønland efter den frodighed, du om sommeren møder. Det er Grønlands landbrugscentrum, hvor du ser fåreholdersteder med grønne marker ligge spredt rundt i landskabet – blandt gamle inuit- og nordboruiner, der i dag er UNESCO Verdensarv.

Knudepunkt for sydgrønlandsk trafik

Narsarsuaq betyder ’Den store slette’, så hvad var mere naturligt for amerikanerne end at anlægge en landingsbane her, da de i 1941 var på udkig efter steder at kunne mellemlande på vej til Europa. Amerikanerne er for længst væk, så nu fungerer landingsbanen som indfaldsporten til hele Sydgrønland, og herfra går dit fly til København, Island og Nuuk, og små helikoptere kan transportere dig til byerne i Sydgrønland.

Nordboerne i Qassiarsuk

På den anden side af fjorden overfor Narsarsuaq finde du fåreholderbygden Qassiarsuk, som er anlagt der, hvor Erik den Røde i sin tid bosatte sig i Brattahlid. Bygden ligger i et smukt, grønt landskab, der er krydret med røde grusveje. Det røde støv hvirvles op på smukkeste vis, når folk fræser forbi på trehjulede Honda’er.

I Qassiarsuk oplever du ruinerne og rekonstruktioner af både Erik den Rødes langgård og hans hustru Tjodhildurs kirke. Dette er den første kristne kirke på de amerikanske kontinenter, bygget 492 år før Columbus kom til Mellemamerika. Lige her i lille Qassiarsuk. Det er da fantastisk.

Narsarsuaq var omdrejningspunktet, da kongelige og gejstlige fra hele verden fejrede 1000-året for kristendommens komme til Grønland i år 2000. Derfor står der i dag en stor statue af Leif den Lykkelige i Qassiarsuk.

Igaliku

Igaliku er en anden bygd, du finder ikke særligt langt fra Narsarsuaq. Også her i nordboernes bygd Gardar finder du ruiner, blandt andet deres store bispesæde. Her holdtes i år 2000 en økumenisk gudstjeneste for at mindes 1000-året for indførelsen af kristendommen i Grønland og Leif den Lykkeliges opdagelse af det nordamerikanske fastland.

Gudstjenesten var besøgt af gejstlige fra hele verden og også Dronning Margrethe og Prins Henrik var tilstede med kongeskibet Dannebrog. Det var også i Igaliku, at Grønlands daværende landsstyremedlem for udenrigsanliggender Tuusi Motzfeldt kunne byde velkommen til sine kolleger, danske Per Stig Møller og amerikanske Colin Powell.

Det er næppe disse tidligere begivenheder, der gør mest indtryk på dig, når du er i Igaliku. Roen, omgivelserne, de høje fjelde – stedet er som skabt til afslapning.

Indlandsisen

I Narsarsuaq er der to måder, hvorpå du kan opleve Indlandsisen. Enten kan du gå ind til den ved at følge vejen gennem Blomsterdalen og kravle op ad fjeldet, eller også kan du tage med på bådtur og opleve Qoorooq-gletsjeren fra søsiden. Begge måder er spændende og det ene udelukker ikke det andet, for oplevelserne er vidt forskellige.

Vandring og oplevelser

Sydgrønland er som skabt til vandring og der er rigtig mange gode og spændende ruter at tage. Du kan bruge Narsarsuaq som hub for dine vandreture eller tage på rundtur til fåreholderstederne i nærheden.

Det er også pærenemt at finde et godt sted at fiske (du skal bare gå ned til havnen, men husk lige fisketegnet), og du kan også leje både mountainbikes og havkajakker på turistkontoret.

Livet i selve bygden

Narsarsuaq er en bygd med 140 indbyggere, så når der lander et fyldt fly fra Danmark, fordobles befolkningen. På travle dage, hvor der er et fuldt fly både til og fra København, tredobles befolkningen i nogle timer. Så er der trangt i lufthavnen, der summer af liv for lige pludseligt at ligge øde hen få timer senere.

Langt de fleste indbyggere i bygden er ansat i forbindelse med enten lufthavnen eller det store hotel nede ad vejen. Faktisk er hotellet med sine 93 værelser et af de største i Grønland.

Har du lyst til at opleve en lidt større by, er der kun en times sejllads til Narsaq, hvor du kan vandre rundt i en af Grønlands smukkest beliggende byer. Derefter er der yderligere en times sejlads, og så står du i Qaqortoq, Sydgrønlands hovedby. I Sydgrønland ligger byerne forbavsende tæt i sammenligning med byerne længere oppe ad vestkysten.

Museet og de gamle depoter

Du kan besøge museet, der er nabo til lufthavnen og har en fin udstilling om lokalsamfundet gennem tiden. Det bærer derfor præg af amerikanernes tilstedeværelse, men også af nordboerne, der i sin tid boede her i området. Inde i selve klippevæggen lige over for lufthavnen ligger også gamle depotrum, som amerikanerne brugte til opbevaring.

Tak, tak, tak og tusind tak for at foreslå Igloo Lodge. Det var mageløst at være der. Jeg ville ikke hjem. Alt spillede og med solskinsvejr alle dage deroppe, hvad mere kan man så ønske sig? Jeg havde endnu engang en vidunderlig tur.

Charlotte

Adresse:

Wilders Plads 13A, 1.

DK – 1403 København K

Åbningstider:

(mandag-fredag)

Erhvervsrejser: 9:00-16:00

Privatrejser: 10.00-15.00

 

facebook logo facebook logo facebook logo
  • Rejsegarantifonden nr. 351
  • ·
  • IATA agent nr. 17 200 606
  • ·
  • CVR nr. 32150756
  • ·
  • Privatlivspolitik