igaliku

Narsarsuaq

Fold galleri ud full arrow

Narsarsuaq

Narsarsuaq betyder ’Den store slette’, så hvad var mere naturligt for amerikanerne end at anlægge en landingsbane her, da de i 1941 var på udkig efter steder at kunne mellemlande. Amerikanerne er senere smuttet igen, så nu fungerer den fine landingsbane som indfaldsporten til hele Sydgrønland, og herfra går der fly til København, Island og Nuuk, og små helikoptere kan transportere dig til byerne i Sydgrønland. 

Vandring i Narsarsuaq i Sydgrønland
Vandring i Narsarsuaq i Sydgrønland - Foto: David Buchmann

Livet i Narsarsuaq

Narsarsuaq er en bygd med 140 indbyggere, så når der lander en fyldt danmarksmaskine, fordobles befolkningen. På travle dage, hvor der er en fuld maskine både til og fra København, tredobles befolkningen i nogle timer. Så er der trangt i lufthavnen, der summer af liv for lige pludseligt at ligge øde hen få timer senere. Langt de fleste indbyggere i bygden er ansat i forbindelse med enten lufthavnen eller det store hotel nede ad vejen. Faktisk er hotellet med sine 93 værelser et af de største i Grønland.

Har du lyst til at opleve noget lidt større, er der kun et kvarters flyvning i helikopter til Narsaq, hvor du kan vandre rundt i en af Grønlands smukkest beliggende byer. 

Læs også om hvordan du rejser med fly til Grønland

Kirken i Narsaq i Sydgrønland
Kirken i Narsaq i Sydgrønland - Foto: Anders Peter Amsnæs

Museet og de gamle depoter i Narsarsuaq

Som nabo til lufthavnen ligger museet, der har en ganske fin udstilling om lokalsamfundet gennem tiden. Narsarsuaq bærer præg af amerikanernes tilstedeværelse, men også af nordboerne, der i sin tid boede her i området. Inde i selve klippevæggen lige over for lufthavnen ligger også gamle depotrum, som amerikanerne brugte til opbevaring.

Narsarsuaq i Sydgrønland
Der er stadig spor efter amerikanernes tilstedeværelse i Narsarsuaq - Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Nordboerne i Qassiarsuk

Lige over for Narsarsuaq på den anden side af fjorden ligger fåreholderbygden Qassiarsuk, som er anlagt der, hvor Erik den Røde i sin tid bosatte sig i Brattahlid. Bygden ligger i et smukt, grønt landskab, der er krydret med røde grusveje. Det røde støv hvirvles op på smukkeste vis, når folk fræser forbi på trehjulede Honda’er. 

I Qassiarsuk kan du opleve ruinerne og rekonstruktioner af både Erik den Rødes langgård og hans hustru Tjodhildes kirke. Dette er den første kirke på de amerikanske kontinenter. Lige her i lille Qassiarsuk. Det er da fantastisk. 

Læs også om Sydgrønland

Qassiarsuk i Sydgrønland
Qassiarsuk - nabo til Narsarsuaq i Sydgrønland i Sydgrønland - Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Igaliku ved Narsarsuaq

Igaliku er en anden bygd, der ikke ligger langt særligt langt fra Narsarsuaq. Også her i nordboernes Gardar finder du ruiner, blandt andet deres store bispesæde. Her holdtes i år 2000 en økumenisk gudstjeneste for at mindes 1000-året for indførelsen af kristendommen i Grønland og Leif den Lykkeliges opdagelse af det nordamerikanske fastland. Gudstjenesten var besøgt af gejstlige fra hele verden og også Dronning Margrethe og Prins Henrik var til stede med Kongeskibet Dannebrog. 

Det var også i Igaliku, at Grønlands daværende landsstyremedlem for udenrigsanliggender Josef Motzfeldt kunne byde velkommen til sine kolleger, danske Per Stig Møller og amerikanske Colin Powell, da de skulle underskrive Igaliku-aftalerne.

Igaliku i Sydgrønland
Igaliku i Sydgrønland - Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Indlandsisen i Narsarsuaq

I Narsarsuaq er der to måder at opleve Indlandsisen på. Enten kan du gå ind til den ved at følge vejen gennem Blomsterdalen og kravle op ad fjeldet, eller også kan du tage med på bådtur og opleve Qoorooq-gletsjeren fra søsiden. Begge måder er spændende, og det ene udelukker ikke det andet, for oplevelserne er vidt forskellige.

Mountainbike i Narsarsuaq i Sydgrønland
Mountainbike i Narsarsuaq - Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Vandring og oplevelser omkring Narsarsuaq

Sydgrønland er som skabt til vandring, og der er rigtig mange gode og spændende ruter at tage. Du kan bruge Narsarsuaq som udgangspunkt for dine vandreture eller tage på rundtur til fåreholderstederne i nærheden.

Det er også meget nemt at finde et godt sted at fiske (du skal bare gå ned til havnen, men husk lige fisketegnet), og man kan også leje både mountainbikes og havkajakker på turistkontoret i Narsarsuaq.

Vil du gerne rejse til Grønland? Se alle rejser til Grønland her

Guide til Grønland

Få denne rejseguide, hvor vi præsenterer dig for de populære muligheder i Grønland og for nogle brugbare praktiske tips til at vælge en rejse til Grønland.

image description

Du vil fremover få tilsendt spændende rejseinspiration på mail. Du kan til enhver tid afmelde dig.

 

POPULÆRE REJSER TIL GRØNLAND

Prøv vores Tripfinder og find din drømmerejse til Grønland

Vælg hvad du vil opleve og få rejseforslag

Prøv Trip Finder

Har du brug for hjælp?

Du er altid meget velkommen til at kontakte os hvis du har spørgsmål til din rejse eller brug for råd og vejledning.