sfj iluliartoq lake

Kangerlussuaq
byen ved kanten af Indlandsisen

Fold galleri ud full arrow

Kangerlussuaq

Dybt inde i bunden af en 180 kilometer lang fjord, ligger lufthavnen Kangerlussuaq smukt og godt beskyttet i dejlige omgivelser. Kangerlussuaq er Grønlands travleste bygd, da det er her, de fleste rejsende til Grønland lander med atlant maskinen fra København. 

Kangerlussuaq har lidt over 500 indbyggere, og de sikrer, at livet i Grønlands trafikale midtpunkt kører, som det skal. Men Kangerlussuaq er meget mere end en lufthavn. Her er et fantastisk opland, som man bør gå på opdagelse i, når man alligevel er her.

Indlandsisen i Kangerlussuaq

Rigtig mange rejsende vælger at gøre stop i Kangerlussuaq for at opleve Indlandsisen, inden de evt. flyver videre rundt i Grønland. Kangerlussuaq er nemlig det eneste sted i Grønland, hvor du relativt nemt kan komme helt tæt på Indlandsisen - og det bør du virkeligt unde dig selv at opleve.

Indlandsisen ligger 25 kilometer fra Kangerlussuaq. Der er lidt rigeligt langt at gå for de fleste, så vores datterselskab World of Greenland Arctic Circle tilbyder ture ind til isen i store terrængående køretøjer. 

Naturen ind mod isen er meget varieret, nogle gange med fine, grønne græstæpper på den ene side af bilen og små hvirvlende sandtornadoer i den arktiske ørken på den anden side af bilen. Sandtornado lyder lidt mere voldsom, end det er, for hvirvelvindende er sjældent mere end et par meter høje. Men de er der, og de er smukke på fotos.

Inde ved selve isen kan man vælge at stoppe og fx holde barbecue nær isvæggen eller tage skridtet videre og komme op på selve isen. Det er så utroligt at stå der og vide, at der til tre sider er kilometer efter kilometer af is. Ja, selv nedad er der bare is. Ved kanten af isen er den naturligvis ikke helt så tyk, men inde på midten af Indlandsisen er den faktisk over tre kilometer tyk.

For de mest eventyrlystne har vi overnatning i telt på Indlandsisen. En anderledes og meget stor oplevelse.

Læs mere om Indlandsisen her

Indlandsisen ved Kangerlussuaq i Grønland
Foto: Visit Greenland

Nordlyset i Kangerlussuaq

Af alle de steder, man kan opleve nordlyset i Grønland, er Kangerlussuaq ét af de allerbedste steder. Faktisk valfarter folk til Kangerlussuaq helt fra Japan for at opleve nordlys - og det skulle du også tage at prøve.

Nordlyset er meget kraftigt i Kangerlussuaq både forår, vinter og efterår, så hold nøje øje med himlen på de tider af året. I Kangerlussuaq skal man ikke forfærdeligt langt væk for at opleve, at der ingen kunstig belysning er, og så får man virkelig noget for skillingen, når det kommer til nordlys og stjernehimmel. 

Læs mere om nordlys i Grønland her

Nordlys i Kangerlussuaq i Grønland
Foto: David Trood - Visit Greenland

Basens levn i Kangerlussuaq

Kangerlussuaq er, ligesom Kulusuk og Narsarsuaq, gamle lufthavne, der blev bygget af amerikanerne under enten 2. verdenskrig eller den kolde krig. Det ses i arkitekturen i Kangerlussuaq, som man gennem årene dog har arbejdet med at bløde lidt op på. 

Mange af de gamle militærbygninger ligger vinkelret på stribe langs vejene, hvis navne stadig bærer præg af amerikanernes tilstedeværelse, selvom de amerikanske ord street eller road er erstattet af det grønlandske aqqutaa. Men det betyder også, at der i denne lille bygd både er bowlinghal, svømmehal, grusgolfbane og biograf. På museet i Kangerlussuaq kan du få fortalt hele lokalhistorien, og vi kan varmt anbefale et besøg her.
 

Vandrehjem i Kangerlussuaq i Grønland

Dyrelivet i Kangerlussuaq

I Kangerlussuaq er der et rigt dyreliv. De mest kendte dyrearter er nok moskusokserne, rensdyrene og polarrævene. Moskusokserne i området blev faktisk flyttet hertil fra Nordøstgrønland i 60’erne. Her fløj man 27 moskusokser over på den anden side af isen, og det har været en svimlende succes. Det mildere klima og de større græsningsarealer i vest har gjort, at moskusokserne i stedet for at få en kalv hvert andet år i stedet typisk har fået to om året, og nu er bestanden oppe på 3-4000 dyr. 

På en udflugt til tundraen og Indlandsisen, kan man være heldig at rende i moskusokserne - dog kan de i jagtsæsonen godt kan lide at lege gemmeleg. Er du heldig at se dem, så husk at holde afstand. De ser nok fredelige ud, men de er ikke til at spøge med.
 

Moskusokser i Kangerlussuaq i Grønland
Foto: Dan Bach Kristensen - Visit Greenland

Hundeslædeture i Kangerlussuaq

Kangerlussuaq ligger nord for Polarcirklen, og derfor er det tilladt at holde slædehunde. Hvor der er slædehunde, er der også hundeslæder, så er du her om vinteren, bør du klart prøve at komme af sted på en hundeslædetur. Der er noget helt usædvanligt over en hundeslædetur, og de erfarne kuske sikrer, at du kommer sikkert både ud og hjem. 

Læs mere om hundeslæde i Grønland her
 

Hundeslæde i Grønland
Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Udflugter i Kangerlussuaq

Der er mange gode ture, man kan tage på, når man er i Kangerlussuaq. Her er for eksempel fjeldet Tacan, der ligger syd for bygden. Her får du en forrygende udsigt over området helt ind til Indlandsisen. Herfra kan man tage videre til Store Saltsø og Granatfjeldet. 

Ved søen Lake Ferguson ligger restauranten Roklubben, hvor der på visse dage serveres den lækreste grønlandske buffet, hvor du får lov at smage på mange af Grønlands specialiteter. Du kan også tage en (lang) travetur langs vejen ned til havnen og få et vue over den smukke, langstrakte fjord.

Vil du gerne rejse til Grønland? Se alle vores rejser til Grønland her 

Guide til Kangerlussuaq

Denne guide om Kangerlussuaq indeholder alt, hvad du behøver at vide for at opleve dette fantastiske stykke Grønland

image description

Du vil fremover få tilsendt spændende rejseinspiration på mail. Du kan til enhver tid afmelde dig.

 

Prøv vores Tripfinder og find din drømmerejse til Grønland

Vælg hvad du vil opleve og få rejseforslag

Prøv Trip Finder

POPULÆRE REJSER TIL GRØNLAND