jav fra oven

Ilulissat - byen ved UNESCO Isfjorden

Fold galleri ud full arrow

Ilulissat - byen ved Isfjorden

Ilulissat betyder “isfjelde”, og det er bestemt ikke uden grund! Ilulissat ligger nemlig utroligt smukt ved Kangia Isfjorden, hvor tonsvis af kæmpe isfjelde hver dag fredfyldt flyder forbi. De gigantiske isfjelde er synlige fra stort set hele byen, så næsten uanset hvor du er i Ilulissat, vil du konstant være omgivet af en ufatteligt bjergtagende kulisse.

Ilulissat, som vi i Danmark også kender som Jakobshavn Grønland, er den tredjestørste by i Grønland. Her emmer det af historie, og samtidig er Ilulissat en moderne industriby, hvor de mange kuttere og trawlere i havnen vidner om fiskeriets store betydning.

Og apropos historie; Hvordan har det mon været for de tidlige beboere, der kom til området Sermermiut ved Ilulissat Isfjord allerede for 4.000 år siden? Var de lige så betagede af områdets skønhed, eller var det mere tanken om den lette adgang til bl.a. sæl og fisk, der gik gennem deres hoveder? Det er i dag sådan set underordnet, men Ilulissat og omegn har alle tider været populært og med rette.

 

Ilulissat og Isfjorden i Grønland
Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Isfjorden ved Ilulissat

Rejser du til Ilulissat, vil du hurtigt opdage, at det er en helt igennem fantastisk oplevelse at se Ilulissat Isfjord. Vi kan kun anbefale dig opleve Isfjorden på alle tænkelige måder. Du har rejst langt for at opleve dette sted, der med rette er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, så få det meste ud af det, når du er her. 

Gå turen ud til det gamle bosted ved Sermermiut og oplev Kællingekløften og se isen fra land. Gå rundt i byen og se de enorme isfjelde ude ved fjordmundingen. Tag på sejltur ud til fjordmundingen og se de enorme isbjerge tæt på. Gør det igen om aftenen og oplev igen isen, der nu skinner i de smukkeste gyldne farver i midnatssolens skær. 

Download kort over vandreruter ved Ilulissat her

Læs mere om Ilulissat Isfjord

Isfjorden ved Ilulissat i Grønland
Foto: Visit Greenland

Hundeslæder i Ilulissat

Her er utroligt mange slædehunde i Ilulissat, og der værnes virkelig om hundeslædekulturen. Hundeslæderne bruges af de mange fiskere, der om vinteren tager ud på isfjorden og læsser slæderne til med store hellefisk. 

Den er et praktisk arbejdsredskab, som den har været i over tusind år, men heldigvis er det også muligt – når fiskerne ikke er på fjorden – at komme med ud på hundeslædeture. På en rejse til Ilulissat kan du komme med på korte ture af helt ned til en times varighed, eller du kan komme med på længere ture over flere dage, hvor du på det nærmeste får lov til at opleve livet, som det har været levet i århundreder – og med nogle moderne bekvemmeligheder, så der ikke er tale om en overlevelsestur, men en oplevelsestur.

Læs mere om hundeslæde i Grønland

Hundeslædetur i Grønland
Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Knud Rasmussens fødehjem og Zion Kirken i Ilulissat

Kulturelt er Ilulissat en spændende by. Det er i Ilulissat, at Rigsfællesskabets store polarforsker Knud Rasmussen slog sine folder som barn. Dengang kaldte man Ilulissat for Jakobshavn. I Knud Rasmussens barndomshjem er der i dag museum, og det er absolut seværdigt. Knud Rasmussen blev født her i 1879. 

Lige overfor huset ligger Zions Kirke - den brune trækirke med de store isfjelde i baggrunden er en af de mest fotograferede kirker i Grønland. Der er også et spændende kunstmuseum i Ilulissat.

Zionskirken i Ilulissat i Grønland
Foto: Visit Greenland

Havnen og maden i Ilulissat

Havnen er et centralt sted i Ilulissat. Ikke alene ligger den centralt, men det er også her, der fra tidlig morgen summer af liv. Oppe ad bakken fra havnen ligger Brættet, det lokale sted hvor du kan købe jægernes og fiskernes fangst. Det er altid en spændende oplevelse at se, hvad man kan få af mad. 

Apropos mad, så er der en del gode restauranter i Ilulissat. Hotel Arctics to restauranter byder på sjældent god mad. Her får du udsøgt mad med en helt ufatteligt flot udsigt. Hotellet ligger nemlig, så man har en fornem udsigt over selve byen og ikke mindst fjordmundingen.

På Hotel Hvide Falk kan du ugentligt prøve en grønlandsk buffet, hvor rigtig meget godt fra det grønlandske køkken serveres. Vi vil ikke skrive alt godt, for der er ting, der simpelthen er så specielle, at mange turister ville besvime alene ved tanken om dem.

Læs også om Nordgrønland, som Ilulissat er en del af

Kunsthåndværkere i Grønland
Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Lokalt kunsthåndværk og husflid i Ilulissat

Der er mange steder at se og købe grønlandsk husflid, og udvalget i Ilulissat er kæmpe stort set i forhold til mange andre byer. Her er mange butikker og turistinformationer, der sælger spændende souvenirs og brugskunst, og du kan få alt fra tupilakker over skind til lokalt inspirerede USB-stik. Start dit besøg hos vores datterselskab, udflugtskontoret World of Greenland, og hør om alle mulighederne.

Isfjorden i Grønland i midnatssol
Foto: Julie Skotte - Visit Greenland

Midnatssol i Ilulissat

Du kan også rejse til Ilulissat for at opleve midnatssolen - og ikke mindst isbjerge i midnatssolen. Ilulissats beliggenhed nord for polarcirklen betyder nemlig, at der er midnatssol fra den 21. maj til den 24. juli. 

Grønlænderne selv elsker midnatssolen og de korte nætter omkring. Der sejles, grilles, leges, fanges fisk, der bliver spist med velbehag i strandkanten osv. Der er noget magisk over de gyldne nætter og de glinsende isbjerge i midnatssolens skær, så det er forståeligt, at mange rejser til Ilulissat for at få del i magien.

Vil du se Grønland? Se alle rejser til Grønland

 

Guide til Ilulissat

Denne guide er vores bud på et nemt tilgængeligt supplement med nogle af vores tips til at aktiviteter og spisning, som vi mener, at du ikke bør gå glip af under dit ophold i Ilulissat.

image description

Du vil fremover få tilsendt spændende rejseinspiration på mail. Du kan til enhver tid afmelde dig.

 

POPULÆRE REJSER TIL GRØNLAND

Prøv vores Tripfinder og find din drømmerejse til Grønland

Vælg hvad du vil opleve og få rejseforslag

Prøv Trip Finder

Har du brug for hjælp?

Du er altid meget velkommen til at kontakte os hvis du har spørgsmål til din rejse eller brug for råd og vejledning.