indlandsisen

Vinter i Grønland

Fold galleri ud full arrow

Vinter i Grønland

Der er lavet mange sange om vinterens skønhed, og det er forståeligt nok. Urt og busk er måske gået i skjul, men i stedet oplever man et magisk vinterlandskab, hvor sneen og isen giver et skær af noget overjordisk. Og i Grønland kan du også opleve det smukkeste nordlys bevæge sig rundt på himlen i et overdådigt flor af farver og former.

Nordlysets vildskab

Nordlys er et fantastisk syn. Det er så smukt og anderledes at se lysstriberne danse hen over den mørke himmel. Nordlys kan glide langsomt og dovent hen over himlen, men det kan også nærmest eksplodere og springe og lave fantastiske mønstre. Det er næsten som om, at nogen deroppe leger med en stor lysende halskæde, der flytter sig lysende rundt på en glasplade. Smid dig i sneen, kig lige op og nyd det, som var du barn igen.

Nordlys i Ilulissat i Grønland
Nordlys i Ilulissat i Grønland - Foto: Colourbox

Hundeslædens glæder

Man kan ikke sige Grønland uden at sige hundeslæde. Det er simpelthen så nært forbundet i folks bevidsthed. I Grønland kan du opleve hundeslæderne i Østgrønland og alle steder nord for Polarcirklen i Vestgrønland. Selvom hundespandene bliver færre, er der i mange byer flere hunde end mennesker, og det skal de nok gøre dig opmærksom på. Det er så fantastisk, når hundene et par gange i døgn sætter i hyl. 

Når du kommer ud på hundeslæden, oplever du, hvad grønlænderne har oplevet i over tusind år. Foran dig halser en flok slædehunde gladeligt afsted, mens du og føreren kan høre medernes knasen i den sprøde sne under jer. Hundeslædeferier i Grønland er en helt enestående oplevelse, men også de korte ture på en til to timer giver dig fornemmelsen af denne helt utrolige transportform. Og det heldige er, at du faktisk kan prøve disse ture i Kangerlussuaq, hvis du skulle være på vej mod Nuuk for eksempel.

Hundeslæde i Grønland
Hundeslæde i Diskobugten - Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Sneens genskin

Når vi skriver tekster om Grønland, er vi ikke sene om at prale med midnatssolen, fordi det er så vildt, at solen står på himlen alle døgnets 24 timer. Bagsiden af den medalje er selvfølgelig, at der så er andre tider på året, hvor solen ganske enkelt ikke viser sig på himlen. Selv den fryser og er taget sydpå. Men at solen ikke står på himlen, betyder nu ikke, at der er buldermørkt. Landskabet er dækket af den smukkeste, hvide sne og månen, stjerner og gadebelysningen kaster lys ned på den hvide sne, der afspejler lyset. 

Vinter i Sisimiut i Grønland
Vinter i Sisimiut - Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Landet uden hundeslæder

Knud Rasmussen sagde ’Giv mig vinter, giv mig hunde – så kan I beholde resten’, og det citat vil du kunne finde i enhver turisttekst om Grønland. Også her, som du kan se. I Sydgrønland vil de nok sige ”Behold du bare hundene, makker”, for glubske slædehunde og hjælpeløse lam er et dårligt mix. Snelandskaberne i syd er dog ikke mindre imponerende end i nord, men du skal bare ikke regne med at se slædehunde.

Vinter i Ilulissat i Grønland
Vinter i Ilulissat - Foto: Mads Pihl - Visit Greenland

Hvornår skal jeg rejse?

De bedste måneder til vinterferier i Grønland er fra slutningen af januar til først i maj. Der er lyst om dagen og det er også varmere end i de allerkoldeste måneder. Her kan sagtens stadig være 5-20 graders frost, og vi skal ikke lyve og sige, at det ikke er koldt, men kulden er anderledes end i Danmark, da luften i Grønland er meget tør.


Temperaturer i Grønland

Temperaturerne varierer i Grønland over året og den arktiske vinter kan byde på ganske forfriskende minusgrader. Tabellen herunder viser gennemsnitstemperaturerne i Grønland. Luften er tør i Grønland, så selv få varmegrader føles meget varmere end andre steder i verden med større luftfugtighed og omvendt så føles kuldegraderne ikke så kolde, som på en stormfyldt efterårsdag i Skandinavien.

Temperaturer i Grønland

Guide til Grønland

Få denne rejseguide, hvor vi præsenterer dig for de populære muligheder i Grønland og for nogle brugbare praktiske tips til at vælge en rejse til Grønland.

image description

Du vil fremover få tilsendt spændende rejseinspiration på mail. Du kan til enhver tid afmelde dig.

 

POPULÆRE REJSER TIL GRØNLAND

Prøv vores Tripfinder og find din drømmerejse til Grønland

Vælg hvad du vil opleve og få rejseforslag

Prøv Trip Finder

Har du brug for hjælp?

Du er altid meget velkommen til at kontakte os hvis du har spørgsmål til din rejse eller brug for råd og vejledning.