VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS
Praktisk information / FAQ til andre rejser

Andre rejser

FAQ - spørgsmål og svar

Antarktis

Antarktis er et kontinent og kaldes også for Sydpolsegnene. Asymmetrisk centreret omkring sydpolen og hovedsageligt syd for sydpolarcirklen er Antarktis det sydligste kontinent i verden. Antarktis er helt omgivet af Sydpolarhavet, der dog hænger sammen med det sydlige Atlanterhav, Stillehav og indiske Ocean. Kontinentet dækker mere end 14 millioner km², hvilket gør det til det 5. største kontinent i verden. Kystlinjen strækker sig over 17.968 kilometer og er næsten helt isdækket.

Man kan ikke flyve til Antarktis – i stedet må man flyve til Sydamerika (Ushuaia i Argentina) og sejle herfra over Drakepassagen. I forbindelse med vores togter med MS Fram flyves først til Buenos Aires (ca. 12 timer) og herfra, efter minimum 1 nat på hotel, videre med indenrigsfly til Ushuaia som tager 4 timer.

Antarktis har ingen officiel tidszone. I stedet bruger forskningsstationerne de tidszoner, der er mest praktiske, fx hjemlandets. Kommunikation mellem stationer foregår dog i Greenwich-tid.

På en rejse til Antarktisk skal man ikke forvente den store mulighed for indkøb. Eneste sted er ved Port Lockroy hvor der er en lille souvenirbutik, og her afregnes med US-dollar.

Der bor mennesker på Antarktis, men der er ikke en lokal nationalitet, som har fast bopæl. Forskellige nationer har baser og forskningshold placeret – primært på den Antarktiske halvø.

Ja, i den grad – der bor millioner af pingviner på Antarktis.

Livsbetingelserne på Antarktis er barske, så her findes relativt få dyrearter. Der er kun et mindre antal arter af større dyr, dvs. fugle og pattedyr, men nogle af disse er uhyre talrige. De fleste lever af havets plankton, krill og fisk, mens andre jager fugle og sæler eller røver fugles æg og unger. Blandt ynglefuglene omkring Antarktis tælles især pingviner, petreller og albatrosser.

Nogle få sæler, bl.a. krabbeæderen og leopardsælen (der primært jager pingviner), yngler næsten udelukkende i det antarktiske område. Mange hvaler besøger havet omkring Antarktis, især kaskelot, spækhugger, sydlig rethval, pukkelhval, blåhval samt visse andre bardehvaler. (kilde: Den Store danske)

Alle vores Explorerrejser til Antarktis ligger i sommermånederne (som på disse kanter ligger i perioden november til begyndelsen af marts) og er centreret omkring den Antarktiske halvø. Her er der et relativt mildt og maritimt klima, og i kystområderne ligger temperaturen store dele af året lige under 0 °C.

Island

Tidsforskellen mellem Danmark og Island varierer afhængig af vintertid og sommertid i Danmark. Islandsk tid er nemlig Greenwich Mean Time (GMT) hele året og går ikke over til sommertid. Ved sommertid er Island derfor 2 timer bagud i forhold til Danmark og om vinteren 1 time. Når klokken dansk sommertid er 14.00 er den 12.00 i Island og når klokken er 14.00 dansk vintertid er den altså 13.00 i Island.

Det tager ca. 3 timer og 10 minutter at flyve fra København til Reykjavik i Island.

Keflavik Internationale lufthavn, som de fleste internationale fly lander i, ligger 48 km. fra Reykjavik. Det tager ca. 50 min. med flybus eller bil til Reykjavik. Busserne kan stoppe ved Den Blå Lagune på vejen, ligesom du kan blive sat af/samlet op på de fleste hoteller.

Du kan benytte både Euro og islandske kroner i Island. Det er ikke muligt at veksle til islandske kroner hjemmefra. Du kan benytte betalingskort langt de fleste steder i Island, så det er ikke strengt nødvendigt at medbringe kontanter. På Island anvendes islandske kroner og du kan betale med alle gængse betalingskort og hæve penge i kontantautomater i de større byer. Kreditkort er meget udbredt på Island. Betal altid i lokal valuta, når du betaler med betalings- og kreditkort. Du bliver nogle gange spurgt, om du ønsker at afregne i lokal valuta eller dansk valuta. Det kan for det meste altid betale sig at bede om lokal valuta.

Den Blå Lagune ligger tæt på Keflavik internationale lufthavn. Man kommer forbi på vejen fra lufthavnen til Reykjavik, og derfor er det oplagt at lægge et besøg her enten lige efter ankomst eller inden afrejse. Det er muligt at købe en billet, som kombinerer transfer med et besøg i Den Blå Lagune.

Fra midten af maj til midten af august går solen kun ned i nogle få timer om natten. Modsat er det om vinteren kun lyst 4-5 timer om dagen. Men Islands billige geothermiske energi gør, at både gader og bygninger er velbelyst i vintermørket.

Island er skøn på alle årstider! Om sommeren (juni – august) er der rigtig mange udflugtsmuligheder (vi anbefaler at booke i godt tid, da der er begrænset kapacitet). Takket være de mange lyse timer kan mange af aktiviteterne nydes også om aftenen. Om vinteren er der lidt færre udflugtstilbud, men til gengæld er der bedre plads på vejene og ved de populære attraktioner, som for de flestes vedkommende har åbent hele vinteren. I tillæg kan du nyde efterårets farver og det magiske nordlys (det bedste nordlys ses fra december til februar). Uanset årstid er det altid både hyggeligt og interessant at gå på opdagelse i skønne Reykjavik.

Prisniveauet er nogenlunde som det danske.

Service og moms er altid inkluderet i priserne i Island, så drikkepenge er ikke påkrævet. Islændingene bliver dog ikke fornærmede over at få drikkepenge, hvis du har været meget tilfreds med servicen.

Mange er veluddannede, taler godt engelsk, velklædte, moderne, reserverede men venlige, kreative, afslappede og er generelt hjælpsomme over for turister.

Naturen er naturligvis en stor del af oplevelsen i Island – men der er absolut mere end det! Reykjavik er en af de mest levende, sikre og moderne byer i Europa, og nattelivet og de kulturelle tilbud har gjort Reykjavik ganske kendt verden over. For dem som vil se både natur og kultur/byliv er Reykjavik et godt udgangspunkt, da mange af de store attraktioner ligger en kort køretur fra Reykjavik.

Du kan få brug for tøj til alt slags vejr, uanset hvilken årstid du besøger Island. Vejret i Island kan være uforudsigeligt, selv om sommeren, så det er en god ide at være forberedt og dermed godt tilpas.

  • En god vind- og vandtæt jakke og busker
  • En fleecetrøje eller anden varm sweater
  • Især om vinteren noget isolerende undertøj (gerne uld da det isolerer bedre)
  • Gode vandresko med gode såler
  • Gode og behagelige sokker
  • Hue, handsker og halstørklæde
  • Badetøj og håndklæde (badesteder med varme kilder har åbent hele året)
  • Solbriller og solcreme om sommeren
  • Lille rygsæk til at have vand, snacks og ekstra tøj i på dagsture

Hvis du skulle glemme noget, er der altid mulighed for at købe udstyr i nogle af de mange outdoor butikker i Reykjavik området – specielt omkring hovestrøget Laugavegur. Ligeledes er der mange genbrugsbutikker, som også kan have tøj og udstyr. Se vores vejledende pakkeliste til Island her

De bedste måneder at se nordlys i Island er oktober til og med april – og højdepunktet i denne periode er fra december til og med februar. Husk dog at nordlys er et naturfænomen, så nordlys kan aldrig garanteres – heller ikke selvom turen er arrangeret som en nordlystur. Nordlyset, eller aurora borealis som det også hedder, er resultatet af ladede partikler fra et soludbrud, som kolliderer med jordens atmosfære. De kan kun ses i mørke, når der ikke er nogle skyer, som blokerer for synet.

Svalbard

Svalbard er en norsk øgruppe mellem Ishavet, Barentshavet, Grønlandshavet og Norskehavet. Faktisk er det ”sidste stop” før nordpolen.

Du skal til Oslo for at flyve til Svalbard, og herfra er flyvetiden ca. 3-4 timer. Samlet rejsetid fra København til Svalbard er hermed ca. 6 timer.

Svalbard, som hører til Norge, ligger i samme tidszone som Danmark.

Ja. På Svalbard bor der faktisk flere isbjørne end mennesker – der bor ca. 3.000 isbjørne og ca. 2.600 indbyggere (og godt 3.000 snescootere). Det er sikkert at bevæge sig i hovedbyen, Longyearbyen, men bevæger man sig uden for byen, skal man have et gevær med eller følges med nogen, som har et gevær. Den bedste og sikreste måde at opleve isbjørne på er fra skib og tilhørende ekspeditionsbåde.

Da Svalbard hører under Norge, bruges norske kroner på hele Svalbard. Det er muligt at bruge kreditkort i de fleste butikker i hovedbyen, Longyearbyen.

En sejltur med ekspeditionsskibet Fram rundt om den største ø i øgruppen, Spitsbergen, tager ca. 7 dage – men så er der også indlagt tid til at opleve undervejs. Læs mere om ekspeditionsskibene her.

Påklædning på Svalbard er praktisk og uformel – du behøver derfor ikke at pakke det ”fine tøj” i kufferten på en rejse til Svalbard. Når du skal pakke, skal du tænke praktisk og isolerende, og dette gælder både for udendørs og indendørs beklædning. På Svalbard er det almindeligt, at man stiller sine udendørs sko i indgangen og tager en indendørs sko på, så medbring evt. dit eget par (ellers er der som regel ’crocks’ til rådighed). Vi har sammensat en vejledende pakkeliste, som du kan tage udgangspunkt i, når du skal rejse til Svalbard. Du finder pakkelisten her.

Det varierer meget afhængig af rejsens længde og indhold. Se priseksempler på vores ekspeditionslignende rejser til Svalbard her

Der er mange populære oplevelser på Svalbard, og de fleste består i store naturoplevelser og et kig tilbage i en spændende historie. Læs mere om Svalbards mest populære oplevelser her

Tak, tak, tak og tusind tak for at foreslå Igloo Lodge. Det var mageløst at være der. Jeg ville ikke hjem. Alt spillede og med solskinsvejr alle dage deroppe, hvad mere kan man så ønske sig? Jeg havde endnu engang en vidunderlig tur.

Charlotte

Adresse:

Wilders Plads 13A, 1.

DK – 1403 København K

Åbningstider:

(mandag-fredag)

Erhvervsrejser: 9:00-16:00

Privatrejser: 10.00-15.00

 

facebook logo facebook logo facebook logo
  • Rejsegarantifonden nr. 351
  • ·
  • IATA agent nr. 17 200 606
  • ·
  • CVR nr. 32150756
  • ·
  • Privatlivspolitik