VI ER EJET AF GRØNLAND
VI HAR GRØNLAND I HJERTET
INGEN KENDER GRØNLAND BEDRE END OS

Vandring i Grønland

Foto: Aningaaq R Carlsen, Visit Greenland
Inspiration / Artikler / Vandring i Grønland

Der er altid gode steder at vandre i Grønland. Nedenfor beskriver vi nogle af mulighederne ved Ilulissat, Nuuk og i Sydgrønland. Inden vi kommer til dem, vil vi dog lige minde dig om reglerne for at vandre i Grønland.

Gå aldrig alene

Alle vi der færdes i fjeldene, har undertiden behov for at være alene i naturen. Det skal der selvfølgelig også være plads til, men når du skal ud at vandre i Grønland, bør du aldrig gå alene. I skal desuden give besked til mindst én person (f.eks. på dit hotel eller eventuelt i din gruppe), inden I går, og sørg endelig for ikke at ændre planer undervejs.

Det er ikke mere risikabelt at færdes i fjeldet end at dyrke så mange andre fritidsaktiviteter, men er uheldet ude, kan det få alvorlige konsekvenser, hvis du er alene. På få timer kan du bevæge dig et sted hen, hvor det vil tage dage for andre at finde én, hvis du af en eller anden grund ikke kan bevæge dig ved egen kraft. Er man flere og bærer sig fornuftigt ad, er der dog sjældent problemer med at skaffe hjælp i tilfælde af problemer.

Tag på vandreture i Grønland

Hvis du “bliver væk”

Hvis du er kommet væk fra din gruppe trods al forsigtighed, så bliv, hvor du er. De andre vil snart savne dig. Hvis du er i et hul eller en lavning, så gå op på en høj eller en knold, hvor du er let at se. Har du noget stærkt farvet tøj på eller med, så tag det frem.

 

Pas på en sårbar natur

Vandreturene i Grønland går gennem uforstyrrede og øde landskaber. Vandet i bækkene kan drikkes, og mange steder er I alene, så langt øjet rækker. Sådan skulle det gerne blive ved med at være, og alle der besøger og bruger den grønlandske natur må være med til at passe på de sårbare arktiske omgivelser: Tag alt affald med retur. Besøg og oplev ruiner og gravsteder, men efterlad stederne, som de blev fundet. Gå ikke på ruinerne. Efterlad eventuelle arkæologiske fund til museerne.

De 9 fjeldregler

  • Start ikke på lange ture uden forudgående træning
  • Giv besked om hvortil, og hvornår du tager afsted og forventer at være tilbage
  • Vis respekt for vejret og vejrmeldingerne
  • Lyt til erfarne fjeldvandrere
  • Vær forberedt på dårligt vejr og uheld – også på kortere ture
  • Husk kort og kompas – og lær at bruge dem
  • Gå aldrig alene
  • Vend om i tide – det er ingen skam
  • Spar på kræfterne og søg ly mens tid er

Vandring til og ved Sermermiut ved Ilulissat

Fra Ilulissat kan du vandre på flere spændende vandreture, hvor den mest kendte er forholdsvis kort, men stadig ufatteligt smuk. Den går nemlig til den tidligere inuit-boplads Sermermiut, der ligger på nordsiden af Ilulissat Isfjord.

For 4.000 år tilbage bosatte de første mennesker sig her. Udgravninger viser at der har været mange forskellige kulturers tilstede i området. Denne utrolige naturperle med dybe kulturelle rødder gør det til et meget spændende område at besøge.

Læs mere om vandreturen til Sermermiut.

 

En længere tur over fjeldet, hvor du slutter ved Sermermiut

Du kan også vandre langs med fjorden længere ind i landet på afmærkede stier langs Isfjorden. Fra Kællingekløften fortsætter du langs med fjorden ind mod selve bræen, men faktisk er det mest normalt, at man starter denne ved stenbruddet i udkanten af byen og går op gennem kløften Qoororsuaq, hvor du fra toppen af fjeldet får en helt fantastisk udsigt over byen og Diskobugten med Diskoøen og Arveprinsens Ejland i horisonten.

Heroppe går du i det verdenskendte UNESCO-område. Målet er komme til Seqinniarfik, hvor du får den smukkeste udsigt ud mod Isfjordsbanken ved Isfjordens munding. Det er her, de enorme iskæmper går på grund. Det er også til Seqinniarfik, at byens befolkning går den 13. januar, når solen for første gang kommer tilbage på himlen efter længere tids fravær om vinteren. Herfra går du mod selve fjordbredden. Du skal altid huske at holde god afstand fra selve Isfjorden, da der pludselig kan komme meget store bølger. Du går nu langs med fjordbredden og ud mod fjordens munding, indtil du kommer til Kællingekløften og Sermermiut. Herfra går du på den anlagte gangbro, der snor sig igennem dalen ved Sermermiut.

Syd for Isfjorden er der et utal af vandreruter. Rent faktisk er der så mange, at der er skrevet en bog om det, ”Vandringer syd for Ilulissat Isfjord”. Du kan komme med på flere af dem, hvis du vælger at tage med os til Ilimanaq Lodge, der består af smukke hytter, der ligger ved bygden Ilimanaq 15 kilometer syd for Ilulissat.

 

Vandring til Oqaatsut

Nord for Ilulissat ligger den smukke bygd Oqaatsut, der blev anlagt af hollandske hvalfangere. De gav bygden navnet Rodebay, fordi bugten blev farvet rød, når de kom ind og slagtede hvaler her. Det grønlandske navn er mindre farverigt, i det Oqaatsut betyder skarvene, en fugleart, som man kan møde i området.

Man kan sejle til Oqaatsut, men du kan også vælge at vandre de 21 kilometer dertil. På denne tur går du forbi lufthavnen i Ilulissat og begiver dig mod nord. Ruten til Oqaatsut er markeret og de fleste tager den på ca. en halv dag. Vel fremme kan du besøge restauranten H8 og få dig et godt måltid, før turen går tilbage. En del vælger at gå til Oqaatsut og senere sejle tilbage til Ilulissat. Det kan du arrangere med vores datterselskab i Ilulissat, World of Greenland.

 

Vandreture nær Nuuk

Der er utroligt mange mulige vandreture i området ved Nuuk, som ligger på et kæmpe næs ved indsejlingen til Nuukfjorden. Du kan fra selve byen gå nogle fantastiske ture, og så er der hele det enorme fjordsystem, der også byder på rigtig mange gode ture.

I Nuuk er der mange stejle fjeldsider, så det er vigtigt at du altid er sikker på, hvor du går hen. Det bedste er selvfølgelig at gå med en guide eller en anden, der er meget stedkendt. Der er dog en tur, der kan gennemføres af de fleste, og det er turen rundt om fjeldet Lille Malene – eller Quassussuaq, som det rigtigt hedder.

Rundt om Quassussuaq – Lille Malene

Turen rundt om Quassussuaq kan starte to steder, som begge kan nås nemt med bus fra centrum. Du kan enten køre til Nuuks lufthavn eller tage bussen ud til byens nyeste bydel, Qinngorput. Det er en smagssag, hvilken vej man går, men vi har valgt at tage bussen til Qinngorput. Her står du af ved det første større vejkryds. Mens bussen forsætter nedad, går du i stedet til venstre og op mod fjeldet og den dal, der ligger mellem Store og Lille Malene. Her kommer du først til Cirkussøen, der hedder sådan, fordi fjeldsiden på den ene side af søen er cirkelformet. For enden af søen kommer du til et lille vandfald, og går op ad fjeldet ved siden af det. Nu kan du gå langs med foden af Lille Malene, hvor du har fjeldet på din venstre side. Du kommer igen forbi et par mindre søer. Efter et stykke vej, hvor du går i dalen mellem fjeldene, begynder du at kunne ane Godthåbsfjorden forude.

Når du nærmer dig fjorden fortsætter du rundt om fjeldet. Du går ovenfor det, der så smukt kaldes Paradisdalen. Efterfølgende erstattes det smukke udsyn til Anstalten for Domfældte, hvilket måske ikke lyder helt så hyggeligt som Paradisdalen. Der er markeringer om, hvor du kan gå, og der er intet at være nervøs for. Til sidst kommer du til Lufthavnsvejen. Her kan du vælge, om du vil gå til Lufthavnen og tage en bus eller taxa hjem, eller om du vil forsætte lige ud og gå tilbage til selve Nuuk by.

 

Op på Ukkusissat – Store Malene

Ukkusissat er et smukt og stejlt fjeld, der tårner op til 780 meter over Nuukbydelen Qinngorput. Det er ikke en nem vandrerute, og vi anbefaler alle, at de tager turen med en erfaren guide. Der går sjældent et år, hvor der ikke skal en eller flere eftersøgninger i gang.

Når I skal op på Ukkusissat – Store Malene, starter I på samme måde som på turen rundt om Lille Malene. Når I kommer til Cirkussøen, går I nu til højre i stedet for at fortsætte langs med søen. Turen er blevet markeret med farverige og nummererede stolper af Colourful Nuuk, så de er nemme at få øje på, også selvom der ligger sne. I går nu venstre om den første højderyg og kan så fortsætte op ad den forholdsvis stejle fjeldside. Sørg for at gå langs den markerede rute! I kan godt gå hen og blive lidt stakåndede, men til gengæld bliver I belønnet med en forrygende udsigt, når I når toppen af Ukkusissat.

Kommuneqarfik Sermersooq har lavet et udmærket vandrekort over ruter ved Nuuk, som du kan finde på internettet.

Vandring i Sydgrønland

Vi har sikkert skrevet det mange steder her på siden, men vi står ved vores ord: Sydgrønland er det perfekte sted at vandre! Mulighederne er legio, så det er blot om at snøre støvler og sko og komme ud på tur!

Der er mange, der vælger at vandre i Sydgrønland, da du både kan gå forholdsvis lette ture og også komme ud at bestige lodrette bjergsider, hvis det er det, der lokker. Det sidste kan man jo ikke ligefrem kalde vandring, men vi vil da lige nævne, at de tre magiske bjerge, Nalumasortoq, Ulamertorsuaq og Ketil (Uiluit Qaqqaa), er blandt de mest eftertragtede tinder i verden blandt hardcore bjergbestigere. De lodrette klippesider ligger ved Tasermiutfjorden nær Nanortalik.

Men lad os komme tilbage til de lidt nemmere vandreruter! Sydgrønland hedder Kujalleq på grønlandsk, og det er samtidig også navnet på et af de tre UNESCO Verdensarvområder i Grønland. Kujalleq i UNESCO-henseende dækker over fem områder fordelt over Sydgrønland, inklusive kulturminderne ved bygderne Igaliku og Qassiarsuk.

 

Narsarsuaq, Qassiarsuk, Igaliku og Skovfjorden

De fleste ankommer til Sydgrønland via Narsuarsuaq, og her har du de første muligheder for gode ture, også selvom du måske ikke har så lang tid. Et godt bud er en tur op på Signalhøjen, hvorfra du får en god udsigt over Narsarsuaq og bunden af Skovfjorden, hvor Narsarsuaq ligger. Du kan se over til den anden side af fjorden til Qassiarsuk, hvor nordboerne Erik den Røde og Tjodhildur i sin tid slog sig ned sammen med venner og familie. Har du mere tid og vil vandre længere, kan du også gå langs vejen til Blomsterdalen, hvorfra du via en relativt stejl tur op ad fjeldet kan komme op og røre ved Indlandsisen.

Flere og flere vælger at vandre mellem fåreholderstederne, der ligger spredt ud over Sydgrønland, og flere fåreholdersteder er begyndt at tilbyde B&B. Det er endda muligt at arrangere ture med vores samarbejdspartnere, så din bagage bliver sejlet fra sted til sted, så du kan nøjes med at vandre med en dagsrygsæk.

Du kan eksempelvis gå fra Narsarsuaq og ind mod bunden af Skovfjorden. I bunden af fjorden finder du en fantastisk nåleskov, og her kan du krydse elven og gå mod Qassiarsuk, som for 1.000 år siden hed Brattahlid. Her finder du rekonstruktioner af nogle af nordboernes bygninger, inklusive den første kirke på de amerikanske kontinenter.

Du kan sejle fra Qassiarsuk (eller Narsarsuaq) til Igaliku, der ligger hvor den tidligere nordbobygd Gardar lå. Du bliver sat i land ved Itilleq, og derfra er der seks kilometers vandring til Igaliku. I Igaliku er der både hotel og hytter, som du kan bruge som udganspunkt for nogle smukke ture ud i fjeldene. Bygden ligger under det 1.750 meter høje Eriks Fjeld.

Fra Qassiarsuk kan også du gå mod fåreholderstedet Tasiusaq, der ligger ved Bredefjord. Her ligger de smukke grønne marker og spejler sig i det blå vand, og herfra kan du vandre videre og se nogle af Sydgrønlands mest imponerende isbræer. Fra Qassiarsuk kan du også vælge at gå videre ud langs fjorden, hvor der ligger fåreholdersteder som perler på en snor. Er du til lidt længere ture, kan du vandre hele vejen til Narsaq, som er en af Grønlands smukkest beliggende byer.

 

Narsaq

Hvis du er i Narsaq i nogle dage, bør du vandre ud af byen og opleve den smukke natur. Det mest oplagte er en tur til Narsap Ilua, der også er kendt som Dyrnæs. Efter et besøg ved de gamle nordboruiner, kan du fortsætte langs vandet og besøge Den Store Sten, som vitterlig er en kæmpe sten. Den er trillet ned ad fjeldsiden og landet i vandkanten, hvor den er knækket i tre stykker. Derfor kan du i dag kravle igennem stenen, og du kan også komme helt op på toppen af stenen at stå.

Går du i stedet væk fra vandet og op igennem Dyrnæsdalen, kommer du til de berømte fjelde Kvanefjeldet og Ilimaasaq. Undervejs kan du møde nogle af de køer og får, der hører til fåreholderstedet i dalen. Har du mod på det, kan du begive dig op på toppen af fjeldene, hvorfra der er en utroligt smuk udsigt. Denne tur er dog noget mere krævende end blot at gå til selve Dyrnæsbugten.

 

Qaqortoq, Hvalsey og Igaliku

Qaqortoq er hovedbyen i Sydgrønland, og den ligger flot i en grydeformet bugt. Husene kravler op ad fjeldsiderne og ligger langs med elven, der løber gennem byen. Elven kommer fra Storesøen, der vitterlig er en stor sø. Hvis du opholder dig i Qaqortoq i nogle dage, er det populært at gå en tur rundt om søen, men du skal regne med at det er en længere tur på 12 kilometer. Du vælger selv dit tempo, men mange sætter det meste af en dag af til denne tur, hvis der også skal være tid til lidt afslapning.

Hvis du vil ud på en længere vandring, kan du også vælge at gå fra Qaqortoq til Hvalsey Kirkeruin, der er den bedst bevarede nordboruin i Grønland. Her går du ud af byen og langs med bugt og fjord ind i landet. Ligesom Narsaq ligger Qaqortoq på en halvø, og mens man kan vandre fra Narsarsuaq via Qassiarsuk til Narsaq, kan man vandre fra Qaqortoq til bygden Igaliku via Hvalsey Kirkeruin. Det er ikke en krævende rute, forstået på den måde, at du ikke skal bestige høje fjelde for at gå turen. Turen varer 3-4 dage alt efter dit tempo. Fra Igaliku er der yderligere flere vandreruter ud i naturen, hvor du møder kulturminder, der er en del af UNESCOs Verdensarvområde Kujalleq.

Lad Lisbeth skræddersy din grønlandsrejse

Lisbeth Andersen har arbejdet med ture til Grønland i over 20 år.

Det giver selvfølgelig en fantastisk viden om vores spændende land. Derfor er du i rigtigt gode hænder, hvis du vælger at få skræddersyet en rejse til Grønland hos Lisbeth eller en af vores andre specialister. Du er altid velkommen til at høre nærmere om spændende steder i Grønland.

Kontakt os
Du kan ringe direkte til Lisbeth på +45 33 76 62 46 eller sende en mail på: lfa@greenland-travel.dk

Tak, tak, tak og tusind tak for at foreslå Igloo Lodge. Det var mageløst at være der. Jeg ville ikke hjem. Alt spillede og med solskinsvejr alle dage deroppe, hvad mere kan man så ønske sig? Jeg havde endnu engang en vidunderlig tur.

Charlotte

Adresse:

Wilders Plads 13A, 1.

DK – 1403 København K

Åbningstider:

(mandag-fredag)

Erhvervsrejser: 9:00-16:00

Privatrejser: 10.00-15.00

 

facebook logo facebook logo facebook logo
  • Rejsegarantifonden nr. 351
  • ·
  • IATA agent nr. 17 200 606
  • ·
  • CVR nr. 32150756
  • ·
  • Privatlivspolitik